makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:380/561)

Pulpety w sosie śmietanowym 173

ostatnio na obiad i chyba będą częstszym gościem ;)     Pulpety chyba każdy lubi, każdy robi na swój sposób. Ja ostatnio mając rano w planach dla dzieci na obiad makaron z sosem pomidorowym i wieprzowiną, aż tu nagle myk … coś mi w głowie zaskoczyło ;) i tak się zaczęło.   Pulpety z sosem śmietanowym 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego(...)szklanki wody 2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią ( u mnie te )  10 łyżek oleju rzepakowego  Cebulę i czosnek obrałam, drobno posiekałam i podsmażyłam na patelni na rozgrzanym oleju ( maks 2 łyżki ).  Mięso przełożyłam do miski i dodałam cebulę i czosnek wymieszałam, dodałam jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszałam wraz z pieprzem. I wilgotnymi rękami ( zamoczonymi w zimnej wodzie

Kuchnia na wzgórzu
Mielony na gnieździe 134

salsa: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron wrzucamy do gotującej, osolonej wody z łyżką oleju rzepakowego. Gotujemy al dente, tak by gniazdka się nie rozwaliły. U mnie niestety z gniazdek zostało "spaghetti" , po tym jak musiałam podejść do Synka(...)naczyniu do zapiekania na wzór gniazdek. Polewamy dwoma łyżkami oleju smakowego.   2. Czosnek, cebulę, bazylię oraz papryki drobno siekamy, najlepiej za pomocą rozdrabniacza. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek smakowego oleju. Lekko smażymy i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz bułkę, a także doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili, kolendrą i bazylią. Formujemy tyle

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. 160

około 1 1/2 cm i lekko całe obsypujemy bułką tartą. Nie należy zbyt grubo panierować w bułce tartej ponieważ będzie się ona nam przypalać podczas smażenia!! Olej wlewamy na patelnię,rozgrzewamy i smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron. Gdy są już usmażone wyjmujemy z tłuszczu i układamy je na czystym talerzu. Teraz należy je zjeść(...)nadaje się do smażenia mięsa i ryb,gdyż szybko się przypala,powodując powstawanie bardzo niezdrowej akroleiny. Dlatego korzystaj z masła tylko podczas smażenia jaj i warzyw,oraz podsmażania makaronów. Jeśli je wypróbujesz napisz czy Ci smakowały. Pozdrawiam ! Tutaj znajdziesz przepis na kotlety schabowe : http://youtu.be/0sOoMXJiy8U

Przepisy i porady kulinarne
Potrawka meksykańska z mięsem mielonym 2148

Danie jednogarnkowe, idealne na obiad lub kolację. Można je podawać z makaronem lub same jako gęstą zupę. Z doświadczenia wiem, że na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się przegryzą jest jeszcze smaczniejsze :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego 1 dużo paprykę 1 cebule 0,5 kg pieczarek 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 1 duży przecier pomidorowy 2 liście(...)laurowe 2 ziela angielskie majeranek zioła prowansalskie papryka ostra chili - pieprz cayenne sól i pieprz Przygotowujemy jedną dużą i głęboką patelnie. Jeżeli nie posiadamy takowej to robimy w garnku :) Na rozgrzanym oleju smażymy mięso i przyprawiamy je majerankiem, solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już lekko podsmażone dodajemy paprykę i cebule pokrojoną w kostkę. Chwilkę smażymy aż cebula się zeszkli

Kolejny blog o gotowaniu
Kotlety sojowe 146

czasie powinniśmy często je zanurzać, by jak najbardziej przeszły smakiem bulionu. Następnie kotlety traktujemy już tak samo jak zwykle - odsączamy, panierujemy w jajku i bułce i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem :) Minusem tej metody jest to, że bulionu do niczego już nie wykorzystamy, gdyż jest przeraźliwie słony - dla kotletów to wskazane, ale do oddzielnego spożycia już niezbyt ;) Właśnie dlatego(...)drugi, choć esencjonalny, nie nada kotletom pożądanego smaku. Gotowe kotleciki podawać możemy ze wszystkim, na co przyjdzie nam ochota - z ziemniakami, frytkami, czy też w mojej ulubionej wersji z makaronem ze szpinakiem. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne ) 189

Znowu obiad bez mięsa ! Ale mi to w ogóle nie przeszkadza :D Tym razem zapiekanka z bakłażanów. Efekt końcowy przypomina nieco lazanię, lazanię bez makaronu i mięsa. Wegetarianie - to chyba coś dla Was. Składniki: 2 bakłażany 1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella ) 400 g pomidorów bez skóry z puszki 2 średnie cebule sól, pieprz oregano 120 g sera ricotta(...)sera dojrzewającego ( u mnie Stary Olęder) lub parmezanu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść bakłażany i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone, osączyć na papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną

kolorowotorcikowo
Winny kurczak i uduszone warzywa 168

kostkę, przyprawić solą, pieprzem i curry, wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek, zrumienić, przełożyć do rondla. Pora umyć, pokroić w krążki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem w tym czasie przygotowując cukinię, którą po umyciu i pokrojeniu w kostkę (ja zostawiam skórkę) dodać do duszonego pora, zamieszać(...)warzywa przełożyć do rondla z mięsem, dodać pokrojone na kawałki pomidory, zalać szklaną białego wina i dusić razem około 7-10 minut. Przygotowana potrawka idealnie komponuje się z  makaronem penne ugotowanym al dente (ja łączę  całość przed podaniem ), czy też ugotowanym na sypko ryżem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna 191

dania z pewnością ułatwi Ci Tefal Cuisine Companion, szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Lasagne mięsno-grzybowe w boczku (6-8 porcji) Składniki: ok. 6-7 płatów makaronu do lasagne 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki 150 g startej mozzarelli Składniki na sos: 250 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego) 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki(...)tymianku Składniki na sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki 400 ml mleka sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Przygotowanie: Przygotowanie sosu bolońskiego: W dużej patelni rozgrzej trochę oleju, włóż cebulę, marchewkę i selera. Smaż około 3-5 minut, aż zaczną się rumienić, wtedy dodaj czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę. Dodaj pieczarki, smaż kolejne 5 minut

karmelowy
Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną 279

Podaję przepis podstawowy – pulpety z indyka w takim wydaniu są zdrowe i smaczne nawet bez dodatków, ale możemy je podać np. z ryżem (ja tak lubię najbardziej), pełnoziarnistym makaronem lub komosą ryżową. Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną: ok. 400 – 500 g mielonego mięsa z udźca indyka 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka(...)koperek, pomidory suszone, oliwki itp.) lub pomijamy. Mieszamy. Toczymy zwilżonymi dłońmi kulki wielkości piłeczki ping-pongowej i odkładamy. Sos do pulpetów: W bardzo szerokim, niewysokim garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy bulion wraz z przecierem. Przyprawiamy sos octem balsamicznym, czosnkiem, solą morską (sporo, pomidory lubią sól), świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem. Aby sos miał lepszy smak należy przyprawić go ziołami

Poezja smaku
Stir fry z kurczakiem 118

Dzięki krótkiemu smażeniu, wszystkie składniki zachowują jędrność, kolor oraz smak. Przed przygotowaniem stir fry musimy zamarynować mięso kurczaka minimum na godzinę, aby przeszło smakiem przypraw. Danie przygotowuje się na patelni typu wok – sprawdźcie czym się ona wyróżnia. Zobacz też: Wieprzowina po chińsku z ryżem Jak wybrać garnki na indukcję? Szakszuka z cukinią Przepis na stir fry z kurczakiem Drukuj(...)kurczaka łyżka słodkiej papryki łyżka cukru brązowego łyżeczka chili łyżeczka imbiru 5 łyżek sosu sojowego 3 ząbki czosnku cebula papryka garść orzechów ziemnych olej do smażenia garść nataki pietruszki makaron lub ryż do podania Przepis 1 Kurczaka kroimy w cienkie paski. Mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy i sos sojowy. Marynujemy w mieszance kurczaka i odstawiamy na minimum 2 godziny

Kuchnia Bazylii
Łopatka w sosie musztardowym 157

mąki do zagęszczenia sosu   Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Każdy plaster z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim mięso na złoto z obu stron. Następnie zalać je szklanką wody, przykryć i dusić na małym ogniu aż zrobi się miękkie (ok. 30 minut(...)musztardę i sos sojowy. Wymieszać. W miseczce rozrobić mąkę z wodą i zagęścić sos. Chwilę pogotować i ewentualnie doprawić sola i pieprzem. Podawać na ciepło. U nas z orkiszem, makaronem vermicelli i suszonymi pomidorami oraz surówką z buraczków

Simply Food
Orientalna wołowina 176

szklanki wody 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru ( może być ksylitol lub trzcinowy ) szczypta pieprzu 2 łyżki octu ryżowego szczypta kurkumy, papryki słodkiej, chilli i cynamonu Przygotowanie: Makaron zalać osoloną, wrzącą wodą na około 10 min. Po tym czasie odcedzić. Wołowinę pokroić na dość dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić na duże piórka. Czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić(...)być dość grube. Do rondelka dodać sos sojowy, przyprawy i cukier. W szklance rozpuścić w wodzie mąkę i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia. Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez 2 minuty a następnie dodać paprykę i cukinię. Smażyć przez 3 minuty na dużym ogniu. Następnie dodać wołowinę

Jaglusia
Spaghetti z marchewki z miodem, koperkiem i płatkami lnianymi 121

warzyw!  Nie zawierają one konserwantów, ani żadnych sztucznych barwników, a oprócz tego pięknie prezentują się na talerzu.  Kolorowe i bardzo długie paski przypominają swoim kształtem spaghetti.  Makarony z surowych warzyw od Fit&Easy są gotowe do spożycia, nie wymagają obróbki termicznej, ale można je także smażyć, blanszować, krótko gotować lub zapiekać. 150g spaghetti z marchewki(...)miodu sok z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: płatki lniane do posypania (do nabycia w Zdrowym Markecie 24 ) Opcjonalnie: natka pietruszki Marchewkę przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i 1 łyżeczką masła.  Dodać miód, sól oraz świeżo mielony pieprz. Całość dokładnie wymieszać i poddusić (najlepiej pod przykryciem) przez kilka minut.  (Marchewka powinna być

Di gotuje
Risotto na ostro z kurczakiem + wskazówki 187

risotto było gęstsze, wraz z masłem dodaj trochę gęstej śmietany. Takie risotto Włosi nazywają "mantecato", gdyż jest bardzo kremowe Pamiętaj risotto to nie pudding ryżowy, ryż ma być jak makaron al dente co można tłumaczyć jako twardy na zewnątrz a miękki w środku Miej wszystkie składniki pod ręką będziesz potrzebować na 2 duże porcję  cebula - 1 mała czosnek(...)parmezan - pół szklanki masło natka pietruszki - wg uznania pierś z kurczaka - 1 pojedynczy filet oliwa  sól, pieprz, bazylia, oregano papryczki chilli  Etap I - kurczak W patelni na 1 łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesuń je na bok patelni, a w wolne miejsce włóż 1 łyżkę masła oraz pokrojonego w kosteczkę kurczaka

Wylizany Rondel
KURCZAK W PROSTYM SOSIE CURRY 163

mleka kokosowego świetnie ożywia danie, przez co nie jest ono nudne a ciekawe w smaku. Jak dla mnie bomba, moim gościom również mega smakowało. Curry podajemy z  ryżem, makaronem lub pieczywem(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso kurczaka myjemy i kroimy w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy cebulę z czosnkiem i lekko podsmażamy.  Następnie dodajemy mięso, mango oraz wszystkie przyprawy. Ciągle mieszając podsmażamy kilka minut.  Do kurczaka dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy bulion oraz mleko kokosowe, prużymy curry kilka minut aż mięso całkowicie dojdzie i nie będzie surowe.  Na koniec

Kulinarne Fantazje Marioli