makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:377/561)

Pierogi ze szpinakiem i fetą 189

pokrojona w kostkę,mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem(ja czosnku daje sporo bo lubię ,ale musicie sprawdzić do smaku jak wam pasuje).Studzimy. Przygotowujemy naszą omastę:na patelni przysmażyłam na odrobinie masła pieczarki pokrojone w półplasterki na złoty kolor.W rondelku roztopiłam resztę masła i zrumieniłam na nim cebulkę,i dorzuciłam podsmażone pieczarki.Wyłączyć. Wyrabiamy ciasto z podanych składników(...)żeby lekko zmiękło i nie wyschło. następnie rozwałkujemy cieniutko jak na  normalne pierogi,wycinamy kółka ,nakładamy gotowy farsz i sklejamy pierożki.Nastawiamy wodę w garnku,solimy jak na makaron  i do gotującej wody wrzucamy pierożki,delikatnie mieszamy,przykrywamy,jak zaczną wypływać to odkrywamy i jeszcze dosłownie kilka minut (5-6) i wyławiamy na talerz ,polewamy naszą omastą

Swojskie jedzonko
POTRAWKA Z FRANKFURTERKAMI 162

minut! Jest pyszna i treściwa - idealna, aby na szybko zaspokoić głód i dalej ruszać do działania 😉 U mnie podawana jest ona z pieczywem, ale równie dobrze będzie smakowała z makaronem czy gotowanymi ziemniakami. Składniki: 2 cebule 2 papryki czerwone 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 10 szt. frankfurterek Duda natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej(...)smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. Frankfurterki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz paprykę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie wrzucamy frankfurterki. Smażymy około 5-8 min. i dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje

Kuchnia MagdaLeny
Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną i szpinakiem 197

dzisiaj jest wietrznie.  Wyszłam, by powiesić pranie to myślałam że mi głowę urwie . :/ Zastanawiałam się co zrobić na obiad. Zajrzałam do szafki a tam makaron i kasza gryczana :D Pora jechać na zakupy . 😂 A o to coś z niczego czyli placki ziemniaczane z kaszą gryczaną i szpinakiem . Składniki : 1/2 paczki mrożonego szpinaku.  1 kg ziemniaków 1 woreczek kaszy(...)Bułka tarta Sól, pieprz Olej Przygotowanie : Ziemniaki obieram, płuczę i gotuję w wodzie z solą. Kaszę gotuję według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę kroję w drobną kostkę i przysmażam na patelni. Następnie do cebulki dodaję mrożony szpinak i smażę do momentu wyparowania wody. Ugotowane ziemniaki odcedzam i blenduję blenderem i zostawiam do ostygnięcia. Kaszę wyjmuję z wody i również odstawiam

Domowa Kuchnia u Mamy
KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABLKAMI 139

KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABŁKAMI SKŁADNIKI : 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni 1 cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka posiekanego imbiru 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 2 ząbki czosnku 2 jabłka 700g dojrzałych pomidorów ok. 1,7 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu) około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy(...)oliwek świeże zioła do posypania i dekoracji sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich   dodatkowo: ugotowany ryż lub makaron do podania wraz z zupą gęsta śmietana PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku, imbir, paprykę

Moja Książka Kucharska
Zielone tajskie curry z krewetkami 177

pasty curry, tak by uwolniła maksimum aromatu. Dopiero potem dodaje się mleko kokosowe i inne składniki. Zielone tajskie curry z krewetkami można podawać samo, ale także z ryżem albo makaronem ryżowym. Składniki: 0,5kg krewetek, świeżych lub gotowanych 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych albo sezamowego 1 duża cebula pęczek młodej cebuli ze szczypiorem 1-2 łyżeczki zielonej pasy curry(...)drobiowego 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru kokosowego lub brązowego 250g pomidorów świeża kolendra limonka zielona papryczka chili (ilość wg możliwości :)) opcjonalnie tajska bazylia Wykonanie: Na głębokiej patelni rozgrzać olej; wrzucić poszatkowaną cebulę – podsmażyć na złoto. Zmniejszyć ogień, dodać poszatkowane młodej cebulki (szczypior zostawić „na potem”) i pastę curry. Podsmażać 2 minuty, żeby wydobyć maksimum aromatu

Pociąg Do Kuchni
Pulpety z papryką i pieczarkami 140

cebula jest gotowa, dodajemy pieczarki, całość mieszamy i chwilę razem podsmażamy.  Gdy pieczarki zaczną puszczać wodę, patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy 5 minut. Następnie dodajemy paprykę, patelnię ponownie przykrywamy i całość dusimy około 3 - 4 minuty. W międzyczasie całość doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, pieprzem i solą. Do tak przygotowanych warzyw wkładamy pulpety. Staramy się je ułożyć(...)bulionem warzywnym tak, aby pulpety były w większej części przykryte. Ilość dodanego bulionu zależy od tego, z czym podamy sos. Kasza moim zdaniem smakuje najlepiej z dużą ilością sosu. Makaron lub ziemniaki nie mają tej potrzeby. Wówczas nie rozrzedzamy tak sosu bulionem. Całość dusimy 30 minut. Po około 15 minutach, gdy smaki mięsa i warzyw się połączą, próbujemy

Smak mojego domu
İMAM BAYILDI, czyli bakłażan z mięsem 188

około 20min. Potem wyjąć z wody, wysuszyć papierem, układać na grillu i piec w temperaturze 180 °C, około 1½ godziny, aż bakłażany zmiękną. W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Zrumienić je i dodać mielone mięso i czosnek. Udusić mięso. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszać 2min. Wlać wodę, przykryć i gotować około(...)żaroodpornym naczyniu i faszerować mięsem. Udekorować pokrojonym na plaster pomidorem. Wlać sos i piec 20 min. Potem wsypać posiekaną pietruszkę i znowu piec 5 min. Podawać z kaszą gryczaną, makaronem lub ryżem. Dobra rada : można upiec większą liczbę bakłażanów i zamrozić w lodówce na inną okazję. Artykuł İMAM BAYILDI, czyli bakłażan z mięsem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Pulpety w sosie śmietanowym 177

ostatnio na obiad i chyba będą częstszym gościem ;)     Pulpety chyba każdy lubi, każdy robi na swój sposób. Ja ostatnio mając rano w planach dla dzieci na obiad makaron z sosem pomidorowym i wieprzowiną, aż tu nagle myk … coś mi w głowie zaskoczyło ;) i tak się zaczęło.   Pulpety z sosem śmietanowym 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego(...)szklanki wody 2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią ( u mnie te )  10 łyżek oleju rzepakowego  Cebulę i czosnek obrałam, drobno posiekałam i podsmażyłam na patelni na rozgrzanym oleju ( maks 2 łyżki ).  Mięso przełożyłam do miski i dodałam cebulę i czosnek wymieszałam, dodałam jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszałam wraz z pieprzem. I wilgotnymi rękami ( zamoczonymi w zimnej wodzie

Kuchnia na wzgórzu
Mielony na gnieździe 136

salsa: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron wrzucamy do gotującej, osolonej wody z łyżką oleju rzepakowego. Gotujemy al dente, tak by gniazdka się nie rozwaliły. U mnie niestety z gniazdek zostało "spaghetti" , po tym jak musiałam podejść do Synka(...)naczyniu do zapiekania na wzór gniazdek. Polewamy dwoma łyżkami oleju smakowego.   2. Czosnek, cebulę, bazylię oraz papryki drobno siekamy, najlepiej za pomocą rozdrabniacza. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek smakowego oleju. Lekko smażymy i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz bułkę, a także doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili, kolendrą i bazylią. Formujemy tyle

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. 168

około 1 1/2 cm i lekko całe obsypujemy bułką tartą. Nie należy zbyt grubo panierować w bułce tartej ponieważ będzie się ona nam przypalać podczas smażenia!! Olej wlewamy na patelnię,rozgrzewamy i smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron. Gdy są już usmażone wyjmujemy z tłuszczu i układamy je na czystym talerzu. Teraz należy je zjeść(...)nadaje się do smażenia mięsa i ryb,gdyż szybko się przypala,powodując powstawanie bardzo niezdrowej akroleiny. Dlatego korzystaj z masła tylko podczas smażenia jaj i warzyw,oraz podsmażania makaronów. Jeśli je wypróbujesz napisz czy Ci smakowały. Pozdrawiam ! Tutaj znajdziesz przepis na kotlety schabowe : http://youtu.be/0sOoMXJiy8U

Przepisy i porady kulinarne
Potrawka meksykańska z mięsem mielonym 2164

Danie jednogarnkowe, idealne na obiad lub kolację. Można je podawać z makaronem lub same jako gęstą zupę. Z doświadczenia wiem, że na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się przegryzą jest jeszcze smaczniejsze :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego 1 dużo paprykę 1 cebule 0,5 kg pieczarek 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 1 duży przecier pomidorowy 2 liście(...)laurowe 2 ziela angielskie majeranek zioła prowansalskie papryka ostra chili - pieprz cayenne sól i pieprz Przygotowujemy jedną dużą i głęboką patelnie. Jeżeli nie posiadamy takowej to robimy w garnku :) Na rozgrzanym oleju smażymy mięso i przyprawiamy je majerankiem, solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już lekko podsmażone dodajemy paprykę i cebule pokrojoną w kostkę. Chwilkę smażymy aż cebula się zeszkli

Kolejny blog o gotowaniu
Kotlety sojowe 151

czasie powinniśmy często je zanurzać, by jak najbardziej przeszły smakiem bulionu. Następnie kotlety traktujemy już tak samo jak zwykle - odsączamy, panierujemy w jajku i bułce i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem :) Minusem tej metody jest to, że bulionu do niczego już nie wykorzystamy, gdyż jest przeraźliwie słony - dla kotletów to wskazane, ale do oddzielnego spożycia już niezbyt ;) Właśnie dlatego(...)drugi, choć esencjonalny, nie nada kotletom pożądanego smaku. Gotowe kotleciki podawać możemy ze wszystkim, na co przyjdzie nam ochota - z ziemniakami, frytkami, czy też w mojej ulubionej wersji z makaronem ze szpinakiem. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne ) 194

Znowu obiad bez mięsa ! Ale mi to w ogóle nie przeszkadza :D Tym razem zapiekanka z bakłażanów. Efekt końcowy przypomina nieco lazanię, lazanię bez makaronu i mięsa. Wegetarianie - to chyba coś dla Was. Składniki: 2 bakłażany 1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella ) 400 g pomidorów bez skóry z puszki 2 średnie cebule sól, pieprz oregano 120 g sera ricotta(...)sera dojrzewającego ( u mnie Stary Olęder) lub parmezanu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść bakłażany i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone, osączyć na papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną

kolorowotorcikowo
Winny kurczak i uduszone warzywa 171

kostkę, przyprawić solą, pieprzem i curry, wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek, zrumienić, przełożyć do rondla. Pora umyć, pokroić w krążki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem w tym czasie przygotowując cukinię, którą po umyciu i pokrojeniu w kostkę (ja zostawiam skórkę) dodać do duszonego pora, zamieszać(...)warzywa przełożyć do rondla z mięsem, dodać pokrojone na kawałki pomidory, zalać szklaną białego wina i dusić razem około 7-10 minut. Przygotowana potrawka idealnie komponuje się z  makaronem penne ugotowanym al dente (ja łączę  całość przed podaniem ), czy też ugotowanym na sypko ryżem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna 199

dania z pewnością ułatwi Ci Tefal Cuisine Companion, szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Lasagne mięsno-grzybowe w boczku (6-8 porcji) Składniki: ok. 6-7 płatów makaronu do lasagne 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki 150 g startej mozzarelli Składniki na sos: 250 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego) 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki(...)tymianku Składniki na sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki 400 ml mleka sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Przygotowanie: Przygotowanie sosu bolońskiego: W dużej patelni rozgrzej trochę oleju, włóż cebulę, marchewkę i selera. Smaż około 3-5 minut, aż zaczną się rumienić, wtedy dodaj czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę. Dodaj pieczarki, smaż kolejne 5 minut

karmelowy

Proponowane wyszukiwania