Po kolejnej długiej przerwie, wypoczęta i zainspirowana nowo poznanymi smakami nadrabiamy zaległości w kuchni. Dzisiaj proponuje parówki z ziemniakami i brokułami:) Składniki: 0,7 kg ziemniaków
Kuchnia Pełna Pasjizdrowo i smacznie. Ma ono obłędnie zielony kolor (idealny z okazji dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw. Składniki: 2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki 1 garść pestek słonecznika 2 ząbki czosnku(...)cytryny 100 ml oliwy z oliwek lub oleju arachidowego (ja daję pół na pół) sól morska do smaku Przygotowanie: Liście oddzielić od rzodkiewki i umyć. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, a następnie wrzucić do pojemnika razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą. Gotowe
Food Squareopisac jak niebiansko smakuje. Moj maz skwitowal- to ja poprosze jeszcze jedna taka porcje :) Zaczynamy od pieczarek 200-250 gr obsmazamy na niewielkiej ilosci oleju , by odparowaly, solimy. Na patelni rozpuszczamy ok 3 lyzek masla. Wrzucamy pokrojonego w kostke lososia ( pol fileta), dodajemy ok pol lyzeczki soku z cytryny , solimy I pieprzymy. Smazymy ok 2 min. Potem dodajemy scalopki(...)Dodajemy usmazone pieczarki I 4 sprasowane zabki czosnku.Smazymy tez ok 2 min. Dodajemy ok 300-400 smietany z wycisnieta cytryna. Solimy pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem. Smacznego
Smaki Edytykoloru. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, curry, papryką, oregano, tabasco i na koniec dodajemy świeżej poszatkowanej bazylii. Przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu kroimy na 5 cm odcinki i dodajemy do farszu. Szykujemy miskę z chłodną wodą, w której zmieszczą się arkusze papieru ryżowego namaczamy na 3s wykładamy(...)nakładamy 1-2 łyżki stołowe farszu. Zawijamy jak krokiety. Tak przygotowane sajgonki należy teraz usmażyć na rozgrzanym głębokim oleju ( należy być ostrożnym, aby farsz nie wydostał się na patelnię, bo zacznie się przypalać). Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu, następnie układamy na talerzu, np. na pozostałych liściach kapusty pekińskiej i podajemy z sosem chilli. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościPieczarki w kremowym sosie parmezanowym – to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzi się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Polecam go jako dodatek do dań na wszelkie imprezy – gościom na pewno zasmakuje ;) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right(...)całości, a większe kapelusze pokroić na pół lub na ćwiartki. Czosnek obrać, posiekać drobno. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Szalotki pokroić w plasterki. Parmezan zetrzeć na tarce. Na patelni roztopić masło, lekko zeszklić szalotki, następnie dorzucić czosnek i smażyć przez ok. 30 sekund. Następnie dodać pokrojone trzonki i kapelusze pieczarek, zwiększyć płomień i podsmażyć grzybki. W momencie, gdy pieczarki będą
Kulinarne Przebojesamo rozmarznie). Jeśli zapomnisz wyjąć wieczorem, wyjmij rano. Gdy wrócisz do domu, by zjeść pyszny, ciepły obiad w 5 minut wystarczy, że przelejesz ugotowany wcześniej (przechowany w lodówce) makaron wrzącą wodą z czajnika, wymieszasz z pesto i już - smacznego ;) Jest to też fajna forma na posiłek do pracy - szybko, a smacznie i do syta. Możliwości przygotowania pesto także jest ogromna(...)łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka czosnku niedźwiedziego sól i kolorowy pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziarna słonecznika prażymy (krótko, żeby nadmiernie nie zrumienić) na suchej patelni, studzimy (na osobnej misce, od gorąca patelni zrumienią się bardziej). Rukolę dokładnie płuczemy i odsączamy wodę na sicie. Przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Sól i pieprz na początek
Kolorowy Przepisownikwody 100 ml śmietanki 1 łyżeczka soli pieprz Polędwiczki z królika z warzywami Jak przygotować polędwiczki z królika. Polędwiczki umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Na patelnię włożyć masło, dodać polędwiczki. Smażyć na małym ogniu przez cztery minuty. Do smażących się polędwiczek dodać krojoną w paski paprykę, krojonego selera oraz duże kawałki grzybów. Dolać wodę. Zagotować i dusić(...)momentu, w którym mięso zmięknie. Kiedy mięso jest już miękkie dodać śmietanę, sól, pieprz oraz cząber. Dusić przez kolejne pięć minut. Polędwiczki podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem. Polędwiczki z królika z warzywami O czym warto pamiętać przygotowując polędwiczki z królika z warzywami. Jeśli w trakcie duszenia woda z polędwiczek odparuje a będą one nadal twarde, wystarczy dolać więcej
mecookschwilę podsmażamy, przyprawiamy lubczykiem i słodką papryką; do garnka wlewamy bulion, dodajemy ziele i liście oraz marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i małą cebulką z łupinką, zagotowujemy i dodajemy farsz z patelni: grzyby z cebulką (wraz z powstałym maślanym sosem), gotujemy 15 minut, by składniki się połączyły ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem; na koniec dodajemy śmietanę (lub nie) i dobrze mieszamy(...)odlać kilka łyżek zupy do miseczki i tam dodać śmietanę dobrze mieszając trzepaczką kuchenną, następnie gładką masę dolać powoli do zupy w garnku; podajemy z koperkiem, samą lub z makaronem, smacznego
Zasmakuj Kuchniskórki. Miksujemy dokładnie ze wszystkimi składnikami na sos i odstawiamy. W misce umieszczamy sałatę lodową, pomidorki koktajlowe, ser mozzarella, pokrojonego w kostkę ogórka i awokado. Następnie grillujemy kurczaka na patelni grillowej lub grillu, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski. Całość polewamy pomidorowym sosem winegret, mieszamy i gotowe. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 923,1 kcal Białko: 112,2 g Tłuszcze(...)Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 226,1 kcal Białko: 28,0 g Tłuszcze: 11,1 g Węglowodany: 3,4 g Sprawdź również ten przepis – sałatka z makaronem . Artykuł Sałatka z grillowanym kurczakiem pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie
ale PysznieLubella), danie to jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu - dzięki czemu mamy więcej czasu na aktywny wypoczynek :) Polecam ! ------------------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 40 minut ------------------------------------------------- SKŁADNIKI: 400g makaronu łazanki (np. Lubella) 400g hiszpańskiej kiełbasy chorizo opakowanie sera feta (ok. 270g) 12 plastrów pomidora 2 cebule 2 ząbki czosnku mała puszka zielonego groszku 3 łyżki łagodnego keczupu sól pieprz suszona(...)natka pietruszki do dekoracji posiekany szczypiorek do dekoracji dodatkowo: napój z soku marchwiowego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Łazanki gotujemy al'dente , wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Krok 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę chorizo, pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, zasmażamy, aż cebula lekko się zrumieni, dodajemy keczup i jeszcze chwilę trzymamy
Moja Książka Kucharskachwilę podsmażamy, przyprawiamy lubczykiem i słodką papryką; do garnka wlewamy bulion, dodajemy ziele i liście oraz marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i małą cebulką z łupinką, zagotowujemy i dodajemy farsz z patelni: grzyby z cebulką (wraz z powstałym maślanym sosem), gotujemy 15 minut, by składniki się połączyły ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem; na koniec dodajemy śmietanę (lub nie) i dobrze mieszamy(...)odlać kilka łyżek zupy do miseczki i tam dodać śmietanę dobrze mieszając trzepaczką kuchenną, następnie gładką masę dolać powoli do zupy w garnku; podajemy z koperkiem, samą lub z makaronem, smacznego
Zasmakuj Kuchniszparagową, odciąć końcówki, przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno pokroić. Suszone pomidory osączyć z oliwy i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć piersi z indyka, zdjąć z ognia. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażyć wszystko kilka sekund. Dodać fasolkę, bulion i gotować(...)fasolka będzie miękka. Wymieszać z przecierem pomidorowym i zagotować. Dodać podsmażone piersi z indyka i pokrojone suszone pomidory, chwilę pogotować, ewentualnie doprawić. Gulasz podawać z kaszą jaglaną, kuskusem, makaronem lub ryżem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychumyłam i podgotowałam przez około 10 minut w osolonej wodzie. Czosnek starłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam garść pokrojonych kaparów. Wsypałam przyprawy. Jarmuż posiekałam i wrzuciłam na patelnię. Podsmażyłam aż smaki się zmieszały. Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie płaty i rozbiłam. Przyprawiłam czosnkiem,solą,pieprzem,papryką i ziołami. Polałam oliwą i odstawiłam. Można ją posmarować wewnątrz np.koncentratem(...)plasterek sera. Zawijałam i spinałam wykałaczkami. Smażyłam roladki z obu stron na złoty kolor. Smaczne i zdrowe! dla lubiących j a r m u ż polecam MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU
potrawyregionalneWieprzowy gulasz z warzywami. Podajemy z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Składniki: 500 g karkówki 2 średnie marchewki pół średniej kalarepy cebula lubczyk pieprz ziołowy papryka ostra sól, pieprz łyżka mąki Przygotowanie Karkówkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka i podsmażamy na oleju. Następnie składniki przekładamy do rondelka, zalewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Marchewki i kalarepę obieramy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażamy na patelni i przekładamy do miękkiej karkówki. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy przyprawy. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, mąkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do gulaszu. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż gulasz zgęstnieje
e-PrzepisyKulinarnełyżki bułki tartej dokładnie mieszamy i długo wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety i obsmażamy je z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zrumienione wyjmujemy, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojone warzywa – cebula, por, papryka i pieczarki + przyprawy. Jak warzywa nieco zmiękną, dodajemy pół puszki pomidorów i drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusimy warzywa jeszcze ok 10 minut i podlewamy śmietaną(...)warzyw, przekładamy je (cały sos) do naczynia żaroodpornego, zatapiamy w nich pulpety i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok 30-40 min. Można podać z ryżem lub makaronem. Artykuł Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...