makaronu czy ryżu. Smakuje znakomicie zarówno na zimno jak i na ciepło! Potrzebne będą: - 1 bakłażan; - 1 czerwona papryka; - 1 cebula; - 4 duże pomidory; - 4 ząbki czosnku; - 1 łyżka oleju kokosowego; - sól morska, oregano, pieprz ziołowy, bazylia do smaku; - 250ml oliwy z oliwek do zalania zmiksowanych warzyw po przygotowaniu. Przygotowanie: Warzywa myjemy, kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię
MintTasteIdealne poniedziałkowe - poweekendowe danie! Lekkie i szybkie w przyrządzeniu:) u mnie dziś z makaronem ryżowym, bo go uwielbiam i mogę jeść ze wszystkim:D Skladniki : 500g szpinaku (u mnie mrożony brykiet) Kilkanaście pieczarek 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki serka śmietankowego 2 łyżki jogurtu greckiego(...)Gałka muszkatołowa, sól, pieprz Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czosnek i pieczarki. Trzymamy wszystko na patelni tak długo - aż woda z pieczarek odparuje. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy zamrożony szpinak. Gdy szpinak połączy się z resztą składników dokładamy pomidory. Obficie przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy serek i jogurt, chwile wszystko gotujemy
Mamuśka wraca do formypatelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczki na złoty kolor. Dodać cebulę pokrojoną w pół plasterki, smażyć chwilkę. Zamieszać, dodać musztardę i podlać wodą.Wody wlać tyle, żeby polędwiczki były przykryte w 3/4 wysokości. Jeśli macie kurki ze słoika to wlać tą wodę. Doprawić do smaku. Gotować 3-4 minuty. Wlać śmietanę, wymieszać. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub makaronem
Kuchnia Pokoleńpatelni. Przykrywamy warzywa wodą. Gotujemy przez około 15 minut lub nieco dłużej, tak aby warzywa zmiękły (sprawdzać widelcem). 2. Odlewamy wodę, a warzywa i nerkowce umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy mleko i resztę składników. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni, a później odgrzewać w garnuszku. Proponujemy wykorzystać sos do wegańskiej wersji makaronu
two broke sistersfasoli. Następnie pokrojone warzywa: paprykę w kostkę, por w półksiężyce, pieczarki w kawałki, chilli drobno posiekane (pozbawione nasion - chyba że lubimy bardzo ostre potrawy można z nasionami) wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną, czosnkiem oraz bazylią, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż powstanie nam sos (około(...)Zaletą tego gulaszu jest to, że nie trzeba go zagęszczać żadną mąką, dzięki fasoli i porowi sos sam się wystarczająco zagęści :). Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem. Smacznego
Moje-pitraszeniemakaronu 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki mielonej 1 ząbek czosnku 1 łyżka drobno startego sera żółtego 1 łyżeczka masła + do wysmarowania formy 2 łyżeczki słodkiej 30% śmietanki posiekany drobno szczypiorek Sposób przygotowania: W osolonej wodzie gotujemy na al dente muszle makaronowe (ok 10-12 minut). Pieczarki myjemy, kroimy w pół talarki i rumienimy na patelni
Kuchnia w czekoladziepatelni. Przełóż do garnka, dodaj pastę curry, oba sosy, zgniecioną trawę. Wlej kokosowe mleko i gotuj curry przez 35 minut. Na 10 minut przez końcem dodaj różyczki brokułu, a na samym końcu gotowania szpinak, tak aby lekko zwiędnął. Dopraw sos soją jeśli jest za mało słony. Posyp kokosowymi wiórkami i resztą kolendry. Podaj curry z kurczaka z ryżem lub makaronem
codojedzeniawinnych jabłek smakuje obłędnie! Robi się go ekspresowo i tak samo szybko znika. Możemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem. Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI: – filet z kurczaka – 2 szt - jabłka – 3 szt - miód – 2 łyżki - czerwone wino – 2 łyżki - mąka – 1 łyżka - sól(...)łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy, k roimy w polędwiczki średniej wielkości, delikatnie rozbijamy. Z każdej strony doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni. Smażymy mięso z obu stron na delikatnie rumiano. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, p odlewamy winem, czekamy aż odparuje. Dokładamy miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Ostra na Słodkokawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kaszą jaglaną, ale równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym , którego przypis znajdziecie tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki(...)indyka 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajo Na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Ułożyć pulpety z indyka i smażyć na średnim ogniu, delikatnie rumieniąc z każdej strony – ok. 10 minut . 1/4 szklanki oleju rzepakowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Moja Delicjakształcie wałeczków. Smażymy przez kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, albo na zwykłej z niewielką ilością tłuszczu przewracając je, aby zrumieniły się z każdej strony. Po zdjęciu z patelni są gotowe. Ja moje zapiekłam dodatkowo w sosie pomidorowym z czosnkiem i oregano i podałam ze spaghetti. Do rondelka z zimną oliwą dodać posiekany czosnek, powoli podgrzewać, aż lekko się(...)gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Sos wlać do żaroodpornego naczynia. Ułożyć w sosie kotleciki i zapiec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z makaronem i świeżo startym parmezanem
Kulinarne Inspiracjedziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę(...)koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Smacznego
Tajskie smakiMakarony są czymś co cieszy wśród mojej gromady zawsze ogromnym powodzeniem. Spaghetti bolognese to coś co zawsze znika, niezależnie od apetytu i kulinarnych zachcianek moich dzieci. Zazwyczaj robiłam z granulatem sojowym, jednak tym razem moje starsze dziecko orzekło, że musi być takie "prawidziwe" z pulpetami.No i masz babo placek:) Jest bolognese z pulpecikami z białego sera i kaszy jaglanej. Pycha(...)szklanki kaszy 1 łyżka płatków owsianych zmielonych 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaję pomidory razem z sokiem i koncentrat pomidorowy, mieszam do połączenia składników. Duszę pod przykryciem na małym ogniu
Magiczna kuchnia Dariiktóre jeszcze zalegają na grządkach i proszą o wykorzystanie Taka cukinia ze słoika stanowi wspaniałą bazę do różnych potraw . Można dodać podsmażoną pierś z kurczaka i powstanie sos do makaronu lub ryżu . Świetnie nada się także jako składnik warzywny do zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych . No i oczywiście po dodaniu smażonej kiełbasy będzie pikantne leczo lub wieprzowiny , wtedy zmieni się(...)gulasz . Nieskończoność możliwości sprawia ,że przygotowuję ją co roku , a do wiosny półka w spiżarce świeci pustką Polecam szczególnie jeśli macie swoje warzywka , to zimą z rozkoszą wylejecie na patelnię lato ze słoika Składniki: 4-5 średniej wielkości cukinii 4-5 cebul 2 czerwone papryki grubościenne 6-7 strąków chilli 5-6 pomidorów 1 główka czosnku 1 łyżka cukru sól
Ogrodnik w podróżywątróbka nie będzie krwista, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Wykładamy na talerz. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelnię, w której smażyła się wątróbka, dolewamy oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek i całość(...)zalewamy śmietanką. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy usmażoną wątróbkę oraz posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-5 min. Doprawiamy do smaku. Sos możemy podać z ziemniakami, makaronem lub ryżem. P.S. Ściereczka ze zdjęcia pochodzi ze sklepu TarkaiMiarka.pl: Ścierka kuchenna: https://www.tarkaimiarka.pl/scierki-reczniki-kuchenne/4018-sciereczka-kuchenna-fresh-bawelna-45x70cm.html
Kuchnia MagdaLenyrosolem Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski (6-8-części wzdłuż) cebule kobrana kroimy na pół i pieczemy na patelni tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny nie zapominajmy o zielu(...)laurowym Garnek nasz musi pyrgać a nie bulgotać jak wściekły w tym tkwi smak niemal że każdej potrawy im dłużej gotujemy im dluzej marynujemy tym są lepsze . Makaron gotujemy oddzielnie nigdy nie wrzucamy do garnka z zupą bo będzie mulista
Viola cooks with passion