makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:373/561)

Zupa dyniowa z soczewicą 132

kurkuma do dekoracji: liście kolendry, mleko kokosowe, czarny sezam Wykonanie: Przygotuj składniki: Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Dynię umyj, obierz i pokrój w większą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj dynię i soczewicę. Dolej bulion, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, mieloną kolendrą i kurkumą(...)minut lub do momentu aż dynia zmięknie. Zupę odstaw do przestygnięcia następnie zblenduj. Zupę wyłóż do miseczek. Udekoruj świeżą kolendrą, mleczkiem kokosowym i sezamem. Zupę możesz podać z makaronem. Ja użyłam makaronu somen. Smacznego! #myAmbition Artykuł Zupa dyniowa z soczewicą pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym 199

samym początku jest ta masa bardzo rzadka , ale z upływem czasu podgrzewania , gęstnieje. Dosypujmy gałkę muszkatołową i solimy i pieprzymy do smaku. Wykonanie lazanii : Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Później wrzucamy(...)małym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 30 minut . Pod koniec duszenia odkrywamy i zwiększamy ogień w celu odparowania wody . W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym sosem beszamelowym układamy w kolejności : - makaron - warstwa farszu mięsnego - starty żółty ser - sos beszamelowy - warstwa makaronu - farsz - żółty ser - sos beszamelowy itd. Na wierzch posypujemy resztką żółtego sera. W nagrzanym piekarniku do 180 C pieczemy

Różne smaki w kuchni
Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym 87

samym początku jest ta masa bardzo rzadka , ale z upływem czasu podgrzewania , gęstnieje. Dosypujmy gałkę muszkatołową i solimy i pieprzymy do smaku. Wykonanie lazanii : Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Później wrzucamy(...)małym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 30 minut . Pod koniec duszenia odkrywamy i zwiększamy ogień w celu odparowania wody . W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym sosem beszamelowym układamy w kolejności : - makaron - warstwa farszu mięsnego - starty żółty ser - sos beszamelowy - warstwa makaronu - farsz - żółty ser - sos beszamelowy itd. Na wierzch posypujemy resztką żółtego sera. W nagrzanym piekarniku do 180 C pieczemy

Różne smaki w kuchni
PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI W SOSIE WŁASNYM 159

Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie własnym to pomysł na szybki obiad. Można podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kopytkami, kaszami... z czym tylko macie ochotę. Do tego ulubione surówki, buraczki i mamy pyszny obiad :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka  * 5-6 większych pieczarek * garść suszonych grzybów * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)szklanki kwaśnej śmietany * 2-3 łyżki mąki+ woda Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć pierś z kurczaka z pieczarkami, dodając do smaku sól, pieprz i ulubione przyprawy. Wszystko przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby i gotować na małym ogniu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać

Zrób to smacznie
Pesto z rukoli 133

pęczka natki pietruszki Rukolę płuczemy i dokładnie suszymy, zbyt długie łodyżki usuwamy gdyż mogą nadać zbyt gorzki smak naszemu pesto. Pestki słonecznika wraz z migdałami smażymy na suchej patelni.  Blenderem miksujemy rukolę wraz natką pietruszki, dodajemy sok z cytryny, uprażone pestki słonecznika, migdały , oliwę , sól , pieprz i czosnek i wszystko ponownie ucieramy.  Do tego dodajemy utarty drobno parmezan(...)wszystko znów blenderujemy. Do smaku możemy również dodać papryczkę chili jeśli ktoś lub bardziej wyraziste smaki.  Wszystko dekorujemy płatkami migdałów. Tak wykonane pesto możemy wykorzystać do ugotowanego makaronu al dente, jako sos , czy do świeżego pieczywa jako pasta do kanapek. Jedna łyżka dodana do zup jarzynowych dodatkowo może urozmaicić jej smak, a dodana do sałatek może nadać

Aromatyczne Podróże
Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym 157

Filet z kurczaka można wcześniej zamarynować, dzięki czemu będzie miało zdecydowany smak. W tym przepisie jednak wersja minimalistyczna z pieprzem i solą Kurczaka w sosie można podawać zarówno z makaronem, ziemniakami czy ryżem i dowolną surówką. Drukuj Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Podwójna średnia pierś z kurczaka Garść bazylii 4 pomidory pół cebuli 3 ząbki(...)masła 4 +2 łyżki oliwy Wykonanie Pomidory nakrawamy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy. W tym czasie pierś dzielimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami. Na patelni podgrzewamy 4 łyżki oliwy. Smażymy kurczaka na złoty kolor. Zdejmujemy kurczaka. Cebulę obieramy i kroimy. Na osobnej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy

Mieszam w Garnku
Sos pieczarkowy 154

Przepis na klasyczny sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do makaronu, kaszy, placków ziemniaczanych czy mięsa. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: 250-300 g pieczarek 2 cebule ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła szklanka śmietanki kremówki sól, czarny pieprz, płatki papryki natki pietruszki do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Pieczarki(...)umyć, małe przekroić na połówki, większe pokroić w plasterki. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut. Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki

Pyry na Gaz
Tort kokosowy 337

wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: Krem wyciągamy z lodówki, dodajemy(...)serek mascarpone i całość miksujemy. Kiedy nie będzie już grudek serka mascarpone dorzucamy odmierzone wiórki kokosowe i miksujemy do momentu połączenia składników. Wykonanie tortu: Płatki migdałów prażymy na patelni na złoty kolor. Biszkopt przecinamy na trzy blaty. Jeden układamy na paterze i nasączamy 1/3 szklanki herbaty. Na to układamy 1/3 kremu i kolejny biszkopt. Patrzymy, czy jest równo

Kolizje Smaków
szpinak z cebulką,szynka i czosnkiem 84

PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy obrany i pokrojony czosnek następnie dodajemy cebulę pokrojoną w pół talarki,a gdy sie zeszkli dodajemy szynke i dusimy chwilę.Odstawiamy do miseczki .Na tym samym tluszczu dusimy szpinak Dusimy około 10min. MARCHEWKA Z WODY małą(...)WYKONANIE. ..Zamrożona marchewke wrzucamy do wody i gotujemy do miękkośći .Pod koniec gotowania solimy wodę . MAKARON BABUNI RĘDZIŃSKI GNIAZDA                                    SKŁADNIKI ...opakowanie makaronu ,woda ,sól

w mojej kuchni
Kurczak duszony z cukinią i cebulą 159

dużej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku ciemny sos sojowy 10 dag żółtego sera pieprz, sól, zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na patelni. 2. Mięso doprawić do smaku, dolać sos sojowy wg uznania. 3. Cukinię i cebulę pokroić w pół talarki. Dodać do mięsa. 4. Doprawić posiekanym drobno czosnkiem i ziołami. 5. Wszystko(...)przykryciem do czasu zmięknięcia warzyw (ok 15 min.). 6. Przed końcem duszenia mięso i warzywa posypać żółtym serem, podawać gdy stopnieje. Sugestie: Danie można podawać z ryżem (jak ja), makaronem, albo samo. W każdym wypadku powinno smakować tak samo dobrze. Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo i Ekspresowo w kuchni

Pasja Smaku
Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym 163

samym początku jest ta masa bardzo rzadka , ale z upływem czasu podgrzewania , gęstnieje. Dosypuejmy gałkę muszkatałową i solimy i pieprzymy do smaku. Wykonanie lazanii : Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Pózniej wrzucamy(...)małym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 30 minut . Pod koniec duszenia odkrywamy i zwiększamy ogień w celu odparowania wody . W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym sosem beszamelowym układamy w kolejności : - makaron - wartswa farszu mięsnego - starty żółty ser - sos beszamelowy - warstwa makaronu - farsz - żółty ser - sos beszamelowy itd. Na wierzch posypujemy resztką żółtego sera. W nagrzanym piekarniku do 180 C pieczemy

Słodkości i nie tylko
Lasagne szpinakowa 167

beszamelowy: 500 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej świeżo starta gałka muszkatołowa sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA; 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulkę i czosnek, szklimy przez 5 minut. Dodajemy mrożony szpinak i przesmażamy, aż ten całkowicie się rozmrozi. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną fetę, posiekane(...)gotujemy, aż sos będzie gęsty. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno foremki do zapiekania smarujemy odrobiną sosu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Znów smarujemy sosem i wykładamy 1/3 szpinakowej masy. Wyrównujemy, przykrywamy drugą warstwą makaronu, smarujemy sosem, wykładamy kolejną 1/3 masy szpinakowej. Znowu układamy makaron, sos i ostatnią warstwę szpinaku. Przykrywamy makaronem, polewamy

My Culinary Art
Pesto z bazylii. Pesto bazyliowe. 136

oliwek sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pesto z bazylii – Wykonanie: Czosnek obrać, posiekać na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce. Orzeszki pinii zarumienić na suchej patelni. Listki bazylii umyć, osuszyć. Wszystkie składniki wrzucić do moździerza i utrzeć na pastę. Jeśli chcemy, by pesto było nieco mniej zwarte, można dodać trochę więcej oliwy. Jeśli nie posiadamy moździerza(...)kawałki orzeszków blendować krócej – a jeśli chcemy totalnie gładkie pesto – blendować dłużej. Na koniec doprawić pesto solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Pesto idealnie pasuje do wszelkich makaronów, grzanek, sałatek itp. Pamiętajcie, że pod wpływem wysokiej temperatury bazylia może zrobić się gorzka, więc pesto dodawajcie do lekko przestudzonego makaronu. Polecam również przepis na: Pesto sycylijskie z suszonych pomidorów

Kulinarne Przeboje
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 400

przygotowaniu. Co więcej, całkiem przyzwoitą chińszczyznę można zrobić sobie w domu zaopatrując się w jedynie w pobliskich dyskontach. Nam udało się ostatnio upolować makaron typu chow mein (ekspresowy makaron idealny do dań stir-fry, czyli smaż i mieszaj) za niecałe 2,50 zł! Wyczarowaliśmy więc chow mein z wieprzowiną i warzywami! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE(...)prostokątne kawałki, które wrzucamy do marynaty, mieszamy i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub co najmniej 30 min. 3. SMAŻENIE MIĘSA (5 min): na wok lub głęboką patelnię wlewamy olej sezamowy, jeśli go nie mamy wystarczy zwykły rzepakowy, jednak sezamowy dodaje oryginalnego smaku (jednak jest też o wiele droższy). Mocno rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso – ma głośno skwierczeć

Nerds Kitchen
GULASZ Z JELENIA 137

PRZYGOTOWANIE : Mięso dokładnie myjemy. Przyprawy mieszamy w miseczce i dodajemy do nich mięso, dobrze je obtaczając. Następnie wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej i mieszamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i podpiekamy mięso, następnie wlewamy wino, dodajemy ziele, liść i kulki pieprzu . Wlewamy również 1/2 litra bulionu i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 1 godziny(...)czasie mięso jeszcze może być twarde, dodajemy pokrojoną marchewkę i cebulę, dolewamy płyny, ponownie dusimy około 1 godziny. Gulasz ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kaszą, makaronem, kluskami lub pieczywem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Rosół 146

woda 1 cebula sól  natka pietruszki Przygotowanie: Mięso dzielimy na kawałki i dokładnie myjemy. Warzywa obieramy i myjemy, cebulkę przyrumieniamy na gazie lub na suchej patelni (jeśli na patelni to kroimy w grube plastry, wtedy łatwiej będzie nam przyrumienić). Mięso przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (tyle aby dobrze przykryła mięso). Garnek stawiamy na kuchni i gotujemy(...)zmniejszamy ogień (rosół ma się bardzo wolno gotować, delikatnie pyrkać). Gotujemy tak około 15 minut i dodajemy warzywa oraz przyprawy. Rosół gotujemy do miękkości mięska. Gotowy podajemy z makaronem i posypujemy natką pietruszki. Rosół to doskonała baza do różnych zup i sosów. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczone warzywa śródziemnomorskie 116

jednej patelni połączyłam ze sobą moje ulubione warzywa śródziemnomorskie. Po 30 minutach otrzymałam pachnące włoskim słońcem warzywa, z dodatkiem tymianku, który roztarłam w dłoniach, dla uzyskania jeszcze lepszego aromatu i smaku. Takie danie może być doskonałą bazą do powstania nowego przepisu, bo otrzymane warzywa można np. zblendować z bulionem i podać w postaci gęstej, kremowej zupy z grzankami. Pieczone warzywa(...)warto podać z ulubionym makaronem lub pieczonym mięsem. Pomysłów jest sporo, czas na przedstawienie przepisu. Pieczone warzywa śródziemnomorskie Składniki: 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 2 ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki oleju sól do smaku Przygotowanie: Umyte warzywa osuszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ząbki czosnku. Cukinię i bakłażana kroimy na plastry

Moja smaczna kuchnia
Muszle makaronowe z serami i pesto 141

uszkodzić muszli. Mozzarellę pokroić na połówki, wymieszać z pesto i ricottą. Masą napełnić muszle. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na dnie naczynia rozprowadzić 3/4 sosu pomidorowego. Na sosie ułożyć makaron (nadzieniem do góry). Resztę sosu i pomidorki, rozłożyć na wierzchu, posypać pecorino. Jeżeli zostało trochę nadzienia, wciskamy je pomiędzy muszle. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12-15 minut. Sos pomidorowy(...)cebula , posiekana 2 ząbki czosnku , posiekane kawałek papryczki chili 1 łyżeczka mieszanych suszonych ziół tymianku , bazylii, oregano, lubczyku 400 g krojonych pomidorów (1 puszka) sól i pieprz Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Gdy się zeszkli dorzucić czosnek, chili i zioła, zamieszać. Podsmażyć na średniej mocy przez ok. minutę. Na patelnię dodać pomidory, zamieszać. Całość dusić na małej mocy przez

Pełny talerz
Zapiekanka z kurczakiem, brokułem sosem koperkowo-śmietankowy i parmezanem 120

dawać. Pieprz,sól 1 szklanka Sera żółtego  tarkowanego 5-6 łyżek tartego parmezanu Sposób: Kurczaka myjemy , oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekrajamy na pół i Smażymy na patelni nie dodajac tluszczu. To samo robimy z boczkiem jeśli dodajemy. Pieczarki umyte kroimy cienko . Śmietanę roztrzepujemy dodając  pieprz,sól Układamy  kurczaka w naczyniu żaroodpornym  dodajemy pieczarki , boczek(...)minut Następnie wyciagamy z piekarnika zalewamy śmietaną I dodajemy posiekany szczypiorek,mozzarelle,żółty ser i parmezan. Pieczemy około  20 minut w 180 C Podajemy z ryżem  albo makaronem Smacznego

Viola cooks with passion
Gulasz wieprzowy duszony w porterze 143

dużą 2- cm kostkę. Pospolić, oprószyć pieprzem i papryką. Każdą kostkę starannie obtoczyć w mące i układać na mocno rozgrzanej patelni. Obsmażyć do zrumienienia. Mięso obsmażać na bardzo dużej patelni lub uczynić to w II ratach, następnie przełożyć do rondla i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojną w piórka cebulę wszystkie resztki i to co przywarło ze smażenia zeskrobać łopatką(...)przełożyć do rondla z obsmażonym mięsem. Podlać całość piwem, dodać resztę przypraw i dusić około 1- 1,5 godziny do miękkości podawać z ulubionymi dodatkami - kluskami, kaszą, ziemniakami lub makaronem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka faszerowane pieczarkami 170

moimi ukochanymi pieczarkami. Grzyby zajadam codziennie, wręcz je uwielbiam. Nie mają wiele kalorii, a smakują świetnie. Surowe pieczarki to jedna z moich ulubionych przekąsek, te smażone wrzucam do kurczaka..makaronu..ryżu..i wszędzie gdzie się da.  Jajka z pieczarkami to cudowne połączenie, są bardzo smaczne. Możemy się nimi zajadać nie tylko na Wielkanoc - świetnie sprawować się będą także(...)Składniki 8 połówek: 4 jajka 75g pieczarek 1 zielona cebulka Sól morska/himalajska Pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę razem z cebulką. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż pieczarki będą ciemniejsze. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą. Obieramy, kroimy na pół. Wyciągamy żółtka i dokładnie mieszamy z pieczarkami i cebulką. Faszerujemy białka farszem przy pomocy

Czarnawisienka
Parówki z brokułami i ziemniakami 178

Po kolejnej długiej przerwie, wypoczęta i zainspirowana nowo poznanymi smakami nadrabiamy zaległości w kuchni. Dzisiaj proponuje parówki z ziemniakami i brokułami:) Składniki: 0,7 kg ziemniaków

Kuchnia Pełna Pasji
Pesto z liści rzodkiewki 126

zdrowo i smacznie. Ma ono obłędnie zielony kolor (idealny z okazji dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw. Składniki: 2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki 1 garść pestek słonecznika 2 ząbki czosnku(...)cytryny 100 ml oliwy z oliwek lub oleju arachidowego (ja daję pół na pół) sól morska do smaku Przygotowanie: Liście oddzielić od rzodkiewki i umyć. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, a następnie wrzucić do pojemnika razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą. Gotowe

Food Square
Scallopki z lososiem w sosie smietanowym 150

opisac jak niebiansko smakuje. Moj maz skwitowal- to ja poprosze jeszcze jedna taka porcje :) Zaczynamy od pieczarek 200-250 gr obsmazamy na niewielkiej ilosci oleju , by odparowaly, solimy. Na patelni rozpuszczamy ok 3 lyzek masla. Wrzucamy pokrojonego w kostke lososia ( pol fileta), dodajemy ok pol lyzeczki soku z cytryny , solimy I pieprzymy. Smazymy ok 2 min. Potem dodajemy scalopki(...)Dodajemy usmazone pieczarki I 4 sprasowane zabki czosnku.Smazymy tez ok 2 min. Dodajemy ok 300-400 smietany z wycisnieta cytryna. Solimy pieprzymy do smaku.   Podajemy z makaronem. Smacznego

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania