dużą ilością pieczarek i kiszonymi ogórkami. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pulpecików w sosie pomidorowym. Bogaty smak tego dania sprawia ze doskonale pasuje do wszystkich dodatków typu ryż, makaron czy ziemniaki. No i oczywiście jest łatwe do zrobienia Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 3 cebule 10 ogórków kiszonych 1 jajko duży słoiczek przecieru pomidorowego ketchup sól, pieprz(...)ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Ogórki możecie obrać ze skórki jeżeli chcecie żeby się mocniej rozgotowały, lub nie obierajcie, wtedy będą bardziej wyczuwalne w sosie. Wszystko podsmażamy na patelni (kolejność: najpierw cebula, jak zmięknie, dodajemy ogórki a na końcu pieczarki) Mięso mielone doprawiamy raczej pikantnie, dodajemy jajko i w razie potrzeby odrobinę wody. Zagniatamy, aż przestanie lepić się
Kulinarna PatilogiaPappardelle – płaski makaron, cięty na szerokie, długie wstążki, szerszy od tagliatelle. 300 g pappardelle, 400 g mrożonego groszku – może być świeży, 1/2 – 1 chilli, 20 połówek suszonych pomidorów z oliwy, oliwa lub masło, 200 g wędzonego łososia w plastrach, natka pietruszki, Pappardelle ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Z pomidorów zdjąć skórkę, każdą polówkę przekroić na pół. Chilli(...)posiekać. Łososia pokroić w paski. Pietruszkę posiekać. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła lub wlać oliwę, wrzucić chilli oraz groszek, poddusić około 3 minut. Dodać pomidory a następnie pappardelle, zamieszać, wykładać na talerze. Na wierzchu ułożyć łososia, posypać pietruszką. zastawa
królestwo garówpatelni, dodać nasiona sezamu i smażyć aż zaczną lekko pryskać, Dodać krewetki i część sosu sojowego, smażyć przez chwile z obu stron , wyjąć i trzymać w cieple. Na patelnie dodać 1 łyżkę oleju, dodać czosnek, cebulę i imbir i smażyć mieszając aż cebula trochę zmięknie. Dodać pak choi i pozostałe przyprawy, sos ostrygowy i sos sojowy. Kiedy pak choi(...)Doprawić do smaku solą lub sosem sojowym lub ostrygowym Wyłączyć ogień, przykryć i przez moment trzymać jeszcze danie pod pokrywką. Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem
Stare Garyszklanki czerwonego wytrawnego wina -2 puszki pomidorów lub 1 puszka i 1 słoiczek przecieru pomidorowego -3 łyżki oliwy -3 listki laurowe -sól, cukier, pieprz w ziarnach -do podania: makaron (ok. 80-100 g na osobę), najlepiej tagliatelle ,ale to moja kuchnia i zrobiłam to z FUSILLI MALMA klik , bo genialnie się ten sos wkręca w świderki.... oraz starty parmezan Przygotowanie(...)dużych oczkach tarki, seler naciowy pokroić w drobną kosteczkę, posiekać drobno cebulę i czosnek. Boczek należy także drobno pokroić w cieniutką kostkę oraz zmiksować pomidory z puszki. Na patelni z przykrywką należy rozgrzać oliwę i podsmażyć boczek na złoto, następnie dodać cebulę oraz czosnek, aż cebula się zeszkli. Później trzeba dodać marchew i seler dokładnie mieszając i podsmażając kilka minut
Z Kuchni Do KuchniKolejne danie, które wymyśliłam na trwający konkurs kreatywny - robi się na jednej patelni i praktycznie samo! :) Ja w tym czasie popijałam kawę przed telewizorem ;) efekt - coś pysznego :) gdyby nie konkurs pewnie nigdy bym nie zrobiła obiadu ze śliwką, a tak - mam kolejną pyszną pozycję obiadową w przepisowniku :) a w zasadzie to już 3 pozycje! :) Na dodanie kukurydzy wpadłam przeglądając gazetkę(...)zapytał czy aż trzeba było konkursu, żebym mu częściej kaszę gryczaną gotowała :D bardzo ją lubi, ja zresztą też, ale jakoś tak zawsze wychodziło, że do obiadu były ziemniaki, makaron... Zawstydził mnie, ale ma rację - kasza jest bardzo zdrowa i będę ją przyrządzać częściej :) nie przepada za to za kukurydzą w potrawach, ale zjadł ze smakiem - dla mnie to sukces
Kolorowy Przepisownikzazwyczaj nadziewamy. Jako nadzienia użyć możemy dowolnej mieszanki warzyw czy mięsa bądź połączenia obu. Nafaszerowany makaron zapiekamy z sosem. Może to być np. sos pomidorowy czy sos beszamelowy. Dodatkowo makaron przed zapieczeniem bardzo często posypujemy żółtym serem. Jako nadzienia użyć możemy również serka. Ten, na który się zdecydujemy powinien mieć kremową konsystencję. Ja sięgnełam po połączenie serka ricotta z krewetkami(...)rurek cannelloni 1 łyżka oliwy Sos: 1 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 1/6 łyżeczki pieprzu pęczek natki pietruszki 60 dkg pomidorów w puszce Jak przygotować nadziewane cannelloni . Na patelnię wlać oliwę z oliwek. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do oliwy. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie dodać drobno krojone krewetki, sól oraz pieprz. Kontynuować smażenie
mecooksświeże, kolorowe warzywa, soczysty schab oraz cytrusowy imbir. Wszystko smażone w woku czyli przygotowane w tempie błyskawicznym. Dla tych co nie mają woka nie ma paniki – dobrze rozgrzana patelnia i lekko wydłużony czas smażenia rozwiąże brak tego sprzętu. Składniki (na 2-3 porcje): 3 średniej grubości kotlety schabowe po połówce żółtej, czerwonej i zielonej papryki 1 średnia marchewka połówka(...)ząbki czosnku 1/5 łyżeczki sproszkowanego chili 3 łyżki ciemnego sosu sojowego lub do smaku 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów mung Do podania: ugotowany na sypko ryż lub makaron ryżowy Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników przed rozpoczęciem smażenia – suszone grzyby mung namaczamy w zimnej wodzie – wystarczy około 15 minut przed rozpoczęciem gotowania. Papryki myjemy, oczyszczamy z błonek
Smaczna Stronapomidory sparzyć, obrać ze skórki i wyciąć twarde części gniazd nasiennych) i paprykę pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić bakłażany i zrumienić na dużym ogniu, po czym wrzucić do głębszego garnka. Tą czynność powtarzamy z każdym kolejnym warzywem jednak pomidory dodajemy na samym końcu(...)można zrumienić razem z czosnkiem. Doprawić do smaku podanymi wyżej przyprawami i odrobiną oleju z oliwek. Dodać przecieru pomidorowego i dusić jeszcze przez chwilę. Doskonale smakuje z ryżem, z makaronem, na chlebku ale i bardzo dobry jest sam w sobie bez żadnych dodatków. Smacznego!!! Lubisz takie dania? Podoba Ci się ten przepis? Udostępnij na Fejsbuku poniżej, polub
Ukojenie Podniebieniapomidory sparzyć, obrać ze skórki i wyciąć twarde części gniazd nasiennych) i paprykę pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić bakłażany i zrumienić na dużym ogniu, po czym wrzucić do głębszego garnka. Tą czynność powtarzamy z każdym kolejnym warzywem jednak pomidory dodajemy na samym końcu(...)można zrumienić razem z czosnkiem. Doprawić do smaku podanymi wyżej przyprawami i odrobiną oleju z oliwek. Dodać przecieru pomidorowego i dusić jeszcze przez chwilę. Doskonale smakuje z ryżem, z makaronem, na chlebku ale i bardzo dobry jest sam w sobie bez żadnych dodatków. Smacznego!!! Lubisz takie dania? Podoba Ci się ten przepis? Udostępnij na Fejsbuku poniżej, polub
Ukojenie PodniebieniaTakie danie możecie podać z kaszą, ryżem czy makaronem. super także do chlebka. Polecam było pyszne, nawet dla mojego męża który lubi mięsko. Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Świeże pomidorki naciąć u góry na krzyż(...)sparzyć wrzącą wodą. Po chwili zdjąć skórkę, pomidory pokroić na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę i czosnek, smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać pozostałe warzywa. Smażyć aż wszystkie warzywa lekko się podsmażą. Wtedy doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą. Wymieszać dokładnie i chwilkę jeszcze smażyć. Wlać wywar wymieszać i zagotować. Dodać pomidory
Kuchnia Pokoleńłyżka sosu worcestershire 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka podsmażamy na patelni. Cukinię kroimy na cienkie plasterki, paprykę i cebulę w grubą kostkę, dodajemy do kurczaka, podsmażamy, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 5 minut aż warzywa zmiękną a kurczak będzie usmażony(...)mieszamy z dwoma łyżkami wody i mąką, całość dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy do sosu, zagotowujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub ulubionym makaronem
Delusional Trinerazie potrzeby odrobinę wody i zostawić pod przykryciem na chwilę do czasu aż warzywa nieco zmiękną. Po upływie kilku minut przełożyć je do jakiegoś naczynia, a na patelni przesmażyć kawałki indyka. Gdy mięso zacznie się ścinać dodać cukinię i cebulę, a następnie podlać odrobiną wody, zagotować. Potem zmniejszyć moc palnika i trzymać nasze danie przez(...)koniec dodać ulubione przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i kremowy serek. Dokładnie wymieszać. Skropić na koniec sokiem z cytryny. Danie świetnie smakuje z ryżem, ale opcja z kaszą czy makaronem może być Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliearomatycznymi przyprawami, które są doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym. Składniki: mięso mielone jagnięce 500 g, jajko 1 szt, kolendra mielona 2 łyżeczki, kmin rzymski 1,5 łyżeczki, czosnek 2 ząbki, cebula 1 szt, sól(...)łyżki, Sposób przygotowania: Do mięsa ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach cebulkę. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy bardzo dokładnie całą masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Z gotowej masy mięsnej formujemy w dłoniach małe kulki i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy z każdej ze stron na rumiany kolor. Usmażone kuleczki kładziemy na ręczniku papierowym. Podajemy
kulinarne odsłony patijest nieco mniej intensywny w smaku i świetnie nadaje się tam, gdzie nie chcemy, by zdominował smak potrawy. Na polędwicę wykładam grzyby. Ponieważ jakiś czas wcześniej zdjęłam je z patelni, masło związało masę, a dzięki temu łatwiej zwijam całość w zwartą roladę, dokładając jeszcze do środka pół łyżki masła, drugą połówką nacieram mięso z zewnątrz. Szczelnie owijam folią i piekę(...)minut, w zależności od grubości rolady. Po upieczeniu, zanim podzielę mięso, odkładam je na kilka minut by lekko ostygło i odpoczęło. W pierwszej wersji serwowałam z makaronem i kurkowym sosem, który powstał przy okazji przygotowywania farszu. Na drugi dzień natomiast, przysmażyłam mięsko na złoto, krótko, by nie wyschło, na mocno rozgrzanym tłuszczu- można podać z ulubioną sałatką, warzywami
PichceniomaniaPesto ze szpinakiem to dodatek idealny do makaronu jak i chleba. Proste połączenie składników, banalne wykonanie :) Wystarczy wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Jeżeli macie ochotę na inne pasty to zachęcam do przygotowania pesto z rukoli lub z jarmużu . Składniki na 1 mały słoik: 150 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 niepełna(...)łyżeczka soli gruboziarnistej 3 łyżki pestek dyni Szpinak umyć, osuszyć. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miseczki. Na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy z oliwek. Przesmażyć plasterki czosnku. Na sam koniec dodać szpinak. Całość chwilę smażyć. Do kielicha blendera dodać lekko podsmażony szpinak, dodać pestki dyni oraz niepełną łyżeczkę soli. Całość zmiksować na gładką masę. Ewentualnie
Ugotować