makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:359/561)

Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami 414

pomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn. Składniki: (4-5 porcji) 500 g filetu z piersi kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju   Marynata cytrynowa do kurczaka: 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej(...)minut). Przełożyć na talerz i odstawić na bok. Zacząć gotować spaghetti al dente. Minutę krócej, niż podaje producent na opakowaniu. Przygotować sos czosnkowy: Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Patelnię po smażeniu kurczaka wytrzeć ręcznikiem kuchennym lub umyć. Wlać oliwę, dodać masło i roztopić na średnim ogniu. Dodać czosnek. Podsmażyć, aż zmięknie i zacznie lekko pachnieć (uważać, aby nie przypalić! Przypalony

Moja Delicja
KLOPSIKI Z ŁOSOSIA W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM 162

śmietany 30% 1 duży ząbek czosnku / starty na tarce 15 g masła 125 g świeżego szpinaku / opłukanego i dokładnie osuszonego ¹⁄₂ świeżej papryczki chili sól, czarny pieprz DO PODANIA: ugotowany makaron pappardelle, cząstki cytryny do wyciśnięcia, posiekana papryczka chili WYKONANIE KLOPSIKI: Bułkę kroimy na 2-3 kawałki, wkładamy do małego garnuszka i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 5-10 minut do namoczenia(...)pieprzu. Wyrabiamy dłońmi do połączenia składników.  Łyżką nabieramy porcje masy i  formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące. Strzepujemy nadmiar mąki, układamy na tacce. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy klopsiki i obsmażamy na średniej mocy palnika, ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz.  SOS: Patelnię myjemy i ponownie stawiamy na ogniu. Roztapiamy

cool and minty
PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 132

Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy gryczanej, nie zawsze lubianej przez dzieci. Wyglądem przypominają tradycyjne, mięsne pulpety 😉 Możemy je podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu z samą sałatką.  Idealna propozycja na lekki i zdrowy obiad. Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy gryczanej 2,5 szklanki bulionu 1 łyżka nasion chia(...)Gotujemy na małym ogniu, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez kaszę. Studzimy. Cebulę dymkę drobno siekamy. Czosnek obieramy i również drobno siekamy. Pieczarki obieramy i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki i podsmażamy przez 5 minut. Zawartość patelni przenosimy do kaszy gryczanej i mieszamy. Następnie dodajemy jajka

Kuchnia MagdaLeny
Krem pomidorowy z „makaronem” ze szpinakowego naleśnika 131

zupy możecie dowolnie dobierać wg własnych upodobań – ja lubię dość gęste. Pod spodem na talerzu są naleśniki pokrojone w paseczki, ale zupa dość dokładnie je przykryła. Taki naleśnikowy makaron stanowi do zupy świetny i niebanalny dodatek i polecam Wam właśnie takie rozwiązanie. Zupa: 3 puszki pomidorów krojonych kilka-kilkanaście listków świeżej bazylii 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)zalewą. Dodajemy umyte liście bazylii i całość miksujemy za pomocą blendera. Stawiamy na palniku i gotujemy na średnim ogniu aż do zgęstnienia. Cebulę drobno siekamy. W rondelku lub na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszając, smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty. Całość

Smaki Na Talerzu
Spaghetti z pulpecikami (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) 166

kładziemy bezpośrednio na patelni. Obsmażamy ze wszystkich stron, delikatnie obracając pulpeciki. 2. Do pulpecików dodajemy paprykę i pomidory. Doprawiamy oregano i bazylią, przykrywamy i dusimy 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy 5 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i gotujemy 10 minut, żeby sos trochę zgęstniał. W między czasie przygotowujemy makaron wg przepisu

My Culinary Art
5 pomysłów na szybki wegański obiad 213

żeby się przy tym nie urobić i nie spędzić pół dnia przy garach. Sprawdźcie sami! :) 1. Warzywa z ryżem Nie ma nic prostszego od ugotowania ryżu (można użyć też makaronu czy ziemniaków - polecam zwłaszcza te pieczone w piekarniku) i podania go razem z warzywami. Ja w chwilach kryzysowych robię z tego danie jednogarnkowe i wrzucam ryż i warzywa razem, przyprawiam(...)domu i robię zupkę warzywną. Dodaję różne warzywa, które akurat mam (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, mieszanki warzyw mrożonych np. kalafiorowo-brokułowe, bądź te z serii "na patelnię" - w zależności co posiadam), dodaję do smaku rozgnieciony czosnek, podsmażoną na palniku cebulkę, koperek, pietruszkę, ulubione przyprawy i już! Czasami dla większej sytości dodaję do niej trochę soczewicy, ryżu, ciecierzycy czy komosy ryżowej

Bananowe Pole
Pyszny gulasz kaparowy 126

wyrazistym, niestandardowym, leciutko kwaśnym smaku, w towarzystwie kruchego mięska, to bardzo dobry pomysł na obiad. Dzisiaj gulasz w nowym wydaniu. Idealny kompan dla wszelkich kasz, makaronów, ziemniaków, czy pieczywa. Do znudzenia będę powtarzała, że najbardziej lubię te przepisy, które zawierają niewielką ilość składników, ale w pełni wykorzystują każdy z nich i niejako wyciągają i podbijają ich walory smakowe(...)kaparów z zalewy kwaśną śmietanę sól i pieprz 3 liście laurowe mąkę łyżeczkę smalcu lub innego tłuszczu do smażenia wodę Mięsko kroimy na kawałki, lekko posypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na dość sporym ogniu krótko podsmażamy kąski, z każdej strony. Pod koniec dodajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Zawartość patelni zalewamy około 500-700 ml wody i przelewamy wszystko

Pichceniomania
Gulasz na winie z indykiem i pieczarkami 170

Delikatny, bardzo smaczny gulasz z piersi indyczej z soczystymi pieczarkami i wyraźnym winnym aromatem. Bez zbędnych przypraw i mąki w sosie. Polecam szczególnie z makaronem lub chlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej pokrojonej(...)cytrynową i zamarynować przez noc w lodówce. Następnie pokroić w duże kawałki i obsmażyć krótko na mocnym ogniu z każdej strony. 2. Pieczarki obsmażyć tak samo na tej samej patelni, obficie posypując je czarnym pieprzem. 3. Przełożyć mięso i grzyby do garnka z wodą (0,5 szklanki) i całymi przyprawami, zagotować, zmniejszyć ogień na bardzo mały i dusić pod przykryciem

Kuchnia Prezydentowej
Makaron z cukinii w sosie kalafiorowym (gluten-free) 345

umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy do miękkości kalafiora około 7 minut. Następnie blendujemy na gładki krem. 2. W między czasie na suchą patelnię wrzucamy pieczarki. Przesmażamy, dodajemy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, garam masala, ostrą paprykę, sól i pieprz, smażymy 4 minuty do miękkości cebuli.  3. Do garnka z kremem kalafiorowym wkładamy pieczarki(...)połowy limonki i kurczaka. Gotujemy na średnim ogniu, aż kurczak będzie gotowy (5-7 minut). Na minutę przed końcem dodajemy kolendrę i mieszamy. 4. Na dwa głębokie talerze wykładamy "makaron" z cukinii, nakładamy sos i dekorujemy listkami kolendry. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Pesto z liści rzodkiewki 102

przepisom na internecie i zrobiłam moje fantastyczne i pyszne pesto. Jestem zaskoczona, mile zaskoczona, jak wszechstronne zastosowanie posiadają liście rzodkiewki! Pesto jest genialne w smaku! Można je używać do makaronu, można do smarowania pieczywa, wafli ryżowych, jest też idealne do naleśników czy tortilli. Wyrazisty smak podkreśli delikatne potrawy. Jest banalne w przygotowaniu, można je przechowywać dość długo w lodówce(...)szpinak. Do dzieła! Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewki (ekologiczne, nie opryskane) 4 ząbki czosnku, można dodać więcej 8 łyżek   ziaren słonecznika  lekko uprażonych na suchej patelni (to istotne) 6-7 łyżek startego parmezanu 250 ml oliwy z oliwek sól i świeżo mielony pieprz Liście rzodkiewki należy opłukać, osuszyć , wrzucić do blendera, zalać oliwą, dodać czosnek

Z Kuchni Do Kuchni
Rosół z trzech mięs 274

kapusty włoskiej; 1 duży liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; 5 ziaren czarnego pieprzu; 1 łyżka soli; 2,5 l zimnej wody. Dodatkowo/ do podania: Drobno posiekana natka pietruszki; Makaron nitki.   Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszki, seler, por (biała i zielona część) oraz liście kapusty umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skóry. Wszystkie warzywa (oprócz kapusty) pokroić(...)pietruszki oraz gałązkę lubczyku umyć, osuszyć, pozostawić w całości, nie kroić. Cebulę obrać ze skórki (połowę łupin pozostawić), przekroić na pół i opiec na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni lub nad płomieniem gazu. Porcję rosołową z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, usunąć skórę (oprócz szyi i skrzydełek) oraz nadmiar tłuszczu. Włożyć do dużego garnka. Porcję rosołową umyć, osuszyć

Gospodyni Miejska
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 150

patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno  ketchup lub sos do hamburgerów podpieczona bułka     Wszystko podajemy z niewielką porcją frytek i surówką colesław. Wierzcie lub nie, ale nigdy nie jadłam lepszych hamburgerów. Przygotowuje się je naprawdę szybko i są mega smaczne. Czasami można pozwolić sobie na taki fast foodowy obiad. :)   Makaron Dominik

Cooking Monster
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 266

patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno  ketchup lub sos do hamburgerów podpieczona bułka     Wszystko podajemy z niewielką porcją frytek i surówką colesław. Wierzcie lub nie, ale nigdy nie jadłam lepszych hamburgerów. Przygotowuje się je naprawdę szybko i są mega smaczne. Czasami można pozwolić sobie na taki fast foodowy obiad. :)   Makaron Dominik

Cooking Monster
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym. 1225

jęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (średniej wielkości) 8 borowików 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30 % 1 szkl. mocnego bulionu 1 łyżka oleju do smażenia koperek do podania sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Mięso pokroić na 1 cm plastry, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z obu ston na złoty

Codziennik Kuchenny
Jednogarnkowe spaghetti 191

Składniki: 200 g makaronu spaghetti 200 g pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki 1 mała cebula czerwona pokrojona w pióra 1 papryczka chilli pokrojona w plasterki 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki garść liści bazylii 3 łyżki oliwy 50 g startego parmezanu sól pieprz 600 ml wody Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku/głębokiej patelni (oprócz parmezanu), zalać 600 ml wody

Malinowo w kuchni

Proponowane wyszukiwania