makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:354/561)

KURCZAK W SOSIE MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWYM 93

ogniu. Po tym czasie, wyciągamy mięso z patelni na talerz. W śmietanie rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki pszennej i całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz papryką słodką i ostrą. Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-5 min. Podajemy z ryżem, makaronem lub innymi dodatkami. W sklepie Dajar

Kuchnia MagdaLeny
Krem z kapusty i pora -czyli zupa bez włosów 178

pieczonymi batatami. Innym smacznym dodatkiem jest makaron z naleśników . Krem z kapusty Składniki: 600 g kapusty 1 mały por 1½ l buljong z kurczaka 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu sól do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki pieczone bataty, opcjonalnie Poszatkuj kapustę. Podsmaż na patelni na jednej łyżce masła. Kapusta może się lekko

codojedzenia
Muszle faszerowane fenkułem i ricottą 144

bulw) ser żółty 200 g Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, przepłukujemy pod zimną wodą by się nie sklejał . Do miseczki wkładamy ricottę, dodajemy sól,  pieprz i czosnek sprasowany do smaku. Szpinak myjemy i kroimy drobno. Szynkę kroimy drobno, łączymy razem z ricottą i wyrabiamy farsz. Beszamel: Masło 50 g rozpuszczamy na patelni, dodajemy make 2 łyżki i mieszamy. Kiedy

Różowa kuchnia
Indyk cynamonowy z mleczkiem kokosowym 104

godziny. Po tym czasie wrzucić mięso na patelnie i obsmażyć. Następnie podlewamy mleczkiem kokosowym i dusimy ok 20 minut. W połowie duszenia dodajemy soku z cytryny. Jeżeli sos wyjdzie za rzadki możemy go albo odparować albo zagęścić mąką pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu jej, żeby nie powstały grudki. Mięso zostało podane z zielonym makaronem z tapioką i zieloną herbatą

Państwo Wojtczuk gotują
Papryki w sosie orzechowym 158

trochę wody sól, pieprz Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i dymki ze szczypiorem. Przesmażamy i dodajemy pokrojone papryki i dusimy na wolnym ogniu aż papryki będą miękkie, trochę zarumienione. Dodajemy masło orzechowe i wodę i gotujemy (mieszając) aż otrzymamy kremowy sos. Podajemy gorące i zjadamy solo, albo z ryżem, makaronem. Możemy posypać sezamem. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Sos pomidorowy do spaghetti – do słoików 180

mięso, dodać zawartość słoika, podgrzać, dodać do makaronu. I danie gotowe. Składniki: Przepis na 1 kg pomidorów 1 kg pomidorów 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju Sól Pieprz Oregano Tymianek Ostra papryka 2 łyżki mąki Wykonanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki. Do wysokiej patelni lub garnka wylewamy olej. Dodajemy pokrojoną

Smaki Ewy
Stroganoff z kiełbasą – przepis 3 134

przecier. Smaż przez 3 minuty. Na osobnej patelni usmaż pieczarki, dodaj do kiełbasy wraz z tymiankiem i wrzątkiem. Zamieszaj i smaż gulasz przez 10 minut. N akoniec dodaj mascarpone, dopraw solą i ewentualnie większą ilością pieprzu. Dodaj natkę i zagotuj. Mieszaj aż mascarpone się rozpuści. Podaj Stroganoff z kiełbasą z ryżem lub makaronem i zieloną sałatą. The post Stroganoff

codojedzenia
Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto 292

łyżki pesto z bazylią 200 g makaronu razowego spaghetti Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby mięso nasiąknęło marynatą. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie

VioletoweKucharzenie
Pikantny syczuański kurczak z orzeszkami ziemnymi 383

razem z pieprzem. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy. Podsmażyć chili i pieprz ok. 10 sekund. Dodać mięso, mieszając smażyć kolejne 10 sekund. Wlać sos, cały czas mieszając smażyć jeszcze 20 sekund. Wsypać orzeszki ziemne, zamieszać kilka razy, przełożyć na talerz. Posypać odłożoną dymką. Podawać od razu z ryżem lub makaronem. Smacznego! Źródło przepisu: "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej

Pełny talerz
Wieprzowy gulasz z boczniakami i chlebem razowym (348 kcal) 190

lekką nutą musztardy. Można podawać z makaronem, pieczywem ziemniakami czy kluskami śląskimi albo kopytkami. Składniki (2 porcje) : 200 g karkówki kromka chleba razowego cebula średnia marchew 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską) 100 g boczniaków czosnek niedźwiedzi, cząber, papryka ostra, pieprz kolorowy, sól Przygotowanie Karkówkę myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą

e-PrzepisyKulinarne
Szpinak z kaszą gryczaną 218

instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na patelni dusimy szpinak z odrobiną wody. Dodajemy drobno posiekaną cebulą i jakiś czas smażymy ze szpinakiem. Dodajemy szczyptę pieprzu, soli i gałki muszkatowej. Następnie dodajemy 3 łyżki jogurtu greckiego i mieszamy. Do dokładnym połączeniu składników danie jest godowe do spożycia.  Kaszę gryczaną również można zastąpić makaronem pełnoziarnistym gotowanym al dente.   Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Makiełki, czyli wigilijne kluski z makiem 208

roku przygotuję je, bo przecież to jest jedna z tradycyjnych, bożonarodzeniowych potraw. Podobna jest do kutii, czyli pszenicy z bakaliami i makiem. W przypadku makiełek, pszenicę zastępuje makaron. Przepisów na makiełki jest tyle, ile przepisów na masę makowa. To własnie ona nadaje charakter temu daniu. Nie ma potrzeby trzymać się ściśle proporcjom podawanym w różnych miejscach. Stwórzcie takie proporcje z takich(...)razy przez maszynkę z najdrobniejszym sitkiem. Migdały i orzechy zalać wrzątkiem na kilka minut, a następnie posiekać do pożądanej grubości. Rodzynki zalać wrzątkiem, ale nie siekać ich. Na patelni rozgrzać masło z miodem, dodać bakalie ze skórką cytrusową i na średnim ogniu smażyć je przez 2-3 minut mieszając ciągle. Dodać mak, wymieszać i zdjąć z ognia.  Taką masę

Codzienna kuchnia niecodzienna
LAZANIA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 190

SKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie makaronu do lazanii 500 g Lubella  1 puszka pomidorów  1 kostka rosołowa 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz, papryka słodka do smaku 2 łyżki oleju 200 g sera żółtego tartego(...)PRZYGOTOWANIE :  Cebulkę kroimy drobno, podpiekamy na oliwie w wysokiej patelni lub garnku. Następnie dodajemy mięso mielone, kostkę rosołową, pomidory z puszki i poszatkowane pieczarki.  Chwilkę smażymy, około 15 minut, ciągle mieszając aż mięso się połączy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku bazylią, solą, papryką i pieprzem.  Płaty lazanii gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem 1 łyżki oleju

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki 209

Agnieszka, która podała pastę na swoim przyjęciu, przyprawiłam ją wędzoną papryką. Podana na grzankach jest wyśmienita! Kanapki warto posypać rozkruszoną fetą. Resztki pasty możemy podać jako… sos do makaronu – wystarczy rozrzedzić ją wodą z gotowania. Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki: 200 g łuskanych pestek słonecznika 2 duże czerwone papryki (lub słoik pieczonej papryki) 1 duży ząbek czosnku(...)wystygną, będą gotowe do użycia. Do tego przepisu nadają się też pieczone/grillowane papryki w słoikach, dostępne w delikatesach. Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki: Pestki słonecznika wsyupujemy na suchą patelnię i podprażamy, aż zaczną się złocić. Musimy często mieszać. Do malaksera lub blendera kielichowego wrzucamy pieczoną paprykę, dodajemy oliwę, sok z cytryny i ząbek czosnku. Miksujemy. Dodajemy jeszcze ciepłe ziarna

Poezja smaku
Pulpeciki z gorgonzolą w sosie z pieczonych pomidorów z papryką 196

ocet balsamiczna, cukier, sól, pieprz 2 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, 1 ząbek czosnku, świeże oregano, sól, pieprz dodatkowo: 100 g pomidorków koktajlowych, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, makaron Linguine, świeża bazylia Pomidorki myjemy i suszymy, a następnie kroimy na połówki. Tak przygotowane pomidory układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi płatkami(...)czosnek. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i suszonymi płatkami chili. Zawartość miski dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa przy pomocy dłoni formujemy małe pulpeciki, które smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Seler naciowy oraz marchewkę myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na koniec

Plate of Joy
Sajgonki z czarną quinoą i żółtym sosem 113

sosu? No i stworzyłam sos słodko-kwaśny, pikantny i żółciutki jak kurczaczek na Wielkanoc, albo nawet bardziej ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 200 gram mielonej wołowiny 50 gram makaronu z fasoli mung 1 duża cebula 1 duża marchew 6 - 8 suszonych grzybków mun 1 jajko 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 2 łyżki oleju ryżowego 1 owoc pieprzu indonezyjskiego (można(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kurkumy kawałek imbiru 2 łyżki oleju ryżowego Wykonanie:              Dwie łyżki oleju ryżowego rozgrzewamy na patelni lub w woku. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy mielone mięso i dalej smażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się

Quinoa Raz!
Nadziewane muszle makaronowe 226

makaronu Jumbo Shells (duże muszle makaronowe)   Przygotowanie: Ser ricotta umieścić na sicie postawionym na misce i wyłożonym gazą lub pieluszką tetrową, aby odsączyć nadmiar płynu. 500 g sera ricotta Pomidory wraz zalewą zmielić w maszynce do mielenia mięsa z nałożoną nakładką o jak najmniejszych oczkach. 2 puszki pomidorów w całości bez skóry (2 x 400 g) Na dużą patelnię(...)pietruszki sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Włączyć piekarnik na 200°C (termoobieg) Zagotować 3,5 litra wody w dużym garnku. Wrzącą wodę posolić 1 łyżką soli. Wrzucić makaron muszle, przemieszać i gotować o 2-3 minuty krócej niż podany przez producenta czas na ugotowanie makaronu al dente (mój makaron na sposób al dente wg producenta powinien być gotowany

Moja Delicja
Makaron z sosem pomidorowym czyli szybki pomysł na lunch do pracy 178

makaron który podnosi nam poziom endorfin czyli szczęścia i radości :) Oj, tak! dlatego właśnie kochamy wszystkie włoskie pasty i makarony. Makaron z sosem pomidorowym ( dla 5 osób ) 50 dkg makaron ( u mnie małe kokardki ) 40 dkg mięsa mielonego ( u mnie z łopatki ) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku ( my lubimy czosnek ) 2 kawałki selera naciowego 1 puszka pomidorów krojonych(...)tego nie robię, bo jakoś nie widzę powodu, patrząc na to że doprawię sos. Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy kroimy w małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, czosnek i seler, gdy wszystko się lekko zeszkli dodajmy mięso. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy, gdy mięso zmieni kolor dodajmy pomidory oraz koncentrat

Kuchnia na wzgórzu
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym 261

wlejecie na patelnię i dokładnie wymieszacie. Możecie też dłużej pogotować sos przed dodaniem kurczaka ok. 20-30 minut, nie róbcie tego po dodaniu mięsa, gdyż kurczak będzie wyschnięty na wiór. Krótki czas duszenia w sosie sprawia, że jest on idealnie miękki i soczysty. Sos możecie podać z ziemniakami, plackami ziemniaczanymi czy ryżem. My zdecydowaliśmy się na makaron penne i muszę

Cooking Monster
Lasagne bolognese. 107

Moja ulubiona. :) Składniki:   I. Makaron: - 2 jajka - 200 g mąki - szczypta soli - odrobina oliwy z oliwek  II. Sos bolognese:  - oliwa z oliwek - 2 czerwone cebule (duża) - 3 ząbki czosnku - 3 marchwie - 3 średniej wielkości nacie selera - 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego   - pół butelki czerwonego, wytrawnego wina - 400 g pomidorów z puszki - 100 g przecieru pomidorowego(...)ciasto i wycinamy pożądaną wielkość i ilość prostokątów, dostosowaną do naczynia, w którym będziemy zapiekać lazanię. Cebulę, marchew i seler kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Cebulę szklimy i  dodajemy czosnek.  Wrzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Smażymy, aż się zarumieni. Następnie dorzucamy marchew, seler, wlewamy bulion i  przecier pomidorowy. Gotujemy

DominikaDolci
pulpeciki drobiowe z suszonymi pomidorami i ananasem 158

pieprz cayenne kurkuma pieprz sól Na patelnie z pulpecikami wlać sos z ananasa oraz pokrojone drobno suszone pomidory i pokrojonego na kawałeczki ananasa. Chwilę podsmażyć i wlać śmietankę. Doprawić. Na sam koniec dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i świeżą bazylię. Pomidorki mają być tylko lekko podgrzane jeszcze lekko twarde. Podawać z makaronem np spaghetti Smacznego

cukrem pudrem posypane
Ośmiornica w pomidorach 169

kawałki, cebulę również. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekany czosnek i drugą cebulę. Dokładamy paprykę, pomidory, zalewamy całość passatą i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy oliwki, wino, doprawiamy do smaku i dusimy kolejne 15 minut. Na koniec dokładamy ośmiornicę i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z pieczywem bądź z makaronem, przed podaniem posypując natką pietruszki. Kategoria: żarło powszednie

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem - pomysł na smaczny i szybki obiad :) 386

woda się zagotowała. Następnie dodajemy z patelni usmażonego już fileta, chwile tak gotujemy w tej wodzie. Gdy zacznie się gotować dodajemy sos słodko-kwaśny, tutaj już gotujemy około 10 minut od zagotowania sosu z mięsem i doprawiamy. W drugim garnku gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu.  Danie można podawać również z makaronem, ale wydaje mi się, że z ryżem

Gotuj z Mąką
Recenzja WOKA od Ballarini 160

mycia. Patelnię obejmuje 5 letnia gwarancja, gdyby kiedykolwiek coś się z nią stało. Ja jestem bardzo zadowolona z jej użytkowania, od dawna marzył mi się taki duży WOK. Jeżeli nie macie pomysłu co w nim przygotować to polecam wypróbować przepis na  Pad Thai w moim wydaniu, czyli makaron smażony po tajsku

Marta Gotuje
Schab w sosie pieczarkowo -serowym. 147

smaku . Kotlety z powrotem dodać na patelnię do sosu ,na całość skroić kawałek twardego ,żółtego sera w jak najcieńsze płatki.Podawać . Brokuł dzielimy na różyczki ,wkładamy do wrzącej wody ,wyłączamy gaz i odstawiamy na 5 minut .Wyjmujemy z wody ,kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do dania . Podajemy z ryżem ,kaszą lub makaronem

Ladylaura.
PULPETY W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM 140

dodałam koperek. Następnie chrzan. Na małej patelni z odrobiną masła i sosu z pulpetów wymieszałam mąkę kukurydzianą (mniej kaloryczna niż pszenna) a następnie dolałam śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam i potrzebną ilość dodałam do pulpetów. Pogotowałam jeszcze chwilę i gotowe. Pulpety można podawać z różnymi kaszami np.gryczaną,jęczmienną, bądź wedle uznania z makaronem. Smacznego

potrawyregionalne
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 188

mięsa. No chyba, że było za dużo makaronu? ;) Spaghetti z parmezanem w delikatnym sosie pomidorowym - potrawa z karty dziecięcej, jedzącemu smakowała bardzo! Ryby Smażony sandacz z masłem czosnkowo-ziołowym podawany na chrupiącym groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt: 43 Smażony dorsz podawany prosto z patelni z białą kapustą z ziarnami słonecznika

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania