pełni sprawna. Poddałam się od razu! Jak zwykle przyrządziłam puree z pieczonej dyni. W tym wypadku okazało się to bardzo praktyczne, bo nawet obieranie ze skórki było prawdziwą katorgą. Makaron z sosem to ulubione danie moich dzieci. Sos dyniowy smakował im. Dynia jest słodka. Fajnie komponuje się z kwaśniejszymi od niej pomidorami. Bucatini z dynią Składniki: 2 porcje(...)kiełbasy 100 wędzonego boczku sól i pieprz do smaku 30 g utartego parmezanu 350 g bucatini, waga sucha Cebulę, kiełbasę i boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej masło na patelni. Dodaj pokrojoną szałwię i smaż przez minutę. Następnie dodaj kiełbasę i boczek. Kiedy zrumienią się dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Pokrój w kostkę pomidory i zmiksuj. Zagotuj
codojedzeniadzisiaj przepis dla fanów pesto i makaronów. Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek to świetna kombinacja. Wraz z makaronem tworzą idealne danie na upalne dni Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek Składniki: 10 suszonych śliwek (u mnie firmy Helio ) 10 suszonych pomidorów w oleju około 15-20 liści bazylii 1 łyżka płatków migdałów (u mnie firmy Helio(...)padano (lub innego podobnego) 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów około 4-5 łyżek oliwy z oliwek ząbek czosnku sól Pestki słonecznika i płatki migdałowe możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu, ale nie jest to niezbędne. Pomidory odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Dodajemy śliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika, płatki migdałowe
PatiGotujeDanie, które zawsze robi u nas w domu mój małżonek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Garfielda "Mam natchnienie na jedzenie". Składniki: Makaron spaghetti oraz Sos pomidorowy: 1 łyżka oliwy, 1 szklanka posiekanej cebuli, 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku, 800 g pomidorów z puszki, 450 g przecieru pomidorowego, 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego, 1 niewielki liść laurowy, 1 1/2 łyżeczki suszonej(...)Pozostaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej oliwę. Włóż klopsiki i smaż je 4-6 minut, często obracając, by zbrązowiały z każdej strony. Usmażone klopsiki przenieś łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu. Włóż klopsiki do sosu pomidorowego i duś na wolnym ogniu 15 minut. Usuń z sosu liść laurowy. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie
Państwo Wojtczuk gotująpracy, aż wreszcie nadażyła się okazja. Dynia została przeze mnie upieczona w piekarniku, a następnie poskrobana widelcem. I wiecie co? Faktycznie jej miąższ rozpada się na nitki makaronu :) . Przygotowałam ją od razu na dwa sposoby. Idealnie skomponowała się z sosem bolognese i potrawką z kurczaka, jednakże w głowie kłebi mi się wiele innych pomysłów na jej wykorzystanie, macie jakiś(...)łyżeczki oregano, ½ łyżeczki bazylii, ¼ łyżeczki chili, Dynie przecinamy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza na 50 minut. W między czasie przygotowujemy sos bolognese. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Cebule przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Podsmażamy na patelni. Kiedy nabierze złotego koloru rozsuwamy ją na bok i dodajemy mięso. Dokładnie obsmażamy. Dodajemy
Kolizje Smakówsuper delikatne i pyszne w smaku. Do zawijańców można podać prawie wszystko. Pasują do kaszy, ziemniaków, klusek śląskich lub makaronu. Musicie spróbować :) Składniki: * 4 plastry schabu * 2 ogórki kiszone * makaron * kostka mięsna * wegeta, pieprz, sól * musztarda * sznurek (taki aby nie rozpadł się podczas gotowania) * cebula * 1 ząbek czosnku * plasterek słoniny Plastry schabu rozbijamy na grubość około 4 mm. Przyprawiamy pieprzem(...)każdym zawijańcu. Jeśli mamy słoninę, to kroimy na 4 plasterki i kładziemy na schabie razem z ogórkiem. Schab zawijamy w roladkę i lekko przewiązujemy sznurkiem. Przesmażamy każdą roladkę na patelni, dosłownie aż lekko się przypiecze z każdej strony. Na tej samej patelni przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę przyprawiamy wegetą. Przesmażone roladki
Klasyka GotowaniaŚwietnie pasuje do makaronu, ryżu, warzyw, mięs czy grillowanych potraw. Nawet deska serów w towarzystwie takiego sosu będzie smakować lepiej:) Lekko słodki dzięki dodaniu cukru trzcinowego przełamany octem winnym. Do tego czarne oliwki, które nadają mocniejszy aromat i charakter dla sosu. Składniki: 1/2 szklanki pikantnego dobrego ketchupu 1,5 szklanki passaty łyżeczka sosu pikantnego chili - wolicie ostrzejszy smak, dajcie(...)oliwek sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka ostra i słodka - według uznania Wykonanie: W misce wymieszaj ketchup z passatą, dodaj pikantny sos chili i ocet winny. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek - gdy będzie bardziej płynna znaczy że jest nagrzana - wrzuć drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Przesmaż aż się ładnie zeszklą. Na końcu dodaj sos pomidorowy, przypraw cukrem
Zasmakuj Kuchnimomentu zagotowania gotować 6 minut. Odlać wodę i przelać zimną wodą, wtedy brukselka nie straci swojego zielonego wyglądu. Zimną małą brukselkę podzielić na połowę, a większe brukselki na ćwiartki. Makaron zagotować według wskazań producenta na miękko. Po zlaniu wody polać 4 łyżkami oleju i wymieszać. Składniki potrzebne do przygotowania mięsa: 6 łyżek oleju rzepakowego 550 g mięsa mielonego wieprzowego(...)mielonego 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka bazylii suszonej 2 łyżeczki majeranku ½ łyżeczki soli Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na drobno. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić mięso i posypać przyprawami. Po 5 minutach smażenia dodać cebulę. Smażyć jeszcze 5 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze ok.1 minuty. Odstawić do przestygnięcia. Składniki na sos potrzebny
Przepisy Babcidanie mogłabym jeść dwa razy w tygodniu. Jest pyszne i szybkie do przygotowania. Od siebie dodałam dwa ząbki czosnku, który idealnie pasuje do salami. Przepis cytuję za Majką. Makaron penne zapiekany z cukinią i salami 6 łyżek oliwy 2 duże cukinie, pokrojone w kostkę o boku 0,5 cm 350 g penne rigate 20 g salami, pociętego w małe paski(...)beszamelowy 50 g solonego masła 50 g mąki pszennej 500 ml zimnego pełnotłustego mleka 0,5 łyżeczki papryki słodkiej szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu i smaż cukinię przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem, a potem odstaw na bok. Aby przygotować sos beszamelowy, roztop masło w dużym
Pieguskowa KuchniaZapraszam do usmażenia naleśników według mojej propozycji, na "słono" czyli wytrawnych oraz bezglutenowych. Przepis na ciasto naleśnikowe jest absolutnie mojego autorstwa, naleśniki fajnie się smażą, są
Kawa z mlekiemdość grube paski. Dobrze rozgrzać woka lub głęboką patelnię. Wlać olej i wrzucić mieszankę chińską i kapustę. Podsmażyć ale nie rumienić. Po kilku minutach wlać bulion, przykryć i gotować ok. 10 minut , aż wszystko zmięknie ale zachowa jędrność. Odkryć, odparować, dodać sos balsamiczny, pomieszać, podawać. Idealnie do tego zestawu pasuje makaron ryżowy albo ryż. Smacznego
Mama z miastamieszam z bulionem (lub wodą) i wylewam na patelnię. Doprowadzam do wrzenia, dodaję parmezan, sól i pieprz. Na końcu dodaję pęczek posiekanej pietruszki. Gotowym sosem zalewam przygotowanego wcześniej kurczaka. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Piekę godzinę bez przykrycia. Podałam z ryżem, ale świetnie będzie pasowała także kasza ziemniaki, czy nawet makaron. Smacznego
Cook&Lovełyżka mleka/jogurtu Wykonanie: pestki dyni podprażyć na patelni bez tłuszczu. Odstawić do przestudzenia podprażone pestki dynii zmielić w uniwersalnym rozdrabniaczu (można w młynku do kawy) zmielone pestki wymieszać z serkiem, przyprawami i gdyby pasta była za gęsta rozluźnić dodatkiem mleka lub jogurtu podawać z grzankami, ziemniakami w mundurkach lub makaronem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posypania grzybów - i/lub koperek do ziemniaków - ziemniaki lub makaron Kurki dokładnie myję (do wody dodaję łyżkę soli, brud sam odpada...). Grzyby przekładam do garnka, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia (uwaga- grzyby lubią kipieć... trzeba pilnować), gotuję na średnim palniku ok.15 minut, w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni podsmażam, na oleju i maśle klarowanym, drobno pokrojony boczek
Smaczne Zdrowemrożonych muli bez skorupek 500 g makaronu Conchiglie 2 szalotki 4 ząbki czosnku 200 ml cydru 300 ml słodkiej śmietanki sól morska biały pieprz 1 pęczek świeżej natki pietruszki 1 łyżka oliwy 80 g masła 1 cytrna Wykonanie: Mule rozmrozić, opłukać dokładnie przez sito, odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić posiekane
Wino Francja KuchniaCamilleriego, chociaż jedyną ofiarą jest skwierczące na patelni mięso. Otaczające nas przedmioty Śródziemnomorskie rośliny na balkonie czy w ogródku, Vespa, włoski samochód albo po prostu oprawione zdjęcia lub pocztówki. Spoglądając na nie, korzystając z nich doznajemy bezpośredniego kontaktu z tym, co odległe. flickr Jedzenie Słodkie śniadania, antipasti, pizze i makarony, lasagne, fantastyczne desery i lody… Każdy nosi kulinarną cząstkę
Bon Ton Italia