makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:346/561)

Leśne grzyby w sosie śmietanowym 108

wielu dań – do placków ziemniaczanych, klusek, makaronów i mięs. Mnie najlepiej smakuje sos podawany z chlebem lub bagietką. Składniki :   1 kg grzybów leśnych, mieszanych 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 170 ml śmietany 30 % pęczek pietruszki sól i pieprz według upodobań Przygotowanie Grzyby oczyszczamy i myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na masło

Kasia i jej kobiecy świat
Gnocchi alla norma – gnocchi w pomidorach, z bakłażanem 161

Pamiętacie sycylijski makaron alla norma ? Dokładnie w tym samym duchu można przygotować ziemniaczane kluseczki gnocchi. To dobry i szybki sposób na wegetariański obiad, który jest jednocześnie piekielnie syty. I jak włoska kuchnia – prosty i szybki! Szykujemy sobie głębokie naczynie do zapiekania, rondel i patelnię. Do patelni wlewamy olej – powinno go być na wysokość około 2cm – bakłażany będą się kąpać

Karo in the Kitchen
Czerwone pesto z suszonych pomidorów (Pesto Rosso) 172

głównym składnikiem są suszone pomidory. Idealny dodatek do ulubionego makaronu, polecam również jako smarowidło do kanapek i tostów. Składniki: szklanka suszonych pomidorów 4 łyżki orzechów piniowych 4 łyżki startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku szczypta chilli 1/2 szkl. oliwy z oliwek sól Orzechy pinii uprażyć na suchej patelni, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki sosu wrzucić

wyzwania kuchenne
Sałatka z jarmużem i pełnoziarnistym makaronem 181

pesto 5 łyżek pestek dyni sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w średniej wielkości kostkę. Jarmuż myjemy i obrywamy listki z twardych łodyg. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Ser kroimy na średniej wielkości cząstki. Pestki dyni prażymy na patelni. Pomidory kroimy w paski. Składniki sałatki mieszamy delikatnie

Qchnia po prostu
Placki makaronowe z wędliną i warzywami 360

smażenia Szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem, paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską  pokroić w kostkę , wszystko razem  połączyć , wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, forując zgrabne

Wanilia i Kardamon
Pomysł na… rybę w pomidorach 104

podania Olej podgrzewamy w woku lub na dużej patelni. Rybę kroimy na kawałki, smażymy na oleju. Dodajemy posiekaną papryczkę, pomidory, mleko i pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszamy do połączenia składników i dusimy ok. 15-20 minut bez przykrycia, aż płyn odparuje. Doprawiamy do smaku. Można podać z ryżem lub makaronem, a nawet zjeść bez dodatków, takie to pyszne :) Smacznego

Kucharzyca
Sałatka chińska. 424

nacieramy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem, na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso i podsmażamy aż zmięknie. Zupki kruszymy i zalewamy wodą aby napęczniały. Por, kapustę  i paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy, w pół plasterki por, w kostkę paprykę, kapustę drobno szatkujemy . Do miski przekładamy zimny napęczniały makaron, usmażonego kurczaka,pokrojonego pora,pokrojoną kapustę i paprykę, kukurydzę

Sama słodycz i szczypta chili
Pomidorowe curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 235

przyprawach i oliwie całą noc.  Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy zamarynowanego kurczaka. Gdy się podsmaży, wlewamy pomidory z puszki, solimy i pieprzymy do smaku. Gdy sos lekko zgęstnie wlewamy mleczko kokosowe. Smażymy na wolnym ogniu do czasu uzyskania gęstego sosu. Podajemy z ryżem lub makaronem.  Smacznego ! Ania

Mój Smak na Życie
Jak zrobić domowe pesto z rucoli? 94

domu, gwarantuję ;) Jest to znakomity dodatek do kanapek i makaronów. Pycha! Składniki: - dwie solidne garście rukoli - 1/4 szklanki miksu oliwy z olejem ( ja dałam nieco mniej) - 3 łyżki ziaren słonecznika - 2 obrane średnie ząbki czosnku - szczypta soli, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru i odrobinę cytryny dla zrównoważenia smaku. Na rozgrzaną patelnię wsypać ziarna słonecznika i uprażyć do uzyskania złotego koloru

Calzonella.com
Pomidorowa potrawka z makaronem orzo i kruszonką z wędzonego tofu 147

przeciśnij go do warzyw, dodaj też syrop klonowy, makaron, pomidory i 400ml wody. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut; po 5 minutach gotowania dodaj 2 łyżeczki papryki w proszku.  W międzyczasie przygotuj kruszonkę z tofu. Pozostałą 1 łyżkę oleju rozgrzej na mniejszej patelni, wrzuć tofu i smaż je na złocisty kolor. Dodaj

Roślinna - blog wegański
Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry 148

ponownie włóż kurczaka. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez 10 minut, po czym zdejmij pokrywkę i gotuj 5-10 minut, aż dynia i ziemniak zmięknie a sos lekko zgęstnieje. Wmieszaj 2 łyżki soku z limonki i dopraw danie solą i pieprzem. Podawaj curry z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane wiórkami i kolendrą. Smacznego! English version Pumpkin

karmelowy
Kurczak w sosie curry 235

oczywiście curry. Kroimy pora, cebulę i paprykę, Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy orzeszki i smażymy ok. 1 minutę. Dokładamy mięso i podsmażamy. Dodajemy warzywa i smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy wodę wymieszaną z mąką kukurydzianą i smażymy wszystko do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku. Idealny do ryżu, makaronu lub kaszy. Smacznego

Maminek kulinarny
Sos pieczarkowy z kurczakiem 145

pieczarkami i piersią z kurczaka. Można podać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem. Składniki: 400 g pieczarek 2 cebule podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% półtora szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego łyżka mąki słodka i ostra papryka sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka i dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym 200

ilością zimnej wody i wymieszać. Do woka lub głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać, włożyć mięso i smażyć z 5 - 10 minut. Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące. Podawać z ryżem lub makaronem. Porcja przygotowana przeze mnie była z podwójnej ilości składników

Kuchcik gotuje
KURKOWA 195

wodą. Duże grzyby kroimy, cebulę siekamy drobno. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebule, kurki i podsmażamy ok. 10 minut i dodajemy do wywaru.Przyprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba, siekamy zieleninę, dodajemy do zupy (już nie gotujemy), podajemy ze śmietaną. Zupkę można serwować z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, drobnym makaronem, grzankami, groszkiem ptysiowym - czyli tak jak lubimy najbardziej. Smacznego

Walijskie Pichcenie