danie. Składniki: filet z łososia (ilość zależna od apetytu) mak świeżo zmielony czarny pieprz (młynek) świeżo zmielona sól morska (młynek) oliwa z oliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany(...)Obsypać świeżo zmielonym pieprzem oraz solą z każdej strony, wyłożyć na talerz, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. W tym czasie zająć się przygotowaniem sosu. Rozgrzać na patelni masło, dodać drobno posiekane szalotki i smażyć przez 5-10 minut aż zmiękną. Szalotki nie mogą się zarumienić. Następnie przełożyć je do garnka, wlać wino i gotować, aż całość
Garniec Magaliedurszlak i przelać zimną wodą. Pokroić żołądki na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić żołądki, pokrojoną marchewkę, korzeń pietruszki, ziarenka ziela angielskiego. Cebulę przypiec na płomieniu lub obsmażyć na suchej patelni. Lekko zarumienioną dodać do garnka.Pałki kurze umyć, oczyścić i dodać do garnka. Część natki pietruszki wrzucić do garnka i po ugotowaniu rosołu wyrzucić. Zalać wodą, zagotować. Zdjąć szumy jeśli(...)Natychmiast zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku solą i pierzem. Gotować bardzo wolno na malutkim ogniu. Rosół zawsze trzeba gotować na bardzo wolnym ogniu. Będzie wtedy klarowny i pyszny. Ugotować makaron. Rosół podać z makaronem i posypać posiekaną natką pietruszką
Kuchnia Pokoleńsezamu 1/2 puszki groszku zielonego 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki oleju 1 limonka (skórka + sok) sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 op. makaronu chińskiego Mie Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania tradycyjnego rosołu... Udka z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę(...)zawartość patelni przenosimy do przecedzonego, gorącego bulionu. Na tym samym oleju podsmażamy krewetki przez około 5 min. i również przenosimy je do bulionu. Dodajemy groszek z puszki i przyprawiamy: sosem sojowym, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki. Całość gotujemy jeszcze przez 15-20 min. Na końcu dodajemy sezam oraz posiekany szczypiorek. Zupę podajemy z makaronem Mie, przygotowanym według przepisu
Kuchnia MagdaLenyoraz jałowiec. Delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki zeskrobujemy z patelni to co do niej przywarło. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, śmietanę oraz cukier. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy klopsiki i gotujemy kolejne 10 minut. Klopsiki podałam z makaronem tagliatelle. Świetnie również będą smakować z kaszą bądź ziemniakami. Notes
Wędrówki po kuchnimożna kupić w sklepie " Kuchnie Świata " Do podania makaron spaghetti starty na tarce parmezan a do tego oczywiście włoskie wino - może być nawet... bezalkoholowe :) Przygotowanie Na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach oleju podsmażam mięso do chwili, aż woda odparuje, a wołowina zacznie przybierać brązowy kolor. Na drugiej patelni, na pozostałym oleju, stale mieszając podsmażam przez minutę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamieszamy. Odstawiamy na 15 minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente. 3. Na koniec dodajemy słodki sos chilli. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Gotową porcję posypujemy prażonymi nasionami. Gotowe! Smacznego
Mama z miastalekko w mąką, obsmażyć Na drugiej patelni obsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną w piórka paprykę, na końcu dodać drobno startą marchew, wymieszać, przykryć pokrywką i smażyć krótko Prawie miękkie warzywa dodać do usmażonego mięsa i pogotować chwilę razem. Do takiego dania pasuje ryż lub makaron, u mnie było to danie samodzielne
Proste Potrawysobą łączą. Można podać to danie z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Zdjąć skórę z pałek, wyciąć kości. Lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Obsypać suszonym oregano. Na każdym płacie mięsa położyć kawałek mozzarelli i suszony pomidorek. Zawinąć w rulonik i obwinąć kawałkiem szynki parmeńskiej. Na patelni rozgrzać olej i położyć roladki, lekko obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać
Kuchnia Pokoleńużywamy pomidorów z puszki należy je wcześniej zmiksować. Zagotować na patelni z dodatkiem 1/2 szklanki wody ( w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać), zmniejszyć ogień i doprawić. Do sosu wmieszać pulpeciki i jeszcze chwilkę gotować (jakieś dwie-trzy minuty). Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną/ryżem/ziemniakami lub makaronem. To uniwersalne danie ze wszystkim będzie doskonale smakować. :) Smacznego
Kuchnia Ellieczarnego pieprzu - pieprz cytrynowy - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy z wody i studzimy. Brzuszki oddzielamy od skóry i dokładnie odkrawamy tłuszcz, po czym mięso dzielimy rękoma na mniejsze kawałki. Śmietanę wlewamy do dużego rondla lub na patelnię z wysokim brzegiem i podgrzewamy. Zielony pieprz rozbijamy tłuczkiem
W poszukiwaniu inspiracjicytryny sól, pieprz wykonanie: Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni. Liście czosnku myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem. Dodajemy pestki słonecznika, miksujemy i dodajemy stopniowo oliwę. Gdy powstanie gładka masa doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Pesto idealnie nadaje się jako sos do makaronów jak i również jako smarowidło do chleba
Domowy Smak JedzeniaGouda) gałka muszkatołowa sól i pieprz do smaku pełnoziarnisty makaron świderki Bób wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 15-20 minut (zależy jak stary i duży jest). Pod koniec gotowania solimy. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Można to zrobić wcześniej, np. rano. Plasterki szynki podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Kiedy są rumiane zdejmujemy z ognia i przestudzone
les mirabelleskilka minut z każdej strony. Mięso przełożyć, a na patelnię wlać mleko, wodę, różyczki i korzeń brokuła oraz śmietankowy serek. Zagotować, dosolić do smaku, doprawić czosnkiem w proszku i szczyptą chilli. Dusić na średnim ogniu przez 5-7 minut. Gotowe danie doskonale komponuje się zarówno z ryżem, jak i makaronem. Smacznego
Kuchnia Ellieoliwie. Obsmażone wrzucam do rondelka. Na tej samej patelni podsmażam pokrojoną cebulę, chili i pokrojony w plasterki czosnek. Po kilku minutach dodaję cebulę do kurczaka. Dodaję pomidory z puszki, pokrojone listki bazylii i oliwki. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Całość gotuję jeszcze kilka minut. Można podawać z makaronem lub świeżym pieczywem. Smacznego Post Kurczak w sosie pomidorowym
UgotujmyTo.ploleju / oliwy - sól, pieprz Na początek wstawiamy wodę na makaron. Jeśli nie mamy ugotowanych brokułów (ja użyłam resztek z poprzedniego dnia), to wrzucamy je do osobnego garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy odrobinę cukru i zostawiamy w spokoju na małym ogniu aż do momentu, w którym będą miękkie. Tymczasem na patelni ląduje olej, na nim zaś szpinak wraz z przeciśniętym przez
Kulinarne zapędy Kokosa