dodałam koperek. Następnie chrzan. Na małej patelni z odrobiną masła i sosu z pulpetów wymieszałam mąkę kukurydzianą (mniej kaloryczna niż pszenna) a następnie dolałam śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam i potrzebną ilość dodałam do pulpetów. Pogotowałam jeszcze chwilę i gotowe. Pulpety można podawać z różnymi kaszami np.gryczaną,jęczmienną, bądź wedle uznania z makaronem. Smacznego
potrawyregionalnemięsa. No chyba, że było za dużo makaronu? ;) Spaghetti z parmezanem w delikatnym sosie pomidorowym - potrawa z karty dziecięcej, jedzącemu smakowała bardzo! Ryby Smażony sandacz z masłem czosnkowo-ziołowym podawany na chrupiącym groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt: 43 Smażony dorsz podawany prosto z patelni z białą kapustą z ziarnami słonecznika
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Wyciagamy mieso na talerz. Na patelnie dajemy lyzke oleju- smazymy 2 sprasowane zabki czosnku , I lyzeczke swiezego imbiry ok min, dodajemy marchewke- 1 min, potem pieczarki-2 min.Na koniec dodajemy papryke, smazymy ok 1 min. Wrzucamy wieprzowine, beansprouts I ok 150 ml rosolu kurczakowego. Mieszamy I odstawiamy z gazu. Podajemy z makaronem jajecznym Smacznego
Smaki Edytymałe kawałki. Na patelni po smażeniu grzybów rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy rozdrobniona bułkę i smażymy do zrumienienia. Na sam koniec wsypujemy granulowany czosnek i drobniutko posiekaną natkę pietruszki – mieszamy dokładnie i wyłączamy gaz, żeby nie dopuścić do przypalenia czosnku bo posypka będzie gorzka. Po kilku minutach zsypujemy posypkę do miseczki. Podajemy ragù z ugotowanym makaronem (u mnie to bucatini
Karo in the Kitchenmiałam do niego aż takiej cierpliwości jak teraz. ;-) Ten smakuje bardzo podobnie do wersji słoikowej i bardzo szybko się go przygotowuje. Pasuje zarówno do ryżu jak i makaronu. Do jego przygotowania użyłam keczupu łagodnego od Fanex . 1 duży filet z kurczaka lub 2 mniejsze + 2 łyżki maki ziemniaczanej do posypania 1 duża cebula 2 czerwone papryki 4 plastry ananasa(...)zarumienienia, po czym dodajemy paprykę. Podsmażamy przez około 15 minut, do momentu aż wyparuje puszczona przez paprykę woda. 3. W osobnym garnku z grubym dnem lub na małej patelni przygotowujemy. Do suchego garnka wsypujemy cukier i trzymamy na małym ogniu do momentu aż całkowicie się rozpuści i zbrązowieje, czyli skarmelizuje się. Dodajemy syrop z puszki i wodę. W tym momencie
Szefowa kuchniRozgrzewające danie na jesienne chłody. Bardzo prosty i pyszny sos, który pasuje do wszystkiego: do makaronu, ryżu, ziemniaków, klusek. Ja podałam ze spaghetti, ponieważ jego klejąca struktura idealnie z nim współgrała. Potrzebujemy: 700 g karkówki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku woda (W zależności od tego jakie macie mięso, będzie jej potrzeba mniej lub więcej. Na koniec ma być tyle(...)sosu, żeby mięso lekko wystawało nad jego powierzchnię) 2 łyżeczki mąki pszennej sól, pieprz 1 opakowanie spaghetti, u mnie Lubella Karkówkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Z karkówki wytopi się dość sporo tłuszczu, dlatego nie dodajemy jeszcze dodatkowego. Po obsmażeniu mięsa, dodajemy cebulę pokrojoną w pióra i posiekany czosnek. Wszystko razem smażymy, często mieszając, aby czosnek
MamaOskarkaOstatnio mi się dostało! Usłyszałam, że to nie sprawiedliwe,że na blogu nie ma jeszcze nic makaronowego! W ramach wyjaśnień - u nas makarony są, ale zawsze jako coś szybkiego kiedy nie ma czasu, kiedy wracamy później czy mamy mnóstwo rzeczy na głowie - wtedy myśli o robieniu zdjęć nie mają racji bycia! Dziś zapraszam Was na pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym(...)nasączoną mlekiem bułką tartą, całość dokładnie wyrobić przy pomocy rąb, bądź wymieszać widelcem. Wymieszane mięso nabierać łyżeczką i formować małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć do zrumienienia na rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek, następnie ściągnąć na talerz. 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g), 200 ml bulionu warzywnego, 1 czerwona cebula, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 marchewki, 1/2 łodygi
Plate of Joybazie porów, cebuli i cukinii, oczywiście dodatek w postaci mięsa również musi się znaleźć. Wszystko to przygotowane w sosie śmietanowym z dodatekiem topionego serka i podane z makaronem. Delikatne, pyszne i sycące:) około 500 g piersi z kurczaka 2 duże cebule 2 pory 2 nieduże cukinie około 1 szkl. śmietanki 30% 100 g serka topionego (np tylżycki) czosnek granulowany opcjonalnie(...)średniej wielkości kostkę (nie za dużą, ale nie tak drobną jak np do sałatek). Por kroimy na półplasterki. Cukinię kroimy w słupki (lub na ćwiartki, jak kto lubi). Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy lekko się podsmaży dodajemy pora i smażymy chwilę wszystko razem. Następnie wrzucamy pokrojone w paseczki kawałki kurczaka, doprawiamy niewielką ilością soli
Smaki Na TalerzuProste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki. Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na
Kuchnia PokoleńZ porcji wychodzi około 6 naleśników! 1 naleśnik = 1 osoba 2 jajka 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka
Humanistka w kuchniogrodzie TARTA Z KONFITURĄ - CROSTATA DI MARMELLATA autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka CANTUCCINI Z MIGDAŁAMI I PISTACJAMI autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka Spaghetti alla puttanesca, czyli makaron włoskiej ladacznicy autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Szyszki autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Klasyczna sałatka ryżowa autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Sos z mrożonych grzybów leśnych autorka: kobieta przy garach | blog(...)blog: Co w kredensie piszczy Chłopski garnek z wołowiną autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem autor: kosapopatelni | blog: Kosą po patelni Kotlety mielone autor: kosapopatelni | blog: Kosą po patelni Owoce pod kruszonką autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Wiśnie w spyrytusie autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Chleb drożdżowy bez wyrabiania autorka: katarzynazielinska29
Codzienna kuchnia niecodziennaGulasze należą do jednych z moich ulubionych dań. Podobnie jak placki można przygotować je praktycznie ze wszystkiego. Świetnie smakują zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej, z dodatkiem ryżu, makaronu czy kaszy. Stanowią znakomitą propozycję na lunch do pracy, ciepłą kolację czy obiad. Dzięki dodatkom rozgrzewających przypraw są niezastąpione kiedy nastanie jesienna słota. Mamy wrzesień a to oznacza, że sezon(...)konserwowego puszka pomidorów por 2 filety z kurczaka czerwony pieprz, sól, czosnek, odrobina chilli, imbir natka pietruszki Przygotowanie: Fileta kroimy w kostkę. Doprawiamy odrobiną chilli oraz imbiru. Smażymy na patelni aby uzyskać złotą skórkę. Dynię obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Pora myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Warzywa konserwowe odsączamy z nadmiaru płynu. Do garnka wlewamy pomidory
Życie ze smakiemoliwek puszka pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ogórki konserwowe 1 papryka konserwowa sól, pieprz,słodka papryka Jak to zrobić: Pieczarki dokładnie myjemy. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na oliwę. Chwilkę smażymy, jednak nie może zrobić się brązowy, ponieważ stanie się gorzki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka smażymy wraz(...)pokrojone w plasterki, pomidory z puszki i przyprawy. Gdy pieczarki zmiękną (10-15 min) dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojoną paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem albo po prostu w pieczywem
Walijskie Pichcenieprzeróżnych sosach, bo dzięki temu pozostaje soczysty i przechodzi smakami z sosu. W tej wersji wszystko skąpane jest w kremowym czosnkowo-szpinakowo-pieczarkowym sosie, który świetnie sprawdza się do makaronu – tak lubię go najbardziej. Składniki (na 2-3 porcje): 2 filety z kurczaka 500g pieczarek – obranych i pokrojonych w plasterki – ja użyłam małych pieczarek i pokroiłam(...)smaku Filety z kurczaka myjemy dokładnie, osuszamy, oczyszczamy z błonek i dzielimy w poprzek na 2 filety – w sumie uzyskujemy 4 płaskie kawałki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i układamy na niego kurczaka – smażymy na złocisty kolor z obu stron. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z patelni. Na patelnię po smażeniu kurczaka dodajemy łyżkę
Smaczna Strona