małe kawałki. Na patelni po smażeniu grzybów rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy rozdrobniona bułkę i smażymy do zrumienienia. Na sam koniec wsypujemy granulowany czosnek i drobniutko posiekaną natkę pietruszki – mieszamy dokładnie i wyłączamy gaz, żeby nie dopuścić do przypalenia czosnku bo posypka będzie gorzka. Po kilku minutach zsypujemy posypkę do miseczki. Podajemy ragù z ugotowanym makaronem (u mnie to bucatini
Karo in the Kitchenmiałam do niego aż takiej cierpliwości jak teraz. ;-) Ten smakuje bardzo podobnie do wersji słoikowej i bardzo szybko się go przygotowuje. Pasuje zarówno do ryżu jak i makaronu. Do jego przygotowania użyłam keczupu łagodnego od Fanex . 1 duży filet z kurczaka lub 2 mniejsze + 2 łyżki maki ziemniaczanej do posypania 1 duża cebula 2 czerwone papryki 4 plastry ananasa(...)zarumienienia, po czym dodajemy paprykę. Podsmażamy przez około 15 minut, do momentu aż wyparuje puszczona przez paprykę woda. 3. W osobnym garnku z grubym dnem lub na małej patelni przygotowujemy. Do suchego garnka wsypujemy cukier i trzymamy na małym ogniu do momentu aż całkowicie się rozpuści i zbrązowieje, czyli skarmelizuje się. Dodajemy syrop z puszki i wodę. W tym momencie
Szefowa kuchniRozgrzewające danie na jesienne chłody. Bardzo prosty i pyszny sos, który pasuje do wszystkiego: do makaronu, ryżu, ziemniaków, klusek. Ja podałam ze spaghetti, ponieważ jego klejąca struktura idealnie z nim współgrała. Potrzebujemy: 700 g karkówki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku woda (W zależności od tego jakie macie mięso, będzie jej potrzeba mniej lub więcej. Na koniec ma być tyle(...)sosu, żeby mięso lekko wystawało nad jego powierzchnię) 2 łyżeczki mąki pszennej sól, pieprz 1 opakowanie spaghetti, u mnie Lubella Karkówkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Z karkówki wytopi się dość sporo tłuszczu, dlatego nie dodajemy jeszcze dodatkowego. Po obsmażeniu mięsa, dodajemy cebulę pokrojoną w pióra i posiekany czosnek. Wszystko razem smażymy, często mieszając, aby czosnek
MamaOskarkaOstatnio mi się dostało! Usłyszałam, że to nie sprawiedliwe,że na blogu nie ma jeszcze nic makaronowego! W ramach wyjaśnień - u nas makarony są, ale zawsze jako coś szybkiego kiedy nie ma czasu, kiedy wracamy później czy mamy mnóstwo rzeczy na głowie - wtedy myśli o robieniu zdjęć nie mają racji bycia! Dziś zapraszam Was na pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym(...)nasączoną mlekiem bułką tartą, całość dokładnie wyrobić przy pomocy rąb, bądź wymieszać widelcem. Wymieszane mięso nabierać łyżeczką i formować małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć do zrumienienia na rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek, następnie ściągnąć na talerz. 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g), 200 ml bulionu warzywnego, 1 czerwona cebula, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 marchewki, 1/2 łodygi
Plate of Joybazie porów, cebuli i cukinii, oczywiście dodatek w postaci mięsa również musi się znaleźć. Wszystko to przygotowane w sosie śmietanowym z dodatekiem topionego serka i podane z makaronem. Delikatne, pyszne i sycące:) około 500 g piersi z kurczaka 2 duże cebule 2 pory 2 nieduże cukinie około 1 szkl. śmietanki 30% 100 g serka topionego (np tylżycki) czosnek granulowany opcjonalnie(...)średniej wielkości kostkę (nie za dużą, ale nie tak drobną jak np do sałatek). Por kroimy na półplasterki. Cukinię kroimy w słupki (lub na ćwiartki, jak kto lubi). Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy lekko się podsmaży dodajemy pora i smażymy chwilę wszystko razem. Następnie wrzucamy pokrojone w paseczki kawałki kurczaka, doprawiamy niewielką ilością soli
Smaki Na TalerzuProste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki. Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na
Kuchnia PokoleńZ porcji wychodzi około 6 naleśników! 1 naleśnik = 1 osoba 2 jajka 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka
Humanistka w kuchniogrodzie TARTA Z KONFITURĄ - CROSTATA DI MARMELLATA autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka CANTUCCINI Z MIGDAŁAMI I PISTACJAMI autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka Spaghetti alla puttanesca, czyli makaron włoskiej ladacznicy autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Szyszki autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Klasyczna sałatka ryżowa autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Sos z mrożonych grzybów leśnych autorka: kobieta przy garach | blog(...)blog: Co w kredensie piszczy Chłopski garnek z wołowiną autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem autor: kosapopatelni | blog: Kosą po patelni Kotlety mielone autor: kosapopatelni | blog: Kosą po patelni Owoce pod kruszonką autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Wiśnie w spyrytusie autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Chleb drożdżowy bez wyrabiania autorka: katarzynazielinska29
Codzienna kuchnia niecodziennaGulasze należą do jednych z moich ulubionych dań. Podobnie jak placki można przygotować je praktycznie ze wszystkiego. Świetnie smakują zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej, z dodatkiem ryżu, makaronu czy kaszy. Stanowią znakomitą propozycję na lunch do pracy, ciepłą kolację czy obiad. Dzięki dodatkom rozgrzewających przypraw są niezastąpione kiedy nastanie jesienna słota. Mamy wrzesień a to oznacza, że sezon(...)konserwowego puszka pomidorów por 2 filety z kurczaka czerwony pieprz, sól, czosnek, odrobina chilli, imbir natka pietruszki Przygotowanie: Fileta kroimy w kostkę. Doprawiamy odrobiną chilli oraz imbiru. Smażymy na patelni aby uzyskać złotą skórkę. Dynię obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Pora myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Warzywa konserwowe odsączamy z nadmiaru płynu. Do garnka wlewamy pomidory
Życie ze smakiemoliwek puszka pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ogórki konserwowe 1 papryka konserwowa sól, pieprz,słodka papryka Jak to zrobić: Pieczarki dokładnie myjemy. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na oliwę. Chwilkę smażymy, jednak nie może zrobić się brązowy, ponieważ stanie się gorzki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka smażymy wraz(...)pokrojone w plasterki, pomidory z puszki i przyprawy. Gdy pieczarki zmiękną (10-15 min) dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojoną paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem albo po prostu w pieczywem
Walijskie Pichcenieprzeróżnych sosach, bo dzięki temu pozostaje soczysty i przechodzi smakami z sosu. W tej wersji wszystko skąpane jest w kremowym czosnkowo-szpinakowo-pieczarkowym sosie, który świetnie sprawdza się do makaronu – tak lubię go najbardziej. Składniki (na 2-3 porcje): 2 filety z kurczaka 500g pieczarek – obranych i pokrojonych w plasterki – ja użyłam małych pieczarek i pokroiłam(...)smaku Filety z kurczaka myjemy dokładnie, osuszamy, oczyszczamy z błonek i dzielimy w poprzek na 2 filety – w sumie uzyskujemy 4 płaskie kawałki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i układamy na niego kurczaka – smażymy na złocisty kolor z obu stron. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z patelni. Na patelnię po smażeniu kurczaka dodajemy łyżkę
Smaczna Stronasmaki się połączyły 2. Na patelnie wrzucamy mrożone warzywa (u mnie mieszanka z brokułem, kalafiorem, marchewką, groszkiem, fasolką). Gdy już się rozmrożą lub wrzuciliśmy już rozmrożone dajemy im chwilkę, dodajemy masło oraz kurczaka. 3. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego gdy kurczak będzie miękki, dusimy pod przykryciem ok 10 minut. 4. Gotujemy ulubiony makaron ii podajemy. SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelasobie dzisiaj zafundowałam, a jutro planuję makaron, szpinak, grana padano i cieciorka-taka kombinacja smakowa. Bruschetta ze szpinakiem i grana padano Składniki: 250 g młodego szpinaku 3 ząbki czosnku pieczywo np. ciabatta kawałek grana padano lub parmezanu sól, pieprz do smaku 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Czosnek obieramy i siekamy. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek
Moja smaczna kuchniasmaki się połączyły 2. Na patelnie wrzucamy mrożone warzywa (u mnie mieszanka z brokułem, kalafiorem, marchewką, groszkiem, fasolką). Gdy już się rozmrożą lub wrzuciliśmy już rozmrożone dajemy im chwilkę, dodajemy masło oraz kurczaka. 3. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego gdy kurczak będzie miękki, dusimy pod przykryciem ok 10 minut. 4. Gotujemy ulubiony makaron ii podajemy. SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelasmaku Jak wykonać lasagne Lubella ? Makaron lasagne obgotowujemy przez 2 minuty w lekko osolonym wrzątku z łyżką oliwy, odsaczyć i porozdzielać płaty by się nie skleiły ( aby sobie ułatwić przygotowania można go też namoczyć przez kilka minut w zimnej wodzie ) Warzywa obieramy, dynię, cukinię , paprykę zwykłą i cebulę kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa , dusimy pod przykryciem
Wanilia i Kardamonsmaczny i zdrowy. Najlepiej pasuje do makaronu. 500g mięsa mielonego 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 500g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, sól, pieprz olej 1. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone. Kiedy się zarumieni
Szefowa kuchnimega pyszne! Składniki: * opakowanie makaronu spaghetti Lubella * jedno chorizo * 3 łyżki srirachy * suszona lub świeża pietruszka Makron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przecedzamy i lekko przelewamy wodą. Chorizo kroimy w średnią kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Podsmażamy około 3 minut, aż chorizo lekko zmieni kolor. Gotowe chorizo zdejmujemy z patelni, lekko odlewając olej który z niego wyciekł
Klasyka Gotowaniaskonsumować z ulubionymi dodatkami - ryżem, makaronem, plackami ziemniaczanymi - lub - po prostu z chlebkiem. Także do dzieła! Składniki 500 g polędwiczek z kurczaka 250 g pieczarek 2 cebule 1 czerwona papryka 3 kromki chleba razowego sól pieprz vegeta czosnek granulowany majeranek papryka słodka olej Przygotowanie: Polędwiczki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i przesmażamy mięso przez krótką chwilę
Taste Therapypuszczać soki. Wlej wodę na patelnię i wymieszaj dobrze. Dodaj śmietanę i połącz całość. Duś kilka chwil, dodaj koperek, a potem mięso razem z sokiem, które puściło na talerzu. Na koniec wrzuć serek pokrojony na kawałki i mieszaj wszystko, aż całkowicie się rozpuści i połączy z sosem. Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets
Anioszek w kuchniaól pieprz 2-3 łyżki majonezu Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki, jajka, paprykę i cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez i przyprawić do smaku. Sałatkę wymieszać i odstawić w chłodne miejsce aby składniki się przegryzły. Słonecznik uprażyć na patelni. Sałatkę podawać posypaną słonecznikiem
Smakołyki Asikawałki cebulę pokroić w kostkę na patelni rozgrzać odrobinę masła lub oleju, dodać pokrojona w kostkę cebulę, zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać rosołek w kostce rozpuszczony w szklance gorącej wody, gotować ok 15 minut, dodać śmietanę, sól pieprz do smaku i zioła prowansalskie. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami
Darcia w kuchnipiórka i krótko podsmażyć na patelni. Dodać do nich pierś z kurczaka i smażyć, aż pierś będzie biała. Brzoskwinie pokroić na kawałki. Do podsmażonej piersi dodać brzoskwinie i sos cukiniowy. Podlać sokiem z brzoskwiń i dusić przez chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Można podawać z ryżem lub makaronem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieplastry. Układamy na talerzu makaron, sos, mozarellę, przyozdabiamy listkami bazylii. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Bon appetit! Ze swojej strony proponuję również do tego dania dodatek w postaci piersi z kurczaka. Pierś należy umyć, pozbawić błon i następnie pokroić w podłużne paski. Obsypać solą i pieprzem i dodać na patelnię razem z pomidorami. Delikatna pierś doskonale
Garniec Magaliekleiło. Możesz pomóc sobie maszynką do makaronu, a jeśli wałkujesz przy pomocy wałka, podziel ciasto na mniejsze porcje i wałkuj partiami. Ciasto, którego akurat nie wałkujesz, przykryj ściereczką, żeby nie wyschło. Przy pomocy radełka lub noża, pokrój ciasto na paski. Strzep z nich nadmiar mąki, aby się nie przypaliła w czasie smażenia. W patelni o wysokich ściankach lub garnku rozgrzej
Chilli Czosnek i Oliwa