Składniki: * Filet z kurczaka 2 szt ( 500 g) * Makaron lazania ( 9-10 płatów makaronu) * Cebula 2 średnie * czosnek 2 ząbki * pieczarki 500 g * pomidory w puszcze 2 * ser żółty 250 g * mozzarella kulka 125 g * kilka łyżek oleju * Tymianek łyżeczka * Słodka papryka łyżeczka * zioła prowansalskie łyżeczka * sól * pieprz Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę przyprawić słodką papryką(...)solą i pieprzem- odstawić na Pół godziny. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na patelni podsmażyć przez chwilę kurczaka - zdjąć z patelni. Na tej samym oleju podsmażyć cebulę i czosnek do miękkości. Dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Dodać pomidory z puszki. Smażyć jeszcze przez 10 minut do odparowania wody z pomidorów
Kulinarne przygodypomidorowy: 700 g karkówki wieprzowej 1 cebula 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz tymianek szałwia 2 łyżki sosu sojowego , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata Ponadto: 1 opakowanie makaronu typu lasagne 200 g sera Wymiary naczynia: 26x28 cm Ja zaczynam od przygotowania beszamelu. W rondelku rozpuszczam klarowane masło, dodaję do niego 3 łyżki mąki pszennej i całość lekko przesmażam(...)już w rondelku, sos zagotowuję, wyłączam źródło ciepła i dopiero wtedy doprawiam łyżeczką soli, pieprzem i 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej. Kolejnym krokiem jest przygotowanie drugiego sosu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zmielone mięso. Karkówka jest dość tłustym mięsem, dlatego nie dodaję już żadnego tłuszczu. Przesmażamy je około 15 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość dusimy jeszcze około
MamaOskarkarazu został wykorzystany, a że tego dnia na placu kupiłam takie soczyste dojrzałe pomidory to powstał z nich sos. Sos z przyprawami, pyszny i aromatyczny. Do tego makaron i obiad gotowy. Część zostawiłam dla dzieci w domu, część spakowałam do pudełka i zabrałam do pracy . Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym 0,5 kg mielonego mięsa z piersi indyka(...)Pomidory zmiksować blenderem, przelać na patelnie dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, całość razem gotujemy na mały ogniu, aż pomidory trochę odparują ( około 20 minut ), doprawiamy przyprawami ( bez soli ) . Do gotującego się sosu wkładamy delikatnie nasze pulpeciki i całość zagotowujemy, gotujemy około 10 minut. Doprawiamy sos do smaku solą. Ja podałam pulpeciki z makaronem. Tak wyglądało jedzenie, które zabrałam
Kuchnia na wzgórzuJednogarnkowe danie z patelni, uwielbiam i już! Aromatyczne połączenie wszystkich smaków, pomidory, ananas, papryka, koniecznie cebula i czosnek, które dodatkowo podkręcają smak. Do tego ryż taki jaki lubię, miękki, lekko rozgotowany, pyszny! Danie podaję z ryżem choć każdy makaron i kasza będzie też w sam raz. Dziś u mnie na obiad ryż z sosem pomidorowym, z ananasem i papryką
Zasmakuj Kuchnidodatek do dań mięsnych np. na grilla lub ryb. Możemy też przygotować makaron z pesto. Składniki: pęczek liści rzodkiewki 4 łyżki pestek słonecznika (prażonych) 4 łyżki oliwy z oliwek sok i skórka z połowy cytryny 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Pestki słonecznika podpiecz na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Zmiksuj
wysmienitypatelni i odstaw. Zmniejsz ogień do średniego i do tej samej patelni włóż jarmuż z odrobiną wody i grzyby i smaż aż jarmuż „zwiędnie”, przez około 2-3 minuty. Dodaj marynatę i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Wmieszaj wołowinę, podgrzej i podawaj z ryżem lub makaronem. Smacznego! English version Asian-style beef with kale and mushrooms
karmelowysuszone. Tak przyrządzonego kurczaka można podać z różnymi dodatkami, pasuje zarówno do makaronu, kaszy jak i ziemniaków. składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól posiekana natka pietruszki Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor wlać śmietankę. Dodać
Monia miesza i gotujelistki laurowe 3 ziela angielskie Sól,pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Kapustę kiszoną przekładamy do garnka,dodajemy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego,zalewamy wodą.Gotujemy pod przykryciem do miękkości.Ostudzoną odciskamy i kroimy.Boczek i cebulę kroimy w kostkę,na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy boczek i cebulę . smażymy do momentu aż cebula
Bajeczna Kuchniagarnka w którym się gotował Ugotowane warzywa dokładamy do garnka z makaronem, dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem( nie za wiele). Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego masłem), napełniając je do dwóch trzecich wysokości. Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy mąkę. Całość
Miód i pieprzszarpiemy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy wszystko z powrotem na patelnię, oczywiście bez kości ;) Całość jeszcze chwilę podgrzewamy. Mąkę orkiszową rozrabiamy z niewielką ilością wody i dodajemy do gotującego się mięsa z płynem z duszenia i energicznie mieszamy, aby sos stał się gładki. Podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, bądź ziemniakami, jak kto lubi. Skomentuj
MamaOskarkajuż wrócił mi zdrowy smak Lasagne z bobem i fasolką szparagową SKŁADNIKI: makaron lasagne opakowanie bobu 0,4kg żółtej fasolki szparagowej 250g pomidorków koktajlowych 1 cebula 150ml śmietany ser typu greckiego sos beszamelowy ser żółty, sól, pieprz, świeża mięta Bób i fasolkę ugotować al dente. Na rozgrzanej patelni delikatnie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać połówki pomidorków koktajlowych. Dodać ugotowany
MarciochaKucharzyPuszka pomidorów Garść świeżej bazylii Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Makaron Marchewka Cukinia Łyżeczka oliwy Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, cukier *Bułkę pszenną możemy zastąpić bułką bezglutenową albo kaszą jaglaną Bułkę namaczamy w mleko. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy małą patelnie z odrobiną oleju i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. W misce umieszczamy
Kolizje Smakówwięcej tak: No i czas na śmietanę! Całą wylewamy bezpośrednio na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy 15 min - od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy. Można jeszcze dodać trochę soli i pieprzu i według uznania majeranku. GOTOWE! Można podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Ja osobiście lubię z ziemniakami i koperkiem :) Smacznego :) Jeżeli podobał
Kolejny blog o gotowaniuprzygotowałem to danie z pikantną wariacją na temat sosu bolońskiego i serkiem mascarpone, który moim zdaniem świetnie z nim kontrastował. Do przygotowania lasagni użyłem: płatów makaronu lasagne - użyłem zielonego makaronu szpinakowego, wyłącznie ze względu na jego kontrastujący kolor, 500 gram wieprzowego mięsa mielonego z łopatki, 1 puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy, 1 dużej cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 papryczki chili, oregano(...)octu balsamicznego, 150 gram tartej mozarelli, 50 gram tartego parmezanu, 1 serka mascarpone, kilku pomidorków koktajlowych, oliwy, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od posiekania cebuli w drobną kostkę. Na patelnię wylałem około 2 łyżek oliwy i po jej podgrzaniu dodałem do niej posiekaną cebulę. Po jej lekkim zeszkleniu dodałem niewielką drobno posiekaną papryczkę chili oraz 4 przeciśnięte przez praskę ząbki
Wyprawy kulinarne