robiłam za pomoc kuchenną :-), a gotowała Starsza. Sajgonki smażyłyśmy na patelni, jednak następnym razem w ruch pójdzie frytownica. Sajgonki z kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 spora cebula 1 marchewka 1 garść namoczonych wcześniej grzybów Mun 1/2 szklanki pędów bambusa 1/2 szklanki kiełków sojowych 2 szklanki pokrojonego makaronu sojowego, uprzednio zalanego wrzątkiem 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 jajka
Kulinarne przygody Gatityząbki czosnku oliwa oregano lub pietruszka sól, pieprz sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka sól biały pieprz gałka muszkatołowa płaty makaronu domowego (zużyłam 6 płatów , mniej więcej 2/3 porcji) lub gotowego przygotowanie masa szpinakowa szpinak opłukać , włożyć do garnka, przykryć, podgrzać aż zmięknie, wyłożyć na sito, odcisnąć. Cebulę(...)drobno posiekać , zeszklić na łyżce oliwy, dodać odciśnięty szpinak i chwilę razem podusić. Przestudzony szpinak dodać do ricotty, dodać jajko, parmezan, wymieszać , doprawić solą i pieprzem sos pomidorowy Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, oregano, sól i pieprz. Dusić ok 20 minut. sos beszamelowy Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać
Stare Garyjest właśnie dla Was . Ostrawy smak powoduje , że jest to przysłowiowe " niebo w gębie ". Składniki ( 6 porcji ): młoda kapusta - 1główka kotlet karkowy - 3szt grubości 2cm słonina - 10-15dkg makaron "łazanki" - 0,5kg cebula - 2 duże szt sól , pieprz Sposób przygotowania: Młodą kapuste szatkujemy na wiksze paseczki. W dużej misce układamy warstwe poszatkowanej kapusty , solimy i pieprzymy , następną warstwę kapusty(...)kapustę wrzucamy do dużego garnka. Kotlety karkowe kroimy w kostkę 2cm grubości. Solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w większą kosteczkę. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojoną słoninę wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy. Dodajemy do niej porkrojone mięso i smażymy 10-15 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną cebulę i smazymy max. 3 minuty do zeszklenia się cebuli. Tak podsmażone mięso
Bazylia kontra Rozmarynkuchni”. Nie są samodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello. Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki(...)winogron Grzyby dokładnie oczyszczamy. Ponieważ portobello ma duże kapelusze, każdy przekrajamy na połowę, a połówki dzielimy na 5-6 kawałków. Szalotki i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron – dodajemy szalotki, oprószamy solą. Po chwili, gdy szalotki się zeszklą dodajemy czosnek. Całość chwilę podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię
mojewypiekiinietylkopikantny. Ktoś miał dołączyć do nas pomóc nam zjeść, ale zostało na dzisiejszy lunch... Czas przygotowania: ok 30 min dla 2 osób na 2 obiady :) Składniki: 200 g makaronu lasagne bezglutenowego Shar 400 g mielonej polędwicy wieprzowej 2-4 ząbki czosnku 2 cebule 500 g pomidorów pokrojonych z puszki lub świeżych pomidorków 100 g oliwy z oliwek(...)laktozy migdalowego lub owsianego lub innego bazylia świeża lub suszona suszone oregano i tymianek Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Przygotowujemy sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki
Lajtkraft food intolerancenadzwyczajnie.Właśnie pieczenie pomidorów uwalnia z nich aromatyczną słodycz. Pomidory wypełniłam mieloną wołowiną wymieszaną z tartą cukinią, resztę cukinii pokroiłam w kostke i upiekłam z pomidorami. Pomidory podałam z makaronem, który wymieszałam z resztą farszu mięsno-pomidorowego. Lekkie danie i bardzo łatwe do przygotowania. Było pysznie, polecam! Składniki na 4-6 średnich pomidorów: 4 duże pomidory 1 cebula 1 cukinia(...)następnie w wysokim naczyniu zblendować je na puree. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, 150 g cukini zetrzeć na grubych oczkach tarki, pozostałe 100 g pokroić w kostę na patelni rozgrzać olej i zrumienić mięso mielone. Posolić, dodać cebulę i startą cukinię, wmieszać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Wlać pomidorowe puree, zagotować. Dodać zioła oraz przyprawy i gotować do odparowania nadmiaru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się na tyle, że musiałam jakoś spożytkować nadwyżkę. Oczywiście pierwsze co przychodzi na myśl, to pesto. Aromatyczne, genialnie sprawdza się kiedy nie mamy czasu na gotowanie. W połączeniu z makaronem i np. indykiem czy ciecierzycą stanowi pyszny i szybki obiad. Jako że pesto bez sera nie smakuje tak dobrze, a ja sama przetwory mleczne jem od wielkiego święta, musiałam znaleźć(...)dodatkiem nerkowców i migdałów. Zdecydowanie polecam spróbować. PROSTE PESTO BAZYLIOWE Składniki: spora garść listków bazylii 1 mały ząbek czosnku 25 g pestek słonecznika (zrumienionych na suchej patelni) 1 łyżka płatków drożdżowych (w wersji niewegańskiej można zastąpić serem, np. parmezanem) 70 ml oliwy z oliwek lub oleju nierafinowanego (u mnie pół na pół) sól i pieprz do smaku Wszystkie
Powiedz dietom niefasolką i papryką w orientalnym sosie, który na pewno zadowoli wszystkich amatorów orientalnych smaków. Idealny pomysł na szybki obiad po pracowitym dniu, a można podać go z ryżem lub makaronem ryżowym, polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak orientalny z ananasem i papryką (4 porcje) Składniki: ¼ szklanki sosu sojowego 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżeczka startego imbiru(...)samej patelni dodaj olej, włóż cebulę, jasne części części dymki, paprykę, posiekane chilli, fasolkę i ananasa, dopraw solą, wymieszaj i smaż na dużym ogniu, przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Wlej przygotowany sos, wymieszaj i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj kurczaka, wymieszaj i dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane zielonymi częściami
karmelowypaski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz tymiankiem. Zamieszać, żeby przyprawy dokładnie pokryły mięso. Pokroić pieczarki w plasterki, cebulę w pół plasterki, ogórki w słupki. Na patelnię dodać odrobinę oleju i wrzucić cebulkę. Smażyć, aż straci kolor surowizny. Dodać mięso i smażyć chwilkę, teraz już czas na pieczarki. Smażyć wszystko około 2 minut, mieszając co chwilkę. Obsypać mąką(...)Smażyć następne 30 sekund do minuty. Alkohol musi wyparować, a zostanie tylko aromat. Wlać śmietanę, wrzucić ogórki, zamieszać. Podgrzewać kilka minut, mięso musi być przesmażone. Podawać z ryżem lub makaronem. Można też serwować z chlebkiem lub bułkami. Pychotka
Kuchnia Pokoleńgotować. Każdemu może zamarzyć się odrobina Prowansji w kuchni. A do tego potrzeba niewiele: cukinia, pomidorki, papryka, oliwa z oliwek… Można smakowicie połączyć to z mięsem kurczaka, dodać makaron, albo ryż. I już mamy smaczny obiad dla całej rodziny, pachnący Prowansją. A do tego … Potrzebne nam będą: 150 g piersi kurczaka, 1 cukinia, 2 pomidory (obrane ze skórki(...)łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Kroimy cukinię w plasterki. Czyścimy paprykę, a następnie kroimy ją w paski. Kroimy w plasterki pierś kurczaka. Podpiekamy je na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Po 3 minuty z każdej strony. Dorzucamy cebulkę i czosnek (obrane ze skórki i drobno poszatkowane). Podgotowujemy je razem z mięsem kurczaka przez kolejne 2 minuty
MODA NA BIOLubimy makarony, w każdej formie. Ta forma była bardzo udana i pyszna! Polecam. Składniki: makaron tagliatelle - u mnie jest to tagliatelle o smaku szpinaku, pomidorów i tradycyjnym, tym samym w trzech kolorach co dodaje dodatkowy efekt wizualny 300 gram piersi kurczaka pół słoiczka pomidorów suszonych (około 100-120 gram) dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów (dodajemy dodatkowy posmak suszonych(...)świeże zioła : oregano, tymianek, bazylia (u mnie fioletowa, bo zielona padła :)) 50 gram startego sera cheddar Pierś kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Wrzucamy na olej kurczaka, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 3-4 minuty na średnim ogniu. Kroimy suszone pomidory
Mango Papajamakaronu farfalle 2 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżki mąki 250 ml kremówki 250 ml bulionu warzywnego duży pęczek natki pietruszki parmezan sól, pieprz Mrożony groszek przesypujemy na sito i odkładamy do rozmrożenia. Natkę pietruszki drobno siekamy. Groszek cukrowy myjemy. Oczyszczony por kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy na mniejsze paseczki. Na rozgrzanej, suchej patelni(...)podsmażamy boczek. Zrumieniony zbieramy z patelni i odkładamy na bok, a na wytopionym z boczku tłuszczu (gdyby nie było go zbyt dużo należy dolać 1 łyżkę oleju) podsmażamy cebulę i pora. Zeszklone warzywa posypujemy mąką i stale mieszając smażymy razem jeszcze chwilę. Następnie wlewamy kremówkę oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia. W razie gdyby sos za bardzo się zagęścił dolewamy jeszcze
Smaki Na TalerzuAromatyczny, gęsty, pikantny sos na bazie mleczka kokosowego, z łososiem, warzywami i makaronem ryżowym. Jeśli nie macie czasu lub ochoty spędzać długich godzin w kuchni, ale chcielibyście po powrocie do domu zjeść sycący, gorący obiad lub kolację to jest to danie idealne! Przygotowuje się je w 15 minut, jest pyszne i z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Polecam zapracowanym(...)czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki oleju puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry sok z 1/2 limonki sól szczypiorek Przygotowanie: Na dnie głębokiej patelni lub woka rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w plasterki szalotkę, papryczkę chili, czosnek, marchew i czerwoną paprykę. Dodajemy pastę curry i energicznie mieszamy. Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotowania tego dania było ugotowanie kremowego sosu. Znajdziecie w nim same dobre rzeczy jak suszone pomidory, natkę pietruszki, mnóstwo czosnku i oczywiście prawdziwą śmietanę i masło! Taki sos do makaronu lubię najbardziej. Kremowy, pachnący czosnkiem i ziołami! Bardzo lubię duże krewetki . Łatwo je się przyrządza, choć trzeba uważać aby je nie przegotować. Jeśli są marynowane z cytryną to kwas(...)samej patelni rozpuść masło. Dodaj pokrojoną dymkę, pomidory, pietruszkę i drobno pokrojony czosnek. Smaż przez 2 minuty. Następnie wlej śmietanę, dodaj suszone zioła prowansalskie i gotuj sos przez 10 minut lub do czasu aż zgęstnieje. Na koniec dopraw sos sokiem z cytryny i dodaj krewetki. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem. Smacznego
codojedzeniatuż po zdjęciu patelni w kuchenki, lub nieco wcześniej, żeby też były ciepłe tak samo jak kalafior. Jedna i druga wersja jest pyszna! Danie to idealnie się nadaje do jedzenia podczas przeprowadzania diety dr. Dąbrowskiej. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę(...)dzielimy na bardzo małe różyczki, cześć możemy zetrzeć na grubej tarce warzywnej. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na suchej sporej patelni przesmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać dodajemy czosnek. Chwilę razem smażymy i wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy
Kulinarne przygody Gatity