dodałam oliwki, zdrowe;) Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i czasem zrobicie go z apetytem w domu myśląc ciepło o moim blogu;D Składniki: 260 g makaronu spaghetti 1,5 szklanki (od herbaty) passaty 1 średni pomidor 40 g czarnych oliwek, wydrylowanych i przekrojonych na pół 65 g kiełbasy 1 średnia cebula ząbek czosnku sól, pieprz, papryka słodka(...)patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojone w kostkę: kiełbasę oraz cebulę. Gdy kiełbasa będzie lekko zarumieniona a cebula zeszklona dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i przypraw je wymienionymi wyżej przyprawami oprócz cukru pudru - ten dodamy, gdy dodamy passatę. Podduś składniki, mieszaj, następnie dodaj passatę, oliwki przekrojone w pół oraz łyżkę cukru pudru. Mieszaj. W osolonej wodzie ugotuj al dente makaron
Zasmakuj Kuchniskładniki: ok. 8 rurek makaronu cannelloni 450 g brokułów mrożonych 150 g sera żółtego np. grana padano 4 ząbki czosnku olej wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W osobnym garnku również w osolonej wodzie i al dente gotujemy różyczki brokuła. składniki na sos beszamelowy: 100 g masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka gałka muszkatołowa, sól, pieprz wykonanie(...)farszu: Na rozgrzaną patelnie wlewamy troszkę oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Dodajemy ugotowane i rozdrobnione na mniejsze kawałki różyczki brokuła, ok. 1/2 sosu beszamelowego oraz 1/2 startego sera, mieszamy i podsmażamy ok. 1 min. Ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem faszerujemy rurki. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy trochę sosu układamy nafaszerowany makaron, posypujemy pozostałą częścią
Domowy Smak Jedzeniasuszonych pomidorów, szczypiorek, świeżą bazylię, zakończymy aromatycznym parmezanem i możemy poczuć się jak we Włoszech :) Inspirowałam się przepisem z książki What Katie Ate. Składniki ok. 300 g makaronu tagliatelle 250 g mrożonych krewetek Black Tiger 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki Cin&Cin Bianco 1 szklanka bulionu drobiowego 3 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku pęczek szczypiorku - pokrojony(...)rozgrzaną patelnię dać pomidory, szczypiorek, poszatkowaną bazylię, następnie wlać bulion, wino i śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować na średnim ogniu przez ok. 25 min. Na sam koniec wrzucić do sosu startego parmezanu i gotować jeszcze przez 2 min. aż się rozpuści. Zmniejszyć ogień na jak najmniejszy i dodać do sosu krewetki. W między czasie ugotować makaron. Gotowy wymieszać
pink envelopemakaronem typu tagliatelle. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 100 g boczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka pomidorów pelati 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Na dużej, szerokiej patelni rozgrzać oliwę(...)dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem wlać mleko i dusić kolejne 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem tagliatelle i posypanym parmezanem. Smacznego
Oryginalny smakpięknym weekendzie przyszło lekkie ochłodzenie. Dlatego proponuję dziś bardziej jesienne danie, choć ponoć grzyby już rosną. Ja użyłam suszonych. Składniki: opakowanie makaronu tagliatelle (użyłam rozmarynowego z Biedronki) Sos: garść suszonych grzybów 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 150 g chudego boczku 100 g sera z niebieską pleśnią rozmaryn, tymianek, majeranek pół szklanki słodkiej śmietanki 18% sól i pieprz(...)smaku olej Grzyby pokruszyć, zalać szklanką wody i gotować w garnku do wyparowania płynu. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, podsmażyć cebulę z boczkiem, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek. Dodać mąkę i mieszając chwilę smażyć. Następnie wlać szklankę zimnej wody i ciągle mieszając, rozprowadzić w płynie, by nie było grudek. Zagotować, dodać
Czerwień i błękitBakłażany bardzo lubię. Często jego plastry grilluję, a potem zawijam z farszem i zapiekam. Ty razem padło na pastę, która w zamyśle miała być dodatkiem do makaronu, ale została zjedzona z dodatkiem... chrupiących bułek. Polecam ją każdemu, kto lubi orzeźwiające i lekkie smaki. Eksperymentujcie z dodatkiem przypraw i ziół, nie zawiedziecie się. Składniki: 2 średnie bakłażany , 2 łyżki posiekanej świeżej(...)bazylii , 1 łyżka posiekanego świeżego oregano , 50-70 ml oliwy z oliwek , odrobina oleju do zgrillowania bakłażanów, sól , ostra papryka - do smaku. Bakłażana umyć, pokroić w plastry. Zgrillować na patelni przesmarowanej lekko olejem lub w piekarniku - ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec krótko w temperaturze 200 stopni. Zgrillowane plastry bakłażana przestudzić i zdjąć z nich skórkę
Codzienna kuchnia niecodziennaKuchnia włoska ma to do siebie, ze jest pyszna! po przepisy sięgam bardzo często, a oto jeden z nich. Zapraszam! Składniki; 15 dag makaronu spaghetti 100 ml oliwy z oliwek + do posmarowania formy 1 bakłażan 35 dag mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml pokrojonych pomidorów z puszki 1 łyżka sosu(...)cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 15 min. W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy ugotować makaron al. dente, odcedzić i dodać
Radość kipiąca uśmiechem.korzeń imbiru (ok 8 cm) 3 ząbki czosnku 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru kokosowego lub brązowego 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Robimy marynata do mięsa: w miseczce łączymy sos teriyaki i sos sojowy, dodajemy połowę obranego i startego na tartce imbiru i jeden przeciśnięty przez(...)osobną miskę i na patelni (lub woku) smażymy mięso wyjęte z marynaty ok. 3 min dodajemy całą marynatę plus ocet ryżowy i cukier a po minucie pokrojonego na kawałki ananasa i całą zalewę z puszki. W 1/4 szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy nią sos. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i warzywa, jeszcze chwile razem przesmażamy
W kuchennej krainieszklanki śmietany UHT (z kartonika) o dowolnej zawartości tłuszczu (ja dałam 10%, ale może być też i kremówka) 2-3 garście makaronu typu spatzle lub klusek lanych (lub innego makaronu) 2 mniejsze lub 1 bardzo duży pęczek świeżego koperku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne Klopsiki: 500 g chudego mięsa mielonego (użyłam z piersi indyka(...)troszkę większe i obtaczamy je w mące. Obsmażamy na patelni (na maślą bądź oleju) z każdej strony na złoty kolor i odkładamy na bok. Gdy warzywa będą już miękkie, zupę zabielamy śmietaną i przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, cytryną. Do zupy wkładamy klosiki i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dokładamy makaron i gotujemy do czasu, aż będzie miękki. Koperek bardzo
MyCookBook.plprzepis na lasagne, która jest właśnie takim świetnym zamiennikiem tradycyjnej lasagne makaronowej Ponieważ bezglutenowe makarony do lasagne są ciężko dostępne, długo zastanawiałam się czym je zastąpić. Pomysł na to danie zrodził się po jednej z rozmów z moim przyjacielem Karolem, który prowadzi bloga Kosą po patelni . Karol wspomniał, że kiedy był dzieckiem, jego Mama często przygotowywała naleśnikowe spaghetti. I wtedy
Okiem Blondynki by McBlondimakaronu ( koraliki lub dowolny drobniejszy) sól pieprz majonez " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ugotować makaron w wodzie z solą. Krok 2 Krewetki rozmrozić w wodzie, oberwać ogonki, osączyć na sitku. Posiekać papryczkę chilli i czosnek. Rozdrobnić kolendrę. Można dać świeżą, ale akurat nie miałam. Na patelnię wylać trochę oliwy z oliwek. Podsmażyć czosnek, papryczkę i kolendrę. Po chwili dodać krewetki
CoolinarniePLpieczarki zielone oliwki czosnek chili natka pietruszki bulion z kury, albo woda od gotowania makaronu białe wino oliwa z oliwek Oliwki pokroić w plastry, niezbyt cienkie, podobnie postąpić z pieczarkami i pomidorami. Posiekać pietruszkę, pokroić w grube plasterki czosnek. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać porządnie oliwę, włożyć mięso i smażyć na rumiano, 4 do 5 minut. Wyjąć
stajnia gołębie od kuchniszczypta soli Wszystkie składnik sosu połączyć ze sobą, czosnek należy zmiażdżyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzić z oleju i rozdrobnić. Pomidorki przekroić na połówki, ogórka w duże kawałki, paprykę w paseczki, cebulę i selera w półplasterki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Wszystkie składnik sałatki wymieszać wraz z sosem i przed
Jadło i czytadłozaczynamy formować nasze kotlety i panierujemy w bułce tartej , następnie przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem i smażymy na małym ogniu na złoty kolor po obu stronach , i tak postępujemy do wykorzystania całego naszego mięsa , takie kotlety można podawać czy z ziemniakami czy z makaronem , ale to już według uznania
Mój Smakminut od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i przelać zimna wodą na sitku. Na patelni rozpuścić masło, przełożyć mieszankę warzyw i pokrojonego w kostkę kurczaka, dusić na małym ogniu aż wszystko będzie all dente, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Warzywa przełożyć do makaronu łazankowego i wymieszać, przyprawić jeszcze ewentualnie do smaku, według gustu. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilioregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe szczypta chili 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu łyżka oliwy z oliwek 200 g makaronu spaghetti 1 łyżeczka soli parmezan - świeżo tarty 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek oraz marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso i nadal trzymamy na palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz
Symfonia smakowatuńczyka w sosie własnym 1 papryka czerwona 1 średnia cebula opakowanie " szybkie z patelni" Lubella fasolka szparagowa 150g ( ja nie miałam , więc pominęłam ten składnik ) Postępowałam według instrukcji Zagotuj wodę w czajniku. Cebulę i paprykę pokrój w paski , podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Wsyp makaron i mieszankę z opakowania, wlej gorącą wodę i dokładnie wymieszaj. Dodaj fasolkę szparagową
Cukier&Puder