makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:315/561)

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-czosnkowym 979

świeżego szpinaku 500 g makaronu (ja dałam świderki) Olej do smażenia Przygotowanie: Czosnek posiekać dość drobno, wymieszać ze śmietaną, odstawić, aby smaki się przeszły. Następnie pokroić w kostkę piersi z kurczaka. Kawałki kurczaka doprawić pieprzem i solą, tymiankiem i rozmarynem. Dodać łyżkę oleju. Wymieszać i smażyć na złoty kolor. Kurczaka zdjąć z patelni, a wrzucić na nią pokrojone pieczarki(...)łyżki wody i śmietanę z czosnkiem. Dusić chwilkę by smaki się połączyły. Ewentualnie posolić i popieprzyć jeszcze do smaku.  Sos wymieszać z ugotowanym w osolonej wodzie i odcedzonym makaronem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 680

pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i pieczarkami - mniami. W moim domu ją uwielbiają, no i najważniejsze jest daniem bardzo prostym.  Porcja na 6-8 osób Składniki: 500 g makaronu lasagne 250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego) 150 g świeżego szpinaku (może być mrożony ) 150 g pieczarek 5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów 1 duża cebula(...)pieprzem. Sos beszamelowy przygotowanie : Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smarujemy oliwą, układamy warstwę makaronu, połowę sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy

Niezły Młynek
Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym / Blue cheese, chicken and chanterelle pasta 227

czemu przygotowanie tego dania to kwestia maksymalnie 30 minut, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym (4 porcje) Składniki: 200 g ulubionego makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 2 pojedyncze piersi kurczaka, pokrojone w kostkę 100 g posiekanego sera z niebieską pleśnią 150 g kurek, oczyszczonych 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie półplasterki(...)masła do patelni i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Podsmaż do zeszklenia, dodaj kurki wraz z cukinią i dopraw solą i pieprzem. Smaż aż cukinia zmięknie a grzyby lekko się zarumienią. Dodaj kurczaka, bulion, śmietankę i ser pleśniowy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i wmieszaj ugotowany makaron. Podgrzej całość

karmelowy
Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem 330

jego wykonania, ja staram się zawsze mieć w zamrażarce: szpinak, brokuły, groszek, a śmietanę i jakiś kawałek kurczaka, chyba każdy ma w lodówce. Podczas przygotowywania tego sosu do makaronu testowałam przy okazji nóż do mięsa pochodzący z zestawu noży . Sos jest błyskawiczny, bo wykonuje się go w przeciągu ok. 15-20 minut. Wystarczy tylko wyluzować z kości udziec kurczaka, ściągnąć(...)trudności) , podsmażyć go na patelni na rozgrzanej 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do podsmażonego mięsa z kurczaka 10 małych kostek mrożonego szpinaku, dusimy aż szpinak zmięknie, dodajemy 100 ml śmietany 36 % i chwile dusimy ąz szpinak ze śmietaną się połączą. Całość doprawiamy solą, ziołami prowansalskim i pieprzem, najlepiej białym. Do sosu przekładamy ugotowany zielony makaron tagliatelle (zielony gdyą jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym 144

lepszego pomysłu na szybki obiad, jak makaron z sosem domowej roboty. Danie przygotowuje się ok. 20 minut, jest przepyszne i bardzo aromatyczne. Składniki: makaron pappardelle 2 garści borowików 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli lub 2 szczypty chili w proszku 3-4 łyżki serka śmietankowego Almette skórka otarta z 1 cytryny 200 ml wytrawnego białego wina(...)rozgrzać na patelni, dodać szalotkę i czosnek (drobno posiekane) smażyć, aż się zeszklą.  Następnie dodać borowiki i całą papryczkę chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać wino i skórkę otartą z połowy cytryny. Gdy połowa wina odparuje, dodać serek Almette.  Sos gotować na wolnym ogniu, aby zredukował się i zagęścił. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Makaron ugotować

Codziennik Kuchenny
Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie 116

wcale nie musi być droga jak niektórym mogłoby się wydawać, zachęcam do wypróbowania. Jeżeli szukać innych przepisów na dania z wykorzystaniem soczewicy to zapraszam: Pierogi z soczewicą Sos do makaronu z soczewicy Gulasz z soczewicy Składniki 3/4 szklanki zielonej soczewicy 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża marchewka 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka bulionu 1 puszka pomidorów(...)Formujemy małe kulki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni. Do rondla wlewamy bulion i pomidory z puszki, blendujemy i gotujemy na mały ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszonym oregano. Mąkę rozrabiamy w śmietanie i dodajemy do sosu aby go zagęścić. Zagotowujemy. Sosem polewamy makaron i na to układamy klopsiki. Można posypać tartym serem

Delusional Trine
Gulasz wolowy z musztarda i marchewkami 148

było pysznie. Druga próba była zdecydowanie lepsza. Gulasz zachwycał smakiem, zapachem, mięso ani warzywa nie były rozgotowane. nam smakował i sam w sobie z chlebem, i z makaron i z kaszą. Gulasz wołowy z musztarda i marchewkami 900 g pręgi wołowej 500 g marchewki 2 cebule 120 ml sosu Worcestershire 2 łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku(...)patelni bez tłuszczu obsmażamy kawałki mięsa na rumiano. W garnku do zapiekania na łyżce oleju podsmażamy marchewkę i cebulę. Mięso przekładamy do warzyw. Wlewamy 800 ml wrzątku, sos oraz dodajemy musztardę. Mieszamy, przykrywamy i wkładamy do pieca nagrzanego do 150 st.C na ok 4 godziny. Po tym czasie mięso powinno być mięciutkie. Podajemy z pieczywem, kaszami lub makaronem, pieczone ziemniaczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaronove love! Test makaronu z komosą ryżową. 178

makaronu: Wsyp spaghetti z komosy ryżowej do gotującej się wody (ok. 3 litry). Dodaj sól wedle uznania. Gotuj w garnku bez przykrycia przez 13-15 minut mieszając od czasu do czasu, aż spaghetti zmięknie, ale nie rozgotuje się. Odcedź i przepłucz ciepłą wodą. Sos: W między czasie obieramy cebulę i pieczarki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię

Emcia Pichci
Makaron z sosem dyniowym 168

jesien;)  Składniki : 60-70 dkg miąższu z dyni 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku łyżeczka swieżego imbiru 2 garście rodzynek kilka plastrów bekonu  250g makaronu świderki 250ml śmietany papryka słodka, papryka ostra (do smaku) szczypta kurkumy szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej tymianek, szałwia, rozmaryn (so smaku) sól, pieprz parmezan olej do smażenia Przygotowanie: Dynie oczyścić i obrać(...)był chrupiący. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, czosnek wycisnięty przez praskę i pokrojony lub starty imbir. Dodać dynie i wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podlać wodą. Dodać zioła i przyprawy, dobrze posolić i popieprzyć. Rodzynki odcedzić i dodać do masy dyniowej, delikatnie wymieszać. Dodać makaron, wymieszać z dynia i podlać

Codzienne Gotowanie
Makaron penne w sosie śmietanowo-pomidorowym 164

cebula 6 dużych pieczarek Sól, pieprz Olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 100 ml mleka 6 łyżek śmietany 18% 1 puszka pomidorów krojonych Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do zarumienienia. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do cebuli i dusimy(...)patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę - całość szybko i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy mleka i śmietany, ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. Do całości dodajemy pomidory i na małym ogniu gotujemy przez ok. 2 minuty i doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy pierś z warzywami i polewamy nim makaron. insertCookd

Emcia Pichci
Stir - Fry z kurczakiem, ananasem i chili 170

spróbował, ale stwierdził, że za ostro. Nie udało mi się kupić świeżego ananasa, więc użyłam z puszki. Troszkę mniej dałam też ostrej papryki. Danie można podać z ryżem lub makaronem. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Dla 2 osób Składniki kurczak w marynacie: 1 pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)będzie usmażony, przekładamy na talerzyk. 4. Do tego samego woku lub patelni dajemy drugą łyżkę oleju, jak będzie rozgrzany to dodajemy ananasa, ale bez marynaty !!!, podsmażamy, następnie dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka i wlewamy marynatę w której był ananas. Wszystko chwilę podsmażamy. W międzyczasie gotujemy też ryż lub makaron. Smacznego

kruche babeczki
Zielone curry z ciecierzycą 163

wiosenno-letni. Następne curry zjem gdy przyjdą chłodne dni. Dziś curry w wersji wege – z ciecierzycą. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Składniki (2 porcje): ryż basmati, ryż jaśminowy lub makaron 1 puszka ciecierzycy 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 szalotka – pokrojona w kostkę 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki(...)ugotuj i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę, kumin i mieloną kolendrę, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. Dodaj mleko kokosowe, cukier oraz liście kaffiru oraz ciecierzycę, smaż na małym ogniu około 5 minut. Wyłóż do miseczek wraz z ugotowanym wcześniej ryżem lub makaronem. Udekoruj świeżą kolendrą. Smacznego

Moja pasja smaku
Babcina zupa pieczarkowa 300

pora 1 malutki seler 1 mała cebula 1 liść laurowy 1 ziarnko ziela angielskiego 1,3 l wody 200 g umytych, obranych pieczarek 1 łyżka masł a 100 g makaronu, np. muszelki 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz +świeża pietruszka do posypania 1. Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy 1/2 marchewki (resztę odkładamy na później), pietruszkę(...)pieczarki kroimy w paski. Na patelnie rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, podlewamy odrobiną wody i smażymy, aż pieczarki zmiękną, a płyn wyparuje. 3. Odłożoną marchewkę i kawałek selera ucieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do przecedzonej zupy. Dodajemy również pieczarki. Gotujemy 5 minut, po czym wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości (dzięki gotowaniu

My Culinary Art
Penne z sosem z anchois 165

Zapraszam na włoski obiad pełen pięknych zapachów i aromatów - makaron penne z passatą pomidorową, białym winem i filecikami anchois :)  Składniki (3-4 porcje): 400 g makaronu penne 6 filecików anchois 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina łyżka posiekanych listków bazylii 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oliwy 100 g żółtego sera(...)drobno siekamy.  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek - smażymy do zeszklenia. Dodajemy bazylię, anchois, igiełki rozmarynu i doprawiamy solą i pieprzem (mniej więcej po 1 łyżeczce). Całość dodajemy do passaty z winem i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10 minut (nie doprowadzamy do wrzenia!). 3. W osobnym garnku przygotowujemy makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzamy

My Culinary Art
Sos pomidorowy 156

Zapraszam na smaczny sos do makaronu. Sos jest wegetariański, bez mięsa. Ale jest bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi przypraw. Podałam go z  makaronem razowym z samopszy od BioBabalscy . Polecam na obiad lub kolację. Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/2 średniej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, suszonej bazylii oraz ziół prowansalskich szczypta cynamonu(...)patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek z cebulą, po chwili dodajemy paprykę i przesmażamy razem przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat. Zmniejszamy ogień i na małym pod przykryciem gotujemy sos przez ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, ziołami prowansalskimi, cynamonem, chili oraz imbirem. Wyłączamy gaz. Podajemy z ugotowanym makaronem (ja podałam

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania