makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:307/561)

Pesto z pieczonej dyni z makaronem. 184

makaron do dania ok 100 gram             SPOSÓB WYKONANIA : - dynie przekrawamy na kawałki, wyciągamy cały miąższ z dyni wraz z pestkami (nie obieramy ze skórki) - nagrzewamy piekarnik do 180 stopni - kawałki dyni smarujemy oliwą, posypujemy solą i na każdy kładziemy po gałązce rozmarynu - pieczemy ok 20 minut do miękkości - na suchej patelni prażymy słonecznik(...)zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową - jeżeli lubimy bardziej oleiste pesto dodajmy oliwy wedle naszego uznania, konsystencja  będzie to widoczna podczas miksowania - gotowe - takie pesto świetnie się komponuję z makaronem, który gotujemy wymieszamy z naszym pesto posypujemy dodatkowo startym parmezanem i gotowe :) Równie pyszne też jest na kanapce :) Przechowujemy w lodówce Smacznego

Basia w kuchni
Piersi kurze z dodatkami 170

dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać piersi kurze, pieczarki i smażyć aż kurczak straci kolor surowizny. Dodać pastę ajvar i wymieszać. Fasolę i ciecierzycę odcedzić i dodać do kurczaka, wlać wodę. Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 10 minut. Podawać z makaronem lub ryżem lub bułeczkami

Kuchnia Pokoleń
Akademia CookUp - Potrawy mączne i makarony 228

się o rodzaju ciast makaronowych - jajecznym, z semoliną, z pszenicy durum, itd. Jak postępować z gotowaniem różnych makaronów -  świeżych, suszonych czy mrożonych. Dowiedzieliśmy się jak dobierać odpowiednie typy makaronów do dań i jak łączyć je z sosami. I w końcu przyszedł czas na wstęp o ciastach, które mieliśmy zaraz przygotować - ciasta jajecznego i z jajeczno-semolinowego. I tu nastąpiło(...)najlepiej! Kiedy pierogi były naszykowane można było zrobić chrupiące podpłomyki na gorących patelniach - wcześniej z nimi się nie spotkałam, ale okazało się, że to wielu osób chrupiące wspomnienie z dzieciństwa!  Kiedy ciasto jajeczno-semolinowe było gotowe do dalszej pracy szybko je rozwałkowaliśmy w maszynce do makaronu i mogliśmy przygotować raviolo z płynnym żółtkiem i masłem szałwiowym. Kto nigdy takiego

Plate of Joy
Ratatouille z makaronem na obiad 163

czasem proponuję pyszne ratatouille z makaronem potężną dozą czosnku. Jeśli już przyrządzam stuprocentowe danie wegańskie to zawsze używam dużo czosnku. Zresztą nie wyobrażam sobie rataouille bez czosnku. Uwielbiam makaron z warzywami posypany świeżymi ziołami. Jest smaczny i pożywny. W sam raz na letnie upały. Ratatouille spaghetti Składniki: 1 bakłażan 1 duża cukinia 300 g pomidorów koktajlowych 1 duża marchewka(...)Wyjmij na miskę i usmaż na tej samej patelni bakłażana. Być może będziesz potrzebować więcej oliwy. Bakłażan powinien być miękki i zrumieniony. Wyjmij na miskę i smaż teraz partiami cukinię. Pomidory przekrój na pół, polej oliwą, posyp morską solą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 275ºC. Piecz przez 20 minut. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź

codojedzenia
Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą 173

organoleptycznych Składniki: 300 g makaronu fusilli (świderki) 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 120 g gorgonzoli 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% (lub 30%) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek(...)widelcem. Wrzucić pokruszoną gorgonzolę, wymieszać i gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente i przełożyć do sosu. Wymieszać. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese) → Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą → Cannelloni

Oryginalny smak
Sos ze świeżych i suszonych pomidorów 123

składniki na sos do makaronu pokrzywowego 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie 1 czerwona  cebula pokrojona 3-4 świeże pomidory pokrojone ósemki 6-8 drobno porwanych liści bazylii 1 łyżka liści świeżego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 utarte ząbki czosnku utarta skórka z cytryny świeżo mielony pieprz sól 1/2 szklanki oliwy WYKONANIE(...)patelni roz­grze­wamy kilka łyżek oliwy z mary­naty z suszo­nych pomi­do­rów . Wrzu­ć pokro­joną w kostkę cebulkę , pod­sma­ż  chwilę i dorzu­cć pokro­jone świeże pomidory . Sma­ż ok. 3-5 minut ,gdy pomidory zmiękna ,dodaj  suszone z zalewy pomidory.Dopra­w  do smaku ziołami, czosnkiem, solą, pieprzem

w mojej kuchni
51. Wiosna, wiosna! Czyli zielone pesto z pietruszką i pistacjami. 197

pesto połączyłyśmy z makaronem diet-food spaghetti ( klik ), ale możecie użyć każdy inny, dowolny, ulubiony :)  Składniki: 2 gałązki natki pietruszki garść słonecznika 15-20 pistacji sól pieprz  oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku opcjonalnie: trochę świeżego koperku Wykonanie: Pietruszkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia.  Słonecznik prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu(...)mało więc dodajemy tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencje (najważniejsze, żeby się nie rozpływało, więc należy dodawać stopniowo) i doprawiamy solą i pieprzem.  Gotowe pesto łączymy z ugotowanym, ulubionym makaronem i podajemy.  Po połączeniu z makaronem, danie uzupełniłyśmy smażonymi ćwiartkami pomidorków koktajlowych.  Domownicy byli tak głodni, że niestety makaron nie załapał się na zdjęcie :(  Smacznego! ;) (function

Symfonia Smaków
Wspaniała lazania z dynią i mięsem indyka 156

Wymieszać i doprawić solą i czarnym pieprzem. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulkę, czosnek i smażyć chwilkę, aż cebulka nabierze złotego koloru. Wlać pomidory z puszki razem z zalewą, dodać kostkę rosołową i zagotować. Wrzucić natkę pietruszki, wymieszać. Ja zawsze lekko podgotowuję płaty makaronu w lekko osolonej wodzie. Do dużego naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu

Kuchnia Pokoleń
Młoda kapusta z kiełbasą i makaronem 159

podanych składników wychodzi tego dania całkiem sporo. Po powrocie z pracy wystarczy tylko odgrzać i mamy obiad. Polecam! Składniki: 1  główka młodej kapusty 35 dag grubego makaronu np. gnocchi 2  cebule 35 dag surowego podwędzanego boczku 2 długie laski  podlaskiej kiełbasy 2 łyżki octu 2,5 szklanki wody 1,5 łyżki cukru Sól morska do smaku Świeżo(...)patelni. Dodać do kapusty. Na tej samej patelni w której podsmażaliśmy  kiełbasę  roztopić masło, następnie dodać mąkę i chwilę przesmażyć na małym ogniu do połączenia składników. Stopniowo wlewać  szklankę wody z ugotowanej kapusty. Energicznie mieszać rózgą kuchenną aż zgęstnieje. Zasmażkę-sos dodać do kapusty, wymieszać. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić

Wanilia i Kardamon
Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym 156

ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 1 cm kawałek ostrej czerwonej papryczki chilli 1 łyżka octu winnego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru sezam garść orzechy arachidowe makaron ryżowy świeża kolendra 2 łyżki oleju rzepakowego   Zaczynamy od imbiru, obieramy go delikatnie łyżeczką i kroimy w paseczki, przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy kroimy dodajemy do imbiru wraz(...)patelni do miseczki, zostawiamy troszkę sosu i z tym sosem podsmażamy indyka, rozdrabniając go widelcem, tak aby usmażył się z każdej strony. Po kilku minutach dodajemy twarde części z pak choi i smażymy je razem przez około 5 minut. Dodajemy imbir z sosem, rozdrobnione orzechy, ocet winny, sok z limonki i cukier oraz sezam. Całość przesmażamy. Gotujemy makaron ryżowy

Kuchnia na wzgórzu
Słodko-kwaśny gulasz z kurczaka 153

Kurczak, jak już wielokrotnie wspominałam często gości na naszym stole. Podaję go w wersji na ciepło i na zimno np.jako domową wędlinkę. Z patelni, grilla czy  jak w tym przypadku jako składnik do sosu, na obiad. Kurczak, to łatwe do obróbki mięso i poradzą sobie z nim świetnie nawet osoby mało przebywające w kuchni.   Składniki: 2  filety(...)łyżka świeżego tymianku kilka listków bazylii kilka listków lubczyku (magii ) sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 300 g makaronu Sposób przygotowania: Filety z kurczaka umyć, pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć mąką i  lekko podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki szalotkę, mini marchewki i pokrojonego pora. Przykryć pokrywką

Gosia gotuje
Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 217

ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia. Makaron ugotuj al dente. Czas na nadzienie. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem

Moja pasja smaku
Muszle z pesto i kurczakiem 245

klarowanego 1/3 pesto sól, pieprz Pesto: Składniki pesto przekładam do rondelka i miksuje blenderem. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję, 2/3 pesto, sól, pieprz i mieszam. Zimne muszle nadziewam farszem z kurczaka. Sos: Na patelni rozpuszczam masło i wsypuję mąkę. Przesmażam na wolnym ogniu uważając żeby mąka się nie zrumieniła

wesoła kuchnia
Sałatka z makaronu, kurczaka, fasoli i ogórka 133

puszki, o górki konserwowe, s łonecznik łuskany, oliwa z oliwek, sól, pieprz.  Przygotowanie: makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy paprykę, kurczaka i ogórka konserwowego. Dokładamy fasolę z puszki, słonecznika (można go wcześniej podprażyć na suchej patelni), doprawiamy solą, pieprzem i oliwą, wszystko razem mieszamy

Państwo Wojtczuk gotują
La Vita, Gdynia 167

czosnkiem Mozzarella Stiks, panierowana mozzarella serwowana z żurawiną Danie główne: Lasagne, zapiekane płaty makaronu z sosem bolognese Spaghetti Carbonara, spaghetti z boczkiem, cebula, czosnek, parmezan, śmietana, pietruszka Spaghetti Bolognese, zapiekane spaghetti z serem i sosem bolognese – zamówiliśmy „połówkę”, nie zapiekane, a robione na patelni, mniejsza porcja, bo dla dziecka Sander Di Mare, sandacz duszony w piecu

Kucharzyca
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 232

tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się na patelni można było przygotować cały aromat do naszego pate - było niesamowicie aromatycznie - brandy, porto, wytrawne czerwone

Plate of Joy
Klopsiki w kremowym sosie musztardowym 150

dloni, mieso nie bedzie sie kleilo i beda formowaly sie ladne kotleciki). Rozgrzac patelnie i przesmazyc na niej kotleciki. Gdy beda usmazone, przelozyc do naczynia zaroodpornego i wstawic do piekarnika, ustawionego na 50-75 stopni (na gril lub gorna grzalke).  W miedzyczasie  ugotowac makaron i przygotowac sos. Na oleju od smazenia kotletow przesmazyc drobno posiekana cebule, gdy zmieknie

Codzienne Gotowanie
Farfalle z szynką parmeńską i pieczarkami 178

farfalle i kilka składników, to wszystko, by móc cieszyć się prostym, włoskim przepisem! Składniki -makaron farfalle -masło -pieczarki -szynka parmeńska w plasterkach -sól himalajska różowa -różowa cebula -parmezan tarty Ugotować farfalle al dente, odcedzić, przelać wodą i "naoliwić" aby się nie posklejały. Na dużej patelni, maśle zarumienić cebulkę, dodać pieczarki poddusić, dodać szynkę parmeńską pokrojoną w drobne paseczki. Poddusić- podsmażyć

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak po czerkiesku 263

ostro, można też dodać chili). Masą orzechowo-paprykową pokrywamy mięso na ryżu. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy nieco ostrej papryki, mieszamy. Czerwonym, pikantnym olejem polej po wierzchu danie. Dekorować papryką słodką albo natką pietruszki. Podobne przepisy Risotto z krewetkami Zupa limonkowa z kurczakiem Makaron z owocami morza Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post

Pociąg Do Kuchni
Makaron z bobem 187

makaronu pełnoziarnistego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek koperek płatki migdałów  Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie. Bób wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie ( można dodać gałązkę kopru do smaku ). Ostudzić i obrać. Płatki migdałów uprażyc na suchej patelni. Koperek drobno posiekać. Czosnek przeciśnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. Wszystkie składniki połaczyć

Atlas Smaków
Krem marchewkowy z imbirem 217

łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta ostrej papryki Do podania: śmietana 18% grissini lub makaron dwujajeczny CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, imbir kroimy w kostkę - wkładamy do garnka. Czosnek podsmażamy chwilę na patelni aż się zarumieni i dodajemy do marchewki. Do garna wkładamy też por, seler i liście laurowe

My Culinary Art
Hinduski szaszłyk. 360

piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy to zrobić na węglowym grillu, ostatecznie na patelni grillowej.  Pozostała część przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać  jako sos. Z czym podamy szaszłyki zależy od nas. Można jeść z ryżem, bagietką, tostem. Ja miałem akurat ochotę na chiński przesmażony makaron

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanowo-ziołowym sosie 208

około 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami wywaru  z patelni. Dodajemy szczyptę kurkumy. Powoli doprowadzamy do wrzenia i dodajemy  mięso.  Dusimy razem kilka minut na małym ogniu. Posypujemy posiekanymi ziołami. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą  i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, makaronem (np. tagliatelle),kaszą albo warzywnymi placuszkami - np. z cukinii lub ziemniaczanymi. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje