makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:307/561)

Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami 189

świetnie pasuje do niemal wszystkich dodatków: pyz, makaronów, ziemniaków, kaszy.   Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 małe cebule lub jedna większa 200g kurek 200ml śmietanki słodkiej łyżka oliwy z oliwek łyżka masła sól, czarny pieprz, papryka w płatkach Sposób przygotowania: Kurki oczyszczamy. Kurczaka kroimy w duża kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek z łyżką masła. Cebule(...)zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami

Pyry na Gaz
Przepyszny obiad ze schabu, inaczej 164

pokroić w piórka. Na patelni roztopić pozostałe masło i obsmażyć cebulkę. Tylko musi stracić kolor surowizny. Doprawić solą i odrobiną pieprzu. Rozłożyć cebulkę na plastrach schabu. Na tej samej patelni obsmażyć pieczarki, smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę, wodę i dodać serek topiony i pokrojony koperek. Zostawić trochę koperku do dekoracji. Wylać wszystko(...)godzinę i 30 minut. Naczynie musi być przykryte. Czas pieczenia zależy od rodzaju schabu, czasami trzeba lekko przedłużyć czas. Zawsze radzę sprawdzić i posmakować. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Udekorować pozostałym koperkiem. Jak macie elektryczny garnek do wolnego gotowania to ułożyć wszystko w ten sam sposób. Nastawić na wolne gotowanie i gotować 2 godziny. Pycha polecam

Kuchnia Pokoleń
Makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym 257

postaci, z makaronem chyba najbardziej Dziś mam dla Was makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym. Połączenie kurek i polędwiczki to zgrany duet, musicie spróbować ! Składniki: Makaron tagliatelle 200 g kurek 1 polędwiczka wieprzowa 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 250 ml śmietany 30 % 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy(...)śmietanę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, podsmaż na niej polędwiczkę, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany koloru – około 2 – 3 minuty. Do kurek dodaj polędwiczkę i pietruszkę. Całość wymieszaj i gotuj 4 – 5 minut. Makaron ugotuj al dente i dodaj go do sosu, wymieszaj

Moja pasja smaku
Klopsiki z kurczaka w sosie pomidorowym 108

ekspresowa alternatywa dla kotletów mielonych . Klopsiki z kurczaka przyrządza się bezproblemowo. Używam zazwyczaj gotowego mielonego z kurczaka . Dodaję do farszu śmietanę, dzięki której klopsiki są soczyste. Do podania proponuję makaron, bulgur lub ryż. Co wolicie, co lubicie najbardziej! Klopsiki z kurczaka Składniki: 5-6 porcji 800 g mielonego z kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano(...)masy formuj małe kuleczki i smaż na rozgrzanym maśle. Potrząsaj patelnią aby klopsiki równomiernie się zrumieniły. Ugotuj spaghetti al dente. Przygotuj sos. Pokrój cebulę i czosnek bardzo drobno. Zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, pokrojoną bazylię, oregano, pieprz i sól. Gotuj sos przez 10 minut. Na talerz wyłóż porcję makaronu, polej sosem, a na wierzchu ułóż klopsiki z kurczaka. Całość posyp

codojedzenia
Makaron z wołowiną i mango w sosie tajskim 154

antrykot) * mango- 1/2 szt. * makaron- 250 g * masło klarowane- do smażenia (ew. olej rzepakowy, ryżowy) * sól- do oprószenia mięsa sos: * sos sojowy- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * sok z limonki- 1 łyżka * świeża, posiekana chili - 1 łyżeczka * posiekana kolendra- 1 łyżeczka Mięso należy wyłożyć z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Patelnię grillową rozgrzać z masłem(...)patelnię posypać je solą. Smażyć- w zależności od grubości mięsa i stopnia wysmażenia- od około 5-8 minut na każdą ze stron. Mięso odłożyć na 4-5 minut na kratkę, aby odpoczęło, a potem cienko kroić w plastry. W międzyczasie mango pokroić w cienkie plastry i przygotować sos powstały z wymieszania wszystkich składników. W osolonej wodzie ugotować makaron, a dosłownie

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy, szpinaku i tajską pastą curry 164

pokombinować, bo inaczej nie wymyśliłabym tego połączenia :). Niestety jeszcze nie pogodziłam się z mleczkiem kokosowym, więc zastąpiłam je fetą, ale klasycznie z mleczkiem też będzie pysznie :) Składniki: - 400 g makaronu spaghetti Om Nom Nom - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 0,5 szklanki czerwonej soczewicy - 1 puszka pomidorów - 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry - 0,5 szklanki wrzątku - 100 g sera(...)drobną kostkę. Podgrzej kilka łyżek oleju na patelni. Podsmaż na nim cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dodaj soczewicę. Dodaj pastę curry i pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym, chili cayenne, szczyptą soli i cukru. Podduś przez około 10 minut, czasami mieszając. W tym czasie ugotuj makaron np. spaghetti. Po tym czasie dodaj wodę

Corner With Recipes
Makaron z sosem pieczarkowo - pomidorowym 255

ząbki czosnku - pół szklanki wody - puszka pomidorów - olej do smażenia - starty żółty ser do posypania - jarzynka albo inna vegeta - sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka Na początek gotujemy makaron, u mnie spaghetti, bo to mój ulubiony, u Was może być jakikolwiek chcecie. Pamiętajcie, żeby do wody nie wlewać oleju, a po ugotowaniu nie przelewać go zimną wodą, a będzie idealnie(...)vegety ląduje na rozgrzanym oleju na patelni. Podsmażamy kilka minut. Następnie podlewamy wodą i dusimy, znów kilka minut, nie cała woda musi odparować, acz im będzie jej mniej, tym gęstszy będzie nasz sos. Teraz dodajemy pomidory i dusimy dalej, ok. 10 - 15 minut, aż zgęstnieje do porządku. Przyprawiamy do smaku. Odcedzamy ugotowany makaron i dodajemy go do sosu

Kulinarne zapędy Kokosa
Spaghetti carbonara z cukinią i szparagami 133

zielonymi szparagami, sezon na nie jest krótki aż żal nie korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu. Składniki na 3-4 porcje/ 30 dag makaronu spaghetti 25 dag boczku 25 dag zielonych szparagów 2 cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku Mały kawałek pora 3 jajka 100 ml śmietanki kremówki 50 g sera parmezan lub grana(...)pokroić w kostkę, boczek w cienkie paseczki. Dużą patelnię  rozgrzać wrzucić boczek i czosnek, gdy zacznie się topić dodać posiekany por oraz cebulkę,  zeszklić, po paru minutach dodać szparagi i cukinię, smażyć pod przykryciem aż będą prawie miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron. Odcedzić, nie przelewać wodą.  Jajka wbić do miski

Wanilia i Kardamon
Naleśniki ze szparagami i jajkiem w koszulce! Przepyszne 132

syropu z agawy lub miodu Szparagi obieramy, odcinamy końcówki. Wrzucamy na posolony (tak jak na makaron) wrzątek, dodajemy 1/2 do 1  łyżeczki cukru. Gotujemy bez pokrywki przez 4 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy do lodowatej wody.  Czekamy 4 -5 minut. Na patelni rozpuść łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodaj szparagi dobrze odsącz z wody, mają

SMYKWKUCHNI
Filet z kurczaka w sosie pieprzowym 130

smaku Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Następnie natrzeć pieprzem i przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Posypać wędzoną papryką i dusić przez 15 minut, stale mieszając. Zalać całość śmietanką, posolić do smaku, lekko odparować i podawać z makaronem

Tradycyjna Kuchnia
Linguine z kurczakiem i pangrattato 165

zalewie oliwnej 3 łyżki utartego parmezanu wióry parmezanowe do posypania 3 łyżki pangrattato, tutaj przepis Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Filety z piersi kurczaka pokrój na kawałki. Oprósz przyprawami i usmaż na oliwie. Przełóż na talerz. Wrzuć na patelnię drobno pokrojony czosnek. Dodaj pokrojone suszone pomidory i smaż przez minutę. Dodaj szpinak i smaż

codojedzenia
Łazanki z dwoma rodzajami kapusty 117

być elastyczne i gładkie. Ciasto cienko rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie. Kroimy je na małe kwadraciki. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około 2 minuty, aż będzie al dente. Gotowy odcedzamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na dużej i wysokiej patelni (u mnie wok) roztapiamy masło i wrzucamy pieczarki. Doprawiamy je solą i smażymy około

PatiGotuje
Sałatka warstwowa z kurczakiem i fasolką 241

łyżki soli i łyżki cukru. Odcedzamy. Wg. gustu obieramy z łupinek lub nie. Wykładamy równomiernie na makaron. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Układamy warstwą na bobie. Delikatnie solimy i pieprzymy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy mięso z dodatkiem przypraw przez około 5-6 minut, aż całkowicie

Pyry na Gaz
Muszle makaronowe nadziane kurczakiem, grana padano i szpinakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 126

średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia. Makaron ugotuj al dente. Czas na szpinak. Umyj go i osusz. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem

Moja pasja smaku
Penne w sosie śmietanowym z kurczakiem 89

drobiu. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć 4 minuty. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać na patelnię. Dodać posiekaną pietruszkę oraz połowę ilości posiekanej zielonej części cebulki. Całość dokładnie wymieszać. Pomidorki koktajlowe sparzyć, a następnie przekroić na połówki. Układać je na polanym sosem makaronie. Całość posypać jeszcze pozostałą częścią posiekanej zielonej części cebulki

Karola gotuje
Błyskawiczna sałatka z makaronem 225

ziaren słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz przyprawa do kurczaka, papryka ostra Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i papryką. Mięso podsmażamy na patelni razem z posiekanym porem. Ser ścieramy na tarce, słoneczniki prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z makaronem i rukolą 206

bobu ok 80 g słonecznika 3 łyżki oliwy łyżka octu balsamicznego sól, pieprzem Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce, słonecznik prażymy na suchej patelni. Rukolę rwiemy na mniejsze kawałki, ewentualnie pozbawiamy łodyżek. Kiedy wszystkie składniki będą zimne, łączymy je ze sobą, polewamy

e-PrzepisyKulinarne
Polpette al sugo 164

łyżki), dodać posiekaną szalotkę, ostrą papryczkę, czosnek, liście bazylii, oprószyć salą, pierzem, zeszklić, ułożyć na patelni klosiki, podsmażyć całość, podlać winem, dodać passatę pomidorową, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, kolejne 5 minut bez pokrywki do zgęstnienia sosu. Podawać z makaronem typu spaghetti i chrupiącą świeżą bagietką albo oryginalną ciabattą. Buon appetito

Wino Francja Kuchnia
Klopsiki drobiowe w liściu pory 155

podsmażamy na maśle, dodajemy sól, pieprz ziołowy. Usmażone klopsiki zawijamy w liście pory układamy na patelni na której smażyły się klopsiki, dodajemy podsmażone pieczarki, przykrywamy pokrywką, dusimy wszystko razem na wolnym ogniu około 15 minut. Podajemy na gorąco z dowolną kaszą lub makaronem. Smacznego

kgwjanczewo
Tortilla patatas z chorizo 128

niej tłuszczu, więc jest to bezpieczny zabieg). Omlet zsunąć z pokrywki na patelnię i smażyć z drugiej strony. Tortilla patatas może być samodzielnym daniem. Jeśli użyliście pikantnego chorizo, można podać z mizerią (Hiszpanie też jadają ogórki ze śmietaną).   ------------ Podobne: Makaron w sosie carbonara Omlet ze szparagiem Kwiaty robinii w cieście Skoro wspomniałam wcześniej o Lloret de Mar na wybrzeżu

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaronowe koszyczki z warzywnym sosem 143

pozostałymi składnikami na koszyczki. Foremki na muffiny lekko natłuść i ułóż w nich porcje makaronu, formując z nich rękoma koszyczki. Piecz ok. 10-15 minut w 180 stopniach. W tym czasie pokrój w drobną kostkę cebulę, cukinię, paprykę i pieczarki. Na patelni rozgrzej olej, następnie wrzuć przyprawy. Po chwili dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj czosnek, po 2 minutach dodaj pozostałe

Corner With Recipes
Szpezle z pomidorkami i cukinią. 208

pietruszka zielona WYKONANIE: kluseczki gotujemy, cukinię kroimy na paseczki, pomidorki na ćwiartki, masło rozgrzewamy na patelni wkładamy warzywa, posypujemy przyprawą włoską, dodajemy drobno posiekany lubczyk, smażymy około 15min. na wolnym ogniu, następnie dodajemy łyżeczkę Primerby, smażymy 2-3 min.,    warzywa wkładamy na makaron, posypujemy pietruszką i gotowe

Kuchnia Beaty
Andrzejkowa wróżba na patelni 141

Ciasto lane to przysmak mojego dzieciństwa. Robiła je zawsze moja babcia. Co prawda nie było wtedy patelni teflonowych, a ciasto smażyło się na tzw. „blasze” z

Smakowy Raj
Jajecznica z cebulą i papryką 155

Pomysł na szybkie i pyszne śniadanie, dla tych któym znudziły się tradycyjne kanapki;) Składniki: 4 jajka, pół papryki, kilka plasterków wędliny, 1/4 cebuli, masło. 1. Na

Kuchnia Pełna Pasji
Sos pomidorowy- II warianty light 153

pokrojonych pomidorow (400g) 2 lyzki oliwy 1 lyzka domowej przyprawy do sosu pomidorowego Wykonanie: Na patelni podgrzac 2 lyzki oliwy,dodac 1 lyzke przyprawy i krotko poddusic.  Dodac pomidory z puszki ,zagotowac.Przykryc i dusic 5 minut. W miedzyczasie w osolonej wodzie zagotowac makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzic i polaczyc z sosem. Posypac startm parmezanem.Smacznego! Skladniki na wariant

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!