makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:311/561)

Spaghetti po sycylijsku 212

ostatnią przerwę ... Mam jednak nadzieję, że szybciutko nadrobię wszelkie zaległości blogowe! Dziś zapraszam Was na mój torcik makaronowy - wersję spaghetti po sycylijsku, które ma swój początek jako danie z ... resztek makaronu z wcześniejszych posiłków.  Ze względu na niechlubne pochodzenie postanowiłam zrobić z niego torcik, bo w smaku jest to królewskie i baaardzo smaczne danie i w pełni zasługuje na taką(...)postępować z nimi jak w przepisie na roladki . Wołowinę podsmażyć na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, czosnkiem, papryką oraz oliwkami pokrojonymi w kółeczka. Dodać koncentrat pomidorowy oraz pomidory w puszce. Doprawić majerankiem, oregano, solą oraz pieprzem. Wymieszać, chwilę podsmażyć, odstawić. Zagotować w garnku wodę na makaron, posolić, ugotować makaron al dente. Odsączyć na sicie.  Kolejno podsmażyć bakłażany

Garniec Magalie
Tagliatelle z kurczakiem w serowych miseczkach 117

Cebulę, paprykę oraz pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę oraz pieczarki. Gdy zmiękną dodajemy kurczaka, pomidory i różyczki brokułu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i rozgotowania się pomidorów. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Ser ścieramy

VioletoweKucharzenie
Cytrynowe farfalle z łososiem i rukolą 190

cytryn. Rozetrzyj czosnek z solą. Na patelni lekko rozgrzej oliwę - dodaj czosnek - smaż chwilę. Dodaj skórkę z cytryny - smaż 1 minutę, uważaj żeby czosnek się nie spalił.    Zalej całość sokiem z cytryny - duś 2 minuty Do sosu dodaj serek mascarpone, dopraw do smaku sola, pieprzem i tymiankiem. Makaron ugotuj al'dente. Wymieszaj z sosem cytrynowym. Łososia pokrój

kolorowotorcikowo
Tagliatelle z krewetkami i borowikami 152

surowych krewetek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się(...)patelni. Na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju podsmaż krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj kremówkę, posiekaną natkę pietruszki, borowiki, dopraw solą, pieprzem i gałką, całość wymieszaj i smaż 2 minuty. Następnie dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wyłóż

Moja pasja smaku
Grillowany łosoś ze zdrową sałatką 205

Wszyscy doskonale wiemy, że ryby to bogactwo różnego rodzaju witamin i składników mineralnych. Jedną z najbardziej popularnych ryb jest łosoś . Ma on w sobie bardzo dużą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KURCZAK Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 109

łyżki soku z cytryny.Wrzucamy makaron,gotujemy al'dente.Jedną cytrynę cienko obieramy,tak aby ze skórki powstała spirala i dodajemy do wrzątku .Skórkę drugiej cytryny kroimy cieniutko w paski tzw.julienne.Wyciskamy sok z jednej cytryny.Mięso kurczaka dzielimy na cztery osobne filety.Kruszymy nasiona kolendry.Oprószamy nimi filety kurczaka.Siekamy imbir i czosnek.Na patelni rozgrzewamy olej.Smażymy na nim mięso ok.4-5 min.Dodajemy czosnek(...)ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody,ponownie zagotowujemy.Przyprawić do smaku  solą i pieprzem oraz 1-2 łyżkami soku z cytryny.Sos wymieszać z odcedzonym makaronem.Nakładamy na talerze.Na makaronie ułożyć mięso kurczaka. Posypujemy kolendrą lub natka pietruszki i posypujemy paseczkami skórki cytrynowej.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Curry z mięsem z indyka 129

Bardzo dobre danie, zrobiłam je na obiad dla rodzinki. Polecam, spróbujcie. Jeśli lubicie bardzo ostro to możecie zostawić pestki od chili. Jeśli nie to usuńcie. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso. Zrobić to szybko, żeby nie przesuszyć mięsa. Dodać kolendrę w proszku i ziarenka, chilli, sól, pieprz,imbir, paprykę słodką i ostrą, chwilkę smażyć. Cały czas mieszać. Wlać pół(...)zagotować i doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Gdyby było za mało sosu dodać wody i w razie potrzeby doprawić. Danie podawać z ryżem lub makaronem. Można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Rozmieszaną kartoflankę wlać do gotującego się sosu i zagotować. Smacznego, to było pyszne

Kuchnia Pokoleń
TAGLIATELLE Z PULPECIKAMI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-POROWYM 143

kurczaka w sosie śmietanowo – porowym z odrobiną parmezanu. Danie łatwe do zrobienia, szybkie, smaczne a zarazem sycące Idealny na taki jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron wstążki z pełnego ziarna Lubella – 2 porcje * filet z kurczaka – 250 g * cebula – 1 szt * jajko – 1 szt * bułka tarta – 1 czubata łyżka * musztarda stołowa(...)obtaczamy w odrobinie mąki i smażymy kilka minut na patelni tej samej na której smażyliśmy cebulę ). Zdejmujemy klopsiki, dodajemy pokrojony por i pieczarki – przesmażamy, a następnie ponownie wrzucamy nasze klopsiki i jeszcze chwilę przesmażamy. Zalewamy śmietaną kremówką ( wcześniej hartujemy, żeby się nie zważyła ), dodajemy ugotowany wcześniej al dente makaron tagliatelle i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Doprawiamy

Ostra na Słodko
Wołowe ragu z makaronem 213

oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz do posypania: parmezan 400 g makaronu pappardelle, tagliatelle (lub spaghetti)'; document.write(" "); Warzywa obieramy i myjemy. Cebulę i boczek (lub pancettę) kroimy w małą kostkę. Marchewkę i seler rozdrabniamy w malakserze (można także zetrzeć na tarce jarzynowej). Na dużą, suchą patelnię kładziemy boczek i podsmażamy przez ok. 2 minuty. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz, dodajemy(...)małym ogniu przez co najmniej godzinę (im dłużej będziemy to robić, tym ragu lepsze – w razie potrzeby można rozrzedzić je bulionem wołowym). Przed końcem gotujemy w osolonym wrzątku makaron (najlepiej świeży). Ragu odkrywamy, mieszamy, próbujemy czy trzeba doprawić. Gdy jest ok, dodajemy makaron i mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze i obficie posypujemy startym parmezanem. Post Wołowe ragu

Poezja smaku
Gulasz z boczku 168

Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli opcjonalnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól i pieprz do smaku natka pietruszki i pomidory koktajlowe Przygotowanie: Boczek wieprzowy kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem(...)czosnek i chwilkę jeszcze podsmażamy. Wlewamy 1/2 wrzącej wody i dusimy całość na małym ogniu ok. 1 godziny aż mięso stanie się zupełnie miękkie, pod koniec wsypujemy suchy drobny makaron w kształcie ryżu (mówią na niego ryżowy), posiekaną natkę i ćwiartki pomidorów, mieszamy aby makaron nie przywarł i dusimy ok. 5-6 minut aż makaron będzie miękki, jeśli jest potrzeba

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serkiem wiejskim 397

makaronu np. fale - tagliatelle mosse czy wstążki cięte ;  1 i 1/4 szklanki serka wiejskiego; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany18 %; 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku; Sól; Pieprz. DODATKOWO: 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie mimolette). 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: SOS MIĘSNO - POMIDOROWY: Na rozgrzany na patelni olej(...)Następnie na patelnię z podsmażonym mięsem wlać przecier pomidorowy. Przyprawić suszonym oregano (1 łyżeczka), bazylią (1 łyżeczka), płatkami chili (1/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem do smaku. Sos gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 25 do 30 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Po tym czasie sos zestawić z ognia. Odstawić do wystygnięcia. MAKARON Z SERKIEM

Gospodyni Miejska
Zupa warzywna z pesto, świderkami i boczkiem 80

nieduże garście makaronu świderki (użyłam żytniego) ok. 4-5 łyżek pesto (najlepiej zrobionego własnoręcznie, ewentualnie ze słoiczka) 1-2 łyżki posiekanych ziół: tymianku, oregano sól pieprz Wykonanie: Marchewki i cukinię myjemy, osuszamy i obieramy. Następnie obieraczką do warzyw robimy z nich cieniutkie i długie wstążki. Ząbki czosnku drobno siekamy. Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni (bez użycia(...)patelni i odstawiamy. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy marchewkowe wstążki. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy cukinię, a potem zielony groszek. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i często mieszając, podsmażamy dopóki czosnek nie zacznie intensywnie pachnieć. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale zachowają sprężystość (ok. 15-20 minut). W osobnym garnku gotujemy makaron według przepisu

MyCookBook.pl
tagliatelle z kurkami 130

Proste w przygotowaniu i tak samo szybkie w jedzeniu.  Polecam!  Składniki: * 40 dkg makaronu tagliatelle * 200 ml śmietanki 30% * 30 dkg kurek * 1 nieduża cebula * natka z pietruszki * sól * 1-2 łyżki masła Kurki umyłam, większe pokroiłam na mniejsze kawałki.  Na patelni rozgrzałam masło i zeszkliłam wcześniej pokrojoną w kostkę cebulkę.  Kiedy cebula zaczęła delikatnie nabierać

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka z tortellini i brokułem 1455

dente – na pół twardo) na parze lub w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku. Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki lub w ósemki. Ser feta odsączyć, pokroić w kostkę. Migdały uprażyć na rumiano na suchej patelni, ostudzić. Przygotować sos czosnkowy wg tego przepisu: Sos czosnkowy – najlepszy przepis Wszystkie składniki wrzucić do jednej

Kulinarne Przeboje
Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem 90

Makaron conchiglioni gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. (Dobrze jest wybrać dobrej jakości makaron ponieważ te nieco gorsze łamią się i pękają w czasie gotowania i później nie nadają się do nadziewania.) Pomidory z puszki oraz listki bazylii miksuję blenderem.  Na patelnię wylewam łyżkę oliwy, rozgrzewam ją i szklę 2 posiekane ząbki czosnku

Gotuj Się Kto Może
Zielony kurczak 94

wystarczy sól, pieprz i czosnek. Przepis błyskawiczny i bardzo prosty. Podajemy go z ryżem lub makaronem, kompozycja dowolna. Tak więc lecimy: Składniki: 500g kurczaka 200g świeżego szpinaku 330ml śmietany 18% 5 ząbków czosnku sól , pieprz Kurę kroimy w drobna kosteczkę i przesmażamy na patelni. Gdy kura dojdzie wrzucamy szpinak i czekamy aż się skurczy. Następnie zalewamy śmietana dodajemy przetarty czosnek

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Sałatka makaronowa z ananasem i pstrągiem 128

pół. Ostrym nożem wycinam niejadalny środek. Następnie wycinam miąższ ananasa i kroję  w kostkę. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i studzę. Przekładam do miski, dodaję ananasa, truskawki pokrojone i pomidorki. Rybę zawijam w folię aluminiową i smażę na odrobinie oleju na patelni dosłownie po dwie minuty z każdej strony. Pstrąga odwijam z foli, zdejmuję skórę i dzielę

wesoła kuchnia
Makaron lane kluski z kremowym sosem pieczarkowym 227

łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, zioła prowansalskie,  Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.  2. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.  3. Pieczarki obieramy, myjemy, i kroimy w większą kostkę.  4. Na rozgrzanej patelni, podsmażamy cebulę na maśle, kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, smażymy do odparowania wody

Mój pomysł na
Pesto bazyliowe 116

parmezan lub grana padano, orzeszki pinii, oliwa i czosnek. Przygotowane pesto mieszamy z ulubionym makaronem ugotowanym al dente i mamy danie, że palce lizać! Bon Appetit kochani! Składniki: liście bazylii (1 doniczka) 1 ząbek czosnku 25 g orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni) 10 g tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu

Smakowity Blog Kulinarny
Jak przygotować szpinak 160

szpinaku do wrzącej wody, bardzo łatwo możemy je rozgotować. Innym sposobem jest duszenie szpinaku na patelni pod przykryciem. Sposobów na przyrządzenie duszonego szpinaku jest wiele. Najczęściej przygotowuje się go z dodatkiem czosnku i cebuli lub śmietany. Szpinak to również dodatek do wielu potraw – makaronów , pierogów czy naleśników. Nieprzetworzone liście to także świetny dodatek do koktajli warzywnych, sałatek i ciast . Post

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kolorowy gulasz wołowy 164

danie będzie super smakowało z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Było super. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, majerankiem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, smażyć aż mięso nabierze złotego koloru. Dodać cebulkę pokrojoną drobno i chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić grzybki i lekko podsmażyć. Dodać

Kuchnia Pokoleń
Sałatka wiosenna z kurczakiem 123

jajka 3 - 4 łyżki majonezu 1/2 pęczka koperku 3 łyżki oleju z czosnkiem sól, pieprz Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, zostawiamy na sitku by się odsączył. Fileta oczyszczamy, kroimy w kostkę, posypujemy solą, a następnie wkładamy na patelnię, na rozgrzany olej; smażymy do miękkości, a następnie przekładamy na papierowy ręcznik. Jajka gotujemy na twardo

Czary - gary w kuchni
Sos brokułowo – serowy 174

Słowo to ma niezbyt dobry wydźwięk, ale przecież szybkie jedzenie w cale nie musi być niezdrowe. Jeżeli dopada Was chandra, dołek i chcecie sobie podmaślić to zróbcie sobie makaron w sosie brokułowym. Chodźcie ze mną do kuchni, pokaże Wam jakie to proste!   Do przygotowania wegańskiego sosu brokułowo – serowego potrzebujemy: 500 g świeżych brokułów 1 cebulę, drobno posiekaną(...)pokrójcie drobno brokuły ostrym nożem. Na rozgrzanej patelni podgrzejcie łyżkę tłuszczu roślinnego i podsmażcie drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zarumieni dodajcie brokuła i smażcie na średnim ogniu. Po ok 10 minutach dodajcie przyprawy, płatki drożdżowe i śmietankę. Gotujcie na małym ogniu kolejne 20 – 25 minut. Podawajcie z ugotowanym makaronem

Szybko Tanio Smacznie
Sakiewki z krewetkami i pieczonymi warzywami 116

lepiej :) Potrzebne składniki:  1 opakowanie papieru ryżowego 10 krewetek 1/2 czerwonej papryki 6 rzodkiewek 0,5 cukinii   garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta)   100 gr makaronu ryżowego 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z 1/2 limonki  1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 papryczki chilli 10 szczypiorków 1 łyżka oleju kokosowego   2 łyżki sosu sojowego(...)godziny.  Na mocno rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek, posiekaną pietruszkę i smażymy aż krewetki będą miękkie.  Cukinię i paprykę kroimy w cieniutkie słupki, a rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min.  Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją

Łycha smaków
Łazanki 98

makaronu łazanki ok. 6 parówek z szynki (93% mięsa) 1 cebula sól, pieprz, przyprawa maggi, vegeta, liść laurowy Sposób przyrządzenia: Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy z wody i drobno kroimy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy, sól i gotujemy do miękkości.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Na tej samej patelni smażymy potem

upichcic
Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 247

być usmażone, a szynka stać się chrupiąca). Gdy kurczak będzie już prawie gotowy, wyciśnij na patelnię sok z cytryny, który zmiesza się z oliwą i mięsnymi sokami tworząc pyszny sok. Zamiast cytryny możesz użyć także białego wytrawnego wina.  Kurczaka saltimboccę możesz podać z makaronem, czy kluseczkami  gnocchi , ale ja polecam pieczone ziemniaki i sałatkę z rukoli

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowo-śmietanowym. 231

Składniki (dla dwóch osób): ok. 200g makaronu tagliatelle 100g kurek 100g śmietany kremówki (1 opakowanie) 1 cebula 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) garść świeżej posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz 1. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy kurki i smażymy, aż puszczą soki.  2.Dodajemy kurczaka, sól i świeżo mielony pieprz

My Culinary Art
Cannelloni :) 223

makaronu Cannelloni (ja miałam Lubelli) 1 puszkę pomidorów całych 500g mięsa mielonego z indyka 8 pieczarek 2 cebule 3 łyżki oleju ryżowego 4 plastry sera żółtego 3 kostki rosołowe warzywne Sól, pieprz, papryka ostra w proszku, zioła prowansalskie, oregano  - co kto lubi Beszamel: 50g masła 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Na patelni rozgrzewamy(...)ściągamy patelnię z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. A teraz beszamel ;) W garnuszku rozgrzewamy masło na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy mąkę energicznie mieszając - nie mogą powstać grudki. Kiedy już dodamy mąkę wlewamy powoli dwie szklanki mleka - ciągle mieszamy. Kiedy nasz beszamel zgęstnieje dodajemy sól, pieprz i odrobinę gałki. Ścigamy z ognia. Kiedy farsz już ostygł możemy nadziewać makaron

Emcia Pichci