makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:314/561)

Tuńczyk w pomidorach z selerem naciowym 151

paczki świderków orkiszowych od MAKARONY POLSKIE [około 130g] 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku - duże 1 cebula - mała 1 łyżeczka oliwy z oliwek - do smażenia sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie - do smaku Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić(...)selera naciowego oraz tuńczyka z puszki - wraz z zalewą . Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku przyprawami. Następnie zmniejszyć ogień i dusić jeszcze około 5 minut. Serwować jako potrawkę do makaronu - u mnie ze świderkami orkiszowymi od MAKARONY POLSKIE . Najlepiej smakuje w towarzystwie surówki z czerwonej cebuli i ogórka kiszonego

Grunt to przepis!
Makaron z łososiem i szpinakiem 124

Błyskawiczne danie obiadowe. Szpinak i łosoś to połączenie, które zawsze się sprawdza. Całość posypana parmezanem. Na patelni rozgrzać masło. Dodać szpinak. Lekko przesmażyć, co jakiś czas

Bullio
Kurczak Kung Pao 151

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić , zahartować na sicie pod bieżącą zimną wodą, skropić olejem, wymieszać i odstawić. Składniki sosu połączyć w miseczce. Kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym. Dodać rozmącone jajko, wymieszać. Kurczaka oprószyć mąką ziemniaczaną, całość ponownie wymieszać. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się(...)patelni. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, chili w płatkach, do smaku – danie powinno być pikantne. Następnie dodajemy obraną, posiekaną grubo cebulę, obraną, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę (lub pokrojoną obieraczką do warzyw). Chwilę smażymy, mieszając, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać po wymieszaniu z makaronem, posypać

Kocham Czekoladę
Zapiekanka makaronowa z brokułem, serem i piersią z kurczaka 119

smażenia sól do osolenia wody  Makaron ugotować wg przepisu z opakowania - skracając sugerowany czas o 2 minuty. Brokuła ugotować na pół twardo w osolonej wodzie lub na parze. Umyte i osuszone piersi z kurczaka należy pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z odrobiną przyprawy uniwersalnej. Mięso umieścić na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju i smażyć przez kilka minut(...)minuty, aż masa zgęstnieje. Na końcu wmieszać starty ser i nadal chwilkę trzymając na gazie - mieszać do momentu powstania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Następnie w naczyniu żaroodpornym umieścić makaron, kurczaka i różyczki brokuła. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zalać sosem. Wierzch obficie posypać bułką tartą oraz dodatkową porcją startego sera. Zapiekać (w dobrze rozgrzanym piekarniku) przez około 20-25 minut

Di gotuje
Makaron z brokułami w sosie z mascarpone 164

gotowania brokuła makaron Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wodę na brokuła doprawiamy solą i cukrem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy do niej podzielonego na różyczki brokuła. Wyłączamy palnik, garnek przykrywamy i odstawiamy całość na 3 - 4 minuty; następnie odcedzamy. Mleko, żółtka i przyprawy roztrzepujemy razem. Słonecznik wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i chwilę prażymy, a następnie zsypujemy(...)talerz lub do salaterki. Na rozgrzaną patelnię z grubym dnem wkładamy mascarpone i rozpuszczamy cały czas mieszając (najlepiej robić to na tzw. małym ogniu). Do rozpuszczonego sera wlewamy mieszankę mleka z żółtkami i chwilę bardzo energicznie mieszamy żeby składniki połączyły się, a sos zgęstniał. UWAGA: to musi być robione naprawdę szybko, w przeciwnym razie sos Wam się podzieli i będzie

Czary - gary w kuchni
Kiełkujący makaron dyniowy na szpinaku 123

Kupiłam dynię makaronową, myślałam, że można ją ugotować pokrojoną w paski. Myliłam się, poczytałam i teraz już wiem, że po upieczeniu przybiera kształt cienkich nitek, upodabniając się do makaronu spaghetti. I tak oto powstała nieplanowana przystawka. Składniki: 50 g serka śmietankowego , 100 g świeżego szpinaku, ½ małej dyni makaronowej,   3 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony(...)patelni podgrzewamy  jedną łyżeczkę masła, podsmażamy posiekany w kostkę czosnek , dodajemy szpinak, listki tymianku i całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy kilka min, często mieszając. Szpinak łączymy z serkiem. Kiełki podsmażamy i przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Miąższ upieczonej dyni podważamy widelcem, żeby uzyskać efekt makaronu spaghetti. Na talerzu układamy szpinak z serkiem, dodajemy

Moniki Smakołyki
Spaghetti w sosie pomidorowo-śliwkowym 182

polską nutą. Makaron podałam z tartym oscypkiem. Składniki: 500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon, imbir, papryka olej do smażenia tarty oscypek do posypania Mięso obsmażyć na patelni, wlać nieco wody(...)poddusić. Przełożyć do większego garnka. Posypać solą, pieprzem, papryką. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Dodać wypestkowane i pokrojone na kawałki śliwki oraz pomidory. Dusić aż śliwki i pomidory rozpadną się. W razie potrzeby dolać nieco wody. Dodać posiekany czosnek i koncentrat. Dodać do smaku sól, pieprz, cynamon, imbir oraz ocet lub sos balsamiczny. Przełożyć

Czerwień i błękit
Tortille pszenne bez drożdży. Miękkie, w godzinę 393

zdjęciu z patelni. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Rozpuszczamy masło lub podgrzewamy oliwę i wlewamy do niej mleko. Schłodzi zagrzany tłuszcz, a samo się zagrzeje. Ciepłą ale nie gorącą mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu podsypujemy je odrobiną mąki. Jak ciasto na makaron(...)obsychały. Porcję ciasta toczymy w dłoniach w kulkę, kulkę w palcach rozklepujemy na placek, a placek wałkujemy na grubość 3mm na podsypanej mąką stolnicy. Rozgrzewamy na małym ogniu teflonową patelnię, smarujemy ją odrobiną oliwy i smażymy placek z obu stron po minucie. Zdejmujemy, trzymamy pod ściereczką, zajmujemy się ciastem do wykończenia wszystkich porcji. Smażymy tylko do momentu gdy na cieście

Karo in the Kitchen
Lazania z pieczarkami, pomidorami i mięsem mielonym 156

makaronu do lazanii 500 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 200 g pieczarek 1 opakowanie pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sól, pieprz papryka ostra koncentrat pomidorowy 100 g masła 3 łyżki mąki pszennej 250 ml mleka starty żółty ser olej do smażenia Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni(...)samej patelni przesmażyć mięso mielone. Gdy zmieni kolor (na szary) przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie dodać przesmażone warzywa, pomidory z puszki. Jeżeli sos jest zbyt jasny - można dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość smażyć na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając). W międzyczasie do garnka wlać wodę i gdy zacznie wrzeć pojedynczo ugotować płaty makaronu do lazanii

Ugotować
Zupa z leśnych grzybów 176

smaku Składniki na zupę: przygotowany wcześniej wywar 500 g podgrzybków 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu śmietana 18% +do podania: łazanki lub makaron kokardki, świeża pietruszka 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy resztę składników na bulion i zalewamy wodą. Gotujemy bez przykrycia 40 - 60 minut(...)rozgrzaną patelnię. Dodajemy pół szklanki wody i odparowujemy. Możemy też podlać grzybki niewielką ilością białego wina i również odparować. Dodajemy masło, pokrojoną w piórka cebulę i smażymy 10 - 15 minut. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.  3. Grzybki wraz z cebulą i czosnkiem wrzucamy do przecedzonego bulionu. Gotujemy 15 minut. Zabielamy śmietaną i podajemy z makaronem. Makaron można

My Culinary Art
Karkówka zapiekana z pieczarkami 114

obsmażyć mięso na złoty kolor. Na tej samej patelni obsmażyć pieczarki do momentu, aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić pieczarki solą i pieprzem. Ponownie włożyć mięso do śmietany, obłożyć pieczarkami. Nagrzać piekarnik do 200 C i zapiekać mięso godzinę i 15 minut. Naczynie żaroodporne powinno być przykryte. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Drobiowe klopsiki zapiekane z makaronem z cukinii 112

Makaron wychodzi z niej równiutki i cienki. Postanowiłam połączyć go z sosem pomidorowym, kilkoma aromatycznymi przyprawami oraz wspomnianymi klopsikami. Takie danie może stanowić pyszny obiad, lunch do pracy czy nawet ciepłe danie na spotkaniu z przyjaciółmi. Składniki: 4 cukinie średniej wielkości sok z połowy cytryny 1/2 kg mielonego drobiowego mięsa 1 cebula, pokrojona w drobna kostkę i podsmażona na patelni(...)patelni rozgrzewamy odrobinę masła i obsmażamy klopsiki z obu stron by zropiała się na nich chrupiąca skórka. Do drugiego garnka wlewamy pomidory z puszki, przesmażoną cebulkę, dodajemy fetę, czosnek, sól, pieprz, wędzoną paprykę, koperek oraz pietruszkę. Mieszamy i dusimy około 10 minut by odparować wodę. Cukinie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron. Dodajemy

Życie ze smakiem
Pulpeciki z łososia w azjatyckim stylu! 205

łyżeczka sosu sojowego, 2 płaski łyżki bułki tartej, suszone płatki chili, ew. 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz, 2-3 łyżki jasnego sezamu, 2-3 łyżki czarnego sezamu dodatkowo : makaron soba, świeża papryczka chili, świeża kolendra, szczypiorek, kilka małych kapust pok choy, ok. 100-150 g groszku cukrowego, olej sezamowy, sos sojowy Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać(...)połowie pieczenia pulpeciki należy odwrócić na drugą stronę. Na patelni podgrzać trochę oleju sezamowego i chwilę przesmażyć przepołowione groszki cukrowe, pod koniec smażenia na dosłownie 30 sekund wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki kapustki pok choy, doprawić drobno pokrojonymi papryczkami i sosem sojowym, wrzucić na chwilę wcześniej ugotowany makaron soba i chwilę podgrzać wszystko razem. Na talerz wyłożyć makaron z warzywami

Plate of Joy
Potrawka z indyka i boczniaków 210

podać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu zjeść z chlebem. 200g grzybów boczniaków 300g gotowanego mięsa z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 1/2 szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% pieprz ziołowy tymianek sól pieprz czarny świeżo mielony Cebulę pokroić w kostkę i razem z rozgniecionym czosnkiem zeszklić na patelni. Dodać skrojone boczniaki

https:KKuchniaMniam
Spaghetii z klopsikami a la Zakochany Kundel 130

średniej wielkości cebula 2 łyżki tartej bułki ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej (albo suszona bazylia i oregano) 3-4 suszone pomidory sól, pieprz, oliwa z oliwek łyżeczka cukru makaron spaghetti Przygotowanie Cebulę bardzo drobno posiekać (ja nie mam cierpliwości i robię to w malakserze). Wymieszać z mielonym mięsem. Dodać tartą bułkę, pół łyżeczki soli, przyprawy. Formować maleńkie klopsiki (dłonie(...)oliwy, układać partiami klopsiki. Żeby nie zmieniły kształtu warto często zdejmować patelnię z ognia i wykonywać nią kuliste ruchy tak, aby mięsne kuleczki przyrumieniły się z każdej strony. Kiedy klopsiki się zezłocą, zalać je sosem pomidorowym, poddusić razem 5 minut. Sos jest gotowy J Teraz wystarczy ugotować makaron wymieszać z sosem, na wierzchu ułożyć klopsiki. Z tego przepisu wyjdą

Kulinarne Inspiracje