kurczaka w sosie śmietanowo – porowym z odrobiną parmezanu. Danie łatwe do zrobienia, szybkie, smaczne a zarazem sycące Idealny na taki jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron wstążki z pełnego ziarna Lubella – 2 porcje * filet z kurczaka – 250 g * cebula – 1 szt * jajko – 1 szt * bułka tarta – 1 czubata łyżka * musztarda stołowa(...)obtaczamy w odrobinie mąki i smażymy kilka minut na patelni tej samej na której smażyliśmy cebulę ). Zdejmujemy klopsiki, dodajemy pokrojony por i pieczarki – przesmażamy, a następnie ponownie wrzucamy nasze klopsiki i jeszcze chwilę przesmażamy. Zalewamy śmietaną kremówką ( wcześniej hartujemy, żeby się nie zważyła ), dodajemy ugotowany wcześniej al dente makaron tagliatelle i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Doprawiamy
Ostra na Słodkooliwek sól morska, świeżo mielony pieprz do posypania: parmezan 400 g makaronu pappardelle, tagliatelle (lub spaghetti)'; document.write(" "); Warzywa obieramy i myjemy. Cebulę i boczek (lub pancettę) kroimy w małą kostkę. Marchewkę i seler rozdrabniamy w malakserze (można także zetrzeć na tarce jarzynowej). Na dużą, suchą patelnię kładziemy boczek i podsmażamy przez ok. 2 minuty. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz, dodajemy(...)małym ogniu przez co najmniej godzinę (im dłużej będziemy to robić, tym ragu lepsze – w razie potrzeby można rozrzedzić je bulionem wołowym). Przed końcem gotujemy w osolonym wrzątku makaron (najlepiej świeży). Ragu odkrywamy, mieszamy, próbujemy czy trzeba doprawić. Gdy jest ok, dodajemy makaron i mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze i obficie posypujemy startym parmezanem. Post Wołowe ragu
Poezja smakuGulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli opcjonalnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól i pieprz do smaku natka pietruszki i pomidory koktajlowe Przygotowanie: Boczek wieprzowy kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem(...)czosnek i chwilkę jeszcze podsmażamy. Wlewamy 1/2 wrzącej wody i dusimy całość na małym ogniu ok. 1 godziny aż mięso stanie się zupełnie miękkie, pod koniec wsypujemy suchy drobny makaron w kształcie ryżu (mówią na niego ryżowy), posiekaną natkę i ćwiartki pomidorów, mieszamy aby makaron nie przywarł i dusimy ok. 5-6 minut aż makaron będzie miękki, jeśli jest potrzeba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakaronu np. fale - tagliatelle mosse czy wstążki cięte ; 1 i 1/4 szklanki serka wiejskiego; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany18 %; 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku; Sól; Pieprz. DODATKOWO: 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie mimolette). 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: SOS MIĘSNO - POMIDOROWY: Na rozgrzany na patelni olej(...)Następnie na patelnię z podsmażonym mięsem wlać przecier pomidorowy. Przyprawić suszonym oregano (1 łyżeczka), bazylią (1 łyżeczka), płatkami chili (1/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem do smaku. Sos gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 25 do 30 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Po tym czasie sos zestawić z ognia. Odstawić do wystygnięcia. MAKARON Z SERKIEM
Gospodyni Miejskanieduże garście makaronu świderki (użyłam żytniego) ok. 4-5 łyżek pesto (najlepiej zrobionego własnoręcznie, ewentualnie ze słoiczka) 1-2 łyżki posiekanych ziół: tymianku, oregano sól pieprz Wykonanie: Marchewki i cukinię myjemy, osuszamy i obieramy. Następnie obieraczką do warzyw robimy z nich cieniutkie i długie wstążki. Ząbki czosnku drobno siekamy. Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni (bez użycia(...)patelni i odstawiamy. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy marchewkowe wstążki. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy cukinię, a potem zielony groszek. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i często mieszając, podsmażamy dopóki czosnek nie zacznie intensywnie pachnieć. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale zachowają sprężystość (ok. 15-20 minut). W osobnym garnku gotujemy makaron według przepisu
MyCookBook.plProste w przygotowaniu i tak samo szybkie w jedzeniu. Polecam! Składniki: * 40 dkg makaronu tagliatelle * 200 ml śmietanki 30% * 30 dkg kurek * 1 nieduża cebula * natka z pietruszki * sól * 1-2 łyżki masła Kurki umyłam, większe pokroiłam na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzałam masło i zeszkliłam wcześniej pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy cebula zaczęła delikatnie nabierać
Pieprzyć z Fantazjądente – na pół twardo) na parze lub w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku. Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki lub w ósemki. Ser feta odsączyć, pokroić w kostkę. Migdały uprażyć na rumiano na suchej patelni, ostudzić. Przygotować sos czosnkowy wg tego przepisu: Sos czosnkowy – najlepszy przepis Wszystkie składniki wrzucić do jednej
Kulinarne PrzebojeMakaron conchiglioni gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. (Dobrze jest wybrać dobrej jakości makaron ponieważ te nieco gorsze łamią się i pękają w czasie gotowania i później nie nadają się do nadziewania.) Pomidory z puszki oraz listki bazylii miksuję blenderem. Na patelnię wylewam łyżkę oliwy, rozgrzewam ją i szklę 2 posiekane ząbki czosnku
Gotuj Się Kto Możewystarczy sól, pieprz i czosnek. Przepis błyskawiczny i bardzo prosty. Podajemy go z ryżem lub makaronem, kompozycja dowolna. Tak więc lecimy: Składniki: 500g kurczaka 200g świeżego szpinaku 330ml śmietany 18% 5 ząbków czosnku sól , pieprz Kurę kroimy w drobna kosteczkę i przesmażamy na patelni. Gdy kura dojdzie wrzucamy szpinak i czekamy aż się skurczy. Następnie zalewamy śmietana dodajemy przetarty czosnek
Smacznie Pysznie Kaloryczniepół. Ostrym nożem wycinam niejadalny środek. Następnie wycinam miąższ ananasa i kroję w kostkę. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i studzę. Przekładam do miski, dodaję ananasa, truskawki pokrojone i pomidorki. Rybę zawijam w folię aluminiową i smażę na odrobinie oleju na patelni dosłownie po dwie minuty z każdej strony. Pstrąga odwijam z foli, zdejmuję skórę i dzielę
wesoła kuchniałyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, zioła prowansalskie, Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 2. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. 3. Pieczarki obieramy, myjemy, i kroimy w większą kostkę. 4. Na rozgrzanej patelni, podsmażamy cebulę na maśle, kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, smażymy do odparowania wody
Mój pomysł naparmezan lub grana padano, orzeszki pinii, oliwa i czosnek. Przygotowane pesto mieszamy z ulubionym makaronem ugotowanym al dente i mamy danie, że palce lizać! Bon Appetit kochani! Składniki: liście bazylii (1 doniczka) 1 ząbek czosnku 25 g orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni) 10 g tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu
Smakowity Blog Kulinarnyszpinaku do wrzącej wody, bardzo łatwo możemy je rozgotować. Innym sposobem jest duszenie szpinaku na patelni pod przykryciem. Sposobów na przyrządzenie duszonego szpinaku jest wiele. Najczęściej przygotowuje się go z dodatkiem czosnku i cebuli lub śmietany. Szpinak to również dodatek do wielu potraw – makaronów , pierogów czy naleśników. Nieprzetworzone liście to także świetny dodatek do koktajli warzywnych, sałatek i ciast . Post
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!danie będzie super smakowało z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Było super. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, majerankiem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, smażyć aż mięso nabierze złotego koloru. Dodać cebulkę pokrojoną drobno i chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić grzybki i lekko podsmażyć. Dodać
Kuchnia Pokoleńjajka 3 - 4 łyżki majonezu 1/2 pęczka koperku 3 łyżki oleju z czosnkiem sól, pieprz Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, zostawiamy na sitku by się odsączył. Fileta oczyszczamy, kroimy w kostkę, posypujemy solą, a następnie wkładamy na patelnię, na rozgrzany olej; smażymy do miękkości, a następnie przekładamy na papierowy ręcznik. Jajka gotujemy na twardo
Czary - gary w kuchni