makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:310/561)

Kalmary w sosie pomidorowym 164

posiekany koperek z kopru włoskiego opcjonalnie ok 300 g muszli do podania makaron z sepią przygotowanie Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli to konieczne oczyścić (jak to robić, pisałam tutaj ). W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę  -  na średnim ogniu. Gdy oliwa jest gorąca, dodać pokrojone(...)solą i pieprzem. Dorzucić muszle, dusić pod przykryciem ok 5 min - tak długo aż muszle się otworzą.  Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek z fenkuła. Wymieszać. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Warzywa kolorowe z makaronem 132

mrożonego groszku zielonego – Hortex, ·        garść świeżych, zielonych szparagów, ·        ok. 250 g makaronu maccheroni, ·        garść świeżej mięty, ·        świeży tymianek, ·        1 płaska łyżeczka suszonych pomidorów z chili (mieszanka przypraw(...)Doprawiamy solą do smaku. Następnie dodajemy szpinak, patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Kostki szpinaku powinny się całkowicie rozmrozić. Dodajemy szparagi, groszek i dusimy pod przykryciem do momentu, aż szparagi będą al denta (ok. 5 min w zależności od ich grubości). W trakcie przygotowywania warzyw, gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente

Moniki Smakołyki
Szybki makaron w sosie borowikowym 179

pietruszki; Sól; Pieprz.     Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Zupę cebulową wsypać do garnka. Wlać zimną wodę (500 ml). Dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Na rozgrzane na patelni masło klarowane wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć(...)małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zestawić  z ognia. Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Sos wlać do garnka z odcedzonym, gorącym makaronem i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs czy ryb. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób jako

Gospodyni Miejska
Pak Choi z marchewką, orzechami ziemnymi i tofu 156

moja kapusta na dzień dzisiejszy. Składniki na 6 porcji: około 1 kg kapusty 3 średniej wielkości marchewki 100 g solonych orzechów ziemnych 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu 3 kostki tofu naturalnego (wędzone też będzie ok) łyżka czosnku granulowanego ewentualnie dodatkowo sól, kwestia gustu.   Przygotowanie: Marchewkę pokrój w słupki około(...)podsmaż ją na złoto na oddzielnej patelni, a pod sam koniec smażenia dodaj czosnek. Do głębokiej patelni/woka/garnka wrzuć zamarynowana marchewkę i smaż ją 2-3 minuty, po czym dodaj grubsze części kapusty i smaż razem kolejne 2-3 minuty. Dodaj orzechy i pozostałe liście. Smaż razem 2-3 minuty. Podawaj w makaronem, u mnie był to gryczany Soba (w Biedry

greenscarf
Lasagne z kurczakiem i cukinią w sosie pieczarkowym 314

lasagne, ale powiem Wam, że dał rade. Smakuje zupełnie inaczej lecz ta wersja również jest pyszna. W kuchni trzeba trochę eksperymentować aby nie popaść w rutynę. Składniki : 300 g makaronu lasagne  300 g piersi kurczaka 500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 cebula 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 50 g serka topionego śmietankowego 0,5 szklanki wody(...)mieszamy ze śmietaną i zalewamy patelnię, dodajemy serek i wszystko ze sobą łączymy. Doprawiamy do smaku i wygotowujemy, aż do konsystencji sosu ok 8 minut.  Cukinię myjemy i tniemy wzdłuż w paski o grubości 0,5 cm.  Sos beszamelowy znajdziecie tutaj   Blachę (jak do ciasta) skrapiamy oliwą i układamy warstwę makaronu następnie sparujemy połową sosu beszamelowego

Niezły Młynek
Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i makaronem warzywnym 147

porę dnia czy roku. Sałatka jest pełna witamin i składników odżywczych, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu. Oto przepis na bardzo smaczną sałatkę z kurczakiem, mozzarellą i makaronem warzywnym. 300 g piersi z kurczaka 1 opakowanie miksu sałat 1 opakowanie mozzarelli 1 mała cukinia 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka tymianku(...)lodówki na 30 minut. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Smażymy na niej cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy ok. 10 minut. Często mieszamy. Można dolać trochę wody. Sałatę przekładamy do miski. Cukinię i marchewkę myjemy i obieramy. Za pomocą obieraczki robimy warzywny makaron - długie wstążki. Przekładamy do miski z sałatą. Mozzarellę odsączamy

My Chcemy Jeść
Makaron z boczkiem w sosie z sera pleśniowego 151

boczku to zdecydowani moje smaki J POLECAM!! Penne z boczkiem w sosie z sera pleśniowego         Składniki: kilka różyczek brokułu (ja użyłam mrożonego) 200 g makaronu penne 50 g sera mozzarella 200 g chudego boczku 30 g suszonych pomidorów ½ cebuli czerwonej 5 pieczarek 100 ml śmietany 60 g sera pleśniowego (niebieskiego) czosnek granulowany sól, pieprz gałka muszkatołowa(...)będzie chrupiący. Zdjąć z patelni. Na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Smażyć około 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory suszone posiekać w paseczki. Brokuły i pomidory dodać do podsmażonej cebuli i pieczarek. Podsmażyć chwilę aby wszystko się połączyło. Do warzyw dodać boczek, przyprawić wszystko ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Ugotować makaron al dente. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Przygotować

Mania Gotowania
Rosół z chili i wołowiną 175

pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony 2 steki po 200 g  polędwicy  wołowej, lub dobrego rostbefu 1 łyżka oleju słonecznikowego 2 kapusty pak choi,  200 g cienkiego makaronu jajecznego kiełki skórka z limonki przygotowanie Przygotować Pak choi. Można każdą kapustkę przekroić na cztery, lub porozdzielać liście , obcinając koniec kapustki. W tym przypadku  wolę tę drugą metodę(...)Rozgrzać mocno patelnię grillową lub żeliwną,  dodać oliwę. Smażyć steki po ok 3 min z każdej strony, tak aby były średnio wysmażone. Przełożyć na deskę i dać im  "odpocząć" przez 2 - 3 minuty, następnie pokroić w cienkie plasterki. Dalej można postępować na dwa sposoby: 1. (wygodny , kiedy nie podajemy zupy zaraz po zrobieniu) Naszykować makaron zgodnie z opisem

Stare Gary
Makaron z mięsem i pieczarkami 142

najedzeni i zaraz po posiłku nie dopada nas "wilczy" głód. Składniki: (3 - 4 porcje) 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 500 g małych pieczarek 200 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka czosnku(...)smaczniejsze. Rozdrobnione mięso mielone smażyć na dużej dobrze rozgrzanej patelni około 10 minut, następnie dodać majeranek, oregano, bazylię, pieprz, chili i sól. Po około 5 minutach dodać pomidory z puszki i rozmieszany w niewielkiej ilości wody koncentrat. Mięso smażyć do miękkości, pod koniec połączyć je z pieczarkami. Jeśli lubimy makaron z dużą ilością sosu, to wystarczy pod koniec smażenia mięsa

Kuchcik gotuje
Makaron penne z indykiem i szparagami w sosie śmietanowym 145

zielonych szparagów 1 łyżeczka cukru 500 g makaronu penne 400 ml śmietany 30% sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z indyka umyć, odkroić tłuszcz, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Polać delikatnie oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię (najlepiej od razu na głęboką, gdzie połączy(...)gotującej się wody (końcówki szparagów powinny wystawać powyżej wody), nałożyć pokrywkę i gotować niecałe 10 minut. Wyciągnąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki, odkładając górę szparagów osobno. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić i przełożyć do mięsa z indyka. Dodać śmietankę i pokrojone szparagi, ale bez górnych części, po czym doprawić pieprzem

Passions hobbies life
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą krakowską, papryką oraz cukinią 177

Naprawdę polecam. op. makaronu (np świderki) 400 g kiełbasy krakowskiej 2 czerwone papryki 2 cukinie 1 cebula 1 szkl. śmietanki 30% 100 g startego żółtego sera (u mnie tarta mozzarella) zioła prowansalskie 3 żółtka sól, pieprz czosnek granulowany Cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryki pozbawione gniazd nasiennych, cukinie oraz kiełbasę kroimy na cienkie paseczki. Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę(...)patelni, a na środek wsypujemy cebulę, podsmażamy ponownie kilka minut. Na koniec dodajemy paski cukinii. Warzywa posypujemy solą oraz szczyptą czosnku granulowanego i pieprzu i smażymy do miękkości. Do garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy dwie szczypty ziół prowansalskich i lekko ją podgrzewamy. Pilnujemy by się nie zagotowała. Zdejmujemy z palnika i lekko studzimy. W międzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku makaron

Smaki Na Talerzu
Sałatka na ciepło z makaronu orzo 536

oraz moi goście :-) Nie mogę się doczekać, kiedy znów ją przygotuję! Spróbujcie ją koniecznie, jak tylko uda Wam się upolować orzeszki pinii. Składniki: (5 porcji) 250 g makaronu orzo (makaron w kształcie ryżu bez jajek z pszenicy durum) 1 liść laurowy spora garść bazylii dwie garście rukoli 70 g orzeszków pinii olej rzepakowy lub oliwa z oliwek   Składniki dressingu(...)Przygotowanie: Orzeszki pini uprazyć na suchej patelni. Ostawić. Bazylię i rukolę umyć, osuszyć i posiekać. Przygotować dressing: W słoiczku wymieszać starty parmezan, 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy extra virgin, sok i skórkę z cytryny. Spróbować i ewentualnie doprawić pieprzem i solą (uważać z solą, gdyż parmezan jest słony) . Ugotować makaron al dente wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać lekko

Moja Delicja
Sandacz smażony w sezamie na sałatce z marchewki, szpinaku i makaronu Pesso 113

składniki. Marchewki odcedzić, wymieszać ze szpinakiem, makaronem i dressingiem. Rozłożyć na talerze. Filet z sandacza umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić na cztery ok. 75g porcje (po 2 niewielkie kawałki ryby na porcję). Oprószyć solą, białym pieprzem i od strony mięsa (bez skóry) obtoczyć w sezamie. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć 2-3 minuty najpierw od strony(...)białko: 35g, tłuszcz: 17g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 4WW i 1,9 WBT SMACZNEGO! Artykuł Sandacz smażony w sezamie na sałatce z marchewki, szpinaku i makaronu Pesso pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Zupa grzybowa 132

łyżki mąki 1 opakowanie drobnego makaronu sól i pieprz świeżo mielony, ziele angielskie natka pietruszki Wykonanie: Grzyby suszone opłukujemy, zalewamy wodą, odstawiamy na 1 godzinę aby rozmiękły. Do garnka wlać wodę, dodajemy namoczone grzyby, gotujemy około godziny. Zostawiamy 1 szklankę wody po gotowanych grzybach. Przestudzone grzyby kroimy w paseczki, podsmażamy na patelni razem z masłem na wolnym ogniu przez około(...)dodajemy podsmażone grzyby. Z masła i mąki robimy zasmażkę dodając wodę pozostawioną po gotujących się grzybach, połączyć z zupą. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą, pieprzem świeżo mielonym, dodajemy śmietanę. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Podajemy gorącą zupę z makaronem dekorując natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Lasagne z warzywami 199

Składniki: pół paczki makaronu do lasagne (14 płatów) cukinia (2 małe lub jedna duża) papryka (po 1/4 żółtej, czerwonej i zielonej) pieczarki (6 sztuk) marchewka (1 sztuka) pomidory (2 sztuki) natka pietruszki sól pieprz oregano woda olej sos czosnkowy Jak zwykle opiszę wszystko w takiej kolejności, która moim zdaniem zapewnia jak najszybsze przygotowanie potrawy. Uwzględniam przy tym czas potrzebny(...)skórki w kostkę i zostawiamy na chwilę. Warzywa duszą się na patelni, a my mamy czas na przygotowanie sosu czosnkowego według przepisu. Kiedy sos czosnkowy będzie gotowy dorzucamy do warzyw pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Warzywa się duszą a my zabieramy się za makaron.  Do gotującej się posolonej wody dolewamy odrobinę oleju (żeby makaron

Weganka gotuje