makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:305/561)

Domowe tagiatelle ze szpinakiem kremowym 210

śmietanki 30%, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka świeżego tymianku, 3 łyżeczki kapary, 1 łyżka sezamu czarnego. Przygotowanie: Makaron: Z mąki usypujemy górkę, na środku robimy dołek, wbijamy jajka, szczyptę soli, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto (wodę wlewamy stopniowo, bo jajka mogą być różnej wielkości i może będzie(...)szpinak, to rozmrażamy, odciskamy delikatnie z nadmiaru wody). Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej  czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i dodajemy szpinak . Całość zalewamy śmietaną, dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony i podgrzewamy ciągle mieszając, aby ser się roztopił. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy

Moniki Smakołyki
Kurczak z papryką i serkiem mascarpone + film 214

pieprz sól opcjonalnie ugotowany ryż lub makaron przepis Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę a następnie przekładamy do miski, łączymy z przyprawą do kurczaka i odstawiamy na 20 minut. Obraną cebulę oraz opłukany szczypior z dymki drobno siekamy. Umytą i osuszoną paprykę kroimy w niewielką kostkę. Na dużą patelnię lub do garnka z niewielką ilością rozgrzanego(...)się rozpuści. Całość doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, wrzucamy posiekany szczypior, wszystko razem łączymy i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowane danie podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem.   Artykuł Kurczak z papryką i serkiem mascarpone + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Cannelloni z mięsem mielonym 155

pracochłonny, ale tak naprawdę wymaga jedynie trochę wprawy w nadzianiu rurek mięsnym farszem. Smak podobny do lazanii , rożni się jedynie rodzajem makaronu. Składniki na 4 porcje: 12-16 rurek makaronu 400g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego 350 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 ząbki czosnku Po 1 łyżeczce bazylii i oregano 1-2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos beszamelowy(...)oleju. Na patelnię wrzucić mięso mielone i smażyć do miękkości. Następnie dodać passatę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusić do momentu aż nadmiar wody z pomidorów odparuje. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu beszamelowego. Makaron rurki nadziać

Fabryka pomysłów
Pstrąg grillowany z salsą mango 183

dzisiaj przygotowałam pstrąga delikatnie bez panierki i na patelni grillowej. Ważne, żeby nie grillować ryby za długo, bo się przesuszy. Przy cienkim filecie, to maksymalnie 1 minuta z każdej strony. Tak przyrządzony pstrąg jest soczysty, a salsa mango doskonale uzupełnia jego smak. Dodatki można dobrać według upodobań. Ja zdecydowałam się na makaron z pełnoziarnistej mąki i paprykę faszerowaną warzywami. Składniki(...)kosteczkę. Chilli oczyścić z nasion i drobno pokroić. Dymkę umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie krążki. Składniki salsy wymieszać w miseczce z oliwą, doprawić. Pstrąga grilować na mocno rozgrzanej patelni po (maksymalnie!) 1 minucie z każdej strony. Podawać z salsą. Smacznego

Pełny talerz
Łosoś z warzywami 252

Przepyszny łosoś w glazurze imbirowej, z warzywami i chińskim makaronem- to propozycja na letni , zdrowy i lekki obiad, który zajmuje chwilkę by zrobić, a jego smak pozostaje z nami  na dłużej. Polecam :) Zaczynamy(...)piekarnika na 180 C na 12 min. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone pieczarki, solimy i podsmażamy około 3-4 min. Po tym czasie dodajemy paprykę, szczypior i szparago pokrojone na trzy części. Pamiętajmy o odcięciu końcówek- około 1-2 cm. Smażymy jeszcze 3 min- gotowe. Gotujemy około 100-200 gr makaronu chińkiego. I obiad gotowy. Na makaron dajemy łososia

Smaki Edyty
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-czosnkowym 1008

świeżego szpinaku 500 g makaronu (ja dałam świderki) Olej do smażenia Przygotowanie: Czosnek posiekać dość drobno, wymieszać ze śmietaną, odstawić, aby smaki się przeszły. Następnie pokroić w kostkę piersi z kurczaka. Kawałki kurczaka doprawić pieprzem i solą, tymiankiem i rozmarynem. Dodać łyżkę oleju. Wymieszać i smażyć na złoty kolor. Kurczaka zdjąć z patelni, a wrzucić na nią pokrojone pieczarki(...)łyżki wody i śmietanę z czosnkiem. Dusić chwilkę by smaki się połączyły. Ewentualnie posolić i popieprzyć jeszcze do smaku.  Sos wymieszać z ugotowanym w osolonej wodzie i odcedzonym makaronem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 700

pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i pieczarkami - mniami. W moim domu ją uwielbiają, no i najważniejsze jest daniem bardzo prostym.  Porcja na 6-8 osób Składniki: 500 g makaronu lasagne 250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego) 150 g świeżego szpinaku (może być mrożony ) 150 g pieczarek 5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów 1 duża cebula(...)pieprzem. Sos beszamelowy przygotowanie : Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smarujemy oliwą, układamy warstwę makaronu, połowę sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy

Niezły Młynek
Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym / Blue cheese, chicken and chanterelle pasta 276

czemu przygotowanie tego dania to kwestia maksymalnie 30 minut, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym (4 porcje) Składniki: 200 g ulubionego makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 2 pojedyncze piersi kurczaka, pokrojone w kostkę 100 g posiekanego sera z niebieską pleśnią 150 g kurek, oczyszczonych 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie półplasterki(...)masła do patelni i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Podsmaż do zeszklenia, dodaj kurki wraz z cukinią i dopraw solą i pieprzem. Smaż aż cukinia zmięknie a grzyby lekko się zarumienią. Dodaj kurczaka, bulion, śmietankę i ser pleśniowy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i wmieszaj ugotowany makaron. Podgrzej całość

karmelowy
Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem 369

jego wykonania, ja staram się zawsze mieć w zamrażarce: szpinak, brokuły, groszek, a śmietanę i jakiś kawałek kurczaka, chyba każdy ma w lodówce. Podczas przygotowywania tego sosu do makaronu testowałam przy okazji nóż do mięsa pochodzący z zestawu noży . Sos jest błyskawiczny, bo wykonuje się go w przeciągu ok. 15-20 minut. Wystarczy tylko wyluzować z kości udziec kurczaka, ściągnąć(...)trudności) , podsmażyć go na patelni na rozgrzanej 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do podsmażonego mięsa z kurczaka 10 małych kostek mrożonego szpinaku, dusimy aż szpinak zmięknie, dodajemy 100 ml śmietany 36 % i chwile dusimy ąz szpinak ze śmietaną się połączą. Całość doprawiamy solą, ziołami prowansalskim i pieprzem, najlepiej białym. Do sosu przekładamy ugotowany zielony makaron tagliatelle (zielony gdyą jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym 177

lepszego pomysłu na szybki obiad, jak makaron z sosem domowej roboty. Danie przygotowuje się ok. 20 minut, jest przepyszne i bardzo aromatyczne. Składniki: makaron pappardelle 2 garści borowików 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli lub 2 szczypty chili w proszku 3-4 łyżki serka śmietankowego Almette skórka otarta z 1 cytryny 200 ml wytrawnego białego wina(...)rozgrzać na patelni, dodać szalotkę i czosnek (drobno posiekane) smażyć, aż się zeszklą.  Następnie dodać borowiki i całą papryczkę chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać wino i skórkę otartą z połowy cytryny. Gdy połowa wina odparuje, dodać serek Almette.  Sos gotować na wolnym ogniu, aby zredukował się i zagęścił. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Makaron ugotować

Codziennik Kuchenny
Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie 148

wcale nie musi być droga jak niektórym mogłoby się wydawać, zachęcam do wypróbowania. Jeżeli szukać innych przepisów na dania z wykorzystaniem soczewicy to zapraszam: Pierogi z soczewicą Sos do makaronu z soczewicy Gulasz z soczewicy Składniki 3/4 szklanki zielonej soczewicy 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża marchewka 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka bulionu 1 puszka pomidorów(...)Formujemy małe kulki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni. Do rondla wlewamy bulion i pomidory z puszki, blendujemy i gotujemy na mały ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszonym oregano. Mąkę rozrabiamy w śmietanie i dodajemy do sosu aby go zagęścić. Zagotowujemy. Sosem polewamy makaron i na to układamy klopsiki. Można posypać tartym serem

Delusional Trine
Gulasz wolowy z musztarda i marchewkami 182

było pysznie. Druga próba była zdecydowanie lepsza. Gulasz zachwycał smakiem, zapachem, mięso ani warzywa nie były rozgotowane. nam smakował i sam w sobie z chlebem, i z makaron i z kaszą. Gulasz wołowy z musztarda i marchewkami 900 g pręgi wołowej 500 g marchewki 2 cebule 120 ml sosu Worcestershire 2 łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku(...)patelni bez tłuszczu obsmażamy kawałki mięsa na rumiano. W garnku do zapiekania na łyżce oleju podsmażamy marchewkę i cebulę. Mięso przekładamy do warzyw. Wlewamy 800 ml wrzątku, sos oraz dodajemy musztardę. Mieszamy, przykrywamy i wkładamy do pieca nagrzanego do 150 st.C na ok 4 godziny. Po tym czasie mięso powinno być mięciutkie. Podajemy z pieczywem, kaszami lub makaronem, pieczone ziemniaczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaronove love! Test makaronu z komosą ryżową. 199

makaronu: Wsyp spaghetti z komosy ryżowej do gotującej się wody (ok. 3 litry). Dodaj sól wedle uznania. Gotuj w garnku bez przykrycia przez 13-15 minut mieszając od czasu do czasu, aż spaghetti zmięknie, ale nie rozgotuje się. Odcedź i przepłucz ciepłą wodą. Sos: W między czasie obieramy cebulę i pieczarki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię

Emcia Pichci
Makaron z sosem dyniowym 196

jesien;)  Składniki : 60-70 dkg miąższu z dyni 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku łyżeczka swieżego imbiru 2 garście rodzynek kilka plastrów bekonu  250g makaronu świderki 250ml śmietany papryka słodka, papryka ostra (do smaku) szczypta kurkumy szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej tymianek, szałwia, rozmaryn (so smaku) sól, pieprz parmezan olej do smażenia Przygotowanie: Dynie oczyścić i obrać(...)był chrupiący. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, czosnek wycisnięty przez praskę i pokrojony lub starty imbir. Dodać dynie i wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podlać wodą. Dodać zioła i przyprawy, dobrze posolić i popieprzyć. Rodzynki odcedzić i dodać do masy dyniowej, delikatnie wymieszać. Dodać makaron, wymieszać z dynia i podlać

Codzienne Gotowanie
Makaron penne w sosie śmietanowo-pomidorowym 192

cebula 6 dużych pieczarek Sól, pieprz Olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 100 ml mleka 6 łyżek śmietany 18% 1 puszka pomidorów krojonych Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do zarumienienia. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do cebuli i dusimy(...)patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę - całość szybko i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy mleka i śmietany, ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. Do całości dodajemy pomidory i na małym ogniu gotujemy przez ok. 2 minuty i doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy pierś z warzywami i polewamy nim makaron. insertCookd

Emcia Pichci