mamy a zupa na zakończenie sezonu koprowego jak znalazł! Składniki; mały seler pietruszka 2 marchewki 2 ząbki czosnku ziele angielskie , liść laurowy 2 łyżki śmietany sól, pieprz 15 dag makaronu ( u mnie świderki) 2 pęczki koperku 2 łyżki masła Klopsiki; mała cebula 50 dag mięsa mielonego ( wieprzowo - wołowego) 1 jajko 1 mała czerstwa bułka sól, pieprz suszony tymianek(...)formujemy kulki. Obtaczamy w mące i obsmażamy chwile na patelni ( na maśle i oliwie) a następnie wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut a mięso będzie miękkie. Pod koniec zabielamy śmietaną i wrzucamy pokrojony drobno koperek. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zupę podajemy z makaronem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.sklepu nie ma się siły wyjść. Kiedy nie ma siły na długie stanie przy patelni. Kiedy koncentracja płata figle i lepiej nie ryzykować z potrawy, które trzeba pilnować. To też obiad dla osób, które niezbyt dobrze radzą sobie w kuchni, bo trudno go spieprzyć. Składniki: makaron orkiszowy (możesz użyć taki jaki masz w domu) 1 ćwiartka z kurczaka śmietana kremówka
Blondynka Gotujepatelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, pora i paprykę. Smażyć chwilkę, aż warzywa zmiękną. Dodać mięso mielone i doprawić solą, pieprzem, mieloną wędzoną paprykę, chilli. wymieszać i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny lub wodę, wymieszać i gotować na małym ogniu 15 minut. W między czasie ugotować makaron. Makaron
Kuchnia Pokoleńplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy czosnek na złoty kolor (uważamy, żeby nie przypalić). Czosnek wyciągamy i odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia. Na tym samym oleju smażymy cukinię, następnie dodajemy szparagi bez miękkich końcówek. Smażymy delikatnie mieszając, kilka min, zależy od grubości szparagów, mają być al dente. Pod koniec dodajemy główki szparagów, szpinak, makaron i całość podgrzewamy, doprawiamy
Moniki Smakołykiwstawiamy wodę na makaron. Teraz bierzemy w łapki nóż i zaczynamy krojenie - pieczarki obieramy i kroimy jak mamy ochotę, ja zrobiłam taką koślawą kostkę, dość dużą, bo jak wiadomo pieczarki i tak się kurczą podczas smażenia. Z cebulą jest tak samo - u mnie były piórka. Ser trzemy, natkę siekamy i jesteśmy już gotowi do działania ;) Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju
Kulinarne zapędy Kokosajest gulasz drobiowy. Pierś z kurczaka z duszonymi na patelni warzywami i pomidorowym sosem, mniam! Taki obiad ma jeszcze jeden plus, który docenią zwłaszcza osoby, które nie mają za dużo czasu na gotowanie: można go przygotować na co najmniej dwa dni. Jednego dnia podać z ryżem, drugiego z kaszą, makaronem czy ziemniakami, prawda że fajnie? ;) Składniki(...)cukru sól, pieprz, pieprz ziołowy suszony majeranek szczypta chilli ew. mąka do zagęszczenia sosu posiekana natka pietruszki Piersi z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej wrzucić mięso. Oprószyć solą i pieprzem, smażyć, aż zrobi się białe, a płyn odparuje. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć do delikatnego zrumienienia
Simply Foodświetnie pasuje do niemal wszystkich dodatków: pyz, makaronów, ziemniaków, kaszy. Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 małe cebule lub jedna większa 200g kurek 200ml śmietanki słodkiej łyżka oliwy z oliwek łyżka masła sól, czarny pieprz, papryka w płatkach Sposób przygotowania: Kurki oczyszczamy. Kurczaka kroimy w duża kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek z łyżką masła. Cebule(...)zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami
Pyry na Gazpokroić w piórka. Na patelni roztopić pozostałe masło i obsmażyć cebulkę. Tylko musi stracić kolor surowizny. Doprawić solą i odrobiną pieprzu. Rozłożyć cebulkę na plastrach schabu. Na tej samej patelni obsmażyć pieczarki, smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę, wodę i dodać serek topiony i pokrojony koperek. Zostawić trochę koperku do dekoracji. Wylać wszystko(...)godzinę i 30 minut. Naczynie musi być przykryte. Czas pieczenia zależy od rodzaju schabu, czasami trzeba lekko przedłużyć czas. Zawsze radzę sprawdzić i posmakować. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Udekorować pozostałym koperkiem. Jak macie elektryczny garnek do wolnego gotowania to ułożyć wszystko w ten sam sposób. Nastawić na wolne gotowanie i gotować 2 godziny. Pycha polecam
Kuchnia Pokoleńpostaci, z makaronem chyba najbardziej Dziś mam dla Was makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym. Połączenie kurek i polędwiczki to zgrany duet, musicie spróbować ! Składniki: Makaron tagliatelle 200 g kurek 1 polędwiczka wieprzowa 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 250 ml śmietany 30 % 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy(...)śmietanę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, podsmaż na niej polędwiczkę, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany koloru – około 2 – 3 minuty. Do kurek dodaj polędwiczkę i pietruszkę. Całość wymieszaj i gotuj 4 – 5 minut. Makaron ugotuj al dente i dodaj go do sosu, wymieszaj
Moja pasja smakuekspresowa alternatywa dla kotletów mielonych . Klopsiki z kurczaka przyrządza się bezproblemowo. Używam zazwyczaj gotowego mielonego z kurczaka . Dodaję do farszu śmietanę, dzięki której klopsiki są soczyste. Do podania proponuję makaron, bulgur lub ryż. Co wolicie, co lubicie najbardziej! Klopsiki z kurczaka Składniki: 5-6 porcji 800 g mielonego z kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano(...)masy formuj małe kuleczki i smaż na rozgrzanym maśle. Potrząsaj patelnią aby klopsiki równomiernie się zrumieniły. Ugotuj spaghetti al dente. Przygotuj sos. Pokrój cebulę i czosnek bardzo drobno. Zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, pokrojoną bazylię, oregano, pieprz i sól. Gotuj sos przez 10 minut. Na talerz wyłóż porcję makaronu, polej sosem, a na wierzchu ułóż klopsiki z kurczaka. Całość posyp
codojedzeniaantrykot) * mango- 1/2 szt. * makaron- 250 g * masło klarowane- do smażenia (ew. olej rzepakowy, ryżowy) * sól- do oprószenia mięsa sos: * sos sojowy- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * sok z limonki- 1 łyżka * świeża, posiekana chili - 1 łyżeczka * posiekana kolendra- 1 łyżeczka Mięso należy wyłożyć z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Patelnię grillową rozgrzać z masłem(...)patelnię posypać je solą. Smażyć- w zależności od grubości mięsa i stopnia wysmażenia- od około 5-8 minut na każdą ze stron. Mięso odłożyć na 4-5 minut na kratkę, aby odpoczęło, a potem cienko kroić w plastry. W międzyczasie mango pokroić w cienkie plastry i przygotować sos powstały z wymieszania wszystkich składników. W osolonej wodzie ugotować makaron, a dosłownie
Kraina Miodem Płynącapokombinować, bo inaczej nie wymyśliłabym tego połączenia :). Niestety jeszcze nie pogodziłam się z mleczkiem kokosowym, więc zastąpiłam je fetą, ale klasycznie z mleczkiem też będzie pysznie :) Składniki: - 400 g makaronu spaghetti Om Nom Nom - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 0,5 szklanki czerwonej soczewicy - 1 puszka pomidorów - 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry - 0,5 szklanki wrzątku - 100 g sera(...)drobną kostkę. Podgrzej kilka łyżek oleju na patelni. Podsmaż na nim cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dodaj soczewicę. Dodaj pastę curry i pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym, chili cayenne, szczyptą soli i cukru. Podduś przez około 10 minut, czasami mieszając. W tym czasie ugotuj makaron np. spaghetti. Po tym czasie dodaj wodę
Corner With Recipesząbki czosnku - pół szklanki wody - puszka pomidorów - olej do smażenia - starty żółty ser do posypania - jarzynka albo inna vegeta - sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka Na początek gotujemy makaron, u mnie spaghetti, bo to mój ulubiony, u Was może być jakikolwiek chcecie. Pamiętajcie, żeby do wody nie wlewać oleju, a po ugotowaniu nie przelewać go zimną wodą, a będzie idealnie(...)vegety ląduje na rozgrzanym oleju na patelni. Podsmażamy kilka minut. Następnie podlewamy wodą i dusimy, znów kilka minut, nie cała woda musi odparować, acz im będzie jej mniej, tym gęstszy będzie nasz sos. Teraz dodajemy pomidory i dusimy dalej, ok. 10 - 15 minut, aż zgęstnieje do porządku. Przyprawiamy do smaku. Odcedzamy ugotowany makaron i dodajemy go do sosu
Kulinarne zapędy Kokosazielonymi szparagami, sezon na nie jest krótki aż żal nie korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu. Składniki na 3-4 porcje/ 30 dag makaronu spaghetti 25 dag boczku 25 dag zielonych szparagów 2 cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku Mały kawałek pora 3 jajka 100 ml śmietanki kremówki 50 g sera parmezan lub grana(...)pokroić w kostkę, boczek w cienkie paseczki. Dużą patelnię rozgrzać wrzucić boczek i czosnek, gdy zacznie się topić dodać posiekany por oraz cebulkę, zeszklić, po paru minutach dodać szparagi i cukinię, smażyć pod przykryciem aż będą prawie miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron. Odcedzić, nie przelewać wodą. Jajka wbić do miski
Wanilia i Kardamonsyropu z agawy lub miodu Szparagi obieramy, odcinamy końcówki. Wrzucamy na posolony (tak jak na makaron) wrzątek, dodajemy 1/2 do 1 łyżeczki cukru. Gotujemy bez pokrywki przez 4 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy do lodowatej wody. Czekamy 4 -5 minut. Na patelni rozpuść łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodaj szparagi dobrze odsącz z wody, mają
SMYKWKUCHNI