makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:305/561)

Makaron po meksykańsku 154

firmy JAMAR. SKŁADNIKI: 300 g makaronu tagliatelle, 250 g mięsa mielonego wieprzowego, 1  papryka  czerwona, 1 cebula, 1/3 puszki kukurydzy konserwowej, 2  pomidory , 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 100 ml sosu meksykańskiego JAMAR, sól , pieprz , pieprz  cayenne, bazylia , oliwa do smażenia, natka pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam na patelnię. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso razem(...)mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański oraz koncentrat. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz pieprzem cayenne.  4. Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i wykładam na talerz. Na środek talerza nakładam solidną porcję sosu. Wierzch posypuję natką pietruszki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z kurczakiem w sosie kurkowym 157

wykorzystać.  Powstały sos może być świetną bazą do innych potraw.  Obiad bardzo mi smakował i nie raz będzie gościł na naszym stole. Bardzo serdecznie polecamy. Składniki: - makaron tagliatelle - 250g kurek - 4 łyżki białego wina - 130ml śmietany kremówki 30% - 120ml buliony warzywnego - pęczek posiekanej natki pietruszki - 3 filety piersi z kurczaka - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania:  Kurki(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy aż sos się zredukuje.  Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy.  Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez około 2 minuty. Doprawiamy solą  i pieprzem. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Piersi

Pan i Pani Smith w kuchni
Serowe ravioli z kurczakiem w sosie kremowym 138

makaronu Ravioli al formagio Melissa Primo Gusto 6-7 pomidorów suszonych Melissa Primo Gusto 5-6 oliwek Melissa Primo Gusto 50 ml śmietanki 30% 2 łyżki oliwy 1/2 opakowania serka kremowego śmietankowego  sól  pieprz Przygotowanie: Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 łyżki oliwy i mieszamy w miseczce. Smażymy na rozgrzanej patelni(...)oliwki drobno kroimy. Na patelni gdzie smażyliśmy kurczaka wlewamy śmietankę oraz umieszczamy ser kremowy śmietankowy. Mieszamy do rozpuszczenia się sera. Wrzucamy pokrojone pomidory i oliwki. Smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka. Smażymy wszystko razem przez 7-8 minut. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wkładamy makaron ravioli al formaggio Melissa Primo Gusto

Gotuj z Mąką
Polędwiczki z Łososia na Pesto alla Genovese z Pomidorkami Śliwkowymi podpieczonymi z Oliwą z oliwek 148

suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście bazylii siekamy, po czym wkładamy częś ć do moździerza i rozcieramy. W trakcie rozcierania dodajemy na przemian  starty drobno parmezan, czosnek, orzechy i ponownie bazylia. Na końcu dodajemy oliwę z oliwek, próbujemy i solimy. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się po makaronie.  Wstawiamy wodę na makaron. Wodę

Blondynka Gotuje
Makaron z sosem bolognese 101

jednym z moich ulubionych dań! Jest szybki w przygotowaniu i zawsze smakuje rewelacyjnie :) W niewielkich ilościach od czasu do czasu, można pozwolić sobie i na to :3 Składniki: *300g makaronu (świderki) *1 papryka *2 ząbki czosnku *1 cebula *1 puszka pomindorów bez skórki *500g mięsa wołowego *140g koncentratu pomidorowego *1 szklanka gorącego bulionu bulionu *szklanka białego wina *3 łyżki oliwy(...)pomidory z puszki. 3. Na patelni podsmażyć mięso. Przyprawić wedle uznania do smaku. 4. Wymieszać z warzywami i po 5 min dodać wino. 5. Koncentrat połączyć z 3 łyzkami bulionu i dodać do wywaru. 6. Wlać reszte bulionu, doprawić bazylią i oregano i gotować na małym ogniu pod przykryciem. 7. Gotujemy makaron al dente i podajemy z sosem i listkiem

FITBUuK
Makaron w sosie kurkowym z suszonymi pomidorami i pietruszkowymi pulpetami 187

250ml śmietanki 12% sól, pieprz + dowolny makaron 1.Do miski przekładamy mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą (w ilości takiej by uzyskać zwartą masę). Zagniatamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Formujemy malutkie pulpety, które wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na talerz. 2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pokrojone w kostkę: cebulę i suszone(...)Dodajemy odcedzone z zalewy kurki, chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. 4. Do sosu przekładamy ugotowane pulpety. Mieszamy z makaronem (uprzednio ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu). Przed podaniem posypujemy pietruszką

Szefowa kuchni
Jarzynowy bulion tajski 136

łyżka żółtej pasty curry sól i czarny pieprz do smaku garść kiełków sojowych lub fasoli mung, krążki zielonej cebulki i świeża kolendra do dekoracji 300 g makaronu jajecznego 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, dobrze odcedzić skropić olejem, wymieszać i trzymać w cieple. Do garnka nalać wody, wrzucić pokrojoną na 4-cm kawałki i zmiażdżoną trzonkiem dużego noża trawę cytrynową(...)gotować 3 minuty i przelać zawartość patelni do garnka z wodą i przyprawami, dodać posiekane chili, kurkumę, cukier, sos sojowy i sos rybny. Gotować na małym ogniu 5 minut.  Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodatkowo sosem sojowym. Kiełki przelać wrzątkiem na sitku, wyłożyć na talerzyk. 4. Do miseczek włożyć makaron, zalać gorącym bulionem, udekorować krążkami chili, zielonej

Kuchnia Prezydentowej
Polędwiczki z borowikami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym z winem 201

polędwiczka wieprzowa kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Borowiki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez kilka minut – by odparować resztę wody(...)łyżki oleju roślinnego smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią. Grzyby przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszcz – uważając by pozostawić jak najwięcej oleju na patelni, gdyż będzie używana. W razie potrzeby – dodaj 1 łyżkę oliwy i rozgrzej. Dodaj polędwiczki, obsmaż je dokładnie z każdej strony, dopraw tymiankiem, solą i czarnym oraz czerwonym pieprzem. Po około

Moja pasja smaku
Spaghetti z pomidorami 160

przekładamy do nagrzanej głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przepuszczonego przez praskę czosnku. Dodajemy posiekaną cebulę czerwoną oraz pastę z suszonych pomidorów. Smażymy ok. 10 minut, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną i na wrzącą wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami 81

suszonych pomidorów * łyżeczka oleju z suszonych pomidorów * 3 łyżki oliwy z oliwek * Półtorej łyżki śmietany  Czas przygotowania: 30 minut Porcja: 5 osób Kaloryczność: średnia Poziom trudności: łatwy Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę i przyprawiamy łyżeczką soli i pieprzu, oraz 1/4 łyżeczki suszonej pietruszki. Cebulę kroimy w małą kostkę(...)pomidorów i smażymy 3-4 minuty, aż pierś będzie gotowa. Na patelnie dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego oraz pokrojone w małą kostkę suszone pomidory, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną suszonej pietruszki. Zdejmujemy z ognia i dodajemy na sam koniec śmietanę. Całość mieszamy i podajemy z makaronem.  Smacznego

Klasyka Gotowania
Makaron w sosie serowo-szpinakowym 137

Szczypta gałki muszkatołowej; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 250 ml   Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać i podsmażać na małym ogniu(...)dodaniu sera sos bardzo szybko gęstnieje. Zdjąć z ognia. Do rondelka z sosem serowym przełożyć podsmażony szpinak z czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Do odcedzonego makaronu dodać sos serowo-szpinakowy i wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób. Sos należy przygotowywać jednocześnie

Gospodyni Miejska
Faszerowane muszle pod beszamelem 317

pracochłonne, ale efekt wyśmienity! Składniki: ok. 25 szt. makaronu typu muszle 1/3 szklanki mrożonych grzybów leśnych 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 450g mięsa mielonego (wieprzowe) bazylia, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego sos beszamelowy ser grana padano (lub parmezan) olej do smażenia Przygotowanie: Odmrożone grzyby wrzuć na patelnię - smaż ok. 5 min. na małym ogniu. Zwiększ ogień(...)dodaj 2 łyżki oleju, pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz i drobno posiekany czosnek - smaż ok. 7 min. od czasu do czasu mieszając - przełóż do miski. Na tej samej patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i wrzuć mięso - zamieszaj i dolej 3 łyżki wody. Dopraw bazylią (1 łyżka), przyprawą do mięsa mielonego (3 łyżki) i papryką (2 szczypty). Całość smaż mieszając

Alutka-Gotuje
Czarne spaghetti z krewetkami w sosie maślano-winnym 165

Dziś zapraszam na makaron barwiony sepią podany z krewetkami, czosnkiem i pomidorkami cherry w sosie maślano-winnym <3  Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu barwionego sepią 6 surowych krewetek królewskich 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 10 pomidorków cherry 2 łyżki soku z cytryny 75 ml białego wina(...)płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.  2. Na patelni podgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i kładziemy krewetki. Smażymy 3 minuty, wrzucamy pomidorki, wlewamy wino i sok z cytryny, smażymy kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy chilli, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki wyciągamy z sosu

My Culinary Art
Sałatka makaronowa z grillowanym kurczakiem 149

znaczy też makaronową, ale z grillowanym kurczakiem. Tak samo jak poprzednio nie podam konkretnych ilości, to już każdy wedle smaku i gustu sobie dopasuje. Tylko składniki. Na sałatkę: makaron wstążki pierś z kurczaka ser feta pomidorki koktajlowe orzeszki ziemne szczypiorek sól, pieprz Na sos: 2 łyżki octy balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)naprawdę nie mamy jak tu już niech będzie po prostu na patelni podsmażany. Ale nie mówcie o tym nikomu :) To znaczy pierś kroimy na plastry i dopiero te plastry grillujemy. Zdejmujemy z grilla, kroimy na części, ale takie raczej dość duże i ciach do miski. W międzyczasie gotujemy makaron, studzimy i do tej samej miski. Orzeszki też do miski. Pomidorki

Marder&Marder Manufacture
Bavette z owocami morza zapiekane w folii 137

Przepis nadesłany przez czytelnika bloga. Składniki dla 4 osób: 400 g makaronu Bavette Barilla 200 g kalmarów 100 g krewetek 200 g oczyszczonych małży 125 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej pietruszki 4 łyżki oliwy extra virgin 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania w 4 krokach: 1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia(...)cienkie krążki. 2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić. 3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron Bavette Barilla zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź

e-PrzepisyKulinarne