granulowany, przyprawa do mięsa mielonego olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy go al dente (7-8 minut). Między czasie doprawiamy mięso mielone z indyka przyprawami. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem koksowym smażymy mięso. Po przyrządzeniu wszystko podajemy łącznie. Smacznego
Truskawkowa Fiestanatka pietruszki posiekana, 2 łyżki majonez, 2 łyżki jogurt naturalny, 2-4 łyżki pieprz, do smaku Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, siekamy w kosteczkę. Salami kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i wytapiamy przez kilka minut, aż zrobi się chrupiące. Ogórek konserwowy kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki
Gotowanie moimi oczamiczarnych oliwek 1 łyżka kaparów sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Pomidory sparzamy we wrzącej wodzie, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni na oleju smażymy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez
W kuchni Katiesię smażyć kawałki małe. Nie wierzycie? Sami spróbujcie przewracać rybę mając nos w kodeksie i operując drugą patelnią na której smażycie obiad na dzień następny na Uni! Smacznego! I nie zapomnijcie jeszcze przed zabraniem się za rybę ugotować/podsmażyć warzyw czy makaronu! Dla lubiących może być ryż. Pechowcy którzy zapomnieli muszą zjeść z pieczywem! I przydałby się jakiś słoik
Fiolka w kuchnismak. My użyliśmy sera górskiego. Zwykła gołda, czy edamer nie nadadzą intensywnego smaku całej sałatce. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Musi być „al dente”, czyli nie rozgotowany, odcedzamy przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. Orzeszki pinii prażymy na patelni na rozgrzanej patelni, oczywiście patelnia musi być sucha, nie dodajemy oleju, aż zrobią się złoto brązowe
KasiaiKrzysiu.plskladnik, ja dzisiaj go nie dalam) -margaryna lub maslo roslinne do smazenia. SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Szpinak rozmrazamy, gotujemy makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu, obieramy zabki czosnku,jezeli dodajemy ser zolty scieramy go na tarce o malych oczkach. Rozmrozony szpinak odparowujemy na suchej patelni (bez zadnego tluszczu). Na patelni roztapiamy maslo/margaryne , dodajemy odparowany szpinak i smazymy okolo 7 minut na srednim
PychaDaniasłodka – 150 ml * sól, pieprz, papryka – do smaku * świeży szczypiorek * olej do smażenia DODATKOWO: * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta z kurczaka oczyszczamy, delikatnie rozbijamy, umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. W tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone serki topione i zalewamy słodką śmietaną. Wszystko razem
Ostra na Słodkofilet z kurczaka -0,5 kg pieczarek marynowanych -6 ogórków konserwowych -puszka kukurydzy -4-5 jajek -opakowanie makaronu ryżowego lub dowolnego tortellini -majonez -olej/oliwa do smażenia -gyros, sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni do zrumienienia. Następnie posypujemy obficie gyrosem, jeszcze chwilkę smażymy i odstawiamy do wystudzenia. Makaron/tortellini gotujemy wg instrukcji
KasiekGotujebulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron: Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodajemy poszatkowane zioła i miksujemy blenderem, aż uzyskamy zielone ciasto. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy naleśniki. Po usmażeniu naleśniki zwijamy w rulon i kroimy na cienkie paski
Smakowity Blog Kulinarnymozzarelli w kulce, startej na tarce 250 g. sera fety 200 g serka typu włoskiego WYKONANIE Makaron muszelki wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być lekko twarde. Odcedzić, rozłożyć na talerzu i odstawić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę,smażyć na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszając od czasu do czasu
W kuchennym oknie Ewycebula duża łyżka smalcu sól pieprz 2 kostki rosołowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki Rodzaj makaronu wybieramy wg.upodobań domowników Zabieramy się do pracy; Do garnka wlewamy wodę, rozpuszczamy bulion w kostkach i doprowadzamy do wrzenia. W miedzy czasie na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, lekko solimy pod sam koniec. Do dobrze wysmażonej cebuli dodajemy
Apetyczna babeczkaZjadłem ostatnio tajski makaron z warzywami w siakimś fast foodzie w jednej z warszawskich galerii. Postanowiłem w domku zrobić coś podobnego. Wyszło danie „na winie”, czyli wrzucamy na patelnię, co się pod rękę nawinie:) Czytaj dalej
Gotuj z Misiemoliwek Filet z kurczaka pokroić w kostkę, de litanie doprawić solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć na rumiano, odstawić do przestudzenia. Majonez, musztardę i przeprawy z zupek chińskich (bez rosołków) połączyć razem, przygotowanym sosem zalać makaron z zupek i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną drobno kapustę pekińską, papryczki pokrojone w krążki i oczyszczone z nasion
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki (na 2 porcje) - 2/5 opakowania makaronu (ok. 200g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20g), - 2 piersi z kurczaka (ok. 200g), - 1 cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - 4 suszone pomidory (ok. 80g), - opakowanie świeżego szpinaku (ok. 150g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, curry, sos, sojowy. Sposób przygotowania 1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy(...)łyżce oleju i ulubionych przyprawach, i smażymy na patelni teflonowej. 2. Cebulę szklimy na łyżce oleju i dodajemy do niej szpinak. 3. Suszone pomidory kroimy w kostkę. 4. Do szpinaku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory suszone i kurczaka. 5. Całość zagęszczamy jogurtem greckim (możemy dodać również odrobinę wody) 6. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem. Makaron
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmnie świeże: 2 łodygi rozmarynu i ok.2-3 łyżki pokrojonego tymianku) - ulubiony makaron (u mnie 500g) - olej kokosowy i masło klarowane - szczypior do posypania gotowego dania (nie trzeba) Kurki dokładnie wymyć (najlepiej w wodzie z dodatkiem soli- idealnie się domywają) i obgotować, u mnie ok.10 minut. Na patelni rozgrzać masło i olej kokosowy, wrzucić pokrojoną cebulę, lekko posolić i podsmażyć(...)podsmażamy. Dodajemy obgotowane kurki, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na końcu dodajemy mascarpone i mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy. Ja dolewam jeszcze ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu (dwie łyżki wazowe), by rozrzedzić sos (można dodać także gorącą zwykłą wodę). Do sosu grzybowego z kurczakiem dorzucić ugotowany makaron i całość wymieszać przed podaniem. Można posypać pokrojonym szczypiorem. Smacznego
Smaczne Zdroweserduszek drobiowych. I tak powstało to danie. Lazania z podrobami w sosie śmietanowym. Czego użyłem, na dwie rynienki 25 cm (4 porcje)? -300 gram wątróbki drobiowej -12 serduszek kurzych -makaron do lazanii -śmietanka 30% -jabłko -pór część biała -8 dużych pieczarek -150 gram startego żółtego sera; użyłem edamskiego -wino białe półwytrawne -świeże oregano -masło klarowane -sos sojowy -sól, pieprz(...)łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko ze skórką, pokrojone w grubsze kostki. Dodajemy posiekaną wątróbkę i oczyszczone przekrojone na połówki serduszka. Smażymy kilka minut, na końcu solimy i pieprzymy. Wątróbkę przekładamy do pieczarek, zalewamy śmietanką i zdejmujemy z ognia. Rynienkę smarujemy masłem, wykładamy makaron (makaronu nie gotujemy). Płat makaronu posypujemy małą ilością
BaRepaspyszne danie, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Sos bolognese może być podawany z makaronem nitki jak i tagliatelle. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobne kawałki. Marchew obrać i drobno pokroić, to samo zrobić z łodygą selera. Wiadomo selera nie trzeba obierać tylko umyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę, marchew, seler. Smażyć aż wszystko lekko zmięknie(...)dodajcie więcej pieprzu cayenne. Gotować na małym ogniu 30 minut. Wyczytałam gdzieś że sos bolognese lubi długie gotowanie. Znalazłam to w starej książce z oryginalnymi włoskimi przepisami. Ugotować makaron, położyć na talerz, polać sosem i obsypać serem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńpoprzekrawaj na pół. W dużej głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć warzywa. Duś je około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj odsączoną i wypłukaną pod pod bieżącą woda soczewicę. Wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Dodaj bazylię i kumin. Wymieszaj. Dopraw solą, dodaj mleko kokosowe i pesto. Wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj. Po 3 minutach gotowe
greenscarfmuszkatołowa Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Boczek pokrój w dużą kostkę (2 – 3 cm). Rozgrzej patelnię i usmaż(...)tłuszczu. Na tłuszczu, który pozostał na patelni – podsmaż krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj kremówkę, posiekaną natkę pietruszki, boczek, dopraw solą, pieprzem i gałką, całość wymieszaj i smaż 2 minuty. Następnie dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze
Moja pasja smaku