makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:298/561)

Pełnoziarnista zapiekanka makaronowa z penne z wołowiną i cukinią w pomidorach. 158

gram startego żółtego sera Makaron niezależnie od informacji na opakowaniu wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę z kroplą oliwy na 5 minut. Cedzimy. Na łyżce masła szklimy cebulę, dorzucamy pieczarki, solimy i dodajemy pieprzu ziołowego; smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i na wysokim ogniu redukujemy. Przekładamy do naczynia. Na patelnie po smażeniu pieczarek wrzucamy mięso. Solimy

BaRepas
Spaghetti carbonara 312

Celebro . Składniki: 300 g makaronu fettuccine szerokie wstążki 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml wina białego półwytrawnego Celebro oliwa z oliwek do smażenia 150 ml kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Przygotowanie:  Boczek pokroić w cieniutkie paseczki i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Zdjąć boczek z patelni i podsmażyć na rumiano pokrojoną

Ala piecze i gotuje
Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym 262

startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory naciąć na czubku w krzyż i sparzyć (tj. zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na około 10 minut). Odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem

Gospodyni Miejska
Lasagne 175

Składniki: opakowanie makaronu lasagne 500 gram mięsa mielonego 500 ml sosu słodko - kwaśnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia 400 gram sera żółtego sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób wykonania: sos beszamelowy: W garnuszku roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać, cienkim strumieniem wlewać(...)wrzenia. doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. nadzienie: Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać mięso mielone , smażyć je aż straci różowy kolor. Wlać sos słodko - kwaśny, rozdrobniony czosnek, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem. Ser żółty potarkować na dużych oczkach. Blaszkę wysmarować tłuszczem, na dno ułożyć makaron, nadzienie mięsne, ser żółty i sos beszamelowy, czynność powtórzyć. Wierzch przykryć

Darcia w kuchni
Lazania ze Szpinakiem, Cukinią i Serem Camembert 181

trzema płatami lasagne, na które układamy plastry cukinii, posypanych pieprzem. Szybko przygotowujemy  sos: na patelnię po szpinaku wlewamy 3 łyżki śmietanki kremówki, dodajemy odłożoną łyżkę sera camembert, mieszamy podgrzewając,aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos, którym polewamy lasagne po odkrytych częściach makaronu. Wierzch posypujemy startym serem żółtym i stawiamy bez przykrycia do nagrzanego piekarnika na 15 minut

Blondynka Gotuje
CARBONARA Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM 162

SKŁADNIKI: Makaron 150 g makaronu rurki 15 dag boczku wędzonego w plastrach 1 cukinia 50 g szpinaku świeżego Przyprawy:pieprz ziołowy, sól himalajska, suszona bazylia Olej do smażenia Sos 15 dag tartego sera żółtego 300 ml jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego PRZYGOTOWANIE:   Plastry boczku kroję w kostkę.  Cukinię i cebulę(...)obieram i kroję w kostkę. Na patelnię wylewam olej, rozgrzewam go a następnie dodaję boczek. Smażę aż będzie złoty dodaję cebulę i cukinię.  Dodaję przyprawy: pieprz ziołowy, bazylię suszoną oraz sól himalajską. Zmniejszam ogień i smażę jeszcze kilka minut. Na koniec dodaję umyty, świeży szpinak. Mieszam i smażę ok 2 minut. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu.  Ugotowany

Gotowanie Patki
Sos kurkowy 151

się, zbyt szybko przypaliła się na patelni i dodała nieprzyjemnej goryczki daniu. Wyciągnęłam torebki gorczycy jakie miałam w domu, okazało się, że miałam białą i żółtą gorczycę, szukajcie więc białej gorczycy jak chcecie by sos kurkowy z prażoną gorczycą był smaczny. Polecam Wam Przepis na sos kurkowy z prażoną gorczycą i serkiem mascarpone makaronem farfalle bo był pyszny, Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Środa: Penne z pesto jarmużowym (4 składniki) 133

szklanki tartego parmezanu 1/4 szklanki oliwy Opakowanie makaronu tagliatele, papardele albo rogatoni (400 g) Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku kilka litrów wody. Następnie wrzuć do środka jarmuż (pokrojony z grubsza, pozbawiony grubszych łodyżek). Blanszuj go (czyli trzymaj w gorącej wodzie) na wolnym ogniu 5 minut. Krok 2 Na patelni rozgrzej połowę z 1/4 szklanki oliwy. Czosnek obierz i pokrój(...)cedzakową wyciągnij jarmuż z wody i przełóż do misy blendera (możesz użyć też robota ręcznego). Tę samą wodę solidnie posól, wstaw na ogień, ponownie zagotuj i wrzuć do niej makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 4 Do jarmużu dodaj czosnek z oliwą, dolej pozostałą oliwę i zmiksuj na gładkie pure. Przypraw pieprzem i solą do smaku. Krok

Niedzielny kucharz
Penne z pesto z jarmużu (4 składniki) 193

szklanki tartego parmezanu 1/4 szklanki oliwy Opakowanie makaronu tagliatele, papardele albo rogatoni (400 g) Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku kilka litrów wody. Następnie wrzuć do środka jarmuż (pokrojony z grubsza, pozbawiony grubszych łodyżek). Blanszuj go (czyli trzymaj w gorącej wodzie) na wolnym ogniu 5 minut. Krok 2 Na patelni rozgrzej połowę z 1/4 szklanki oliwy. Czosnek obierz i pokrój(...)cedzakową wyciągnij jarmuż z wody i przełóż do misy blendera (możesz użyć też robota ręcznego). Tę samą wodę solidnie posól, wstaw na ogień, ponownie zagotuj i wrzuć do niej makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 4 Do jarmużu dodaj czosnek z oliwą, dolej pozostałą oliwę i zmiksuj na gładkie pure. Przypraw pieprzem i solą do smaku. Krok

Niedzielny kucharz
Kremowe pappardelle pod jajkiem w koszulce 164

rukola Arla Apetina, 150 g makaronu pappardelle, 1 łyżka kapary, 2 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 2 garście pomidorków koktajlowych, 2 jajka, 1 łyżka octu, świeży szczypiorek, świeże oregano, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Makron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie na patelni podgrzewamy w całości pomidorki i przygotowujemy

Moniki Smakołyki
Makaron z sosem cukiniowo - pomidorowym. 160

niż takie nad którym się bardziej pochylamy ;-) Składniki; 1 mała cukinia 3 pomidory 1 łyżka masła 2 ząbki czosbku 1 mała cebula só, pieprz, 2 łyżki śmietany 20 dag makaronu ( ja użyłam swiderki) ser do posypania ( ja użyłam oscypka ) natka pietruszki do posypania Cukinie myjemy i kroimy w drobną kostke. Moja cukinia była już bardzo dojrzała więc miała też twardą(...)wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy w kostke, dorzucamy na patelnie. Dusimy do miękkości. Jęśli płyn nam szybko wyparowuje to podczas duszenia co chwile dolewamy po odrobinie wody i mieszamy. Kiedy warzywa już są miękkie doprawiamy do smaku. Na samym końcu dodajemy śmietanę energicznie mieszając aby się idealnie rozprowadziła. Makaron wcześniej gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
MAKARON CAPRESE (PEŁNOZIARNISTY) 163

sól świeżo zmielony pieprz 1-2 kulki mozzarelli WYKONANIE: Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie pomidory natnij od dołu lekko na krzyż i sparz je wrzątkiem. Po kilku minutach obierz je ze skóry, wykrój gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przez 1-2 minuty(...)masło, cukier (opcjonalnie), posiekane listki bazylii (kilka odłóż do ozdoby) i podgrzewaj całość przez około 4-5 minut , aż połowa pomidorów się rozpadnie, a z reszty powstanie sos. Odcedzony makaron rozłóż na talerze, polej sosem z pomidorami, a następnie dodaj poszarpaną na kawałki mozzarellę. Danie ozdób pozostałymi listkami bazylii. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
POMIDOROWA Z MIĘSEM MIELONYM I SEREM A'LA SPAGHETTI 134

sól czosnkowa 1/2 łyżeczki  pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki  zioła prowansalskie 1 łyżka  ser żółty starty 1/2 szkl.  makaron kolanka lub spaghetti 1 op.  METODA: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.  Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby(...)doprawiamy solą czosnkową, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i smażymy na rumiano. Dolewamy wodę, zmiksowane blenderem pomidory z puszki Łowicz i koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.  Zupę podajemy z makaronem, na wierzchu nakładamy 1-2 łyżki mięsa i obsypujemy serem żółtym

Kuchnia Paulettes
Makaron z sosem z czerwonej soczewicy i selera naciowego (fit) 205

Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Makaron pełnoziarnisty dla 4 osób  500ml bulionu warzywnego 2 łodygi selera naciowego marchewka puszka krojonych pomidorów  1/3 szklanki soczewicy czerwonej cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, ostra papryka Na patelni podgrzewamy oliwę.  Cebulę obieramy, siekamy w kosteczkę(...)wrzucamy na patelnię. W międzyczasie siekamy seler naciowy w plasterki, a marchewkę obieramy i trzemy na dużych oczkach. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po minucie dorzucamy seler i marchewkę. Smażymy całość kilka minut, po czym dodajemy soczewice, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Następnie podlewamy delikatnie odrobiną wody i dodajemy przyprawy. Dusimy około 15 minut

Kolizje Smaków
zapiekana wieprzowina z makaronem i sosem czosnkowo serowym 177

zacząć gotować. Przyznam szczerze że postanowiłem robić zakupy na www.frisco.pl  , nie tylko z okazji powrotu z zimowych ferii. składniki  dla pięciu osób 500 g makaronu (drobnego) 400 g wieprzowej łopatki 150 g  twardego sera żółtego 3 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka masła 150 ml śmietany 30 % ( słodkiej) 1 puszka pomidorów 2 cebule(...)oraz cebule pokrojonego w cienkie krążki . Następnie na patelnię, do zeszklonej cebuli dokładamy  mięso wieprzowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez siedem, dziesięć minut. Teraz do mięsa dodajemy pomidory z puszki i dusimy na niewielkim ogniu ( pod przykryciem) jeszcze przez dwadzieścia pięć, trzydzieści minut. W tym czasie gotujemy makaron na półtwardo i odcedzamy. Do miski, na tarce

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania