makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:298/561)

Mięso mielone z indyka z pełnoziarnistym makaronem i pomidorem 143

granulowany, przyprawa do mięsa mielonego olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy go al dente (7-8 minut). Między czasie doprawiamy mięso mielone z indyka przyprawami. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem koksowym smażymy mięso. Po przyrządzeniu wszystko podajemy łącznie. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Sałatka makaronowa z salami 81

natka pietruszki posiekana, 2 łyżki majonez, 2 łyżki jogurt naturalny, 2-4 łyżki pieprz, do smaku Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, siekamy w kosteczkę. Salami kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i wytapiamy przez kilka minut, aż zrobi się chrupiące. Ogórek konserwowy kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki

Gotowanie moimi oczami
Spaghetti alla puttanesca 232

czarnych oliwek 1 łyżka kaparów sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Pomidory sparzamy we wrzącej wodzie, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni na oleju smażymy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez

W kuchni Katie
Ryby i studenty głosu nie mają.Ale mają do wkucia międzynarodowe. Ma love? 129

się smażyć kawałki małe. Nie wierzycie? Sami spróbujcie przewracać rybę mając nos w kodeksie i operując drugą patelnią na której smażycie obiad na dzień następny na Uni! Smacznego! I nie zapomnijcie jeszcze przed zabraniem się za rybę ugotować/podsmażyć warzyw czy makaronu! Dla lubiących może być ryż. Pechowcy którzy zapomnieli muszą zjeść z pieczywem! I przydałby się jakiś słoik

Fiolka w kuchni
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami 297

smak. My użyliśmy sera górskiego. Zwykła gołda, czy edamer nie nadadzą intensywnego smaku całej sałatce. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Musi być „al dente”, czyli nie rozgotowany, odcedzamy przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. Orzeszki pinii prażymy na patelni na rozgrzanej patelni, oczywiście patelnia musi być sucha, nie dodajemy oleju, aż zrobią się złoto brązowe

KasiaiKrzysiu.pl
MAKARON ZE SZPINAKIEM  257

skladnik, ja dzisiaj go nie dalam) -margaryna lub maslo roslinne do smazenia. SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Szpinak rozmrazamy, gotujemy makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu, obieramy zabki czosnku,jezeli dodajemy ser zolty scieramy go na tarce o malych oczkach. Rozmrozony szpinak odparowujemy na suchej patelni (bez zadnego tluszczu). Na patelni roztapiamy maslo/margaryne , dodajemy odparowany szpinak i smazymy okolo 7 minut na srednim

PychaDania
KURCZAK W SOSIE SEROWYM 275

słodka – 150 ml * sól, pieprz, papryka – do smaku * świeży szczypiorek * olej do smażenia DODATKOWO: * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta z kurczaka oczyszczamy, delikatnie rozbijamy, umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. W tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone serki topione i zalewamy słodką śmietaną. Wszystko razem

Ostra na Słodko
Sałatka z kurczakiem i pieczarkami 336

filet z kurczaka -0,5 kg pieczarek marynowanych -6 ogórków konserwowych -puszka kukurydzy -4-5 jajek -opakowanie makaronu ryżowego lub dowolnego tortellini -majonez -olej/oliwa do smażenia -gyros, sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni do zrumienienia. Następnie posypujemy obficie gyrosem, jeszcze chwilkę smażymy i odstawiamy do wystudzenia. Makaron/tortellini gotujemy wg instrukcji

KasiekGotuje
Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 156

bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem.  Makaron:  Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodajemy poszatkowane zioła i miksujemy blenderem, aż uzyskamy zielone ciasto. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy naleśniki. Po usmażeniu naleśniki zwijamy w rulon i kroimy na cienkie paski

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron muszle ze szpinakiem 105

mozzarelli w kulce, startej na tarce 250 g. sera fety 200 g serka typu włoskiego WYKONANIE Makaron muszelki wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być lekko twarde. Odcedzić, rozłożyć na talerzu i odstawić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę,smażyć na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszając od czasu do czasu

W kuchennym oknie Ewy
Pomidorowa z dinozaurami 103

cebula duża łyżka smalcu sól pieprz 2 kostki rosołowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki Rodzaj makaronu wybieramy wg.upodobań domowników Zabieramy się do pracy; Do garnka wlewamy wodę, rozpuszczamy bulion w kostkach i doprowadzamy do wrzenia. W miedzy czasie na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, lekko solimy pod sam koniec. Do dobrze wysmażonej cebuli dodajemy

Apetyczna babeczka
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami 261

Zjadłem ostatnio tajski makaron z warzywami w siakimś fast foodzie w jednej z warszawskich galerii. Postanowiłem w domku zrobić coś podobnego. Wyszło danie „na winie”, czyli wrzucamy na patelnię, co się pod rękę nawinie:) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
C - Sałatka "Oddech chińskiego smoka" 360

oliwek Filet z kurczaka pokroić w kostkę, de litanie doprawić solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć na rumiano, odstawić do przestudzenia. Majonez, musztardę i przeprawy z zupek chińskich (bez rosołków) połączyć razem, przygotowanym sosem zalać makaron z zupek i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną drobno kapustę pekińską, papryczki pokrojone w krążki i oczyszczone z nasion

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 147

Składniki (na 2 porcje) - 2/5 opakowania makaronu (ok. 200g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20g), - 2 piersi z kurczaka (ok. 200g), - 1 cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - 4 suszone pomidory (ok. 80g), - opakowanie świeżego szpinaku (ok. 150g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, curry, sos, sojowy. Sposób przygotowania 1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy(...)łyżce oleju i ulubionych przyprawach, i smażymy na patelni teflonowej. 2. Cebulę szklimy na łyżce oleju i dodajemy do niej szpinak. 3. Suszone pomidory kroimy w kostkę. 4. Do szpinaku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory suszone i kurczaka. 5. Całość zagęszczamy jogurtem greckim (możemy dodać również odrobinę wody) 6. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem. Makaron

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
MAKARON Z KURKAMI I KURCZAKIEM, Z ORIENTALNĄ NUTĄ 156

mnie świeże: 2 łodygi rozmarynu i ok.2-3 łyżki pokrojonego tymianku) - ulubiony makaron (u mnie 500g) - olej kokosowy i masło klarowane - szczypior do posypania gotowego dania (nie trzeba) Kurki dokładnie wymyć (najlepiej w wodzie z dodatkiem soli- idealnie się domywają) i obgotować, u mnie ok.10 minut. Na patelni rozgrzać masło i olej kokosowy, wrzucić pokrojoną cebulę, lekko posolić i podsmażyć(...)podsmażamy. Dodajemy obgotowane kurki, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na końcu dodajemy mascarpone i mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy. Ja dolewam jeszcze ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu (dwie łyżki wazowe), by rozrzedzić sos (można dodać także gorącą zwykłą wodę). Do sosu grzybowego z kurczakiem dorzucić ugotowany makaron i całość wymieszać przed podaniem. Można posypać pokrojonym szczypiorem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Lazania z wątróbką i pieczarkami w sosie śmietanowym. 162

serduszek drobiowych. I tak powstało to danie. Lazania z podrobami w sosie śmietanowym. Czego użyłem, na dwie rynienki 25 cm (4 porcje)? -300 gram wątróbki drobiowej -12 serduszek kurzych -makaron do lazanii -śmietanka 30%  -jabłko -pór część biała -8 dużych pieczarek -150 gram startego żółtego sera; użyłem edamskiego -wino białe półwytrawne -świeże oregano -masło klarowane -sos sojowy -sól, pieprz(...)łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko ze skórką, pokrojone w grubsze kostki. Dodajemy posiekaną wątróbkę i oczyszczone przekrojone na połówki serduszka. Smażymy kilka minut, na końcu solimy i pieprzymy. Wątróbkę przekładamy do pieczarek, zalewamy śmietanką i zdejmujemy z ognia. Rynienkę smarujemy masłem, wykładamy makaron (makaronu nie gotujemy). Płat makaronu posypujemy małą ilością

BaRepas
Tagiatelle z sosem bolognese 131

pyszne danie, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Sos bolognese może być podawany z makaronem nitki jak i tagliatelle. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobne kawałki. Marchew obrać i drobno pokroić, to samo zrobić z łodygą selera. Wiadomo selera nie trzeba obierać tylko umyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę, marchew, seler. Smażyć aż wszystko lekko zmięknie(...)dodajcie więcej pieprzu cayenne. Gotować na małym ogniu 30 minut. Wyczytałam gdzieś że sos bolognese lubi długie gotowanie. Znalazłam to w starej książce z oryginalnymi włoskimi przepisami. Ugotować makaron, położyć na talerz, polać sosem i obsypać serem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Penne ze szparagami i ciecierzycą w sosie pomidorowym 177

poprzekrawaj na pół. W dużej głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć warzywa. Duś je około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj odsączoną i wypłukaną pod pod bieżącą woda soczewicę. Wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Dodaj bazylię i kumin. Wymieszaj. Dopraw solą, dodaj mleko kokosowe i pesto. Wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj. Po 3 minutach gotowe

greenscarf
Makaron z boczkiem i krewetkami 155

muszkatołowa Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Boczek pokrój w dużą kostkę (2 – 3 cm). Rozgrzej patelnię i usmaż(...)tłuszczu. Na tłuszczu, który pozostał na patelni – podsmaż krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj kremówkę, posiekaną natkę pietruszki, boczek, dopraw solą, pieprzem i gałką, całość wymieszaj i smaż 2 minuty. Następnie dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze

Moja pasja smaku