WSZYSTKICH makaronów na świecie- Neapoli lubię najbardziej. Prostota wykonania i smak!. Kilka składników sprawią,że odfruniesz-ale właśnie dlatego muszą to być składniki dobrej jakości. SKŁADNIKI:3-4 porcje 1/2 średniej cebuli 2-3 ząbki czosnku (duże) 2 puszki pomidorów pelati-zimą/ latem 1 kg dojrzałych,lub z tego przepisu https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/09/pulpa-pomidorowa.html 1 łyżka ricotty Opcjonalnie ocet balsamiczny(...)Parmezan Oliwa z oliwek Paczka Spaghetti Oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Na patelnię z grubym dnem wlewamy oliwę, dodajemy cebulę w kostkę, chwilkę później czosnek w plasterkach. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy pomidory plus odrobina cukru. Kiedy pomidory się przesmażą, doprawiamy sola, pieprzem, ricottą,bazylią i ew. octem balsamicznym. Makaron spaghetti gotujemy al dente, zostawiamy 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie.Gor
Kopystką po garachgram sera koziego 150 ml śmietanki 30% 200 gram makaronu kokardki (właściwie bardziej nawet pasuje tagliatelle) pół cebuli dwa ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz dodatkowo u mnie świeże oregano i tymianek W drobną kostkę kroimy cebulkę i czosnek. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą z oliwek. Dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy(...)zostawmy na koniec do posypania) i śmietankę 30%. Dusimy na wolnym ogniu aż ilość śmietanki zredukuje się o połowę i zrobi się bardziej gęsta. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu (potem odcedzamy i broń Boże nie przelewamy zimną wodą!). Sos jest już gotowy. Ser kozi kroimy w drobną kostkę. Zioła: oregano i tymianek myjemy i siekamy
Mango Papajagęstą śmietaną lub jajkiem. Te ze zdjęć to pierwsze, jakie zrobiłam. Zapamiętam właśnie ich smak na długo, może też Wam posmakuje tak, jak mnie. ;) Składniki: ok. 150 g makaronu conchiglione (duże muszle) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała pierś kurczaka 1/2 zielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych(...)pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Podsmażyć krótko na 2 łyżkach oliwy, zdjąć z patelni i na tej samej podsmażyć krótko pokrojone w duże krążki cebulkę i pokrojoną w sporą kostkę paprykę (tylko do momentu aż się zeszklą). Mięso, cebulę i paprykę przełożyć do miski, odstawić. 2. Makaron gotować przez połowę wyznaczonego czasu, osączyć na sicie, jeszcze gorący skropić oliwą, żeby się
Kuchnia Prezydentowejbardzo dużych oczkach. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oleju na patelni, doprawić solą, dodać do farszu. Składniki farszu dokładnie wyrobić, najlepiej ręcznie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję na blacie podsypanym lekko mąką (ja wspomagam się maszynką do wałkowania ciasta na makaron, przepuszczam 2x na "1", następnie na "2" i ciasto gotowe). Metalową obręczą(...)wrzucam partiami do wrzącej, osolonej wody (dodaję także łyżeczkę oleju) i gotuję od wypłynięcia na powierzchnię ok.2-3 minuty. Podaję prosto z wody z podsmażoną cebulką lub podsmażone chwilę na patelni (na oleju kokosowym) również z drobno pokrojoną, podsmażoną cebulką. Mniam... palce lizać... ;-) Pierogi można sobie przygotować wcześniej i zamrozić je (ja mrożę surowe, każdy osobno, na specjalnej tacy do mrożenia
Smaczne Zdroweskładnikiem tajemniczym jest.....szpinak :) Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moją traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny. Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku mrożonego 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3 ząbki czosnku średnia cebula ok. 20 dag sera żółtego sera (plastry albo kostka ) przyprawy:oregano, bazylia , sól , pieprz(...)całość podgrzewamy do momentu odparowania wody. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso aż zrobi się "białe". Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego i dusimy ok. 20 minut pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia,wbijamy jajo i doprawiamy przyprawami. Najlepiej smakuje farsz , gdy jest lekko pikantny. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy makaron cannelloni. Rurki napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanie sosu beszamelowego
Różne smaki w kuchniwszelkie nowości w tym zakresie zawsze przykłuwają moją uwagę. Już od jakiegoś czasu zabierałam się za zrobienie zapiekanki w formie nadziewanych muszli. W końcu udało mi się zakupić makaron (o dziwo nawet w hipermarketach nie zawsze jest dostępny) , więc zostało mi jedynie wymyślenie co dalej z nimi zrobić ... Zwykle nadziewam Cannelonni, więc muszle wydały mi się miłą(...)podsmażyć na maśle. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować sos pomidorowy. Na patelni podsmażyć pozostałą cebulę. Dodać pomidory z puszki i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy , czosnek, cukier, ocet i przyprawy. Dusić do momentu aż powstanie gładki sos. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu (aldente). Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić po całym
Mania Gotowaniabursztyn do posypania Jak przyrządzić? Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj i podduś na niej pokrojonego w kostkę świeżego pomidora razem z drobną kostką cebuli, czosnku i suszonego pomidora. Po kilku minutach dodaj pomidory z puszki razem z zalewą, przypraw do smaku, dodaj cukier, chwilę duś do połączenia składników. W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego
Zasmakuj Kuchnibursztyn do posypania Jak przyrządzić? :) Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj i podduś na niej pokrojonego w kostkę świeżego pomidora razem z drobną kostką cebuli, czosnku i suszonego pomidora. Po kilku minutach dodaj pomidory z puszki razem z zalewą, przypraw do smaku, dodaj cukier, chwilę duś do połączenia składników. W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego
Zasmakuj Kuchniosób ) * makaron wstążki – ok. 200 g * dynia – 200 g * śmietana słodka 18% – ok. 200 ml * duża cebula – 1 szt * masło – 150 g * parmezan – 4 łyżki *czosnek – 1 ząbek *świeża chili – 1 szt * sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku * świeża natka pietruszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę oraz(...)muszkatołową, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy do miękkości ( ok. 15 minut ). Dolewamy śmietankę, dodajemy połowę parmezanu, posiekaną natkę, sól i pieprz – mieszamy. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, resztą parmezanu i świeżą natką. Smacznego
Ostra na SłodkoDokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Wlewamy pomidorowy sos, doprawiamy oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem podsmażamy przez ostatnie 7-10 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. 3. Na talerze wykładamy
My Culinary Artżółty), sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy do miękkości lub al dente w osolonej wodzie. 2. Boczek kroimy w drobne plasterki. Wrzucamy go na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy aż będzie mocno rumiany, następnie wykładamy go na bok. 3. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do rozgrzaną patelnię z oliwą po boczku. 4. Cebulę obieramy(...)żółtkami jaj, dodajemy starty ser żółty (nie za dużo, żeby nie zrobił się ulepek;-. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Mieszamy boczek z czosnkiem i cebulą. Dodajemy makaron i mieszamy. 7. Powoli, cały czas mieszając dodajemy sos jajeczno śmietanowy. 8. Kilka minut trzymamy jeszcze danie na małych ogniu, aby sos lekko zgęstniał i wszystkie składniki się połączyły. Możemy dodać
Kuchnia Pełna Pasjiznajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które razem cudownie się uzupełniają :) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego penne 1 słoiczek zielonego pesto 800 g pomidorów włoskich z puszki lub butelki 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 450 g mozzarelli 2 duże cukinie Rozgrzać suchą patelnię. Cukinie umyć i obrać, pokroić na plasterki ok. 1 cm. Na patelni(...)pomidorów i ułożyć połowę mozzarelli. Wyłożyć pozostałą cukinię i wylać resztę pomidorów, przyłożyć resztą sera. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*C, ok 20-25 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszać z pesto w garnku. W misce ułożyć makaron, na wierzch wyłożyć zapiekaną cukinię, polać pomidorami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogświeżej bazylii można ewentualnie użyć suszonej, ale nie wygląda to już tak dobrze. Penne z bakłażanem i pomidorkami 2015-03-13 12:57:32 Lekka, zdrowa i sprawdzona kompozycja makaronu penne, bakłażana i pomidorów z dodatkiem parmezanu i świeżej bazylii. Łatwe i szybkie danie na każdą porę dnia i roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średni bakłażan(...)minut czasami przerzucając lub mieszając kawałki. W międzyczasie na osobnej patelni na dużym ogniu rozgrzewamy kolejną łyżkę oliwy. Wrzucamy na nią pomidorki i czosnek. Smażymy intensywnie przez nie więcej niż 2 minuty często mieszając. Dodajemy do uduszonego bakłażana i mieszamy. W międzyczasie gotujemy również makaron – z uwzględnieniem zaleceń producenta, w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, al dente
Kulinarna Pokusadziś mięciutkie i chude mięso z indyka w sosie pieczarkowym. Składniki: mięso gulaszowe z indyka pieczarki parę suszonych grzybków cebula śmietana czosnek majeranek sól,pieprz zioła prowansalskie marchewka pietruszka makaron olej Mięso z indyka przyprawiłam czosnkiem i przyprawami. Polałam oliwą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Następnie wstawiłam do piekarnika. Podlałam wodą. Piekłam w temp.180 stopni przez godzinę(...)grzybków. Po usmażeniu przełożyłam wszystko do miseczki i zmiksowałam. Przełożyłam na patelnię i dodałam śmietanę. Wymieszałam i dodałam do sosu,który wytworzył się z pieczenia indyka. Nie wygląda to może zbyt pięknie... ale zapewniam,że powstałe smaki były rewelacyjne. Sos cudownie pachniał grzybami. Podawałam pokrojonego indyka z makaronem. Smacznego
potrawyregionalne