makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:295/561)

Makaron z sosem śmietanowym i kurkami oraz kozim serem 133

gram sera koziego 150 ml śmietanki 30% 200 gram makaronu kokardki (właściwie bardziej nawet pasuje tagliatelle) pół cebuli dwa ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz dodatkowo u mnie świeże oregano i tymianek W drobną kostkę kroimy cebulkę i czosnek. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą z oliwek. Dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy(...)zostawmy na koniec do posypania) i śmietankę 30%. Dusimy na wolnym ogniu aż ilość śmietanki zredukuje się o połowę i zrobi się bardziej gęsta. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu (potem odcedzamy i broń Boże nie przelewamy zimną wodą!). Sos jest już gotowy. Ser kozi kroimy w drobną kostkę. Zioła: oregano i tymianek myjemy i siekamy

Mango Papaja
Conchiglione z kurczakiem, zieloną papryką i oliwkami 163

gęstą śmietaną lub jajkiem.  Te ze zdjęć to pierwsze, jakie zrobiłam. Zapamiętam właśnie ich smak na długo, może też Wam posmakuje tak, jak mnie. ;) Składniki: ok. 150 g makaronu conchiglione (duże muszle) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała pierś kurczaka 1/2 zielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych(...)pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Podsmażyć krótko na 2 łyżkach oliwy, zdjąć z patelni i na tej samej podsmażyć krótko pokrojone w duże krążki cebulkę i pokrojoną w sporą kostkę paprykę (tylko do momentu aż się zeszklą). Mięso, cebulę i paprykę przełożyć do miski, odstawić. 2. Makaron gotować przez połowę wyznaczonego czasu, osączyć na sicie, jeszcze gorący skropić oliwą, żeby się

Kuchnia Prezydentowej
PIEROGI ORKISZOWE Z KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI NAJLEPSZE 182

bardzo dużych oczkach. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oleju na patelni, doprawić solą, dodać do farszu. Składniki farszu dokładnie wyrobić, najlepiej ręcznie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję na blacie podsypanym lekko mąką (ja wspomagam się maszynką do wałkowania ciasta na makaron, przepuszczam 2x na "1", następnie na "2" i ciasto gotowe). Metalową obręczą(...)wrzucam partiami do wrzącej, osolonej wody (dodaję także łyżeczkę oleju) i gotuję od wypłynięcia na powierzchnię ok.2-3 minuty. Podaję prosto z wody z podsmażoną cebulką lub podsmażone chwilę na patelni (na oleju kokosowym) również z drobno pokrojoną, podsmażoną cebulką. Mniam... palce lizać... ;-) Pierogi można sobie przygotować wcześniej i zamrozić je (ja mrożę surowe, każdy osobno, na specjalnej tacy do mrożenia

Smaczne Zdrowe
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem 239

składnikiem tajemniczym jest.....szpinak :) Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moją traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny.   Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku mrożonego 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3 ząbki czosnku średnia cebula ok. 20 dag sera żółtego sera (plastry albo kostka ) przyprawy:oregano, bazylia , sól , pieprz(...)całość podgrzewamy do momentu odparowania wody. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso aż zrobi się "białe". Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego i dusimy ok. 20 minut pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia,wbijamy jajo i doprawiamy przyprawami. Najlepiej smakuje farsz , gdy jest lekko pikantny.  Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy makaron cannelloni. Rurki napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanie sosu beszamelowego

Różne smaki w kuchni
Muszle z trzema serami nadziewane mięsem mielonym 279

wszelkie nowości  w tym zakresie zawsze przykłuwają moją uwagę. Już od jakiegoś czasu zabierałam się za zrobienie zapiekanki w formie nadziewanych muszli. W końcu udało mi się zakupić makaron   (o dziwo nawet w hipermarketach nie zawsze jest dostępny) , więc zostało mi jedynie wymyślenie co dalej z nimi zrobić ...   Zwykle nadziewam Cannelonni, więc muszle wydały mi się miłą(...)podsmażyć na maśle. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki.   Przygotować sos pomidorowy. Na patelni podsmażyć pozostałą cebulę. Dodać pomidory z puszki i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy , czosnek, cukier, ocet i przyprawy. Dusić do momentu aż powstanie gładki sos.   Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu (aldente). Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić po całym

Mania Gotowania
Spaghetti pomidorowe z rzeżuchą 117

bursztyn do posypania Jak przyrządzić? Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj i podduś na niej pokrojonego w kostkę świeżego pomidora razem z drobną kostką cebuli, czosnku i suszonego pomidora. Po kilku minutach dodaj pomidory z puszki razem z zalewą, przypraw do smaku, dodaj cukier, chwilę duś do połączenia składników. W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego

Zasmakuj Kuchni
Spaghetti pomidorowe z rzeżuchą 165

bursztyn do posypania Jak przyrządzić? :) Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj i podduś na niej pokrojonego w kostkę świeżego pomidora razem z drobną kostką cebuli, czosnku i suszonego pomidora. Po kilku minutach dodaj pomidory z puszki razem z zalewą, przypraw do smaku, dodaj cukier, chwilę duś do połączenia składników. W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego

Zasmakuj Kuchni
WSTĄŻKI Z DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PARMEZANEM 144

osób ) * makaron wstążki – ok. 200 g * dynia – 200 g * śmietana słodka 18% – ok. 200 ml * duża cebula – 1 szt * masło – 150 g * parmezan – 4 łyżki *czosnek – 1 ząbek *świeża chili – 1 szt * sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku * świeża natka pietruszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę oraz(...)muszkatołową, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy do miękkości ( ok. 15 minut ). Dolewamy śmietankę, dodajemy połowę parmezanu, posiekaną natkę, sól i pieprz – mieszamy. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, resztą parmezanu i świeżą natką. Smacznego

Ostra na Słodko
Spaghetti z lekko pikantnym sosem pomidorowym z wołowiną 186

Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Wlewamy pomidorowy sos, doprawiamy oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem podsmażamy przez ostatnie 7-10 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. 3. Na talerze wykładamy

My Culinary Art
Spaghetti carbonara 414

żółty), sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy do miękkości lub al dente w osolonej wodzie. 2.  Boczek kroimy w drobne plasterki. Wrzucamy go na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy aż będzie mocno rumiany, następnie wykładamy go na bok. 3. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do rozgrzaną patelnię z oliwą po boczku. 4. Cebulę obieramy(...)żółtkami jaj, dodajemy starty ser żółty (nie za dużo, żeby nie zrobił się ulepek;-. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Mieszamy boczek z czosnkiem i cebulą. Dodajemy makaron i mieszamy. 7. Powoli, cały czas mieszając dodajemy sos jajeczno śmietanowy. 8. Kilka minut trzymamy jeszcze danie na małych ogniu, aby sos lekko zgęstniał i wszystkie składniki się połączyły. Możemy dodać

Kuchnia Pełna Pasji
Penne z pesto i cukinią zapiekaną w pomidorach z mozzarellą 197

znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które razem cudownie się uzupełniają :) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego penne 1 słoiczek zielonego pesto 800 g pomidorów włoskich z puszki lub butelki 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 450 g mozzarelli 2 duże cukinie Rozgrzać suchą patelnię. Cukinie umyć i obrać, pokroić na plasterki ok. 1 cm. Na patelni(...)pomidorów i ułożyć połowę mozzarelli. Wyłożyć pozostałą cukinię i wylać resztę pomidorów, przyłożyć resztą sera. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*C, ok 20-25 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszać z pesto w garnku. W misce ułożyć makaron, na wierzch wyłożyć zapiekaną cukinię, polać pomidorami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Penne z bakłażanem i pomidorkami 129

świeżej bazylii można ewentualnie użyć suszonej, ale nie wygląda to już tak dobrze. Penne z bakłażanem i pomidorkami 2015-03-13 12:57:32 Lekka, zdrowa i sprawdzona kompozycja makaronu penne, bakłażana i pomidorów z dodatkiem parmezanu i świeżej bazylii. Łatwe i szybkie danie na każdą porę dnia i roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średni bakłażan(...)minut czasami przerzucając lub mieszając kawałki. W międzyczasie na osobnej patelni na dużym ogniu rozgrzewamy kolejną łyżkę oliwy. Wrzucamy na nią pomidorki i czosnek. Smażymy intensywnie przez nie więcej niż 2 minuty często mieszając. Dodajemy do uduszonego bakłażana i mieszamy. W międzyczasie gotujemy również makaron – z uwzględnieniem zaleceń producenta, w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, al dente

Kulinarna Pokusa
PIECZONY INDYK W SOSIE PIECZARKOWYM 142

dziś mięciutkie i chude mięso z indyka w sosie pieczarkowym. Składniki: mięso gulaszowe z indyka pieczarki parę suszonych grzybków cebula śmietana czosnek majeranek sól,pieprz zioła prowansalskie marchewka pietruszka makaron olej Mięso z indyka przyprawiłam czosnkiem i przyprawami. Polałam oliwą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Następnie wstawiłam do piekarnika. Podlałam wodą. Piekłam w temp.180 stopni przez godzinę(...)grzybków. Po usmażeniu przełożyłam wszystko do miseczki i zmiksowałam. Przełożyłam na patelnię i dodałam śmietanę. Wymieszałam  i dodałam do sosu,który wytworzył się z pieczenia indyka. Nie wygląda to może zbyt pięknie... ale zapewniam,że powstałe smaki były rewelacyjne. Sos cudownie pachniał grzybami. Podawałam pokrojonego indyka z makaronem. Smacznego

potrawyregionalne
Kremowa zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem 125

cebulę dusiłam na oleju z dodatkiem czosnku i bazylii) pieprz, sól ulubiony makaron śmietana jogurtowa 10% cukier do regulacji kwasowości Zanim rozpoczniemy przygotowywanie pomidorów, polecam najpierw umyć paprykę, oczyścić z pestek i wsadzić ją do piekarnika (aż do momentu kiedy skórka będzie przypalona) - można grillować paprykę na patelni zamiast pieczenia.  W tym czasie, możemy przygotować cebulę - obieramy, kroimy(...)Kroimy obraną paprykę na kawałki i wrzucamy do pomidorów, podsmażonej cebulki. Dodajemy przyprawy i zioła. Gotujemy ok. 15 min.  Podczas, gdy warzywa się gotują my możemy osobno ugotować makaron. U mnie dzisiaj mini kokardki. Nie polecam dodawać dużego makaronu - będzie wyglądał mało efektownie.  Gdy warzywa będą już lekko podduszone możemy dodać bulion. Bulionem możemy regulować gęstość.  Zupę

Kuchnia moimi oczami
Zakupy on-line, obiad w realu ! - ( makaron z pulpetami w sosie paprykowo-pomidorowym ) 156

pieprz mielona kolendra  dowolny makaron - u mnie pełnoziarniste wstążki Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Mięso zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w malakserze ( ja zmiksowałam ). Do mięsa dodać jajko oraz łyżkę bułki tartej. Doprawi solą i pieprzem. Z masy formować małe pulpeciki, obtaczać delikatnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć pulpety(...)pokroić w kostkę. Z patelni zdjąć pulpety, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Do lekko zeszkolnej cebulki dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać pomidory z puszki. Gdy pomidory się rozpadną, dodać harissę - wymieszać. Następnie do sosu włożyć pulpety - dusić całość około 10 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Podawać z ugotowanym makaronem. Przed podaniem danie posypać

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania