makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:290/561)

Spaghetti Napoli 176

ugotować zgodnie z przepisem  na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu przygotować sos. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę. Pomidory wylać z puszki do miseczki i zmiksować blenderem na gładką masę, lub jeśli ktoś woli sos z kawałkami pomidorów, rozgnieść je widelcem. Na rozgrzaną na patelni oliwę/olej wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić.  Następnie, do zeszklonej(...)minut, aż do zgęstnienia sosu. Następnie dodać ocet balsamiczny, cukier, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku i gotować jeszcze przez około 5 minut. Gotowy sos wymieszać z makaronem. Spaghetti podawać natychmiast po przygotowaniu, posypane startym serem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem i pieczarkami 262

natki pietruszki; 1 czubata łyżka masła; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć z oleju. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek(...)odparuje. Następnie dodać odsączonego tuńczyka i chwilę razem podsmażać. Do sosu wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i chwilę gotować, aż delikatnie zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem. Makaron podawać oprószony natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym. Śmietanę można

Gospodyni Miejska
Pesto z jarmużu 160

obrywamy listki, które dokładnie myjemy i odsączamy. Na patelni prażymy chwilkę słonecznik. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu, dorzucamy nasiona i blenderujemy. Dokładamy do pojemnika jarmuż i żółty ser. Ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem (w sporych ilościach) i  mieszamy. Pesto możemy podać z makaronem lub np. na grzankach

Kolizje Smaków
Muszle nadziewane mięsem mielonym 148

mielonego wieprzowego cebula marchew 2 ząbki czosnku opakowanie makaronu Lumaconi 500 g ( muszelki) ser żółty wędzony ok. 200 g słoik pomidorów suszonych w zalewie opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki  koncentratu sól , pieprz, bazylia , oregano olej Sposób przygotowania Czosnek , cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy czosnek, delikatnie go szklimy. Następnie dokłądamy

Słodkości i nie tylko
Zapiekanka makaronowa w meksykańskim stylu 167

cebulk ą ... a to wszystko przyprawione chili. Wierzch zapiekanki posypałam obficie serem żółtym. Makaron w zapiekance możemy zastąpić ryżem. Zapraszam 😊 Składniki (forma o średnicy 26 cm): makaron 250 g, pomidory z puszki 1 opakowanie, pieczarki 300 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe lub wołowe 350 g, papryka czerwona pół szt, kukurydza pół puszki, fasola czerwona pół puszki, czosnek(...)mięso będzie miękkie. Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na osobnej patelni. Dodajemy pokrojon ą  w kostkę czerwon ą  paprykę i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy czerwon ą  fasolkę, kukurydze, pomidory z puszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, usmażone mięso i przyprawiamy do smaku.  Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, Następnie odcedzamy i wykładamy na wysmarowan

kulinarne odsłony pati
Lasagne bolognese (wersja klasyczna) 206

digotuje.blogspot.com Co prawda - przygotowanie lasagne wymaga poświęcania trochę czasu, ale końcowy efekt jest tego wart i to bezapelacyjnie. To taka włoska zapiekanka, której nikt się nie oprze... płaty makaronu lasagne żółty ser (ok 150-200g) masło do wysmarowania formy Sos mięsno-pomidorowy: 400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowego) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów(...)dusić około 10 minut i następnie d oprawić do smaku. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę. (Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić.) Zdjąć z ognia i mieszając (aż sos zgęstnieje) dolać mleko. Przyprawić. Formę dokładnie wysmarować masłem i układać warstwowo: płaty makaronu, sos beszamelowy, sos mięsno-pomidorowy, żółty ser. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron z sosem

Di gotuje
Sos kokosowy z mango i selerem 111

Lekki sos na letnie dni. Do podania z makaronem lub ryżem. Do ryby i drobiu. Lekko pikantny, lekko słodki, lekko kwaśny. Pyszny mocno, a przy tym szybki i prosty w wykonaniu. Dokładnie tak, jak większość z nas lubi – szybko, smacznie i zdrowo. mała puszka, 200 ml mleka kokosowego (u mnie 80% miąższu, 20% wody) jedno mango, bardziej zielone, mniej(...)kroimy w talarki lub kostkę. Mango obieramy, kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy mleko kokosowe. Dodajemy selera i chwilę dusimy. Następnie dodajemy mango, sok z cytryny i przyprawy. Zmniejszamy temperaturę i redukujemy sos, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany.   Sos podałam z duszonym na parze dorszem i makaronem soba. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje

Kucharzyca
Makaron z kurczakiem i warzywami 634

cukru, świeże listki bazylii, mieszanka przypraw z czosnkiem do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy przyprawą z czosnkiem. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a cukinię, marchewkę i paprykę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim mięso. Dodajemy marchew, paprykę, cebulę(...)solą, pieprzem i dusimy  kilka min. Najlepiej żeby warzywa były al dente, wiec czas duszenia i smażenia zależy od grubości pokrojonych warzyw. Do uduszonego mięsa w warzywach dodajemy makaron, delikatnie mieszamy i podajemy z świeżą bazylią. Smacznego

Moniki Smakołyki
Spaghetti z pulpecikami 144

więc chyba dlatego mam ochotę na "cięższe" jedzenie. Przepis na ten makaron był efektem przeglądania zapasów z lodówki. Sycące danie dla kilku osób.  Składniki /dla 4 osób/: opakowanie makaronu spaghetti kilka lisków bazylii Pulpety: 400 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego/drobiowego) 1/2 cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 dymka ze szczypiorkiem 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz(...)rozgrzanym oleju.  Sos: Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do nich pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż do czasu powstania sosu. Dodać śmietanę i wymieszać. Na koniec zblendować, by uzyskać gładki sos. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Połączyć z sosem i pulpecikami i podgrzać

Pasja Smaku
Filet kukurydziany duszony w mleku kokosowym z ananasem 144

kawałki, paski i przyprawiamy solą. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy fileta. Podlewamy bulionem. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka. Papryki drobno siekamy i razem z mlekiem kokosowym dodajemy do potrawy. Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Dla podniesienia smaku możemy dodać trochę soku z ananasa. Podajemy na ciepło z ryżem lub makaronem ryżowym. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
SPAGHETTI BOLOGNESE 106

jadłam. Składniki: opakowanie makaronu spaghetti Lubella 70- 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 2 marchewki 2 puszki pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 2 plastry boczku 200ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mleka zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól , pieprz Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki(...)składniki na patelni będą już podsmażone dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne kulki, podduszamy.    Dodajemy wino, gotujemy kilka minut, aby alkohol mógł odparować.  Pomidory z puszki rozdrabniamy, dodajemy je do mięsa. Całość gotujemy jeszcze kilkanaście minut.  Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu

Słodki Zakątek
Spaghetti z pulpecikami 145

makaronu spaghetti ( ja wolę makaron wstążkę)  ser parmezan starty według uznania lub inny ser żółty starty według uznania Przygotowanie: W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy otrzymaną masę i formujemy pulpeciki, każdego oprószając bułka tartą. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, kulki smażymy(...)ręczniku papierowym. Na tej samej patelni na średnim ogniu smażymy cebulę , czosnek i dodajemy resztę składników. Wszystkie składniki należy wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Smażymy ok 40 min tak aby powstała konsystencja sosu. Do sosu wkładamy usmażone pulpeciki, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok 15 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron i przekładamy na talerze, na górze układamy

Niezły Młynek
Kurczak w sosie kurkowym 154

pieprzem i go przesmażamy Gdy kurczak jest przesmażony dodajemy do niego śmietanę i chwile dusimy  Do patelni z kurczakiem i śmietaną dodajemy - przesmażone kurki oraz drobno pokrojona pietruszkę Mieszamy i chwile dusimy aż wszystkie smaki się połączą Podajemy z ulubionym makaronem Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (2porcje): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Lane kluseczki z piwnym kurczakiem i warzywami 139

Lubię tak szybko i sprawnie pokroić, posiekać i na patelnię a potem chwilę smażymy, dusimy, przyprawiamy i danie na talerz. Taki jest dzisiejszy obiad, będzie szybko

Moje Małe Czarowanie
Kurczak w porach 143

przepłukujemy pod wodą. Na patelkę wrzucamy masło i dusimy na nim pora aż zmięknie. Zdejmujemy pora, na patelnie wrzucamy kuraka i przesmażamy. Gdy kura będzie ok dorzucamy przesmażonego pora, śmietanę sól i pieprz. Chwilkę dusimy i gotowe. Wyśmienite z ryżem albo makaronem. Smacznego !!!! Wartość odżywcza oraz kalorie: Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Pad thai z wołowiną 460

sosu sojowego jasnego ½ łyżeczki płatków chili 150g grzybów enoki, albo pieczarek lub boczniaków 250g ugotowanego al dente makaronu ryżowego 2 jajka 2 ząbki czosnku 4 pełne łyżki oleju kokosowego kawałek imbiru wielkości kciuka garść orzeszków ziemnych lub nerkowców, podprażone na suchej patelni – całe lub pokruszone w moździerzu szczypior, natka lub kolendra do podania limonka do skropienia SKŁADNIKI SOSU PAD THAI

Karo in the Kitchen
Brukselka z boczkiem i syropem klonowym 151

wstaw do rozgrzanego piekarnika. 5. Piecz około 20-30 minut. 6. Podsmaż bekon na dobrze rozgrzanej patelni. Wytopionym tłuszczem możesz zastąpić olej z punktu 4. Smacznego! Przepis wypatrzony u Sylwi na poranne.com w epoce kamienia łupanego blogerskiego gdy istniał jeszcze Makaron i Rodzynka,a Fojcik nie miała dredów

U Fiolki
Sałatka makaronowa z ogórkiem, kukurydzą konserwową, prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. 211

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron, ogórki, kukurydzę mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek, jogurt i majonez łączymy. Sos solimy oraz pieprzymy do smaku i łączymy z warzywami. Na patelni prażymy słonecznik i sezam. Ziarna studzimy i dodajemy do sałatki. Smacznego

Smak mojego domu
Fusilli ze szpinakiem i białą kiełbasą oraz Pecorino Romano DOP 119

właśnie robione na szybko i w nocy ,szumią i są takie jakie są. No cóż,człowiek jest istotą słabą. Miałam się nie dzielić moimi nocnymi poczynaniami,ale że makaron był pyszny i niezwykle prosty w przygotowaniu, to poniosło mnie i jest przepis, warto się nim podzielić. Składniki fusilli/świderki u mnie - Malma czerwona cebula puszka krojonych pomidorów bez skórki biała(...)bazylia Nastaw wodę, posól i międzyczasie podsmaż na dużej patelni, na oleju kokosowym cebulę pokrojoną w pióra oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Kiedy kuchnia napełni się smakowitym zapachem, dołóż pomidory z puszki..a po chwili dołóż szpinak i zamknij pokrywkę. Kiedy szpinak opadnie i zwiędnie przemieszaj go i wsyp makaron na szpinak. Zamieszaj. Podawaj z tartym serem Pecorino lub Parmezanem

Z Kuchni Do Kuchni
CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM, CUKINIĄ I PIECZARKAMI 162

czosnku, sól, pieprz, bazylia, cukier, słodka papryka w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 14 rurek makaronu cannelloni , ½ cukinii, 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Nadzienie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy pieczarki, cukinię

słodki bratek
TOP 50 - Gadżety kuchenne, które chciałabyś mieć! 151

Ryżowar (279,90) 3. Pokrywka zapobiegająca kipieniu (179,90) 4. Jogurtownica (189,90) 5. Patelnia wielofunkcyjna (229,90) 6. Zestaw do fondue (99,90) 7. Mata do makaroników (79,90) 8. Deska do krojenia pieczywa 9. Krajalnica do makaronu (39,90) 10. Podajnik do folii i papieru (84,90) 11. Kultowe foremki orzeszki (6,90) 12. Zaparzacz do herbaty

Tradycyjna Kuchnia
PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURKAMI 134

MAKARONEM Składniki: 0,5 kg kurek 1 cebula masło około 2 łyżki świeży koperek śmietana 18% makaron sól,świeżo mielony czarny pieprz Te pięknie pomarańczowe grzybki dokładnie oczyściłam i umyłam. Pokroiłam w kostkę cebulę i podsmażyłam ją na maśle na patelni przez około 10 minut. Dolałam odrobinę wody,żeby cebula zmiękła a następnie dodałam kurki. Dusiłam wszystko około 15 minut

potrawyregionalne
Brukselka z boczkiem i syropem klonowym 167

wstaw do rozgrzanego piekarnika. 5. Piecz około 20-30 minut. 6. Podsmaż bekon na dobrze rozgrzanej patelni. Wytopionym tłuszczem możesz zastąpić olej z punktu 4. Smacznego! Przepis wypatrzony u Sylwi na poranne.com w epoce kamienia łupanego blogerskiego gdy istniał jeszcze Makaron i Rodzynka,a Fojcik nie miała dredów

Fiolka w kuchni
Bazyliowe tagliatelle z cukinią 158

zwijamy w rulon i siekamy na ok 6mm paseczki. Możemy również użyć maszynki do makaronu tagliatelle. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju.  2. Sos: Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Całość ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Na patelni rozgrzewamy oleje, dodajemy posiekany drobno czosnek. Rumienimy. Zasypujemy startą cukinią i dusimy na wolnym ogniu. Mleko kokosowe

Kuchnia w czekoladzie
Niskokaloryczny makaron z sosem pomidorowym 312

ziołami oraz papryką smażymy kurczaka na rozgrzanej teflonowej patelni, aż opiecze się z każdej ze stron i nie będzie surowy dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów (razem z sokiem) oraz koncentrat smażymy, aż sok się zredukuje i powstanie gęsty sos przyprawiamy solą, pieprze, ostrą papryką, ziołami (dałam ich sporo) dodajemy do sosu makaron (przygotowany zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu) i trzymamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką / Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers 269

szczypta płatków chilli 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka startego parmezanu garść świeżych listków bazylii Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, zazwyczaj od 10 do 12 minut. Odcedź i odstaw. W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu oliwę, włóż kurczaka i smaż do zarumienieni, przez około 6 do 8 minut. Przełóż

karmelowy
Conchiglioni nadziewane kurczakiem, kurkami i serami w sosie pomidorowym 348

Brie  sól pieprz oliwa z oliwek oregano  łyżka miodu ząbek czosnku jedna szalotka szczypta kurkumy Makaron gotujemy al dente a następnie każdą sztukę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Ząbek czosnku i szalotkę kroimy drobno, łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej czosnek i szalotkę. Dodajemy drobno pokrojoną pierś kurczaka, doprawiamy szczyptą kurkumy, solą i pieprzem

Mango Papaja
MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI 212

mielony pieprz - rozmaryn (świeży lub suszony) - suszony czosnek (nie trzeba) - dowolny makaron Wszystkie grzyby umyć i pokroić na mniejsze kawałki, w dwie osobne miski. Na patelni/w garnku rozgrzać trochę oliwy lub oleju kokosowego i podsmażyć boczniaki. Posolić, posypać świeżo mielonym pieprzem i przełożyć do miseczki. Następnie na patelni podsmażyć na oliwie lub oleju pokrojoną w większą kostkę cebulę, dodać umyte(...)którą puszczą pieczarki) doprawiamy danie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładamy usmażone wcześniej boczniaki, doprawiamy rozmarynem, mieszamy.  Na końcu dodajemy serek mascarpone i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z makaronem, np.pappardelle lub innym dowolnym. Najlepiej wymieszać makaron z sosem w garnku i taki nakładać na talerze. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania