ząbek czosnku świeżo start parmezan 1 opakowanie makaronu spaghetti Malma mąka do obtoczenia pulpecików olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielimy, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy, tak aby masa była klejąca. Z mięsa formujmy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Pulpeciki smażymy ze wszystkich stron(...)będzie za gęsty możemy go troszkę rozrzedzić odrobiną wody. Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy ( zalewamy wrzątkiem na 20 sekund i odcedzamy). Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Brokuły wrzucamy do sosu śmietanowego, przyprawiamy, dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu, rozgnieciony ząbek czosnku i delikatnie mieszamy. Spaghetti
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka cukru 1 cukinia 200 g śmietany 30% 400 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty) przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, curry i dodatkowo kurkumą. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią przyprawione mięso. Smażyć mieszając, do momentu, aż kurczak(...)pokroić w małą kostkę. Do mięsa wlać śmietanę, dodać cukinię i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż cukinia lekko już zmięknie, następnie dodać również szparagi. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem oleju i soli al dente. Gdy warzywa będą już miękkie, to dodać makaron, delikatnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić
Passions hobbies lifeSkładniki dla 2 osób: 250g makaronu typu kolanka, świderki, kokardki 1 duża cukinia 6 średniej wielkości pieczarek 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% Sól, pieprz do smaku Parmezan do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Olej rozgrzewamy. Na patelnię wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, rumienimy. Dodajemy pokrojone
Kuchnia w czekoladziefont-family:"Times New Roman","serif";} Składniki (4 porcje): 9 płatów makaronu lasagne 500 g szpinaku (u mnie mrożony) 100 g sera pleśniowego kulka mozzarelli ok. 100 g sera żółtego oregano gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sos beszamelowy Wykonanie: Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy posiekany czosnek ze szpinakiem, po czym doprawiamy gałką muszkatołową(...)całość: spód naczynia do zapiekania smarujemy masłem, potem układamy pierwszą warstwę płatów makronu, polewamy sosem beszamelowym i nakładamy część szpinaku, po czym posypujemy niewielką ilością startego sera żółtego. Przykrywamy makaronem. Potem znowu polewamy beszamelem, wykładamy część szpinaku i posypujemy odrobiną sera żółtego. Na ostatniej warstwie makaronu ponownie nakładamy ostatnią już część beszamelu i posypujemy żółtym serem i układamy na wierzchu
psgotujemyprzepis tutaj (klik) (opcjonalnie 1 świeża papryczka chili) makaron wstążki z czosnkiem niedźwiedzim (ilość według uznania) sól, pieprz Wykonanie: Krewetki obieramy z pancerzyków. Obrane krewetki oczyszczamy (wyjmujemy jelito poprzez nacięcie grzbietu krewetki), tak oczyszczone odkładamy (dodamy do sosu na samym końcu), a same skorupki, wraz z głowami wrzucamy na patelnię. Do pancerzyków dodajemy śmietanę, pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę(...)pomidorów i czosnku. Do przecedzonego sosu dodajemy obrane krewetki i gotujemy do momentu, aż będą różowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu z krewetkami dodajemy ugotowany al dente makaron. Od razu podajemy na talerze, żeby makaron nie wpił sosu. Smacznego
IMPRESJA SMAKUDziś coś dla miłośników szpinaku. Sos do spaghetti zrobiłam ze świeżego szpinaku. Myślę, że mrożony nie dałby takiego samego rezultatu. Polecam! Składniki: makaron spaghetti, u mnie pełnoziarnisty (porcja dla 3 osób) ok 300 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 150-160 g serka mascarpone 1 pojedyncza pierś z kurczaka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu cayenne Sposób(...)oleju. 2. Szpinak płuczemy. Cebulę drobno siekamy, lekko rumienimy na patelni, dodajemy szpinak i dusimy. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. 3. Do szpinaku dodajemy usmażone mięso i serek mascarpone. Chwilę dusimy. Na koniec doprawiamy według smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne. 4. Podajemy ze spaghetti lub dowolnym innym makaronem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniniskiej zawartości tłuszczu takie jak polędwica, schab czy szynka. Kolejną dolegliwością z jaką zmagają się seniorzy to cukrzyca typu II. Dlatego posiłki z dodatkiem węglowodanów takimi jak kasza, makaron czy ziemniaki powinny być podawane z wysokobiałkowy dodatkiem w postaci mięsa. Taka kombinacja zapewni obniżenie IG ( indeksu glikemicznego). Nie należy zapominać o błonniku. Znajdziemy je w kaszach: jaglanej, jęczmiennej, gryczanej. Tłuszcze(...)barwy, zdejmujemy z ognia, dodajemy młode liście szpinaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy 4-5 łyżek wody z pierogów, sól, świeżo mielony pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ugotowane pierogi lub uszka dekorujemy przygotowanymi dodatkami. Makaron razowy z sosem z Pasty z suszonych pomidorów Sokołów „Z gruntu dobre” . Serdecznie dziękuję Akademii Smaku
AZgotuj!jest pełnowartościowe i bardziej fit niż klasyczna wersja z czerwonym mięsem :) Wykonanie - mój osobisty Mąż :) Ja tylko sfotografowałam i spałaszowałam ze smakiem :) SKŁADNIKI (4 duże porcje) 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula drobno posiekana 3 zmiażdżone ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa z indyka 50 g bułki tartej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 żółtko(...)dokładnie składniki i formujemy klopsiki wielkości wiśni. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i zrumieniamy klopsiki ze wszystkich stron. wlewamy passatę i 200 ml wody, doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (i ewentualnie cukrem). W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Podajemy makaron z sosem i klopsikami, posypujemy
Moje Kuchenne Rewelacjeśrednia marchewka 1 średni burak 1 cebula czerwona makaron rosołowy np. "Babuni" szczypiorek garam masala, pasta tandoori, pieprz, tymianek oliwa z oliwek Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa kroimy w kostkę jednak nie zbyt drobno, chodzi oto, aby były wyczuwalne w trakcie konsumpcji. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy garam masalę i prażymy ja przez chwilę. WAŻNE !, żeby(...)sklepach z przyprawami z całego świata lub w internecie,) wlewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki. Chwilę razem podsmażamy i wsypujemy warzywa, lekko podlewamy wodą i dodajemy garść makaronu. Warzywa z przyprawami dusimy ok. 10-15 min., aż staną się miękkie, jednak pamiętając o tym, aby pozostały kruche. Dodajemy opłukaną soczewicę i jeszcze chwilkę dusimy. Wtedy dodajemy świeżo zmielony
vegetanietyle czasu, ile gotuje się makaron. Tagliatelle z sosem śmietanowym Składniki: 250 g suchego tagliatelle 250 g pieczarek 3 cienkie kotlety schabowe pokrojone w paski 1 duże opakowanie śmietany 18 % 3 łyżki starego żółtego sera olej do smażenia sól, pieprz, odrobina chili w płatkach Wykonanie: Kawałki schabu oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Następnie dorzucamy pokrojone w ćwiartki(...)pieczarki, podsmażamy. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę szybko mieszając, aby śmietana nam się nie zważyła Stawiamy z powrotem na kuchenkę i podduszamy wszystko razem na małym ogniu dłuższą chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty można dolać odrobinę wody. Przyprawiamy wedle gustu. W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę w dużym garnku i gotujemy makaron, według zaleceń producenta. Tagliatelle
Kulinarne przygody Gatityporcje: 150 g drobnego makaronu – u mnie zacierki ale może być fregola, orzo lub podobny (waga przed ugotowaniem) pęczek rzodkiewek razem z listkami ząbek czosnku przetarty przez praskę 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki startego parmezanu ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 100 ml oliwy 2 szalotki – obrane, pokrojone na plasterki i podsmażone na patelni czerwona papryka – oczyszczona(...)podsmażona na patelni z szalotkami garść groszku cukrowego 2 garście młodego szpinaku – umytego garść zielonej fasolki szparagowej – umytej i z obciętymi końcami marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paski mała cukinia pokrojona obieraczką do warzyw w paski parmezan pokrojony obieraczką do warzyw w paski – kilka pasków do dekoracji Pełny przepis na makaron primavera z wiosennymi warzywami
Ugotowane pozamiataneczyli...aby się nie przyjadło i nadal było takie naj - naj. Nieważne dlaczego, ważne że w znów się zebrałam i zrobiłam te moje ukochane łazanki. 200 g makaronu łazanki 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g kiełbasy łyżka majeranku cebula łyżeczka ziołowego pieprzu 1/3 łyżeczki kminku sól i pieprz do smaku łyżeczka słodkiej papryki szczypta cukru żółty(...)więc kiełbasę kroimy w półplasterki , wkładamy na zimną suchą patelnię i wolno podgrzewamy. Takim sposobem kiełbasa się zarumieni, tłuszcz wytopi a my go wykorzystamy do podduszenia kapusty. Zdejmujemy kiełbasę, a na tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy obgotowaną ( odcedzoną ) kapustę i dusimy razem do miękkości razem z przyprawami. Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta. Ja mam taki
Dieta moja pasjacukru lub miodu olej do smażenia (najlepiej kokosowy) ryż lub makaron penne PRZYGOTOWANIE: Kurczaka zamarynować w przyprawie curry i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny (można pominąć ten proces, ale kurczak jest wtedy bardziej wyrazisty w smaku). Mięsa nie solić i nie pieprzyć. Płatki migdałów uprażyć na patelni i odstawić. Następnie mięso wyjąć z lodówki i podsmażyć lekko(...)wrzucić uprażone płatki migdałów. Dodać ewentualnie płaską łyżeczkę cukru lub miodu, i dodatkowo curry, aby podkręcić smak potrawy. Wszystko gotować jeszcze przez chwilę. Potrawę można podawać z ryżem jaśminowym, makaronem penne bądź bez żadnych dodatków
Calzonella.comcienkie plasterki za pomocą obieraczki rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy starty na tarce czosnek i chwilę podsmażamy dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażamy przez około 2 min. co chwilę mieszając dodajemy masło, wkładamy szparagi delikatnie mieszając i smażymy przez 5 min., doprawiamy solą i pieprzem wszystkie składniki mieszamy z ugotowanym makaronem dodajemy świeże liście bazylii, pesto i posypujemy startym
zobacz ich smakwarzyw. Warzywa wymieszać. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na patelni, dodać mięso i krótko podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki, bazylię, oregano, posolić do smaku i popieprzyć. Smażyć do zagotowania się sosu. Przygotować sos beszamelowy . Duże naczynie żaroodporne posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na dno naczynia układać kolejno: makaron mięso warzywa sos beszamelowy makaron połowa startego żółtego
na moim stole...