makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:291/561)

Aksamitne pappardelle z białymi szparagami i łososiem 171

końcu narodzić. Danie jest aksamitne i delikatne (ale nie nudne!). Delikatny smak mascarpone przełamuje świeżo mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa i kapary (jeśli lubimy). SKŁADNIKI 150-200 gram makaronu pappardelle 200 gram mascarpone 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego pęczek białych szparagów 100 gram łososia wędzonego sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżka posiekanego koperku łyżka kaparów(...)pół łyżeczki cukru. Główki szparagów dodajemy do garnka w połowie gotowania. Na patelni na małym ogniu podgrzewamy mascarpone, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, rozdrobione kawałki łososia wędzonego, sól, świeżo mielony pieprz, startą gałkę muszkatołową, koperek, kapary (opcjonalnie) i podgotowane szparagi. Wszystko razem podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. Makaron podajemy z sosem

OstryKęs
Czerwone spaghetti z kawałkami pomidorów 113

Składniki: 2 porcje 100 makaronu spaghetti, 1 puszka pomidorów w kawałkach, 100 g polędwiczki wieprzowej, 4 ząbki czosnku, 2 cebule szalotki, 2 łyżki sosu worcetershire, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, świeża kolendra, 2 łyżki oleju rzepakowego, 10 oliwek zielonych z papryką, 2 plasterki sera żółtego, 4 mini suszone papryczki chili (do smaku) 2 pomidorki koktajlowe. Przygotowanie(...)przejdą czosnkowym smakiem, a sam czosnek będzie delikatny w smaku). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chili i mięso, podsmażamy często mieszając. Dodajemy pomidory w kostce, czosnek, pokrojone w plasterki oliwki i podgrzewamy. Doprawiamy szczyptą cukru,  sosem worcetershire, pieprzem i dodajemy kilka listków kolendry drobno posiekanych. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente, odcedzamy i mieszamy

Moniki Smakołyki
Aksamitne pappardelle z białymi szparagami i łososiem 193

końcu narodzić. Danie jest aksamitne i delikatne (ale nie nudne!). Delikatny smak mascarpone przełamuje świeżo mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa i kapary (jeśli lubimy). SKŁADNIKI 150-200 gram makaronu pappardelle 200 gram mascarpone 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego pęczek białych szparagów 100 gram łososia wędzonego sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżka posiekanego koperku łyżka kaparów(...)pół łyżeczki cukru. Główki szparagów dodajemy do garnka w połowie gotowania. Na patelni na małym ogniu podgrzewamy mascarpone, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, rozdrobione kawałki łososia wędzonego, sól, świeżo mielony pieprz, startą gałkę muszkatołową, koperek, kapary (opcjonalnie) i podgotowane szparagi. Wszystko razem podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. Makaron podajemy z sosem

OstryKęs
Amerykański makaron z serem i mięsem – mac & cheese 257

bulionu 375 ml sosu marinara* 0,6 kg makaronu typu kolanka 0,5 kg sera mozzarella albo cheddar startego sól, pieprz łyżka oliwy sos marinara: 1 puszka pomidorów 1 cebula 10 listków bazylii 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki suszonego oregano 0,5 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz oliwa Na patelni/ w rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić posiekaną cebulę i czosnek(...)Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso i podsmażyć na złoto. W razie potrzeby odsączyć płyn. Dodać poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażać 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy, cukier, dobrze wymieszać. Dodać szpinak/ pietruszkę i podsmażać 5 minut. Dodać mleko i bulion razem z sosem marinara i dobrze wymieszać. Dodać makaron, zagotować. Zmniejszyć

Pociąg Do Kuchni
Penne z kurczakiem i szpinakiem 116

Wlać bulion, a następnie śmietanę i zagotować. Na patelni roztopić smalec, włożyć pokrojony w paski boczek jak się podsmaży dodać kurczaka też pokrojonego w paski. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i zmiażdżonym czosnkiem i dobrze podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodać szpinakowy sos, wymieszać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać sosem szpinakowym, posypać

Gaździnka warzy
Spaghetti Napoli 170

ugotować zgodnie z przepisem  na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu przygotować sos. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę. Pomidory wylać z puszki do miseczki i zmiksować blenderem na gładką masę, lub jeśli ktoś woli sos z kawałkami pomidorów, rozgnieść je widelcem. Na rozgrzaną na patelni oliwę/olej wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić.  Następnie, do zeszklonej(...)minut, aż do zgęstnienia sosu. Następnie dodać ocet balsamiczny, cukier, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku i gotować jeszcze przez około 5 minut. Gotowy sos wymieszać z makaronem. Spaghetti podawać natychmiast po przygotowaniu, posypane startym serem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem i pieczarkami 257

natki pietruszki; 1 czubata łyżka masła; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć z oleju. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek(...)odparuje. Następnie dodać odsączonego tuńczyka i chwilę razem podsmażać. Do sosu wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i chwilę gotować, aż delikatnie zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem. Makaron podawać oprószony natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym. Śmietanę można

Gospodyni Miejska
Pesto z jarmużu 153

obrywamy listki, które dokładnie myjemy i odsączamy. Na patelni prażymy chwilkę słonecznik. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu, dorzucamy nasiona i blenderujemy. Dokładamy do pojemnika jarmuż i żółty ser. Ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem (w sporych ilościach) i  mieszamy. Pesto możemy podać z makaronem lub np. na grzankach

Kolizje Smaków
Muszle nadziewane mięsem mielonym 144

mielonego wieprzowego cebula marchew 2 ząbki czosnku opakowanie makaronu Lumaconi 500 g ( muszelki) ser żółty wędzony ok. 200 g słoik pomidorów suszonych w zalewie opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki  koncentratu sól , pieprz, bazylia , oregano olej Sposób przygotowania Czosnek , cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy czosnek, delikatnie go szklimy. Następnie dokłądamy

Słodkości i nie tylko
Zapiekanka makaronowa w meksykańskim stylu 165

cebulk ą ... a to wszystko przyprawione chili. Wierzch zapiekanki posypałam obficie serem żółtym. Makaron w zapiekance możemy zastąpić ryżem. Zapraszam 😊 Składniki (forma o średnicy 26 cm): makaron 250 g, pomidory z puszki 1 opakowanie, pieczarki 300 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe lub wołowe 350 g, papryka czerwona pół szt, kukurydza pół puszki, fasola czerwona pół puszki, czosnek(...)mięso będzie miękkie. Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na osobnej patelni. Dodajemy pokrojon ą  w kostkę czerwon ą  paprykę i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy czerwon ą  fasolkę, kukurydze, pomidory z puszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, usmażone mięso i przyprawiamy do smaku.  Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, Następnie odcedzamy i wykładamy na wysmarowan

kulinarne odsłony pati
Lasagne bolognese (wersja klasyczna) 204

digotuje.blogspot.com Co prawda - przygotowanie lasagne wymaga poświęcania trochę czasu, ale końcowy efekt jest tego wart i to bezapelacyjnie. To taka włoska zapiekanka, której nikt się nie oprze... płaty makaronu lasagne żółty ser (ok 150-200g) masło do wysmarowania formy Sos mięsno-pomidorowy: 400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowego) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów(...)dusić około 10 minut i następnie d oprawić do smaku. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę. (Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić.) Zdjąć z ognia i mieszając (aż sos zgęstnieje) dolać mleko. Przyprawić. Formę dokładnie wysmarować masłem i układać warstwowo: płaty makaronu, sos beszamelowy, sos mięsno-pomidorowy, żółty ser. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron z sosem

Di gotuje
Sos kokosowy z mango i selerem 100

Lekki sos na letnie dni. Do podania z makaronem lub ryżem. Do ryby i drobiu. Lekko pikantny, lekko słodki, lekko kwaśny. Pyszny mocno, a przy tym szybki i prosty w wykonaniu. Dokładnie tak, jak większość z nas lubi – szybko, smacznie i zdrowo. mała puszka, 200 ml mleka kokosowego (u mnie 80% miąższu, 20% wody) jedno mango, bardziej zielone, mniej(...)kroimy w talarki lub kostkę. Mango obieramy, kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy mleko kokosowe. Dodajemy selera i chwilę dusimy. Następnie dodajemy mango, sok z cytryny i przyprawy. Zmniejszamy temperaturę i redukujemy sos, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany.   Sos podałam z duszonym na parze dorszem i makaronem soba. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje

Kucharzyca
Makaron z kurczakiem i warzywami 625

cukru, świeże listki bazylii, mieszanka przypraw z czosnkiem do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy przyprawą z czosnkiem. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a cukinię, marchewkę i paprykę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim mięso. Dodajemy marchew, paprykę, cebulę(...)solą, pieprzem i dusimy  kilka min. Najlepiej żeby warzywa były al dente, wiec czas duszenia i smażenia zależy od grubości pokrojonych warzyw. Do uduszonego mięsa w warzywach dodajemy makaron, delikatnie mieszamy i podajemy z świeżą bazylią. Smacznego

Moniki Smakołyki
Spaghetti z pulpecikami 133

więc chyba dlatego mam ochotę na "cięższe" jedzenie. Przepis na ten makaron był efektem przeglądania zapasów z lodówki. Sycące danie dla kilku osób.  Składniki /dla 4 osób/: opakowanie makaronu spaghetti kilka lisków bazylii Pulpety: 400 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego/drobiowego) 1/2 cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 dymka ze szczypiorkiem 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz(...)rozgrzanym oleju.  Sos: Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do nich pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż do czasu powstania sosu. Dodać śmietanę i wymieszać. Na koniec zblendować, by uzyskać gładki sos. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Połączyć z sosem i pulpecikami i podgrzać

Pasja Smaku
Filet kukurydziany duszony w mleku kokosowym z ananasem 140

kawałki, paski i przyprawiamy solą. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy fileta. Podlewamy bulionem. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka. Papryki drobno siekamy i razem z mlekiem kokosowym dodajemy do potrawy. Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Dla podniesienia smaku możemy dodać trochę soku z ananasa. Podajemy na ciepło z ryżem lub makaronem ryżowym. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
SPAGHETTI BOLOGNESE 101

jadłam. Składniki: opakowanie makaronu spaghetti Lubella 70- 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 2 marchewki 2 puszki pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 2 plastry boczku 200ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mleka zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól , pieprz Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki(...)składniki na patelni będą już podsmażone dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne kulki, podduszamy.    Dodajemy wino, gotujemy kilka minut, aby alkohol mógł odparować.  Pomidory z puszki rozdrabniamy, dodajemy je do mięsa. Całość gotujemy jeszcze kilkanaście minut.  Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu

Słodki Zakątek
Spaghetti z pulpecikami 140

makaronu spaghetti ( ja wolę makaron wstążkę)  ser parmezan starty według uznania lub inny ser żółty starty według uznania Przygotowanie: W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy otrzymaną masę i formujemy pulpeciki, każdego oprószając bułka tartą. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, kulki smażymy(...)ręczniku papierowym. Na tej samej patelni na średnim ogniu smażymy cebulę , czosnek i dodajemy resztę składników. Wszystkie składniki należy wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Smażymy ok 40 min tak aby powstała konsystencja sosu. Do sosu wkładamy usmażone pulpeciki, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok 15 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron i przekładamy na talerze, na górze układamy

Niezły Młynek