szklanki tartego parmezanu 1/4 szklanki oliwy Opakowanie makaronu tagliatele, papardele albo rogatoni (400 g) Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku kilka litrów wody. Następnie wrzuć do środka jarmuż (pokrojony z grubsza, pozbawiony grubszych łodyżek). Blanszuj go (czyli trzymaj w gorącej wodzie) na wolnym ogniu 5 minut. Krok 2 Na patelni rozgrzej połowę z 1/4 szklanki oliwy. Czosnek obierz i pokrój(...)cedzakową wyciągnij jarmuż z wody i przełóż do misy blendera (możesz użyć też robota ręcznego). Tę samą wodę solidnie posól, wstaw na ogień, ponownie zagotuj i wrzuć do niej makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 4 Do jarmużu dodaj czosnek z oliwą, dolej pozostałą oliwę i zmiksuj na gładkie pure. Przypraw pieprzem i solą do smaku. Krok
Niedzielny kucharzszklanki tartego parmezanu 1/4 szklanki oliwy Opakowanie makaronu tagliatele, papardele albo rogatoni (400 g) Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku kilka litrów wody. Następnie wrzuć do środka jarmuż (pokrojony z grubsza, pozbawiony grubszych łodyżek). Blanszuj go (czyli trzymaj w gorącej wodzie) na wolnym ogniu 5 minut. Krok 2 Na patelni rozgrzej połowę z 1/4 szklanki oliwy. Czosnek obierz i pokrój(...)cedzakową wyciągnij jarmuż z wody i przełóż do misy blendera (możesz użyć też robota ręcznego). Tę samą wodę solidnie posól, wstaw na ogień, ponownie zagotuj i wrzuć do niej makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 4 Do jarmużu dodaj czosnek z oliwą, dolej pozostałą oliwę i zmiksuj na gładkie pure. Przypraw pieprzem i solą do smaku. Krok
Niedzielny kucharzrukola Arla Apetina, 150 g makaronu pappardelle, 1 łyżka kapary, 2 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 2 garście pomidorków koktajlowych, 2 jajka, 1 łyżka octu, świeży szczypiorek, świeże oregano, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Makron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie na patelni podgrzewamy w całości pomidorki i przygotowujemy
Moniki Smakołykiniż takie nad którym się bardziej pochylamy ;-) Składniki; 1 mała cukinia 3 pomidory 1 łyżka masła 2 ząbki czosbku 1 mała cebula só, pieprz, 2 łyżki śmietany 20 dag makaronu ( ja użyłam swiderki) ser do posypania ( ja użyłam oscypka ) natka pietruszki do posypania Cukinie myjemy i kroimy w drobną kostke. Moja cukinia była już bardzo dojrzała więc miała też twardą(...)wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy w kostke, dorzucamy na patelnie. Dusimy do miękkości. Jęśli płyn nam szybko wyparowuje to podczas duszenia co chwile dolewamy po odrobinie wody i mieszamy. Kiedy warzywa już są miękkie doprawiamy do smaku. Na samym końcu dodajemy śmietanę energicznie mieszając aby się idealnie rozprowadziła. Makaron wcześniej gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy
Radość kipiąca uśmiechem.sól świeżo zmielony pieprz 1-2 kulki mozzarelli WYKONANIE: Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie pomidory natnij od dołu lekko na krzyż i sparz je wrzątkiem. Po kilku minutach obierz je ze skóry, wykrój gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przez 1-2 minuty(...)masło, cukier (opcjonalnie), posiekane listki bazylii (kilka odłóż do ozdoby) i podgrzewaj całość przez około 4-5 minut , aż połowa pomidorów się rozpadnie, a z reszty powstanie sos. Odcedzony makaron rozłóż na talerze, polej sosem z pomidorami, a następnie dodaj poszarpaną na kawałki mozzarellę. Danie ozdób pozostałymi listkami bazylii. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonysól czosnkowa 1/2 łyżeczki pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki zioła prowansalskie 1 łyżka ser żółty starty 1/2 szkl. makaron kolanka lub spaghetti 1 op. METODA: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby(...)doprawiamy solą czosnkową, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i smażymy na rumiano. Dolewamy wodę, zmiksowane blenderem pomidory z puszki Łowicz i koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z makaronem, na wierzchu nakładamy 1-2 łyżki mięsa i obsypujemy serem żółtym
Kuchnia PaulettesCzas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Makaron pełnoziarnisty dla 4 osób 500ml bulionu warzywnego 2 łodygi selera naciowego marchewka puszka krojonych pomidorów 1/3 szklanki soczewicy czerwonej cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, ostra papryka Na patelni podgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy, siekamy w kosteczkę(...)wrzucamy na patelnię. W międzyczasie siekamy seler naciowy w plasterki, a marchewkę obieramy i trzemy na dużych oczkach. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po minucie dorzucamy seler i marchewkę. Smażymy całość kilka minut, po czym dodajemy soczewice, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Następnie podlewamy delikatnie odrobiną wody i dodajemy przyprawy. Dusimy około 15 minut
Kolizje Smakówzacząć gotować. Przyznam szczerze że postanowiłem robić zakupy na www.frisco.pl , nie tylko z okazji powrotu z zimowych ferii. składniki dla pięciu osób 500 g makaronu (drobnego) 400 g wieprzowej łopatki 150 g twardego sera żółtego 3 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka masła 150 ml śmietany 30 % ( słodkiej) 1 puszka pomidorów 2 cebule(...)oraz cebule pokrojonego w cienkie krążki . Następnie na patelnię, do zeszklonej cebuli dokładamy mięso wieprzowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez siedem, dziesięć minut. Teraz do mięsa dodajemy pomidory z puszki i dusimy na niewielkim ogniu ( pod przykryciem) jeszcze przez dwadzieścia pięć, trzydzieści minut. W tym czasie gotujemy makaron na półtwardo i odcedzamy. Do miski, na tarce
Miód i pieprzniej makaron.Międzyczasie na dużej patelni rozgrzej dwie łyżeczki oliwy z oliwek, dodaj posiekany czosnek i uważaj,aby się nie przypalił. Dodaj cukinię, posyp solą i skrop niewielkiej ilości sokiem z cytryny. Zwiększ ogień i podsmażaj przez minutę, cukinia powinna delikatnie zmięknąć. Dziecinnie proste, dlatego u mnie często mieszają dzieciaki! Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go i wrzuć do cukinii
Z Kuchni Do Kuchnismażenia, świeży rozmaryn. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim czosnek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, sok z cytryny, gałązkę rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołykiprzygotowania użyłam ziół prowansalskich , czubrycy czerwonej i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem które otrzymałam od RAFEX . Polecam ją na obiad. Zapraszam :) Składniki: 50 dag makaronu rurek 30 dag fileta z kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 40 dag sera żółtego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku(...)Cebulę kroimy w cienkie paseczki, a czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, cebulę i czosnek, smażymy często mieszając do miękkości składników i lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy koncentrat, czubrycę czerwoną, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól i pieprz, chwilę przesmażamy i studzimy. 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju do miękkości
Izabelawkuchnitymianek oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente :) Brokuł obieramy z liści, twardych korzeni i blanszujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przekładamy do dużego pojemnika i dodajemy pokrojony czosnek, sporo tymianku i pieprz. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i odstawiamy. Cebulę, papryczki kroimy w kostkę nie zbyt dużą i wszystko wrzucamy na głęboką patelnie z rozgrzaną oliwą. Smażymy
vegetaniesmakował bardzo :-) Porcja na duży półmisek żaroodporny, dla ok.6-8 osób. Można przygotować od razu na dwa dni (jest równie smaczne odgrzewane) lub zrobić z połowy porcji. Składniki: - 400g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego (lub dowolny inny) - 1 cukinia ok.350g - 250g pieczarek - 1kg zielonych szparag (2 pęczki) - 2 duże cebule - ok.1 łyżki oleju kokosowego - starty żółty ser (u mnie cheddar) Sos beszamelowy(...)pokroić na mniejsze kawałki. Szparagom odłamać końcówki, wymoczyć je dobrze, by nie było piasku. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone w kostkę cebule, zeszklić je. Dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki i podsmażyć. Następnie dorzucić cukinię oraz kawałki szparag. Smażyć całość ok.10-15 minut. Odstawić. Makaron ugotować w osolonej wodzie, al'dente. Do naczynia żaroodpornego wykładamy odcedzony makaron, polewamy go sosem
Smaczne Zdroweobiad tego dnia. Do jego wykonania polecam makaron Lubella Lasagne, który jest odpowiednio sprężysty i nie skleja się podczas gotowania. LASAGNE Z GRZYBAMI Składniki: (forma 20x30) 9 płatów makaronu Lubella Lasagne nr52 100 g mozzarelli 50 g parmezanu 250 g grzybów leśnych (opcjonalnie pieczarki) 1 cebula 1 ugotowana marchewka 400 ml bulionu 300 ml śmietany 1 jajko szczypta(...)odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni i dodajemy grzyby i chwilę smażymy razem. Grzyby mieszamy ze startą ugotowaną marchewką (opcjonalnie), a następnie studzimy. Bulion mieszamy ze śmietaną i gotujemy aż zacznie lekko gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy. Do przestudzonej mieszanki dodajemy roztrzepane jajko, odrobinę soli i pieprzu. Płaty makaronu lasagne obgotowujemy przez 2-3 minuty. Układamy
Bon appetit mon amie