spróbował, ale stwierdził, że za ostro. Nie udało mi się kupić świeżego ananasa, więc użyłam z puszki. Troszkę mniej dałam też ostrej papryki. Danie można podać z ryżem lub makaronem. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Dla 2 osób Składniki kurczak w marynacie: 1 pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)będzie usmażony, przekładamy na talerzyk. 4. Do tego samego woku lub patelni dajemy drugą łyżkę oleju, jak będzie rozgrzany to dodajemy ananasa, ale bez marynaty !!!, podsmażamy, następnie dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka i wlewamy marynatę w której był ananas. Wszystko chwilę podsmażamy. W międzyczasie gotujemy też ryż lub makaron. Smacznego
kruche babeczkiwiosenno-letni. Następne curry zjem gdy przyjdą chłodne dni. Dziś curry w wersji wege – z ciecierzycą. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Składniki (2 porcje): ryż basmati, ryż jaśminowy lub makaron 1 puszka ciecierzycy 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 szalotka – pokrojona w kostkę 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki(...)ugotuj i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę, kumin i mieloną kolendrę, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. Dodaj mleko kokosowe, cukier oraz liście kaffiru oraz ciecierzycę, smaż na małym ogniu około 5 minut. Wyłóż do miseczek wraz z ugotowanym wcześniej ryżem lub makaronem. Udekoruj świeżą kolendrą. Smacznego
Moja pasja smakupora 1 malutki seler 1 mała cebula 1 liść laurowy 1 ziarnko ziela angielskiego 1,3 l wody 200 g umytych, obranych pieczarek 1 łyżka masł a 100 g makaronu, np. muszelki 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz +świeża pietruszka do posypania 1. Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy 1/2 marchewki (resztę odkładamy na później), pietruszkę(...)pieczarki kroimy w paski. Na patelnie rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, podlewamy odrobiną wody i smażymy, aż pieczarki zmiękną, a płyn wyparuje. 3. Odłożoną marchewkę i kawałek selera ucieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do przecedzonej zupy. Dodajemy również pieczarki. Gotujemy 5 minut, po czym wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości (dzięki gotowaniu
My Culinary ArtZapraszam na włoski obiad pełen pięknych zapachów i aromatów - makaron penne z passatą pomidorową, białym winem i filecikami anchois :) Składniki (3-4 porcje): 400 g makaronu penne 6 filecików anchois 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina łyżka posiekanych listków bazylii 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oliwy 100 g żółtego sera(...)drobno siekamy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek - smażymy do zeszklenia. Dodajemy bazylię, anchois, igiełki rozmarynu i doprawiamy solą i pieprzem (mniej więcej po 1 łyżeczce). Całość dodajemy do passaty z winem i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10 minut (nie doprowadzamy do wrzenia!). 3. W osobnym garnku przygotowujemy makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzamy
My Culinary Artprawie wyparuje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wywarem i wlać na patelnię. Zagotować dokładnie wymieszać. Dodać gałkę. Wlać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać szparagi, zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 35-40 minut. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńsamej wody wrzucamy makaron i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Suszone pomidory odcedzamy z zalewy i kroimy w cienkie paseczki. Każdą z cukinii myjemy (nie obieramy ze skórki) i kroimy na ok. 4-5 cm części, następnie przekrawamy na pół i jeszcze na 4 cząstki, aby powstały niezbyt cienkie słupki. Tak pokrojone cukinie wrzucamy na patelnię grillową (suchą) i grillujemy(...)przez praskę i wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilkę smażymy, uważając by się nie przypalił. Następnie dorzucamy cukinię, pomidory i szpinak. Mieszamy ze sobą i podsmażamy przez minutę. Dorzucamy ugotowany makaron, a na koniec starty parmezan i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą, a parmezan się roztopił. Danie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy natychmiast (możemy zetrzeć
MyCookBook.plnaprawdę składa się z warstw makaronu, który przekładany jest dodatkowo sosem beszamelowym. W mojej wersji jest tylko sos boloński. Taka moja polska wersja ;) A jaki jest wasz ulubiony makaron? Może podrzucicie w komentarzu jakieś ciekawe propozycje ;) Składniki: 15 płatów lasagne 150 g zółtego sera najlepiej parmezanu sos boloński: 1 cebula 3 ząbki czosnku olej do podsmażenia cebuli i czosnku(...)pieprz, zioła i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy patelnię i gotujemy sos 30-40 minut. Można i dłużej, mieszamy co jakiś czas aby nam nie przywarł. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, ustawiając grzanie góra-dół bez termoobiegu. Żaroodporną formę smarujemy masłem, wlewamy i rozprowadzamy ok 100 ml sosu bolońskiego, układamy pierwszą warstwę płatów makaronu do lasagne. Na płatach lasagne rozprowadzamy warstwę
Życie zaczyna się w kuchniponiedziałku do piątku się tak ciągnie. To nie sprawiedliwe. :( Dobra koniec narzekania. Wygadałam się troszku. Czas na przepis. Dziś pyszna Lasagne ze szpinakiem. Ja uwielbiam. Składniki: opakowanie makaronu typu lasagne 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 cebula 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól pieprz kilka garści startego parmezanu lub innego podobnego sera kilka pomidorków koktajlowych dodatkowo na beszamel(...)patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i ją zeszklić. Dodać stopniowo szpinak i dusić ok 10 minut. Pod koniec dodać sól, pieprz i czosnek. Przygotować naczynie żaroodporne - nasmarować oliwą lub masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować beszamel. Masło roztopić, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Dolać stopniowo mleko, ciągle mieszając na gładką masę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Płaty makaronu obgotować
Trufelkowochętnie wciągają makaron , szczególnie z różnymi dodatkami , co znacznie ułatwia mi życie Zwłaszcza , że powoli nadciąga lepsza pogoda , to i pracy więcej , a czasu ..jakby mniej Składniki : 1 opakowanie makaronu w typie kolanka 2 piersi , pojedyncze z kurczaka – filety 8-9 pieczarek 3 pomidory śliwkowe , typu pasta 100 ml śmietany kremówki 30 % kawałek pancety lub boczku wędzonego na zimno(...)cebulę i podsmażamy na patelni z cukrem, aż zrobi się złocista . Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki , znowu podsmażamy na złoto . Następnie dokładamy , wyciśnięty praską czosnek, rozmaryn , pokrojone w kostkę kawałki kurczaka i pomidory , także podsmażając . Doprawiamy solą , wędzoną papryką , zalewamy śmietanką i dusimy przez około 10 minut , do momentu , aż sos zacznie się zagęszczać . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
Ogrodnik w podróżywarzywa będą mięciutkie. Warzywa obierz ze skórki, a czosnek wyciśnij. Na patelni usmaż mięso dodaj posiekaną drobno cebulę, i upieczone warzywa, pastę, i bazylię. Wszystko smaż na małym ogniu dodaj wodę i dobrze wymieszaj, smaż tak długo aż powstanie idealny sos i dopraw do smaku. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i połącz z sosem. Na talerzu posyp parmezanem
Niezły MłynekPieprz. Dodatkowo: 1/2 opakowania makaronu lasagne (około 12 płatów makaronu); 300 g startej mozzarelli; Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego; Kilka listków bazylii do dekoracji - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Farsz mięsny: Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku obrać, przeisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokorojoną cebulę i plasterki pieczarek. Podsmażać(...)dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili, tabasco i podsmażać, aż mięso będzie zarumienione. Do zarumienionego mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Sos beszamel: W rondelku lub małym garnku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką
Gospodyni Miejskazachodniej Małopolsce. Makiełki to tradycyjne danie składające się z "klusek" lub makaronu w postaci kwadracików zwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii. Makiełki - Składniki: 500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów 60 g orzechów włoskich 50 g daktyli 80 g fig 80 g suszonych śliwek 60 g suszonych moreli(...)odcedzamy go i mielimy. Na patelni rozpuszczamy ok. 2 łyżki masła i podprażamy pokrojone migdały oraz orzechy włoskie. Następnie dodajemy pokrojone bakalie i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy miód, cukier waniliowy oraz aromat - mieszamy. Na końcu wszystko łączymy z makiem. W tym samym czasie w osolonej wodzie z dodatkiem ok. 2 łyżek oleju gotujemy makaron '"łazanki". Ugotowany i odcedzony makaron
Słodka Stronapodsmażamy. W międzyczasie gotujemy brokuła w osolonej wodzie. Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Jogurt, serek i przyprawy łączymy razem, dolewamy odrobinę gorącej wody, dokładnie mieszamy i przelewamy do pieczarek. Dodajemy brokuly, wsypujemy pietruszkę. Dusimy kilka minut. U mnie z makaronem ryżowym
Mamuśka wraca do formydymkę wraz ze szczypiorkiem i 2 ząbkami czosnku. Po minucie dodałem na patelnię zawartość puszki pomidorów i około 15 listków świeżej bazylii. Całość przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podsmażałem jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Zagotowałem w garnku osoloną wodę i do wrzątku wrzuciłem makaron cannelloni na około 1,5 minuty. Po tym czasie wyłowiłem
Wyprawy kulinarne