małej dyni (szklanka po zmiksowaniu) 5 dkg pistacji 1/2 szklanki słonecznika 3/4 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz do smaku Makaron (u mnie świderki ponieważ świetnie łapią pesto) 1/3 opakowania rukoli PRZYGOTOWANIE: Oczyszczam dynię i i kroję na spore kawałki razem ze skórką. Kawałki układam na blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym(...)Dodaję czosnek, pokruszone pistacje i podprażony na suchej patelni słonecznik(odkładam 1 łyżkę słonecznika do posypania potrawy). Miksuję na gładka masę do której dodaję oliwę z oliwek i starty parmezan (kupuję w kawałku i ścieram przed dodaniem do pesto). Szybciutko miksuję do połączenia składników. Dosmaczam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotowany al dente odlewam i odparowuję
Magiczna kuchnia Dariibułka pieprz ziołowy do smaku przyprawa do kurczaka do smaku bułka tarta do panierowania ewentualnie sól do smaku Dodatkowo : olej do smażenia i gotowania 25 dag pieczarek 25 dag makaronu rurki 1 puszka fasolki ,,Piękny Jaś '' od JAMAR 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku zioła prowansalskie według uznania czarny pieprz mielony do smaku Wykonanie: 1. Klopsiki: Mięso(...)Pieczarki obieramy i płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pieczarki, aż będą zrumienione, następnie przekładamy je do klopsików. 4. Całość zalewamy gorącą wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając. 5. W tym czasie gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie z jedną łyżką oleju. Ugotowany
Izabelawkuchnisię wybrała (chociaż nijak mi po drodze). I efektem tego zakupu jest to oto pyszne spaghetti z dyni makaronowej ;) No oczywiście że nie smakuje tak jak to z makaronem, ale jest równie smaczne. I zdrowe! Smakowało wszystkim, i nawet mój łasuch powiedział, że mogę je jeszcze zrobić ;) Składniki: 1 dynia makaronowa Passata z pomidorów/pomidory całe w puszce 250g(...)spaghetti. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy krótko na patelni. Dodajemy czosnek i mięso mielone, przyprawiamy do smaku i smażymy, aż mięso będzie dobre. Wtedy dodajemy passatę/ zmiksowane pomidory z puszki i czekamy, aż zagrzeje się nasz sosik ;) Próbujemy – i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Nakładamy makaron z dyni razem z sosem i posypujemy startym serem. I gotowe
Jak gotować i nie zwariowaćcukinii, czy marchwi potraktowanej obieraczką do julienne) nie wywarło na mnie tak ogromnego wrażenia. Nawiązując do tego, chciałabym przedstawić Wam kolejny przepis z jej użyciem. Wcześniej był to makaron z dyni z sosem pomidorowym i wędzonym tofu , lecz tym razem w sosie śmietanowym z brokułem i marchewką! Nadzwyczajność tego sosu polega na tym, że jest zrobiony z jogurtu i mleka(...)szklimy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odcedzone warzywa wrzucamy na patelnię. Dolewamy mleko wymieszane w szklance wraz z jogurtem i musztardą. Jeżeli chcemy zagęścić sos, dodajemy 2 łyżeczki płatków jaglanych. Doprawiamy. Upieczoną dynię "szarpiemy" widelcem (jej miąższ) tak, by powstał dyniowy makaron. Taki makaron nakładamy na talerz, przykrywamy sosem i posypujemy np. wegańskim parmezanem. Smacznego
Be Fit Be Strongśrednia cukinia (300g) 1 średnia czerwona cebula (150g) 150g makaronu „kokardki” (farfalle) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię obieramy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Na silnym ogniu rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy. Intensywnie smażymy kawałki cukinii przez 2 minuty(...)lekkiego zrumienienia, często mieszając i w międzyczasie lekko soląc. Następnie wyjmujemy cukinię z patelni i odkładamy na bok. Zmniejszamy ogień do średniego, rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy i smażymy na niej cebulę przez 1-2 minuty do zeszklenia. Dodajemy cukinię, mieszamy, przykrywamy i po przestawieniu na mały ogień dusimy powoli przez 4-5 minut. W międzyczasie kroimy plastry łososia w wąskie
Kulinarna Pokusadente w lekko osolonej wodzie. Ser mozzarella zetrzeć na tarce i wymieszać z ciepłym ugotowanym odcedzonym makaronem. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem. Następnie ułożyć pionowo rurki makaronu jeden obok drugiego, tak żeby wypełnić całą powierzchnię dna formy. 2. Fileta pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła. 3. Cebulę, czosnek(...)pieprzem. 4. Sos beszamelowy Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko wymieszane z żółtkiem i doprowadzić do wrzenia. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 5. Połowę farszu szpinakowego z kurczakiem przełożyć na wierzch makaronu w taki sposób żeby wypełnił jak najwięcej pustych rurek
Szalona Kuchnia Ewelinyfirmy JAMAR. SKŁADNIKI: 300 g makaronu tagliatelle, 250 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 1/3 puszki kukurydzy konserwowej, 2 pomidory , 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 100 ml sosu meksykańskiego JAMAR, sól , pieprz , pieprz cayenne, bazylia , oliwa do smażenia, natka pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam na patelnię. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso razem(...)mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański oraz koncentrat. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz pieprzem cayenne. 4. Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i wykładam na talerz. Na środek talerza nakładam solidną porcję sosu. Wierzch posypuję natką pietruszki
Tradycyjna kuchnia Kasiwykorzystać. Powstały sos może być świetną bazą do innych potraw. Obiad bardzo mi smakował i nie raz będzie gościł na naszym stole. Bardzo serdecznie polecamy. Składniki: - makaron tagliatelle - 250g kurek - 4 łyżki białego wina - 130ml śmietany kremówki 30% - 120ml buliony warzywnego - pęczek posiekanej natki pietruszki - 3 filety piersi z kurczaka - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy aż sos się zredukuje. Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez około 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Piersi
Pan i Pani Smith w kuchnimakaronu Ravioli al formagio Melissa Primo Gusto 6-7 pomidorów suszonych Melissa Primo Gusto 5-6 oliwek Melissa Primo Gusto 50 ml śmietanki 30% 2 łyżki oliwy 1/2 opakowania serka kremowego śmietankowego sól pieprz Przygotowanie: Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 łyżki oliwy i mieszamy w miseczce. Smażymy na rozgrzanej patelni(...)oliwki drobno kroimy. Na patelni gdzie smażyliśmy kurczaka wlewamy śmietankę oraz umieszczamy ser kremowy śmietankowy. Mieszamy do rozpuszczenia się sera. Wrzucamy pokrojone pomidory i oliwki. Smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka. Smażymy wszystko razem przez 7-8 minut. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wkładamy makaron ravioli al formaggio Melissa Primo Gusto
Gotuj z Mąkąsuchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście bazylii siekamy, po czym wkładamy częś ć do moździerza i rozcieramy. W trakcie rozcierania dodajemy na przemian starty drobno parmezan, czosnek, orzechy i ponownie bazylia. Na końcu dodajemy oliwę z oliwek, próbujemy i solimy. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się po makaronie. Wstawiamy wodę na makaron. Wodę
Blondynka Gotujejednym z moich ulubionych dań! Jest szybki w przygotowaniu i zawsze smakuje rewelacyjnie :) W niewielkich ilościach od czasu do czasu, można pozwolić sobie i na to :3 Składniki: *300g makaronu (świderki) *1 papryka *2 ząbki czosnku *1 cebula *1 puszka pomindorów bez skórki *500g mięsa wołowego *140g koncentratu pomidorowego *1 szklanka gorącego bulionu bulionu *szklanka białego wina *3 łyżki oliwy(...)pomidory z puszki. 3. Na patelni podsmażyć mięso. Przyprawić wedle uznania do smaku. 4. Wymieszać z warzywami i po 5 min dodać wino. 5. Koncentrat połączyć z 3 łyzkami bulionu i dodać do wywaru. 6. Wlać reszte bulionu, doprawić bazylią i oregano i gotować na małym ogniu pod przykryciem. 7. Gotujemy makaron al dente i podajemy z sosem i listkiem
FITBUuK250ml śmietanki 12% sól, pieprz + dowolny makaron 1.Do miski przekładamy mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą (w ilości takiej by uzyskać zwartą masę). Zagniatamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Formujemy malutkie pulpety, które wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na talerz. 2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pokrojone w kostkę: cebulę i suszone(...)Dodajemy odcedzone z zalewy kurki, chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. 4. Do sosu przekładamy ugotowane pulpety. Mieszamy z makaronem (uprzednio ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu). Przed podaniem posypujemy pietruszką
Szefowa kuchniłyżka żółtej pasty curry sól i czarny pieprz do smaku garść kiełków sojowych lub fasoli mung, krążki zielonej cebulki i świeża kolendra do dekoracji 300 g makaronu jajecznego 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, dobrze odcedzić skropić olejem, wymieszać i trzymać w cieple. Do garnka nalać wody, wrzucić pokrojoną na 4-cm kawałki i zmiażdżoną trzonkiem dużego noża trawę cytrynową(...)gotować 3 minuty i przelać zawartość patelni do garnka z wodą i przyprawami, dodać posiekane chili, kurkumę, cukier, sos sojowy i sos rybny. Gotować na małym ogniu 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodatkowo sosem sojowym. Kiełki przelać wrzątkiem na sitku, wyłożyć na talerzyk. 4. Do miseczek włożyć makaron, zalać gorącym bulionem, udekorować krążkami chili, zielonej
Kuchnia Prezydentowejpolędwiczka wieprzowa kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Borowiki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez kilka minut – by odparować resztę wody(...)łyżki oleju roślinnego smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią. Grzyby przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszcz – uważając by pozostawić jak najwięcej oleju na patelni, gdyż będzie używana. W razie potrzeby – dodaj 1 łyżkę oliwy i rozgrzej. Dodaj polędwiczki, obsmaż je dokładnie z każdej strony, dopraw tymiankiem, solą i czarnym oraz czerwonym pieprzem. Po około
Moja pasja smakuprzekładamy do nagrzanej głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przepuszczonego przez praskę czosnku. Dodajemy posiekaną cebulę czerwoną oraz pastę z suszonych pomidorów. Smażymy ok. 10 minut, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną i na wrzącą wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Mieszamy
Kuchnia w czekoladzie