makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:308/561)

Łazanki z kapustą 96

małym ogniu przez 3-y minuty. Ugotowany makaron wylać na durszlak i przelać zimną wodą. Pozostawić do ocieknięcia z wody. Kapusta smażona: Kapustę ugotować w całości do miękkości. Wystudzić. Wyciąć głąb po czym albo bardzo dokładnie posiekać nożem albo zmielić w maszynce do mięsa. W maszynce zmielić także orzechy włoskie. Na patelnię włożyć drobno krojoną słoninę. Przesmażyć na średnim ogniu(...)sól oraz pieprz. Smażyć na małym ogniu przez 50 minut od czasu do czasu mieszając. Masło rozpuścić. Wylać odrobinę masła na dno naczynia do zapiekania. Na maśle ułożyć część makaronu, na makaron wyłożyć część kapusty. Powtórzyć czynność kilka razy do momentu, w którym makaron będzie na górze. Zalać całość bulionem warzywnym i po wierzchu polać pozostałym masłem. Naczynie przykryć pokrywką

mecooks
Kurczak z warzywami i makaronem po chińsku 220

papryka czerwona - 2 duże cebule - 200g makaronu błyskawicznego instant - sos sojowy - olej kokosowy - sól, pieprz - papryka słodka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy łyżką sosu sojowego, pieprzem, solą i  słodką papryką. Smażymy na oleju kokosowym na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy do miseczki Na czystej patelni roztapiamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy łyżkę sosu sojowego(...)posiekany por i kawałeczek potarkowanego imbiru. Całość smażymy, często mieszając do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru i sosem sojowym. Makaron zalewamy wrzątkiem, nakrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie makaron odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Warzywa, makaron i kurczaka mieszamy i podsmażamy przez około

Pan i Pani Smith w kuchni
Makaron z suszonymi pomidorami, cukinią i serem pleśniowym 136

dwie porcje 25 dag makaronu ze szpinakiem-może być zwykły np. penne 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 sztuk pomidorów z zalewy olejowej 1 mała cukinia 150 ml słodkiej śmietanki 12% 50 g sera pleśniowego blue Sól himalajska do smaku Świeżo zmielony pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę(...)dusimy chwilę aż cukinia zmiekknie, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietankę oraz dodajemy pokruszony ser pleśniowy, trzymamy na ogniu do momentu rozpuszczeniu sera. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy-nie przelewamy wodą, dodajemy do sosu, mieszamy, rozkładamy na talerze, podajemy od razu. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami 150

piersi z kurczaka 500 g pieczarek opakowanie szpinaku baby 100 g topionego serka śmietankowego mała śmietana 18% przyprawa do kurczaka 2-3 ząbki czosnku sól   Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka i wrzucić na rozgrzany olej. Pieczarki pokroić na półplasterki (lub mniejsze kawałki jeśli(...)najdokładniej osuszyć i wrzucić na patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszać, nie przykrywać, żeby woda z pieczarek mogła troszkę odparować (ale nie cała). Dodać pokrojony na kawałki serek i zahartowaną gorącym płynem z pieczarek śmietanę. Wymieszać, przykryć i od czasu do czasu mieszając dusić aż serek się rozpuści. Podawać na ciepło z ugotowanym makaronem

Simply Food
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM i SZPARAGAMI 116

szparagi. Gotowe wyławiamy łyżką cedzakową. Makaron odcedzamy, zachowując 1/3 szklanki wody z gotowania. Kiełbaskę chorizo kroimy w drobną kosteczkę, pierś kurczaka osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w małą kostkę, przekładamy do miseczki i doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pokrojone(...)wino lub bulion i chwilę odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień do małego. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy szparagi i wodę z gotowania makaronu. Gotujemy 2 minuty lub nieco dłużej, bez przykrycia, aż sos lekko się zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Posypujemy

cool and minty
Jarmuż z tuńczykiem 155

Prosty i szybki w wykonaniu przepis z wykorzystaniem zielonego i czerwonego jarmużu. 4 liście zielonego jarmużu 4 liście czerwonego jarmużu 300 g makaronu z mąki pełnoziarnistej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki tuńczyka w oleju (2x180g) 20 g startego twardego sera oliwa z oliwek sól morska pieprz Składniki pozwalają na wykonanie 2 dużych porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Jarmuż. Liście(...)sitku do odcieknięcia. 2. Smażenie. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, krótko przesmażyć. Dodać zblanszowane liście jarmużu, a następnie tuńczyka wraz z olejem. Dusić pod przykryciem 10 minut. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem. 3. Danie. W osobnym garnku ugotować makaron w wodzie z dodatkiem kilku kropel

Pij soki wyciskane
Impuls chwili. DAKTYLE W CZERWONYM WINIE. 162

małą patelnię, dodałam wszystkie przyprawy i zagotowałam.  Gotowałam, aż wino w połowie się zredukowało. Następnie dodałam daktyle  przepołowione i pozbawione pestek. Dusiłam wszystko razem na małym ogniu  przez ok. 10 minut. Następnie rozkręciłam gaz na maksa i mieszając, podgrzewała, aż daktyle rozmiękną, a płyn w większości wyparuje, zostawiając tylko gęsty sos. Podałam na gorąco z makaronem. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
MÓJ KURCZAK TIKKA MASALA 135

koniec dodajemy śmietanę kremówkę lub słodką śmietanę 18% (jeśli oszczędzamy kalorie). Na osobnej patelni (grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do naszego sosu. Zagotowujemy całość - ok 5 minut. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkami pita

Walijskie Pichcenie
Kalmary w sosie pomidorowym 170

posiekany koperek z kopru włoskiego opcjonalnie ok 300 g muszli do podania makaron z sepią przygotowanie Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli to konieczne oczyścić (jak to robić, pisałam tutaj ). W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę  -  na średnim ogniu. Gdy oliwa jest gorąca, dodać pokrojone(...)solą i pieprzem. Dorzucić muszle, dusić pod przykryciem ok 5 min - tak długo aż muszle się otworzą.  Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek z fenkuła. Wymieszać. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Warzywa kolorowe z makaronem 142

mrożonego groszku zielonego – Hortex, ·        garść świeżych, zielonych szparagów, ·        ok. 250 g makaronu maccheroni, ·        garść świeżej mięty, ·        świeży tymianek, ·        1 płaska łyżeczka suszonych pomidorów z chili (mieszanka przypraw(...)Doprawiamy solą do smaku. Następnie dodajemy szpinak, patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Kostki szpinaku powinny się całkowicie rozmrozić. Dodajemy szparagi, groszek i dusimy pod przykryciem do momentu, aż szparagi będą al denta (ok. 5 min w zależności od ich grubości). W trakcie przygotowywania warzyw, gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente

Moniki Smakołyki
Szybki makaron w sosie borowikowym 184

pietruszki; Sól; Pieprz.     Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Zupę cebulową wsypać do garnka. Wlać zimną wodę (500 ml). Dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Na rozgrzane na patelni masło klarowane wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć(...)małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zestawić  z ognia. Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Sos wlać do garnka z odcedzonym, gorącym makaronem i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs czy ryb. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób jako

Gospodyni Miejska
Pak Choi z marchewką, orzechami ziemnymi i tofu 164

moja kapusta na dzień dzisiejszy. Składniki na 6 porcji: około 1 kg kapusty 3 średniej wielkości marchewki 100 g solonych orzechów ziemnych 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu 3 kostki tofu naturalnego (wędzone też będzie ok) łyżka czosnku granulowanego ewentualnie dodatkowo sól, kwestia gustu.   Przygotowanie: Marchewkę pokrój w słupki około(...)podsmaż ją na złoto na oddzielnej patelni, a pod sam koniec smażenia dodaj czosnek. Do głębokiej patelni/woka/garnka wrzuć zamarynowana marchewkę i smaż ją 2-3 minuty, po czym dodaj grubsze części kapusty i smaż razem kolejne 2-3 minuty. Dodaj orzechy i pozostałe liście. Smaż razem 2-3 minuty. Podawaj w makaronem, u mnie był to gryczany Soba (w Biedry

greenscarf
Lasagne z kurczakiem i cukinią w sosie pieczarkowym 317

lasagne, ale powiem Wam, że dał rade. Smakuje zupełnie inaczej lecz ta wersja również jest pyszna. W kuchni trzeba trochę eksperymentować aby nie popaść w rutynę. Składniki : 300 g makaronu lasagne  300 g piersi kurczaka 500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 cebula 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 50 g serka topionego śmietankowego 0,5 szklanki wody(...)mieszamy ze śmietaną i zalewamy patelnię, dodajemy serek i wszystko ze sobą łączymy. Doprawiamy do smaku i wygotowujemy, aż do konsystencji sosu ok 8 minut.  Cukinię myjemy i tniemy wzdłuż w paski o grubości 0,5 cm.  Sos beszamelowy znajdziecie tutaj   Blachę (jak do ciasta) skrapiamy oliwą i układamy warstwę makaronu następnie sparujemy połową sosu beszamelowego

Niezły Młynek
Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i makaronem warzywnym 152

porę dnia czy roku. Sałatka jest pełna witamin i składników odżywczych, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu. Oto przepis na bardzo smaczną sałatkę z kurczakiem, mozzarellą i makaronem warzywnym. 300 g piersi z kurczaka 1 opakowanie miksu sałat 1 opakowanie mozzarelli 1 mała cukinia 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka tymianku(...)lodówki na 30 minut. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Smażymy na niej cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy ok. 10 minut. Często mieszamy. Można dolać trochę wody. Sałatę przekładamy do miski. Cukinię i marchewkę myjemy i obieramy. Za pomocą obieraczki robimy warzywny makaron - długie wstążki. Przekładamy do miski z sałatą. Mozzarellę odsączamy

My Chcemy Jeść
Makaron z boczkiem w sosie z sera pleśniowego 154

boczku to zdecydowani moje smaki J POLECAM!! Penne z boczkiem w sosie z sera pleśniowego         Składniki: kilka różyczek brokułu (ja użyłam mrożonego) 200 g makaronu penne 50 g sera mozzarella 200 g chudego boczku 30 g suszonych pomidorów ½ cebuli czerwonej 5 pieczarek 100 ml śmietany 60 g sera pleśniowego (niebieskiego) czosnek granulowany sól, pieprz gałka muszkatołowa(...)będzie chrupiący. Zdjąć z patelni. Na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Smażyć około 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory suszone posiekać w paseczki. Brokuły i pomidory dodać do podsmażonej cebuli i pieczarek. Podsmażyć chwilę aby wszystko się połączyło. Do warzyw dodać boczek, przyprawić wszystko ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Ugotować makaron al dente. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Przygotować

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania