makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:309/561)

Wołowina z pomarańczami i imbirem 105

łyżki sosu sojowego - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - olej rzepakowy - ryż lub makaron sojowy - woda 1. Mięso pokrój w cienkie plastry i zalej sokiem z pomarańczy, zetrzyj skórkę i wymieszaj, odstaw w chłodne miejsce na godzinę, ( pomarańcze sparz wrzątkiem przed ścieraniem na tarce). 2. Rozgrzej olej na dużej patelni, mięso odsącz z powstałych soków ( nie wylewaj ich!) i obsmaż na rumiano(...)dodaj drobno krojoną zieloną część dymki. Podczas gotowania należy uzupełniać wodę, która odparuje. Ilość sosu można zminimalizować lub zrobić go więcej, wszystko zależy od naszych preferencji. Podawać z makaronem lub ryżem

Apetyczna babeczka
Kurczak w sosie śmietanowo-brokułowym z makaronem 174

ząbki czosnku makaron rurki lub inny sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławska) + nieco wody WYKONANIE Brokuła obrać w różyczki i ugotować (na parze 6 minut, w wodzie 3-4 minuty). Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć na rozgrzaną głęboką patelnię. Smażyć

Passions hobbies life
Zupa z kurek 147

wyśmienitą i aromatyczną zupę z kurek. Fantastycznie rozgrzewa w coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Zupa z kurek z ziemniakami i makaronem Składniki: 1/2 kg kurek 4 ziemniaki 6 łyżek drobnego makaronu 1 cebula 1 i 1/ 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego(...)piasku. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy posiekaną cebulę, lekko solimy i szklimy ok. 3 min. Zwiększamy ogień, dodajemy kurki i co chwilę mieszając smażymy do momentu gdy woda odparuje a grzyby lekko zarumienią. Dodajemy masło a po chwili wlewamy gorący bulion. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 4 minuty. Następnie wrzucamy makaron i gotujemy

Moja Mama Gotuje
Makaron z czerwoną cebulą wg Jamiego Olivera. 99

Składniki: 500g makaronu fusilli (długie świderki) oliwa 2 łyżki masła 2 białe cebule  3 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chili  200g ziemniaków mała garśc świeżego tymianku 1/2 laski cynamonu sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 250 ml bulionu warzywnego 2-3 garście startego parmezanu 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Na patelni wlej odrobinę oliwy, dodaj masło(...)przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 8 minut. Wszystko musi się lekko zarumienić. Dodaj listki tymianku, przypraw solą i pieprzem oraz gałką.  W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron pozostawiając w kubeczku trochę wody z gotowania. Do cebuli dolej gorący bulion, po czym rozgnieć połowę ziemniaków. Posyp startym cynamonem i przypraw

O kuchni z uczuciem
Mięsno-pomidorowy sos do makaronu 153

chłopaka już wyjadłam całe.. pudełko :D Nawet nie marnując czasu, tak jak makaron był w lodówce, podgrzałam, dodałam gorący sos i starty ser. Pychota! Składniki 150 g makaronu 1 łyżka oleju 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 300 g mielonego mięsa (np. wieprzowego z łopatki lub karkówki) 200 ml bulionu, rosołu 200 ml sosu/przecieru/passaty pomidorowej(...)cebulę w kostkę. Zeszklij na dużej patelni. Dodaj starty czosnek i wymieszaj. Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i oregano i na dużym ogniu smaż przez ok. 15 minut, aż całe mięso będzie obsmażone i zacznie się miejscami rumienić.Wlej gorący bulion i gotuj przez około 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Do mięsa dodaj

W kuchni bez szafek
FARFALLE W SOSIE ŚMIETANOWO-KURKOWYM Z BROKUŁAMI 153

Zawsze więc na samym początku smażę  jajecznicę z kurkami  :), zaraz po niej gotuję  zupę kurkową , no a jeśli sezon jeszcze trwa na końcu ląduje na talerzu makaron z sosem kurkowym.  Po takiej kulinarnej uczcie mogę oświadczyć,  że sezon na kurki uważam (ze spokojnym sumieniem) za zamknięty :)) Składniki na sos: duża garść kurek 1 średnia cebula(...)mniejsze zostawiamy w całości). Podsmażamy je od 10 minut. Następnie wlewamy na patelnię obie śmietany. Solimy, pieprzymy do smaku i dusimy grzyby w sosie około 10 minut na małym ogniu. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki i ew. doprawiamy, jeśli brakuje soli lub pieprzu. Podajemy z makaronem. Dodatkowo tym razem dorzuciłam na wierzch kilka różyczek brokuła ugotowanego al dente

Walijskie Pichcenie
Serowy garnek z klopsikami – szybkie i pyszne danie jednogarnkowe 4057

Składniki: 30 dkg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka bułki tartej 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra 1 szklanka makaronu 2 szklanki bulionu warzywnego 1 nieduży por (lub pół dużego) 4 trójkątne serki topione 10 dkg żółtego sera (użyłam sera mozzarella) opcjonalnie można dodać też niewielką ilość sera pleśniowego np. gorgonzola(...)małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na głębokiej patelni lub w garnku, rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano *** *** Pora dokładnie myjemy, kroimy w półplasterki i dokładamy do mięsa. Wszystko razem przez chwilę podsmażamy, ciągle mieszając *** *** Następnie całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dokładamy makaron (surowy! Makaronu wcześniej nie gotujemy) i dusimy pod przykryciem

Blog z Apetytem
Łazanki z kapustą 84

małym ogniu przez 3-y minuty. Ugotowany makaron wylać na durszlak i przelać zimną wodą. Pozostawić do ocieknięcia z wody. Kapusta smażona: Kapustę ugotować w całości do miękkości. Wystudzić. Wyciąć głąb po czym albo bardzo dokładnie posiekać nożem albo zmielić w maszynce do mięsa. W maszynce zmielić także orzechy włoskie. Na patelnię włożyć drobno krojoną słoninę. Przesmażyć na średnim ogniu(...)sól oraz pieprz. Smażyć na małym ogniu przez 50 minut od czasu do czasu mieszając. Masło rozpuścić. Wylać odrobinę masła na dno naczynia do zapiekania. Na maśle ułożyć część makaronu, na makaron wyłożyć część kapusty. Powtórzyć czynność kilka razy do momentu, w którym makaron będzie na górze. Zalać całość bulionem warzywnym i po wierzchu polać pozostałym masłem. Naczynie przykryć pokrywką

mecooks
Kurczak z warzywami i makaronem po chińsku 212

papryka czerwona - 2 duże cebule - 200g makaronu błyskawicznego instant - sos sojowy - olej kokosowy - sól, pieprz - papryka słodka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy łyżką sosu sojowego, pieprzem, solą i  słodką papryką. Smażymy na oleju kokosowym na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy do miseczki Na czystej patelni roztapiamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy łyżkę sosu sojowego(...)posiekany por i kawałeczek potarkowanego imbiru. Całość smażymy, często mieszając do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru i sosem sojowym. Makaron zalewamy wrzątkiem, nakrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie makaron odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Warzywa, makaron i kurczaka mieszamy i podsmażamy przez około

Pan i Pani Smith w kuchni
Makaron z suszonymi pomidorami, cukinią i serem pleśniowym 130

dwie porcje 25 dag makaronu ze szpinakiem-może być zwykły np. penne 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 sztuk pomidorów z zalewy olejowej 1 mała cukinia 150 ml słodkiej śmietanki 12% 50 g sera pleśniowego blue Sól himalajska do smaku Świeżo zmielony pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę(...)dusimy chwilę aż cukinia zmiekknie, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietankę oraz dodajemy pokruszony ser pleśniowy, trzymamy na ogniu do momentu rozpuszczeniu sera. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy-nie przelewamy wodą, dodajemy do sosu, mieszamy, rozkładamy na talerze, podajemy od razu. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami 147

piersi z kurczaka 500 g pieczarek opakowanie szpinaku baby 100 g topionego serka śmietankowego mała śmietana 18% przyprawa do kurczaka 2-3 ząbki czosnku sól   Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka i wrzucić na rozgrzany olej. Pieczarki pokroić na półplasterki (lub mniejsze kawałki jeśli(...)najdokładniej osuszyć i wrzucić na patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszać, nie przykrywać, żeby woda z pieczarek mogła troszkę odparować (ale nie cała). Dodać pokrojony na kawałki serek i zahartowaną gorącym płynem z pieczarek śmietanę. Wymieszać, przykryć i od czasu do czasu mieszając dusić aż serek się rozpuści. Podawać na ciepło z ugotowanym makaronem

Simply Food
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM i SZPARAGAMI 110

szparagi. Gotowe wyławiamy łyżką cedzakową. Makaron odcedzamy, zachowując 1/3 szklanki wody z gotowania. Kiełbaskę chorizo kroimy w drobną kosteczkę, pierś kurczaka osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w małą kostkę, przekładamy do miseczki i doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pokrojone(...)wino lub bulion i chwilę odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień do małego. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy szparagi i wodę z gotowania makaronu. Gotujemy 2 minuty lub nieco dłużej, bez przykrycia, aż sos lekko się zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Posypujemy

cool and minty
Jarmuż z tuńczykiem 150

Prosty i szybki w wykonaniu przepis z wykorzystaniem zielonego i czerwonego jarmużu. 4 liście zielonego jarmużu 4 liście czerwonego jarmużu 300 g makaronu z mąki pełnoziarnistej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki tuńczyka w oleju (2x180g) 20 g startego twardego sera oliwa z oliwek sól morska pieprz Składniki pozwalają na wykonanie 2 dużych porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Jarmuż. Liście(...)sitku do odcieknięcia. 2. Smażenie. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, krótko przesmażyć. Dodać zblanszowane liście jarmużu, a następnie tuńczyka wraz z olejem. Dusić pod przykryciem 10 minut. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem. 3. Danie. W osobnym garnku ugotować makaron w wodzie z dodatkiem kilku kropel

Pij soki wyciskane
Impuls chwili. DAKTYLE W CZERWONYM WINIE. 157

małą patelnię, dodałam wszystkie przyprawy i zagotowałam.  Gotowałam, aż wino w połowie się zredukowało. Następnie dodałam daktyle  przepołowione i pozbawione pestek. Dusiłam wszystko razem na małym ogniu  przez ok. 10 minut. Następnie rozkręciłam gaz na maksa i mieszając, podgrzewała, aż daktyle rozmiękną, a płyn w większości wyparuje, zostawiając tylko gęsty sos. Podałam na gorąco z makaronem. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
MÓJ KURCZAK TIKKA MASALA 134

koniec dodajemy śmietanę kremówkę lub słodką śmietanę 18% (jeśli oszczędzamy kalorie). Na osobnej patelni (grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do naszego sosu. Zagotowujemy całość - ok 5 minut. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkami pita

Walijskie Pichcenie