pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony 2 steki po 200 g polędwicy wołowej, lub dobrego rostbefu 1 łyżka oleju słonecznikowego 2 kapusty pak choi, 200 g cienkiego makaronu jajecznego kiełki skórka z limonki przygotowanie Przygotować Pak choi. Można każdą kapustkę przekroić na cztery, lub porozdzielać liście , obcinając koniec kapustki. W tym przypadku wolę tę drugą metodę(...)Rozgrzać mocno patelnię grillową lub żeliwną, dodać oliwę. Smażyć steki po ok 3 min z każdej strony, tak aby były średnio wysmażone. Przełożyć na deskę i dać im "odpocząć" przez 2 - 3 minuty, następnie pokroić w cienkie plasterki. Dalej można postępować na dwa sposoby: 1. (wygodny , kiedy nie podajemy zupy zaraz po zrobieniu) Naszykować makaron zgodnie z opisem
Stare Garynajedzeni i zaraz po posiłku nie dopada nas "wilczy" głód. Składniki: (3 - 4 porcje) 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 500 g małych pieczarek 200 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka czosnku(...)smaczniejsze. Rozdrobnione mięso mielone smażyć na dużej dobrze rozgrzanej patelni około 10 minut, następnie dodać majeranek, oregano, bazylię, pieprz, chili i sól. Po około 5 minutach dodać pomidory z puszki i rozmieszany w niewielkiej ilości wody koncentrat. Mięso smażyć do miękkości, pod koniec połączyć je z pieczarkami. Jeśli lubimy makaron z dużą ilością sosu, to wystarczy pod koniec smażenia mięsa
Kuchcik gotujezielonych szparagów 1 łyżeczka cukru 500 g makaronu penne 400 ml śmietany 30% sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z indyka umyć, odkroić tłuszcz, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Polać delikatnie oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię (najlepiej od razu na głęboką, gdzie połączy(...)gotującej się wody (końcówki szparagów powinny wystawać powyżej wody), nałożyć pokrywkę i gotować niecałe 10 minut. Wyciągnąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki, odkładając górę szparagów osobno. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić i przełożyć do mięsa z indyka. Dodać śmietankę i pokrojone szparagi, ale bez górnych części, po czym doprawić pieprzem
Passions hobbies lifeNaprawdę polecam. op. makaronu (np świderki) 400 g kiełbasy krakowskiej 2 czerwone papryki 2 cukinie 1 cebula 1 szkl. śmietanki 30% 100 g startego żółtego sera (u mnie tarta mozzarella) zioła prowansalskie 3 żółtka sól, pieprz czosnek granulowany Cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryki pozbawione gniazd nasiennych, cukinie oraz kiełbasę kroimy na cienkie paseczki. Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę(...)patelni, a na środek wsypujemy cebulę, podsmażamy ponownie kilka minut. Na koniec dodajemy paski cukinii. Warzywa posypujemy solą oraz szczyptą czosnku granulowanego i pieprzu i smażymy do miękkości. Do garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy dwie szczypty ziół prowansalskich i lekko ją podgrzewamy. Pilnujemy by się nie zagotowała. Zdejmujemy z palnika i lekko studzimy. W międzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku makaron
Smaki Na Talerzuoraz moi goście :-) Nie mogę się doczekać, kiedy znów ją przygotuję! Spróbujcie ją koniecznie, jak tylko uda Wam się upolować orzeszki pinii. Składniki: (5 porcji) 250 g makaronu orzo (makaron w kształcie ryżu bez jajek z pszenicy durum) 1 liść laurowy spora garść bazylii dwie garście rukoli 70 g orzeszków pinii olej rzepakowy lub oliwa z oliwek Składniki dressingu(...)Przygotowanie: Orzeszki pini uprazyć na suchej patelni. Ostawić. Bazylię i rukolę umyć, osuszyć i posiekać. Przygotować dressing: W słoiczku wymieszać starty parmezan, 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy extra virgin, sok i skórkę z cytryny. Spróbować i ewentualnie doprawić pieprzem i solą (uważać z solą, gdyż parmezan jest słony) . Ugotować makaron al dente wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać lekko
Moja Delicjaskładniki. Marchewki odcedzić, wymieszać ze szpinakiem, makaronem i dressingiem. Rozłożyć na talerze. Filet z sandacza umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić na cztery ok. 75g porcje (po 2 niewielkie kawałki ryby na porcję). Oprószyć solą, białym pieprzem i od strony mięsa (bez skóry) obtoczyć w sezamie. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć 2-3 minuty najpierw od strony(...)białko: 35g, tłuszcz: 17g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 4WW i 1,9 WBT SMACZNEGO! Artykuł Sandacz smażony w sezamie na sałatce z marchewki, szpinaku i makaronu Pesso pochodzi z serwisu Dietolog
Dietologłyżki mąki 1 opakowanie drobnego makaronu sól i pieprz świeżo mielony, ziele angielskie natka pietruszki Wykonanie: Grzyby suszone opłukujemy, zalewamy wodą, odstawiamy na 1 godzinę aby rozmiękły. Do garnka wlać wodę, dodajemy namoczone grzyby, gotujemy około godziny. Zostawiamy 1 szklankę wody po gotowanych grzybach. Przestudzone grzyby kroimy w paseczki, podsmażamy na patelni razem z masłem na wolnym ogniu przez około(...)dodajemy podsmażone grzyby. Z masła i mąki robimy zasmażkę dodając wodę pozostawioną po gotujących się grzybach, połączyć z zupą. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą, pieprzem świeżo mielonym, dodajemy śmietanę. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Podajemy gorącą zupę z makaronem dekorując natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczewoSkładniki: pół paczki makaronu do lasagne (14 płatów) cukinia (2 małe lub jedna duża) papryka (po 1/4 żółtej, czerwonej i zielonej) pieczarki (6 sztuk) marchewka (1 sztuka) pomidory (2 sztuki) natka pietruszki sól pieprz oregano woda olej sos czosnkowy Jak zwykle opiszę wszystko w takiej kolejności, która moim zdaniem zapewnia jak najszybsze przygotowanie potrawy. Uwzględniam przy tym czas potrzebny(...)skórki w kostkę i zostawiamy na chwilę. Warzywa duszą się na patelni, a my mamy czas na przygotowanie sosu czosnkowego według przepisu. Kiedy sos czosnkowy będzie gotowy dorzucamy do warzyw pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Warzywa się duszą a my zabieramy się za makaron. Do gotującej się posolonej wody dolewamy odrobinę oleju (żeby makaron
Weganka gotujeostatnią przerwę ... Mam jednak nadzieję, że szybciutko nadrobię wszelkie zaległości blogowe! Dziś zapraszam Was na mój torcik makaronowy - wersję spaghetti po sycylijsku, które ma swój początek jako danie z ... resztek makaronu z wcześniejszych posiłków. Ze względu na niechlubne pochodzenie postanowiłam zrobić z niego torcik, bo w smaku jest to królewskie i baaardzo smaczne danie i w pełni zasługuje na taką(...)postępować z nimi jak w przepisie na roladki . Wołowinę podsmażyć na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, czosnkiem, papryką oraz oliwkami pokrojonymi w kółeczka. Dodać koncentrat pomidorowy oraz pomidory w puszce. Doprawić majerankiem, oregano, solą oraz pieprzem. Wymieszać, chwilę podsmażyć, odstawić. Zagotować w garnku wodę na makaron, posolić, ugotować makaron al dente. Odsączyć na sicie. Kolejno podsmażyć bakłażany
Garniec MagalieCebulę, paprykę oraz pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę oraz pieczarki. Gdy zmiękną dodajemy kurczaka, pomidory i różyczki brokułu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i rozgotowania się pomidorów. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Ser ścieramy
VioletoweKucharzeniecytryn. Rozetrzyj czosnek z solą. Na patelni lekko rozgrzej oliwę - dodaj czosnek - smaż chwilę. Dodaj skórkę z cytryny - smaż 1 minutę, uważaj żeby czosnek się nie spalił. Zalej całość sokiem z cytryny - duś 2 minuty Do sosu dodaj serek mascarpone, dopraw do smaku sola, pieprzem i tymiankiem. Makaron ugotuj al'dente. Wymieszaj z sosem cytrynowym. Łososia pokrój
kolorowotorcikowosurowych krewetek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się(...)patelni. Na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju podsmaż krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj kremówkę, posiekaną natkę pietruszki, borowiki, dopraw solą, pieprzem i gałką, całość wymieszaj i smaż 2 minuty. Następnie dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wyłóż
Moja pasja smakuWszyscy doskonale wiemy, że ryby to bogactwo różnego rodzaju witamin i składników mineralnych. Jedną z najbardziej popularnych ryb jest łosoś . Ma on w sobie bardzo dużą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki soku z cytryny.Wrzucamy makaron,gotujemy al'dente.Jedną cytrynę cienko obieramy,tak aby ze skórki powstała spirala i dodajemy do wrzątku .Skórkę drugiej cytryny kroimy cieniutko w paski tzw.julienne.Wyciskamy sok z jednej cytryny.Mięso kurczaka dzielimy na cztery osobne filety.Kruszymy nasiona kolendry.Oprószamy nimi filety kurczaka.Siekamy imbir i czosnek.Na patelni rozgrzewamy olej.Smażymy na nim mięso ok.4-5 min.Dodajemy czosnek(...)ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody,ponownie zagotowujemy.Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz 1-2 łyżkami soku z cytryny.Sos wymieszać z odcedzonym makaronem.Nakładamy na talerze.Na makaronie ułożyć mięso kurczaka. Posypujemy kolendrą lub natka pietruszki i posypujemy paseczkami skórki cytrynowej.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo dobre danie, zrobiłam je na obiad dla rodzinki. Polecam, spróbujcie. Jeśli lubicie bardzo ostro to możecie zostawić pestki od chili. Jeśli nie to usuńcie. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso. Zrobić to szybko, żeby nie przesuszyć mięsa. Dodać kolendrę w proszku i ziarenka, chilli, sól, pieprz,imbir, paprykę słodką i ostrą, chwilkę smażyć. Cały czas mieszać. Wlać pół(...)zagotować i doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Gdyby było za mało sosu dodać wody i w razie potrzeby doprawić. Danie podawać z ryżem lub makaronem. Można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Rozmieszaną kartoflankę wlać do gotującego się sosu i zagotować. Smacznego, to było pyszne
Kuchnia Pokoleń