makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:304/561)

Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie pomidorowym 425

obeschło. W międzyczasie ugotować makaron nieco krócej niż al dente. Przy odcedzaniu zachować ok. 1/2 szklanki wody z gotowania. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na bok. Cebulę i czosnek obrać, osobno posiekać. Marchewkę obrać i umyć, pokroić w półplasterki lub zetrzeć na tarce. Seler naciowy opłukać, pokroić na kawałki. Rozgrzać głęboką patelnię. Na oleju zeszklić cebulę, dodać

Pełny talerz
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 203

antonówki, a później przyprawić krem dużą ilością korzennych przypraw: gałką, cynamonem, imbirem oraz kuminem, kurkumą i na koniec podlać cydrem. Uzyskamy niesamowicie lekką, pachnąca późnym latem zupę. Piątek – Makaron z sosem pomidorowym z trzech składników To najprostszy sos pomidorowy na świecie. Składa się z trzech składników. I jest pyszny. Przepis pochodzi książki Marcelli Hazan, amerykańskiej autorki książek kulinarnych, która(...)masło i cebula . Zostawione same sobie na patelni na trzy kwadranse zmieniają się w przyjemną emulsję. Niech Was nie przeraża 5 łyżek masła w sosie – przy dwóch puszkach pomidorów to niewiele. Poza tym dzięki niemu sos jest gładki i aksamitny. Taki sos pomidorowy możecie zjeść ze spaghetti lub każdym innym makaronem. Smacznego! Artykuł Menu na tydzień – fast

Niedzielny kucharz
Kaczka teriyaki 103

Przygotowanie : 40 minut + marynowanie Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 2 piersi kacze – 2 łyżki sosu teriyaki – 1 łyżka sosu sojowego jasnego – łyżeczka płynnego miodu – makaron sojowy, ryżowy lub ryż do podania – ugotowany brokuł, inne warzywa lub surówka z kiełków fasoli mung – świeża kolendra do podania Przygotowanie : Kaczkę wyjmij z lodówki aby nabrała temperatury(...)plastikowych elementów możesz kacze piersi włożyć do piekarnika na patelni, w przeciwnym razie użyj naczynia żaroodpornego, które musisz rozgrzać razem z piekarnikiem. Po wyjęciu kaczki z piekarnika połóż ją na na desce do krojenia lub talerzu i pozwól odpocząć przez 5 minut. Podawaj kaczkę pokrojoną w grubsze plastry z makaronem sojowym lub ryżem, z dodatkiem gotowanych warzyw lub surówki

nietylkopasta.pl
Lasagne ze szpinakiem i serem feta 163

Składniki: 12 płatów makaronu do lasagne; Opakowanie mrożonego szpinaku (waga 450 g); 300 g startej mozzarelli; Opakowanie sera feta (waga 270 g); 1 duży pomidor; 3 ząbki czosnku; Olej. Sos: 1 łyżeczka masła; 1 średnia cebula; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1,5 szklanki bulionu (u mnie 1,5 szklanki wrzątku + łyżeczka vegety); 1,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)pogotować. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać odrobinę gorącego sosu, wymieszać i wlać na patelnię z sosem. Dodać wszystkie przyprawy, przciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia. Naczynie żaroodporne/blachę wysmarować olejem. W tak przygotowanym naczyniu układać kolejno: płaty makaronu do lasagne, szpinak z fetą, startą mozzarellę i sos. I tak do wyczerpania

Gospodyni Miejska
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym + film 124

makaronu czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku z lekko osolonym wrzątkiem, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Dokładnie oczyszczone, umyte i odsączone z wody większe sztuki grzybów przekrawamy wzdłuż na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Obraną cebulę kroimy w małą kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Na patelni z rozgrzanym masłem i oliwą delikatnie szklimy pokrojoną cebulę(...)końcu sos doprawiamy solą, czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do gorącego sosu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem łączymy. Gotowy sos podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.   Artykuł Makaron z kurkami w sosie śmietanowym + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
SPAGHETTI Z WARZYWAMI W LEKKIM SOSIE CURRY 125

śmietany 30% WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 1/3 szklanki wody z gotowania. Odcedzamy na sicie. Fasolkę szparagową przycinamy na końcach i kroimy na pół. Rzodkiewki kroimy na pół, cebulę w drobną kostkę, czosnek i marchewkę w plasterki. Cukinię i kroimy w grube półplasterki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej i masło

cool and minty
Makaron kremowy z kurkami 118

prostokąty były, ale z innym długim, płaskim też świetnie grzyby by się połączyły. Takie danie najlepiej tuż po przygotowaniu smakuje, bo kremowość ze śmietanki się czuje. Składniki: 400 g makaronu szerokiego tagliatelle, albo wąskiego lasagne, 250 g świeżych drobnych kurek, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1 trawa cytrynowa, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 200 ml słodkiej śmietanki(...)trawę cytrynową przecinamy po długości. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem trawy cytrynowej. Następnie dodajemy czosnek, który przyrumieniamy (kilka sekund, żeby się nie spiekł bo będzie gorzki) . Dokładamy kurki i podsmażamy ( nie mieszamy ) do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie mieszamy i przyrumieniamy. Pod koniec lekko oprószamy solą. W międzyczasie makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie

Moniki Smakołyki
Sałatka z makaronem spaghetti 221

makaron jest w moim ulubionym zestawieniu składnikowym: z papryką konserwową, korniszonami, pieczarkami, kurczakiem i kukurydzą …. O tak, to zdecydowanie sałatka dla mnie;) A Wy lubicie takie?:) 1/3 paczki makaronu spaghetti około 1/2 słoiczka papryki konserwowej 6-7 korniszonów kukurydza w puszce 300 g pieczarek 2 pojedyncze piersi z kurczaka majonez sól, pieprz przyprawa do gyrosa (u mnie 2 pełne(...)około 30-60 minut. Smażymy na patelni z 2 łyżkami oleju. Odkładamy. Pieczarki kroimy na kawałki. Podsmażamy je na niewielkiej ilości masła. Pod koniec doprawiamy solą i szczyptą pieprzu do smaku. Odkładamy. Paprykę konserwową kroimy na cieniutkie paseczki lub w kostkę (wg uznania). Korniszony kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Makaron łamiemy na mniejsze kawałki (u mnie

Smaki Na Talerzu
Makaron z krewetkami i chili w sosie pomidorowym (Pasta in salsa di pomodoro, peperoncino e gamberetti) 150

SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu 300 g passaty pomidorowej 250 g krewetek 1 szalotka 100 ml śmietany  50 ml białego wina  szczypta chili tymianek s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di pasta 300 g di passata di pomodoro 250 g di gamberi 1 scalogno 100 ml di panna(...)rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodajemy krewetki, gałązki tymianku oraz białe wino. Czekamy, aż wino wyparuje, po czym dodajemy passate pomidorową i śmietanę. Doprawiamy chili, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron odcedzamy

La grande e la piccola cuoca
Makaron z dyniowym pesto i rukolą 109

małej dyni (szklanka po zmiksowaniu) 5 dkg pistacji 1/2 szklanki słonecznika 3/4 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz do smaku Makaron (u mnie świderki ponieważ świetnie łapią pesto) 1/3 opakowania rukoli PRZYGOTOWANIE: Oczyszczam dynię i i kroję na spore kawałki razem ze skórką. Kawałki układam na blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym(...)Dodaję czosnek, pokruszone pistacje i podprażony na suchej patelni słonecznik(odkładam 1 łyżkę słonecznika do posypania potrawy). Miksuję na gładka masę do której dodaję oliwę z oliwek i starty parmezan (kupuję w kawałku i ścieram przed dodaniem do pesto). Szybciutko miksuję do połączenia składników. Dosmaczam solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Makaron ugotowany al dente   odlewam i odparowuję

Magiczna kuchnia Darii
Klopsiki z fasolką, pieczarkami i makaronem. 127

bułka pieprz ziołowy do smaku przyprawa do kurczaka do smaku bułka tarta do panierowania ewentualnie sól do smaku Dodatkowo : olej do smażenia i gotowania 25 dag pieczarek 25 dag makaronu rurki 1 puszka fasolki ,,Piękny Jaś '' od  JAMAR 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku zioła prowansalskie według uznania czarny pieprz mielony do smaku Wykonanie: 1. Klopsiki: Mięso(...)Pieczarki obieramy i płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pieczarki, aż będą zrumienione, następnie przekładamy je do klopsików. 4. Całość zalewamy gorącą wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i  dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając. 5. W tym czasie gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie z jedną łyżką oleju. Ugotowany

Izabelawkuchni
Spaghetti z dyni makaronowej 197

się wybrała (chociaż nijak mi po drodze). I efektem tego zakupu jest to oto pyszne spaghetti z dyni makaronowej ;) No oczywiście że nie smakuje tak jak to z makaronem, ale jest równie smaczne. I zdrowe! Smakowało wszystkim, i nawet mój łasuch powiedział, że mogę je jeszcze zrobić ;)   Składniki: 1 dynia makaronowa Passata z pomidorów/pomidory całe w puszce 250g(...)spaghetti. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy krótko na patelni. Dodajemy czosnek i mięso mielone, przyprawiamy do smaku i smażymy, aż mięso będzie dobre. Wtedy dodajemy passatę/ zmiksowane pomidory z puszki i czekamy, aż zagrzeje się nasz sosik ;) Próbujemy – i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Nakładamy makaron z dyni razem z sosem i posypujemy startym serem. I gotowe

Jak gotować i nie zwariować
Makaron z dyni w sosie śmietanowym z brokułem i marchewką (wegański) 166

cukinii, czy marchwi potraktowanej obieraczką do julienne) nie wywarło na mnie tak ogromnego wrażenia. Nawiązując do tego, chciałabym przedstawić Wam kolejny przepis z jej użyciem. Wcześniej był to makaron z dyni z sosem pomidorowym i wędzonym tofu , lecz tym razem w sosie śmietanowym z brokułem i marchewką! Nadzwyczajność tego sosu polega na tym, że jest zrobiony z jogurtu i mleka(...)szklimy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odcedzone warzywa wrzucamy na patelnię. Dolewamy mleko wymieszane w szklance wraz z jogurtem i musztardą. Jeżeli chcemy zagęścić sos, dodajemy 2 łyżeczki płatków jaglanych. Doprawiamy. Upieczoną dynię "szarpiemy" widelcem (jej miąższ) tak, by powstał dyniowy makaron. Taki makaron nakładamy na talerz, przykrywamy sosem i posypujemy np. wegańskim parmezanem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Makaron z cukinią i łososiem 142

średnia cukinia (300g) 1 średnia czerwona cebula (150g) 150g makaronu „kokardki” (farfalle) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię obieramy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Na silnym ogniu rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy. Intensywnie smażymy kawałki cukinii przez 2 minuty(...)lekkiego zrumienienia, często mieszając i w międzyczasie lekko soląc. Następnie wyjmujemy cukinię z patelni i odkładamy na bok. Zmniejszamy ogień do średniego, rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy i smażymy na niej cebulę przez 1-2 minuty do zeszklenia. Dodajemy cukinię, mieszamy, przykrywamy i po przestawieniu na mały ogień dusimy powoli przez 4-5 minut. W międzyczasie kroimy plastry łososia w wąskie

Kulinarna Pokusa
Torcik szpinakowy z kurczakiem i sosem beszamelowym 138

dente w lekko osolonej wodzie. Ser mozzarella zetrzeć na tarce i wymieszać z ciepłym ugotowanym odcedzonym makaronem. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem. Następnie ułożyć pionowo rurki makaronu jeden obok drugiego, tak żeby wypełnić całą powierzchnię dna formy. 2. Fileta pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła. 3. Cebulę, czosnek(...)pieprzem. 4. Sos beszamelowy Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko wymieszane z żółtkiem i doprowadzić do wrzenia. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 5. Połowę farszu szpinakowego z kurczakiem przełożyć na wierzch makaronu w taki sposób żeby wypełnił jak najwięcej pustych rurek

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron po meksykańsku 154

firmy JAMAR. SKŁADNIKI: 300 g makaronu tagliatelle, 250 g mięsa mielonego wieprzowego, 1  papryka  czerwona, 1 cebula, 1/3 puszki kukurydzy konserwowej, 2  pomidory , 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 100 ml sosu meksykańskiego JAMAR, sól , pieprz , pieprz  cayenne, bazylia , oliwa do smażenia, natka pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam na patelnię. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso razem(...)mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański oraz koncentrat. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz pieprzem cayenne.  4. Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i wykładam na talerz. Na środek talerza nakładam solidną porcję sosu. Wierzch posypuję natką pietruszki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z kurczakiem w sosie kurkowym 157

wykorzystać.  Powstały sos może być świetną bazą do innych potraw.  Obiad bardzo mi smakował i nie raz będzie gościł na naszym stole. Bardzo serdecznie polecamy. Składniki: - makaron tagliatelle - 250g kurek - 4 łyżki białego wina - 130ml śmietany kremówki 30% - 120ml buliony warzywnego - pęczek posiekanej natki pietruszki - 3 filety piersi z kurczaka - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania:  Kurki(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy aż sos się zredukuje.  Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy.  Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez około 2 minuty. Doprawiamy solą  i pieprzem. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Piersi

Pan i Pani Smith w kuchni