makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:304/561)

Roladki z flondry w sosie serowym 150

żaroodpornym. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, dodać mleko, vegetę, gałkę muszkatołową, zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać wszystkie sery, oczywiście potarte. Podgrzewać aż się rozpuszczą. Dodać koperek, natkę pietruszki i wylać na roladki z ryby. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 minut. Podawać z ziemniakami, makaronem lub chlebkiem. Ryba jest delikatna

Kuchnia Pokoleń
Ratatuja na "szybko" z naturalnym ryżem 256

talerzu. Moją propozycją na barwne danie to ratatuja. Wersja na "szybko" zajmie nam ok. 30 minut. Wystarczy pokroić składniki, doprawić i podsmażyć. Ja najczęściej podaję ja z ryżem lub makaronem. Jeśli same warzywa wam nie wystarczą i lubicie mięso tak jak mój M, można podsmażyć piersi z kurczaka i je razem z ratatują podać. SKŁADNIKI : 1 czerwona papryka(...)kostkę tak samo suszone pomidory. Cebulę, tymianek podsmażamy na patelni, tak aby nie zarumieniały. Dodajemy warzywa, chwilę podsmażamy, dorzucamy pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Dusimy do miękkości lub tak jak ja lubię, gdy warzywa są lekko al dente. Całości doprawiamy, posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem. Co lubię w takich daniach, szybkość wykonania, mnóstwo koloru

Basia w kuchni
Penne ze szpinakiem w pomidorowym sosie 173

liście świeżego szpinaku. 400 g makaronu penne 150 g świeżego szpinaku około 3 łyżki tartego sera: parmezanu, grana padano lub corregio 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów, tzw polpa suszone oregano suszona lub świeża bazylia sól, pieprz, cukier olej Cebulę drobno siekamy. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy(...)gładko za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku większą ilością cukru (mniej więcej 1- 1 i 1/2 łyżeczki), oregano, bazylią oraz solą i pieprzem. Szpinak myjemy, przebieramy, usuwamy twarde łodyżki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Gorący makaron łączymy z sosem, dodajemy szpinak, mieszamy (pod wpływem temperatury sosu i makaronu szpinak powinien lekko „zwiędnąć”). Przed podaniem posypujemy

Smaki Na Talerzu
Pierś z kaczki ze szpinakiem, risoni i sosem figowym 228

100g) 150g makaronu risoni (w kształcie ziaren ryżu) 150ml wzmacnianego czerwonego wina (np. porto) 150ml bulionu 2 łyżki masła sól pieprz czarny świeżo mielony kilka gałązek świeżego rozmarynu 1-2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Figi również drobno kroimy. Szpinak w razie potrzeby płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy(...)sosu, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotowujemy kaczkę. Usuwamy ewentualny nadmiar skóry i tłuszczu. Skórę nacinamy ukośnie w kratkę. Nacieramy ze wszystkich stron solą i pieprzem. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy. Kaczkę smażymy przez 3-6 minut od strony skóry (zależnie od wielkości mięsa) i przez 3 minuty z drugiej. Natychmiast wkładamy

Kulinarna Pokusa
Marchewkowy makaron z czarną quinoą i krewetkami 200

praskę czosnek, uważając, żeby się nie spalił. Szybko zdejmujemy krewetki z ognia. Na tą samą patelnię wlewam kilka łyżek wody i dodajemy pokrojony w kostkę por, chwilę dusimy, dorzucamy połówki pomidorków koktajlowych, przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z krewetkami i wykładamy na marchewkowy makaron z quinoą, Wszystko posypujemy obficie świeżym koperkiem

Quinoa Raz!
Libański rozgrzewający gulasz warzywny 264

kostkę, wrzucamy na patelnię i delikatnie solimy. Podlewamy połową szklanki wody. Dusimy. Dodajemy cynamon. Na patelnię dorzucamy pomidory i ciecierzycę. Wszystkie składniki dusimy aż bakłażan będzie miękki. Podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki. Tak przygotowany warzywny gulasz można jeść samodzielnie, z ryżem, chlebem lub makaronem lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego! Artykuł Libański rozgrzewający gulasz warzywny pochodzi z serwisu

sierotka maRysia w kuchni
Ciecierzyca w kremowym sosie 162

wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pokrojoną cebulę, pieczarki, papryczkę chili i pomidory suszone podsmażamy na patelni. Dodajemy do ugotowanej ciecierzycy, następnie dodajemy śmietanę i całość  gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy kurkumą, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie zagęszczamy sos rozrobioną skrobią ziemniaczaną. Podajemy z makaronem spaghetti i posypujemy tartym parmezanem

Delusional Trine
Ryż w sosie chilli 226

pieczarek? Bardzo fajnie sprawdzają się boczniaki. Prawdopodobnie będzie trzeba je chwilę dłużej maltretować na patelni niż pieczarki, żeby nie były gumowate. Inne ciekawe przepisy na obiad: Dahl z czerwonej soczewicy – obowiązkowo zrób do niego chlebki naan Ciecierzyca z jarmużem Ryż z orzechowym tofu Makaron ze szpinakiem i brokułami Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami Artykuł Ryż w sosie chilli pochodzi

Blendman
Placki ziemniaczane z marchewką, fetą i czosnkiem 244

Odciskamy je z nadmiaru soków i przekładamy do miski, następnie dodajemy posiekany z grubsza makaron Fit&Easy marchewka. Dodajemy roztrzepane jajka, posiekaną w drobną kostkę cebule i czosnek, następnie dodajemy pokruszony ser feta oraz mąkę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Placki nakładamy na patelnie łyżką i smażymy do zrumienienia. Placki podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego w towarzystwie sałaty

Plate of Joy
Pikantna sałatka makaronowa z krewetkami / Spicy shrimp pasta salad 276

partiach. Następnie przełóż je na ręczniki z boczkiem by ociekły z tłuszczu. Do tej samej patelni wrzuć paprykę i podsmaż, mieszając, przez minutę aż lekko zmięknie i przełóż do dużej miski. Dodaj pokruszony, chrupiący boczek, krewetki i ser. Wymieszaj, po czym wrzuć jeszcze ciepły makaron i połowę dressingu, ponownie wymieszaj i dodaj awokado, kolendrę i polej resztą dressingu. Po wymieszaniu

karmelowy
Łazanki z kapustą i grzybami 197

minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Po odcedzeniu gorący makaron łączymy z kapustą

Kulinarne przygody Gatity
Boeuf Strogonow (Stroganow) 176

patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i chwilę razem dusić. Następnie zawartość patelni dołożyć do garnka z prawie miękkim mięsem, przyprawić i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną sosu z mięsa i zagęścić sos. Zagotować. Podawać z pieczywem, makaronem lub kaszą. Ja połowę porcji zamroziłam (bez zagęszczania sosu). Podana w przepisie mąka i śmietana

Posadzone i zjedzone
MAKARON ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM 137

SKŁADNIKI: makaron fusilli ugotowany al dente 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili świeży szpinak (2 garści) 2 łyżki suszonych pomidorów wędzony łosoś A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę z posiekanym czosnkiem i papryczką, całość chwilkę smażyć.Dodać szpinak i lekko poddusić.Następnie suszone pomidory i ugotowany wcześniej makaron.Dzieło wieńczy wędzony łosoś

Kuchnia w opałach
Gotowany kurczak w pikantnym sosie 399

rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek uważają by się nie przypaliły. Włożyć na patelnię koło cebuli i obsmażyć. Dorzucić paprykę, pomidora , zioła, przyprawy. Smażyć mieszając kilka minut. Wlać bulion, włożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier   i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar

Buniabaje w kuchni