polędwiczka wieprzowa kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Borowiki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez kilka minut – by odparować resztę wody(...)łyżki oleju roślinnego smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią. Grzyby przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszcz – uważając by pozostawić jak najwięcej oleju na patelni, gdyż będzie używana. W razie potrzeby – dodaj 1 łyżkę oliwy i rozgrzej. Dodaj polędwiczki, obsmaż je dokładnie z każdej strony, dopraw tymiankiem, solą i czarnym oraz czerwonym pieprzem. Po około
Moja pasja smakuprzekładamy do nagrzanej głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przepuszczonego przez praskę czosnku. Dodajemy posiekaną cebulę czerwoną oraz pastę z suszonych pomidorów. Smażymy ok. 10 minut, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną i na wrzącą wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Mieszamy
Kuchnia w czekoladziesuszonych pomidorów * łyżeczka oleju z suszonych pomidorów * 3 łyżki oliwy z oliwek * Półtorej łyżki śmietany Czas przygotowania: 30 minut Porcja: 5 osób Kaloryczność: średnia Poziom trudności: łatwy Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę i przyprawiamy łyżeczką soli i pieprzu, oraz 1/4 łyżeczki suszonej pietruszki. Cebulę kroimy w małą kostkę(...)pomidorów i smażymy 3-4 minuty, aż pierś będzie gotowa. Na patelnie dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego oraz pokrojone w małą kostkę suszone pomidory, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną suszonej pietruszki. Zdejmujemy z ognia i dodajemy na sam koniec śmietanę. Całość mieszamy i podajemy z makaronem. Smacznego
Klasyka GotowaniaSzczypta gałki muszkatołowej; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać i podsmażać na małym ogniu(...)dodaniu sera sos bardzo szybko gęstnieje. Zdjąć z ognia. Do rondelka z sosem serowym przełożyć podsmażony szpinak z czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Do odcedzonego makaronu dodać sos serowo-szpinakowy i wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób. Sos należy przygotowywać jednocześnie
Gospodyni Miejskapracochłonne, ale efekt wyśmienity! Składniki: ok. 25 szt. makaronu typu muszle 1/3 szklanki mrożonych grzybów leśnych 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 450g mięsa mielonego (wieprzowe) bazylia, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego sos beszamelowy ser grana padano (lub parmezan) olej do smażenia Przygotowanie: Odmrożone grzyby wrzuć na patelnię - smaż ok. 5 min. na małym ogniu. Zwiększ ogień(...)dodaj 2 łyżki oleju, pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz i drobno posiekany czosnek - smaż ok. 7 min. od czasu do czasu mieszając - przełóż do miski. Na tej samej patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i wrzuć mięso - zamieszaj i dolej 3 łyżki wody. Dopraw bazylią (1 łyżka), przyprawą do mięsa mielonego (3 łyżki) i papryką (2 szczypty). Całość smaż mieszając
Alutka-GotujeDziś zapraszam na makaron barwiony sepią podany z krewetkami, czosnkiem i pomidorkami cherry w sosie maślano-winnym <3 Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu barwionego sepią 6 surowych krewetek królewskich 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 10 pomidorków cherry 2 łyżki soku z cytryny 75 ml białego wina(...)płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 2. Na patelni podgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i kładziemy krewetki. Smażymy 3 minuty, wrzucamy pomidorki, wlewamy wino i sok z cytryny, smażymy kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy chilli, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki wyciągamy z sosu
My Culinary Artznaczy też makaronową, ale z grillowanym kurczakiem. Tak samo jak poprzednio nie podam konkretnych ilości, to już każdy wedle smaku i gustu sobie dopasuje. Tylko składniki. Na sałatkę: makaron wstążki pierś z kurczaka ser feta pomidorki koktajlowe orzeszki ziemne szczypiorek sól, pieprz Na sos: 2 łyżki octy balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)naprawdę nie mamy jak tu już niech będzie po prostu na patelni podsmażany. Ale nie mówcie o tym nikomu :) To znaczy pierś kroimy na plastry i dopiero te plastry grillujemy. Zdejmujemy z grilla, kroimy na części, ale takie raczej dość duże i ciach do miski. W międzyczasie gotujemy makaron, studzimy i do tej samej miski. Orzeszki też do miski. Pomidorki
Marder&Marder ManufacturePrzepis nadesłany przez czytelnika bloga. Składniki dla 4 osób: 400 g makaronu Bavette Barilla 200 g kalmarów 100 g krewetek 200 g oczyszczonych małży 125 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej pietruszki 4 łyżki oliwy extra virgin 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania w 4 krokach: 1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia(...)cienkie krążki. 2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić. 3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron Bavette Barilla zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź
e-PrzepisyKulinarnewody, żeby później ugotować w niej makaron :) Makaron przygotowujemy o minutę krócej, niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze smażyć), odcedzamy i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i imbir w cienkie plasterki, grzyby w paski, chilli w krążki (pestki wyrzucamy!), a kurczaka i pomidora w kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka i smażymy(...)dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. 3. Ściągamy przykrywkę, dodajemy pomidory i kurczaka, smażymy przez 3 minuty (woda powstała przy duszeniu powinna trochę odparować). Na koniec dodajemy makaron, podsmażamy ostatnią minutę i ściągamy z ognia. Przekładamy na talerzyki, posypujemy odrobiną szczypiorku i podajemy. Smacznego
Tajskie smakiobraniu pokroić w pół krążki, obsmażyć na oleju ( na drugeiej patelni) i dodać do mieszanki Wymieszać, posolić, dodać pieprzu do smaku i wlać sos pomidorowy oraz pokrojone mięso z rosołu, jeśli takie akurat mamy Doprawić ziołami i jeszcze raz doprowadzić składniki do wrzenia Takie warzywa można podawać z makaronem lub ryżem. Szybkie i dość tanie danie
Proste Potrawyprzestać. Mogę zapewnić, że wszelkie odstępstwa i zaniechania są tu dozwolone. Jeżeli chcesz, zamiast sosu marinara możesz użyć innego, który Ci odpowiada. Jeżeli uda Ci się dostać pełnoziarniste płaty makaronu do lazanii, warto je kupić, co dodatkowo wzbogaci danie o walory zdrowotne. Składniki: Sos marinara: 4 łyżki bulionu warzywnego lub 1 łyżka oliwy 2 gałęzie selera naciowego 1 duża(...)Dodaj resztę składników i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj przez 30 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Lazania: 1 kostka naturalnego tofu 5 szklanek świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii ½ łyżeczki soli morskiej 4 szklanki sosu marinara 250 g makaronu lzania Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj prostokątne naczynie
Roślinna - blog wegańskiporcji: 40 dag makaronu penne 45 dag chudego boczku parzonego lub wędzonego 1 średnia cukinia 2 średnie cebule 10 dag śmietankowego serka topionego 1 szklanka słodkiej śmietany 18% Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Boczek drobno pokroić na cienkie paseczki, wrzucić na suchą głęboką patelnię i udusić pod przykryciem
Wanilia i Kardamondymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram(...)kostkę. Cebulki siekamy i lekko szklimy na patelni – można to zrobić razem z kawałkami kurczaka. Uważamy tylko, żeby nam się nie zarumieniły, ponieważ stają się gorzkie. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, imbir obieramy, trawę cytrynową kroimy na 5 cm kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie
Patchworkcebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin(...)zostawiam) i kroimy w kostkę. Cebulki siekamy i lekko szklimy na patelni – można to zrobić razem z kawałkami kurczaka. Uważamy tylko, żeby nam się nie zarumieniły, ponieważ stają się gorzkie. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, imbir obieramy, trawę cytrynową kroimy na 5 cm kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania
PatchworkDanie powstało z potrzeby chwili. Miałam zrobić coś szybkiego i tak krótkim namyśle zrobiłam danie można nawet powiedzieć jednogarnkowe, gdyby nie fakt, że makaron ugotowałam oddzielnie. Ugotowanie makaronu z potrawą nie stanowi problemu. Składniki: 500 gram filetów z kurczaka 500 gram pieczarek Pikle ze słoika ( warzywne jesienne: cebulka, papryka, marchew ) Pomidory z puszki krojone Vegeta Sól Pieprz Olej do smażenia(...)kroimy w plasterki. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy fileta. Po chwili dodajemy pieczarki i również chwilę obsmażamy. Gdy wszystko będzie podsmażone dodajemy pomidory z puszki i pikle. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut. Gdy podczas duszenia odparuje zbyt dużo płynu, możemy uzupełnić wodą. Podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy serem. SMACZNEGO
Smaki Ewy