makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:313/561)

Zupa z leśnych grzybów 186

smaku Składniki na zupę: przygotowany wcześniej wywar 500 g podgrzybków 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu śmietana 18% +do podania: łazanki lub makaron kokardki, świeża pietruszka 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy resztę składników na bulion i zalewamy wodą. Gotujemy bez przykrycia 40 - 60 minut(...)rozgrzaną patelnię. Dodajemy pół szklanki wody i odparowujemy. Możemy też podlać grzybki niewielką ilością białego wina i również odparować. Dodajemy masło, pokrojoną w piórka cebulę i smażymy 10 - 15 minut. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.  3. Grzybki wraz z cebulą i czosnkiem wrzucamy do przecedzonego bulionu. Gotujemy 15 minut. Zabielamy śmietaną i podajemy z makaronem. Makaron można

My Culinary Art
Karkówka zapiekana z pieczarkami 122

obsmażyć mięso na złoty kolor. Na tej samej patelni obsmażyć pieczarki do momentu, aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić pieczarki solą i pieprzem. Ponownie włożyć mięso do śmietany, obłożyć pieczarkami. Nagrzać piekarnik do 200 C i zapiekać mięso godzinę i 15 minut. Naczynie żaroodporne powinno być przykryte. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Drobiowe klopsiki zapiekane z makaronem z cukinii 126

Makaron wychodzi z niej równiutki i cienki. Postanowiłam połączyć go z sosem pomidorowym, kilkoma aromatycznymi przyprawami oraz wspomnianymi klopsikami. Takie danie może stanowić pyszny obiad, lunch do pracy czy nawet ciepłe danie na spotkaniu z przyjaciółmi. Składniki: 4 cukinie średniej wielkości sok z połowy cytryny 1/2 kg mielonego drobiowego mięsa 1 cebula, pokrojona w drobna kostkę i podsmażona na patelni(...)patelni rozgrzewamy odrobinę masła i obsmażamy klopsiki z obu stron by zropiała się na nich chrupiąca skórka. Do drugiego garnka wlewamy pomidory z puszki, przesmażoną cebulkę, dodajemy fetę, czosnek, sól, pieprz, wędzoną paprykę, koperek oraz pietruszkę. Mieszamy i dusimy około 10 minut by odparować wodę. Cukinie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron. Dodajemy

Życie ze smakiem
Pulpeciki z łososia w azjatyckim stylu! 212

łyżeczka sosu sojowego, 2 płaski łyżki bułki tartej, suszone płatki chili, ew. 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz, 2-3 łyżki jasnego sezamu, 2-3 łyżki czarnego sezamu dodatkowo : makaron soba, świeża papryczka chili, świeża kolendra, szczypiorek, kilka małych kapust pok choy, ok. 100-150 g groszku cukrowego, olej sezamowy, sos sojowy Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać(...)połowie pieczenia pulpeciki należy odwrócić na drugą stronę. Na patelni podgrzać trochę oleju sezamowego i chwilę przesmażyć przepołowione groszki cukrowe, pod koniec smażenia na dosłownie 30 sekund wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki kapustki pok choy, doprawić drobno pokrojonymi papryczkami i sosem sojowym, wrzucić na chwilę wcześniej ugotowany makaron soba i chwilę podgrzać wszystko razem. Na talerz wyłożyć makaron z warzywami

Plate of Joy
Potrawka z indyka i boczniaków 236

podać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu zjeść z chlebem. 200g grzybów boczniaków 300g gotowanego mięsa z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 1/2 szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% pieprz ziołowy tymianek sól pieprz czarny świeżo mielony Cebulę pokroić w kostkę i razem z rozgniecionym czosnkiem zeszklić na patelni. Dodać skrojone boczniaki

https:KKuchniaMniam
Spaghetii z klopsikami a la Zakochany Kundel 138

średniej wielkości cebula 2 łyżki tartej bułki ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej (albo suszona bazylia i oregano) 3-4 suszone pomidory sól, pieprz, oliwa z oliwek łyżeczka cukru makaron spaghetti Przygotowanie Cebulę bardzo drobno posiekać (ja nie mam cierpliwości i robię to w malakserze). Wymieszać z mielonym mięsem. Dodać tartą bułkę, pół łyżeczki soli, przyprawy. Formować maleńkie klopsiki (dłonie(...)oliwy, układać partiami klopsiki. Żeby nie zmieniły kształtu warto często zdejmować patelnię z ognia i wykonywać nią kuliste ruchy tak, aby mięsne kuleczki przyrumieniły się z każdej strony. Kiedy klopsiki się zezłocą, zalać je sosem pomidorowym, poddusić razem 5 minut. Sos jest gotowy J Teraz wystarczy ugotować makaron wymieszać z sosem, na wierzchu ułożyć klopsiki. Z tego przepisu wyjdą

Kulinarne Inspiracje
Penne z dynią w 15 minut 129

płatkach) 4 gałązki świeżego rozmarynu + do posypania na talerzu (jeżeli gałązki są zdrewniałe, oderwij od nich listki) 1 puszka (400 g) ciecierzycy (lub białej fasoli) 400 g makaronu penne (ja dałam razowy) 20 g parmezanu + do posypania na talerzu sól, pieprz Przygotowanie penne z dynią w 15 minut: Zagotuj wodę w czajniku. Przelej 500 ml do dzbanka(...)bardzo małe kawałeczki. Przełóż zawartość malaksera do szerokiej patelni lub garnka z grubym dnem, dodaj bulion i ciecierzycę z puszki razem z zalewą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu.  W drugim garnku zagotuj wodę, posól i wrzuć do niej makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż makaron będzie

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z flondry w sosie serowym 129

żaroodpornym. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, dodać mleko, vegetę, gałkę muszkatołową, zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać wszystkie sery, oczywiście potarte. Podgrzewać aż się rozpuszczą. Dodać koperek, natkę pietruszki i wylać na roladki z ryby. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 minut. Podawać z ziemniakami, makaronem lub chlebkiem. Ryba jest delikatna

Kuchnia Pokoleń
Ratatuja na "szybko" z naturalnym ryżem 230

talerzu. Moją propozycją na barwne danie to ratatuja. Wersja na "szybko" zajmie nam ok. 30 minut. Wystarczy pokroić składniki, doprawić i podsmażyć. Ja najczęściej podaję ja z ryżem lub makaronem. Jeśli same warzywa wam nie wystarczą i lubicie mięso tak jak mój M, można podsmażyć piersi z kurczaka i je razem z ratatują podać. SKŁADNIKI : 1 czerwona papryka(...)kostkę tak samo suszone pomidory. Cebulę, tymianek podsmażamy na patelni, tak aby nie zarumieniały. Dodajemy warzywa, chwilę podsmażamy, dorzucamy pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Dusimy do miękkości lub tak jak ja lubię, gdy warzywa są lekko al dente. Całości doprawiamy, posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem. Co lubię w takich daniach, szybkość wykonania, mnóstwo koloru

Basia w kuchni
Penne ze szpinakiem w pomidorowym sosie 127

liście świeżego szpinaku. 400 g makaronu penne 150 g świeżego szpinaku około 3 łyżki tartego sera: parmezanu, grana padano lub corregio 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów, tzw polpa suszone oregano suszona lub świeża bazylia sól, pieprz, cukier olej Cebulę drobno siekamy. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy(...)gładko za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku większą ilością cukru (mniej więcej 1- 1 i 1/2 łyżeczki), oregano, bazylią oraz solą i pieprzem. Szpinak myjemy, przebieramy, usuwamy twarde łodyżki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Gorący makaron łączymy z sosem, dodajemy szpinak, mieszamy (pod wpływem temperatury sosu i makaronu szpinak powinien lekko „zwiędnąć”). Przed podaniem posypujemy

Smaki Na Talerzu
Pierś z kaczki ze szpinakiem, risoni i sosem figowym 198

100g) 150g makaronu risoni (w kształcie ziaren ryżu) 150ml wzmacnianego czerwonego wina (np. porto) 150ml bulionu 2 łyżki masła sól pieprz czarny świeżo mielony kilka gałązek świeżego rozmarynu 1-2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Figi również drobno kroimy. Szpinak w razie potrzeby płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy(...)sosu, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotowujemy kaczkę. Usuwamy ewentualny nadmiar skóry i tłuszczu. Skórę nacinamy ukośnie w kratkę. Nacieramy ze wszystkich stron solą i pieprzem. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy. Kaczkę smażymy przez 3-6 minut od strony skóry (zależnie od wielkości mięsa) i przez 3 minuty z drugiej. Natychmiast wkładamy

Kulinarna Pokusa
Marchewkowy makaron z czarną quinoą i krewetkami 173

praskę czosnek, uważając, żeby się nie spalił. Szybko zdejmujemy krewetki z ognia. Na tą samą patelnię wlewam kilka łyżek wody i dodajemy pokrojony w kostkę por, chwilę dusimy, dorzucamy połówki pomidorków koktajlowych, przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z krewetkami i wykładamy na marchewkowy makaron z quinoą, Wszystko posypujemy obficie świeżym koperkiem

Quinoa Raz!
Libański rozgrzewający gulasz warzywny 220

kostkę, wrzucamy na patelnię i delikatnie solimy. Podlewamy połową szklanki wody. Dusimy. Dodajemy cynamon. Na patelnię dorzucamy pomidory i ciecierzycę. Wszystkie składniki dusimy aż bakłażan będzie miękki. Podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki. Tak przygotowany warzywny gulasz można jeść samodzielnie, z ryżem, chlebem lub makaronem lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego! Artykuł Libański rozgrzewający gulasz warzywny pochodzi z serwisu

sierotka maRysia w kuchni
Ciecierzyca w kremowym sosie 135

wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pokrojoną cebulę, pieczarki, papryczkę chili i pomidory suszone podsmażamy na patelni. Dodajemy do ugotowanej ciecierzycy, następnie dodajemy śmietanę i całość  gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy kurkumą, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie zagęszczamy sos rozrobioną skrobią ziemniaczaną. Podajemy z makaronem spaghetti i posypujemy tartym parmezanem

Delusional Trine
Ryż w sosie chilli 200

pieczarek? Bardzo fajnie sprawdzają się boczniaki. Prawdopodobnie będzie trzeba je chwilę dłużej maltretować na patelni niż pieczarki, żeby nie były gumowate. Inne ciekawe przepisy na obiad: Dahl z czerwonej soczewicy – obowiązkowo zrób do niego chlebki naan Ciecierzyca z jarmużem Ryż z orzechowym tofu Makaron ze szpinakiem i brokułami Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami Artykuł Ryż w sosie chilli pochodzi

Blendman

Proponowane wyszukiwania