Soczewica jest bardzo fajną alternatywą dla mięsa. Czasami gdy mam ochotę na dania bezmięsne przyrządzam dania z soczewicy. Tym razem zrobiłam sos do makarony a'la bolognese. Wyszedł bardzo pyszny, warto spróbować, na pewno pozytywnie się zdziwicie ;) Jeżeli szukacie przepisów na więcej dań z soczewicy, polecam spróbować również: Gulasz z soczewicy Składniki 1/2 szklanki soczewicy 1/2 pora 5 pieczarek(...)patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki por i pieczarki. Ciecierzycę odsączamy wodę jeżeli jest jej za dużo, ale powinna się wygotować w czasie 20 minut dodajemy passatę, wyciskamy czosnek, doprawiamy pieprzem, solą, suszonym oregano i bazylią. Gotujemy przez około 10 minut, na koniec dodajemy por z pieczarkami i mamy gotowy sos do makaronu
Delusional Trinemakaronu (np. tagliatelle) parmezan ok. 50 g Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Następnie dodajemy marchewkę, seler i dalej podsmażamy. Na osobnej patelni zrumieniamy drobno pokrojony boczek, a następnie dodajemy go do warzyw(...)samej patelni co prażyliśmy boczek rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone i obsmażamy do zbrązowienia (mięso "rozgniatamy" widelcem na jak najmniejsze kawałki). Następnie dodajemy mięso do podsmażonych warzyw, wlewamy wino i wszystko gotujemy przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki a po kilku minutach gorący bulion. Wszystko gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. Następnie
Słodka Stronapół opakowania mrożonego) 2 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku puszka mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżeczka trawy cytrynowej papryczka chilli 1/4 dużej cebuli lub pół mniejszej makaron ryżowy Przygotowanie: Marchew i cukinię kroimy w dosyć grube słupki. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki. Pieczarki jeśli są małe kroimy w ćwiartki. A cebulę i czosnek w plasterki. Pierś kurczaka(...)będzie usmażone, a z patelni wyparuje woda dodajemy mleko kokosowe i pozostałe warzywa. Papryczkę chilli niedbale kruszymy, Wszystkie składniki mieszamy i podobnie jak wcześniej gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Od czasu do czasu sprawdzając twardość warzyw :) Gdy warzywa przestaną być surowe, jednak jeszcze nie są miękkie, naczynie zestawiamy z kuchenki. Podajemy wraz z makaronem ryżowym przyrządzonym zgodnie instrukcją
Taste Of My DayProste, znane i smaczne danie z makaronem, które zawsze się sprawdzi na obiad. Dziś u mnie makaron spaghetti z mięsem mielonym, dokładnie z piersi z indyka, kaparami, suszonymi pomidorami i dużą ilością świeżo skrojonej natki z kolendrą oraz tartego parmezanu. Dzięki takim aromatom mój obiad jest wyjątkowy, pachnie cudnie, smakuje wyśmienicie. Smacznego Składniki: 4 łyżki oleju 1 cebula 3 suszone(...)wymieszana z kolendrą i parmezan Przygotowanie: Na patelni podgrzewam olej, przesmażam na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po minucie dodaję posiekane suszone pomidory, oraz jeśli się zdecydowałam to posiekane w kosteczkę chili, mieszam, dodaję mięso. Doprawiam, mieszam. Pod koniec smażenia dodaję pomidory z puszki i kapary. Smażę kilka chwil. Podaję z makaronem krótkim lub długim, np. tagliatelle czy spaghetti
Zasmakuj KuchniZapraszam po przepis na smaczny sosik do makaronu. Ten sos jest prosty w przygotowaniu i aromatyczny. Polecam Składniki: 250 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400g) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorącym przesmażamy cebulkę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż mięso zmieni kolor. Dodajemy wszystkie przyprawy i wodę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, mieszamy i ponownie gotujemy przez 10 min. W między czasie gotujemy makaron. Gotowy sos blendujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnemożna z dodatkiem mięsa lub tuńczyka ale sam smakuje najlepiej konieczny jest dodatek kolendry bo to ona nadaje sosikowi ten świetny aromat i smak. Najlepszy sos do makaronu 20 minut dla 2-3 osób Składniki łyżka kolendry w ziarenkach - zmielić w młynku lub moździerzu 2 średnie marchewki puszka pomidorów (w kryzysowej sytuacji można zastąpić koncentratem) 2 duże cebule(...)ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka w oryginalnym przepisie serek mascarpone - u mnie łyżka śmietany lub kosteczka serka topionego - albo pominiecie tej części przepisu Do dzieła!!! Na patelni poddusić pokrojoną, nie za drobno, cebulę i czosnek. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę . Razem chwilę dusić. Zalać pomidorami i pozwolić aby woda troszkę odparowała wtedy dodać przyprawy i kolendrę. Można dodać
sierotka maRysia w kuchniprzepisu biały) Składniki na sos: - 4 pomidory (500 g) - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 15 - 20 g posiekanej, świeżej bazylii - 70 g masła - sól, pieprz Dodatkowo: - makaron spaghetti (ilość wg uznania, w przepisie 300 g) - odrobina startego żółtego sera (wg przepisu Grana Padano - u mnie miks ementalera i goudy:D) Przygotowanie: 1. Suszone pomidory kroimy w drobną(...)mieszamy je z mięsem mielonym i posiekaną bazylią. Dodajemy musztardę, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Smarujemy ręce oliwą i formujemy pulpeciki. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pulpety na złoty kolor. Odkładamy je na talerz. 3. Na tej samej patelni (dolewamy trochę oliwy, jeśli zostało jej niewiele) podsmażamy drobno pokrojoną
Kraina Tysiąca Smakówwszystko na patelnię. Istny banał Jako dodatek do tego dania możecie użyć wszystkiego. W moim przypadku był to dziki ryż (który nie wiem czy wiecie tak naprawdę nie jest ryżem tylko owsem wodnym ), ale śmiało możecie go zastąpić zwykłym ryżem, ziemniakami, kaszą czy makaronem. Na szybko możecie(...)kawałki były doprawione. Można odstawić na 30 minut aby przyprawy przeniknęły do mięsa ale nie jest to konieczne. Następnie na dobrze rozgrzaną patelnie wrzuć polędwiczkę i smaż z każdej strony ok 2-3 minuty. Dodaj czosnek i pora po czym wymieszaj całość i smaż chwilę, pamiętaj żeby
kuron.com.pljest to danie awaryjne Zresztą jak wiecie lubię proste i szybkie przepisy, a makaron z pesto jest ekspresowy w wykonaniu. Czas jego przygotowania to czas w jakim ugotuje się makaron. Proporcje oczywiście są orientacyjne. Podczas przygotowań możecie je modyfikować jeśli uznacie, że pesto jest za gęste, dodajcie więcej oliwy, jeśli zbyt rzadkie dodajcie więcej pestek, sera lub bazylii. Klasyczne zielone(...)suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu. Bazylię, czosnek, ser, sól i pestki słonecznika umieszczamy w blenderze lub moździerzu. Dokładnie rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek dzięki czemu bazylia nie sczernieje, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni. Pesto podajemy z gorącym, świeżo ugotowanym al dente makaronem, posypane
PatiGotujemoże stać spokojnie nawet 24h. Makaron zalewamy gorącą wodą, przykrywami i odstawiamy na ok 7 minut. Odcedzamy. Przygotowujemy składniki, ponieważ po rozgrzaniu woka będzie trzeba działać bardzo szybko: czosnek i papryczkę siekamy, imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach. Dymkę kroimy w krążki razem ze szczypiorkiem. W woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy bardzo mocno łyżkę oleju kokosowego(...)chwilę przestajemy mieszać, pozwalamy kurczakowi zamknąć się z jednej strony. Po 2-3 minutach energicznym potrząśnięciem woka przewracamy kurczaka na drugą stronę. Odczekujemy kolejne 2 minuty. Dorzucamy makaron, dodajemy sok z limonki, dwie łyżki oleju sezamowego i w razie potrzeby kilka kropel sosu sojowego. Szybko mieszamy, wykładamy na talerze, posypujemy prażonym sezamem i szczypiorkiem. Smacznego
Cook&Lovelimetki lub cytryny natka pietruszki Sposób przygotowania 1. Makaron gotuję w osolonym wrzątku all dente z dodatkiem szczypty szafranu-ewentualnie możemy zastąpić drogi szafran kurkumą.Odcedzam trzymam w ciepłym miejscu. Mięso myję ,dzielę pierś na dwie części wzdłuż osuszam ręcznikiem papierowym nacieram solą i pieprzem kolorowym z każdej strony. 2. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i obsmażam pierś na rumiano(...)wolnym ogniu jeszcze chwilę doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem dodaję szczyptę płatków chili. 3. Filety wyjmuję z sosu kroję na grubsze kawałki układam na ciepłym makaronie polewam sosem i podaję udekorowaną potrawę plasterkami limetki lub cytryny i listkami pietruszki
Wanilia i KardamonSkładniki: 250 g makaronu spaghetti słoik domowego sosu pomidorowego ( klik ) 2 kromki pszennego chleba 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chili odrobina skórki z cytryny świeża bazylia oliwa Zaczynamy od przygotowania posypki chlebowej. 2 kromki pieczywa pszennego (ze skórką lub bez) blendujemy w robocie na okruszki (nie muszą być równej wielkości). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy(...)garnka wlewamy sos. Dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Dodajemy według własnego gustu przyprawy - sól, pieprz, cukier i zioła. Chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy kilka listków świeżej bazylii. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, przekładamy go do sosu i dokładnie mieszamy, aby cały był oblepiony w sosie. Przekładamy na talerz, posypujemy posypką chlebową i dekorujemy świeżą
My simple kitchenskładniki: makaron lasagne (na ok. cztery warstwy) ok. 600 g młodych cukinii (ja zużyłam 2 szt.) 200 g boczku 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200 g żółtego sera sól, pieprz wykonanie: Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Boczek kroimy w kostkę, przekładamy na patelnie dodajemy obraną i posiekaną cebulę. Smażymy aż, cebula zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę(...)mleko, cały czas mieszając, aż mleko się zredukuje i powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. wykonanie zapiekanki: Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy trochę sosu. Układamy warstwę makaronu, kilka plastrów cukinii, trochę boczku z cebulą. Następnie trochę sosu i ścieramy trochę sera. Układamy kolejna warstwę makaronu, cukinii, boczku z cebulą, sos oraz ser i powtarzamy tak do wyczerpania
Domowy Smak Jedzeniapodawać z makaronem, ale również jako baza do pizzy. Pasują do niego brokuły, pietruszka czy pieczarki. Spróbujcie koniecznie! Czego potrzebujemy? - 1 średnia cebula - 2 szklanki wywaru warzywnego - 4 duże ząbki czosnku - pół szklanki orzechów nerkowca ( namoczone przez kilka godzin ) - łyżeczka soku z cytryny - 5 łyżek płatków drożdżowych - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Do głębokiej patelni wrzucamy posiekaną drobno(...)Dodajemy 3/4 szklanki wywaru i resztę składników. Blendujemy, aż do otrzymania kremowej, jednolitej konsystencji. Jeśli to konieczne, dodajemy więcej wywaru. 3. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z ulubionym makaronem, posypane pietruszką, w towarzystwie brokuła lub grillowanych warzyw. Sos przechowujemy w lodówce. Na drugi dzień może trochę zgęstnieć, wtedy można go rozgrzać i rozcieńczyć odrobiną wywaru warzywnego. Przyrządzamy
two broke sisters