makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:318/561)

"Grecka" zapiekanka z grillowanym bakłażanem 193

feta ok. 150g 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 paczka makaronu penne (400g)   Danie zaczynamy od przygotowania bakłażana. Kroimy go na plasterki, które płasko rozkładamy i każdy z osobna solimy. Zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie(...)bakłażan będzie lepiej smakował. Następnie bakłażana smarujemy delikatnie oliwą i grilujemy w piekarniku (240 st.C około 30 minut obracając plasterki po około 20 minutach) lub na patelni grillowej do momentu, aż będą ładnie przypieczone. Po ostudzeniu bakłażana kroimy na mniejsze części (ale nie drobno) i ewentualnie pozbywamy się skórki jesli stała się sucha. W międzyczasie mięso mielone przesmażamy

Simple Dish
Król BROKUŁ z WEGAŃSKIM DIPEM CZOSNKOWYM 217

mniejsze części, wrzucam do garnka albo na głęboką patelnię najpierw wszystkie plasterki i kawałki, na to same różyczki i listki (tak, tak, listki jemy też!), zalewam zimną wodą ale nie całego, solę i pod przykryciem stawiam na ogień.  JAK TYLKO WODA SIĘ ZAGOTUJE, natychmiast wyłączam ogień, odcedzam makaron ugotowany właśnie w  garnku obok (razowy), mieszam z oliwą

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zapiekane cannelloni z mięsem mielonym 197

Składniki: 700 g mięsa  mielonego 300 g makaronu cannelloni 2 łyżki startego sera zółtego 2 cebule 2 marchewki 3-4 ząbki czosnku olej /masło oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz sos pomidorowy puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomodorowego czosnek granulowany oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz dodatkowo 200 g sera żółtego 100 g sera mozzarella Wykonanie: Warzywa umyć, obrać. Marchewkę(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, chwilę podsmażyć, dodać drobno posiekany czosnek oraz mięso. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Podsmażyć, aż mięso nabierze brązowego koloru. Na koniec dodać 2 łyżki startego sera, wymieszać. Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec

magiczna kuchnia Kasi
KURCZAK W SOSIE GORGONZOLA (z makaronem) 219

smażenia makaron (u mnie: penne pełnoziarnisty) Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z trzech filetów powinniśmy otrzymać 12 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju(...)stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni. Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu. Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz białe wino. Podgrzewamy przez kilka minut, a na końcu dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki

Kuchnia MagdaLeny
Tofu nie jest fu, czyli danie na szybko z makaronu, kalafiora i tofu 183

małymi kroczkami i w końcu jej zasmakuje, bo przecież jak to Bestia z Młodych Tytanów uważa : tofu nie jest fu Składniki na 4-6 porcji: około 400 g makaronu ugotować wg przepisu na opakowaniu (u mnie było to Soba z Biedronki) około 1 kg kalafiora 200-300 g pieczarek 2 kostki tofu naturalnego 2 cebule 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka(...)łyżeczka imbiru ewentualnie sól i pieprz do smaku (sos sojowy zawiera wystarczającą ilość soli według mnie) 2 łyżki oleju roślinnego 1 szklanka wody 3 łyżki sezamu podprażonego za suche patelni Przygotowanie: Pieczarki pokrój w cieniutkie plasterki, cebulę w kostkę lub półplasterki jeżeli użyłaś/łeś do przepisu szalotek, tofu kostkę około 1 cm, a kalafior drobno poszatkuj, a jak masz ochotę

greenscarf
KREWETKI W KOKOSOWYM SOSIE ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 172

PODANIA: ugotowany makaron (ok 130 g suchego) np. fettuccine, ćwiartki cytryny WYKONANIE Krewetki rozmrażamy (jeśli były mrożone), oczyszczamy (jeśli nie były oczyszczone), pozostawiamy ogonki i dokładnie osuszamy. Skórkę pomidora nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty, obieramy ze skóry, miąższ kroimy w kostkę. Czosnek ścieramy na tarce, papryczkę chili drobno siekamy (usuwamy pestki). Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę(...)gotujemy 2-3 minuty na dużym ogniu, aż sos zredukuje się i zagęści. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
Spaghetti z pulpecikami z soczewicy 131

czerwonej soczewicy. Dobrze doprawione ziołami i chili, podgotowane w aromatycznym sosie, smakują przepysznie. Świeży tymianek na sam koniec i mamy spaghetti w wersji wegetariańskiej. Składniki (na 2 porcje) 250g makaronu spaghetti Pulpeciki z soczewicy 250g soczewicy czerwonej 2 łyzki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki chilli w proszku sól, pieprz Sos pomidorowy(...)cebula 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy sól, pieprz Dodatkowo świeży tymianek Sposób przygotowania Sos pomidorowy - pomidory umyć, wykroić część ze środka i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryć i dusić przez 30 min, co pewien czas mieszając. Dodać przyprawy i jeszcze

pink envelope
Lane kluseczki z pomidorami i oregano 387

wrzątkiem. Zagotować. Odsączyć i wrzucić na głęboką patelnie z rozgrzaną oliwą(może być wok). Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory, najlepiej obrane ze skóry. Smażyć, aż zaczną się rozpadać. Wlać śmietankę i wsypać sporą ilość listków oregano. Smażyć ok 10 min. Ewentualnie doprawić. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , DANIA WEGETARIAŃSKIE , DLA DZIECI , Makarony , Obiad , Obiad na szybko Tagged: kremówka , pomidory

https:KKuchniaMniam
Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym (Sformato di penne con asparagi e zucchine al formaggio) 166

pepe  PRZYGOTOWANIE Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente. W międzyczasie oczyszczamy szparagi  z suchych i twardych końcówek. Umyte i osuszone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości.  Cukinie kroimy w pionowe słupki a dymki w plasterki.  Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy(...)grattugiato. Mescolate bene tutti gli ingredienti con una frusta fino ad ottenere una salsa omogenea, densa e senza grumi. Per ultimo aggiustate di noce moscata, sale e pepe. Ugotowany makaron mieszamy z cukinią, szparagami pokrojonymi na mniejsze kawałki oraz sosem serowym. Całość przekładamy do formy posmarowanej oliw ą .  Na wierzch zapiekanki  układamy  plasterki mozzarelli

La grande e la piccola cuoca
Włochy: Spaghetti alla bolognese 175

osób) 400g makaronu spaghetti 500g mielonego mięsa wieprzowego bądź wołowego 400g pomidorów z puszki bądź 5 sztuk świeżych w sezonie 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 szkl. bulionu (ja zużyłam resztkę zupy pomidorowej na prawdziwym rosole) przyprawy: bazylia, sól, pieprz, ewentualnie papryka i zioła prowansalskie oliwki (jeśli ktoś lubi) 150g startego parmezanu Mięso podsmażyć na patelni i przerzucić do garnka(...)sitko dolewając bulion. Dodać czosnek i przyprawić, można też wrzucić oliwki. Sos powinien długo stać na leciutkim gazie, jak pisałam wyżej najlepiej 2-3 godziny, żeby się dobrze przegryzł. Makaron wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli, należy robić to powoli, żeby nitki się nie połamały. Gotować przez 8-10 minut, aż makaron będzie al dente, dobrze odsączyć na durszlaku

Przepysznik - BLW i nie tylko
Orientalna fasolka z tofu 154

pyszne, orientalne danie przygotujemy w 20 minut. Jego złożony, pikantno-słony smak świetnie komponuje się z ryżem bądź makaronem ryżowym.   Składniki: 3 ząbki czosnku 3 szalotki olej kokosowy do smażenia świeży imbir wielkości kciuka papryczka chilli 250g tofu jedna pierś z kurczaka (w wersji wegetariańskiej pominąć) 500g fasolki szparagowej sól, czarny pieprz ciemny sos sojowy ½ pęczka natki pietruszki(...)dymki Sposób wykonania: Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru al dente. Odsączamy. Na rozgrzanym woku lub dużej patelni roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy krótko posiekany w cienkie plasterki czosnek, szalotki, chilli oraz starty imbir. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę tofu oraz doprawioną solą i czarnym pieprzem pierś z kurczaka i przesmażamy razem. Gdy tofu i kurczak

Pyry na Gaz
Trójkolorowy makaron z klopsikami 261

grubego makaronu (ja użyłam trójkolorowego) przyprawy: sól, pieprz, 3 płaskie łyżeczki cukru 2 łyżki masła Najpierw przygotowujemy klopsiki. Wszystkie składniki oraz przyprawy mieszamy na jednolitą masę i formujemy małe kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Takie na 1, góra 2 kęsy. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy(...)puszki oraz koncentrat. Dolewamy ok. 0,5 szkl. wody, całość mieszamy. Dodajemy czosnek, seler naciowy i rodzynki, dusimy ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu wrzucamy surowy makaron. Gotujemy al dente (półtwardo). Mój makaron według instrukcji na opakowaniu powinien się gotować 7-8 min., jednak dopiero po 10 min. był dobry. Trzeba to sprawdzać, bo każdy jest trochę

Ratunku obiad
Pasticio - zapiekanka makaronowa 381

makaron rurki długie 1 jajko na sos 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3 pomidory 1 papryka 2 ząbki czosnku 150 g cukinii sól pieprz szczypta cynamonu majeranek oregano hyzop tłuszcz do smażenia sos beszamelowy - podstawowy 2 łyżki masła 2 łyżki maki 1.5 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany) Sposób wykonania: Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli(...)jeszcze uratować blenderem lub mikserem W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy kolejno,  posiekaną cebulę i czosnek, przysmażamy, następnie mięso  mielone i mieszamy rozdrabniając je by nie zbiło się w duże grudki. Potem dodajemy pomidory, paprykę, cukinię i przyprawy. Dusimy pod przykryciem ok pół godziny od czasu do czasu mieszając. Makaron gotujemy al'dente odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą

Gotowanie jest łatwe
Prosta lazania z batatami i czerwoną soczewicą 197

ilości, podobnie jak mój synek, ale tutaj – w połączeniu ze złotymi płatami makaronu i w towarzystwie czosnkowej nuty – smakują wyjątkowo dobrze. Składniki na naczynie o wymiarach 20x35cm: 250g płatów makaronu do lazanii 2 cebule szalotki 1 duży batat 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju 2 szklanki warzywnego bulionu lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego(...)pieprz listki świeżej bazylii do podania Przygotuj warzywa: obierz szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę, obranego batata zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Olej rozgrzej na głębokiej patelni lub w garnku i wrzuć cebule oraz czosnek. Po dwóch minutach dodaj startego batata oraz opłukaną soczewicę i dokładnie zamieszaj, aby połączyły się z cebulą. Wlej ciepły bulion lub wodę

Roślinna - blog wegański
Bigosowa Zapiekanka Z Kolorowym Makaronem 194

nadmiar w zamrażalce  którego nie ma kto zjeść bądź znudziły wam się  łazanki to polecam tą zapiekankę ;) Składniki na 2-3 osoby około 250 gr kolorowego makaronu świderki około 300 gr zamrożonego bigosu Sos: 1/2 zeszklonej cebuli  kilka plastrów boczku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej kwaśne i wyraziste ) 6-7 łyżek(...)kubeczka słodkiej śmietanki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz  mała garstka sera startego na wierzch 1. Zamrożony bigos wyjmujemy wcześniej i powoli rozmrażamy na najmniejszym ogniu na patelni. 2. Cebulkę wraz z boczkiem smażymy na osobnej patelni lub rondelku. Następnie dodajemy koncentrat i po chwili śmietankę słodką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Była bym zapomniała dodajemy także 1/2 łyżeczki

Gotowanie...to proste !