jajko przyprawa do mięsa mielonego ok. 250-300 g pieczarek 1 nieduża czerwona papryka ok. 700 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka cukru zioła prowansalskie sól, pieprz 400-500 g makaronu spaghetti ser żółty do posypania Do miski wrzucić mięso, dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w drobniutka kostkę cebulę, jajko oraz przyprawę. Dokładnie wyrobić masę rękoma, aż wszystkie składniki(...)się połączą i ulepić z niej niewielkie kulki. Gotowe klopsiki ułożyć na talerzu i odłożyć na chwilę do lodówki. Pieczarki i paprykę pokroić w kostkę. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić pieczarki, posolić je i przykryć pokrywką. Dusić przez kilka minut, aż zmiękną i puszcza sok. Następnie dodać paprykę, przesmażyć jeszcze chwilę. Na warzywach poukładać klopsiki. Wszystko zalać passatą
Simply Foodpojedyncza pierś z kurczaka (około 300 g) 3 łyżki oliwy do smażenia 4 duże ząbki czosnku 40 g masła sól i pieprz do smaku 1/2 serka mascarpone 180 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Brokuły rozdzielamy na niewielkie różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem cukru. Zasada jest taka, że na 1 litr wody dajemy łyżeczkę soli i pół łyżeczki(...)samą patelnię, do oliwy, dodajemy masło, czekamy, aż się rozgrzeje i dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Czosnek podsmażamy 3 minuty. Dodajemy serek mascarpone i około 1/4 szklanki wody. Gdy sos będzie miał jednolitą strukturę, dodajemy podsmażonego kurczaka i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy brokuły, delikatnie mieszamy. Sos jest gotowy. W międzyczasie makaron gotujemy
Smak mojego domuserem i szpinakiem jest świetnym, niecodziennym przepisem. Rurki makaronowe nadziane twarożkiem i szpinakiem, zapieczone w sosie beszamelowym z żółtym serem. Danie bardzo smaczne. SKŁADNIKI : 1 popakowanie makaronu cannelloni 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 cebula 300-400 g szpinaku ( może być mrożony ) 400 g sera ricotty ( lub twarogu ) sól, pieprz do smaku 200 g żółtego(...)PRZYGOTOWANIE : Na patelni na maśle podpiekamy drobno pokrojona cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy rozmrożony szpinak. Dodajemy sól i pieprz, podpiekamy aż płyny odparują. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy podpieczony szpinak i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rurki makaronowe nadziewamy farszem i układamy jedna obok drugiej. Sos beszamelowy- w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy mleko
Kulinarne Fantazje Mariolimakaronu. Pyszne i zdrowe pesto z rukoli to doskonały dodatek do dań z makaronu i nie tylko. Składniki: 50 g orzechów ziemnych 80 g rukoli 30 g twardego sera tartego 60 ml oleju rzepakowego 60 ml oleju pistacjowego sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy prażymy na suchej patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Do wysokiego naczynia wkładamy umytą rukolę, uprażone orzechy,tarty
słodkie i nie tylko historie kulinarnekoniec do zalewy z puszki ananasa dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Na patelnię dodajemy zalewę z ananasa z mąką ziemniaczaną, 2 łyżki cytryny i 2 łyżki masła klarowanego. Gdy sos zgęstnieje nasze danie jest gotowe. Kurczak słodko-kwaśny doskonale smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym
Dieta bez mlekaCoś w tym jest… Polecam jako dodatek do dań z ziemniaków, warzyw, makaronów, kasz, mięsa. Smacznego Składniki: 12 dużych obranych pieczarek 1 średnia cebula przyprawy: vegeta natur, suszony koperek, pieprz ziołowy, szczypta lubczyku, papryka słodka i ostra 5-6 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie: na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki i cebulkę pokrojoną w piórka lub większą (ale cienką) kostkę
Zasmakuj Kuchnisposób jest lekkie, mięciutkie i bardzo soczyste. Moje polędwiczki podałam z makaronem z kurkami, smakowało znakomicie. Składniki: polędwiczka wieprzowa masło, olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz, na średnim ogniu smażymy z jednej strony 4 minuty, obracam i smażymy
magiczna kuchnia Kasimięsa ) 1/3 łyżeczki Dodatkowo: makaron spaghetti 1 opakowanie Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. 2. Mięso umyć, przekroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać. 3. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić czosnek i cebulę. Przyrumienić. 4. Dodać mięso
Kuchnia Paulettesmakaron gotujemy, czekamy, aż ostygną. 2 Brokuły rozdrabiamy na małe różyczki. Mieszamy z makaronem. 3 Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do całości. Polewamy sosem czosnkowym i mieszamy. 4 Jajka dzielimy na 8 części i wykładamy na wierzch sałatki. 5 Dynię podsmażamy na suchej patelni i posypujemy nią sałatkę. 6 Sos czosnkowy: czosnek siekamy w drobne kawałki, dodajemy
Kuchnia Bazyliiłyżki po starciu masło - do wysmarowania formy sól i Vegeta - do gotowania makaronu i warzyw SOS BESZAMELOWY: 1/4 kostki masła [50g] 3 łyżki mąki pszennej - czubate 1 szkl. mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaska sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku Sos beszamelowy Na patelni lub w większym rondlu rozpuścić na wolnym ogniu masło. Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas
Grunt to przepis!przygotowujemy według opisu na opakowaniu, czyli najczęściej gotujemy w lekko osolonej wodzie, jak makaron. W garnku roztapiamy 20 g masła i dusimy posiekaną kapustę przez około 5 minut. Doprawiamy ją solą pieprzem i gałką muszkatołową. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na maśle. Na patelni roztapiamy trochę masła i smażymy grzyby. Nie muszą się długo smażyć, wystarczy
KasiaiKrzysiu.pldente we wrzątku z dodatkiem soli i cukru, dobrze osączyć na sicie. Makaron również ugotować al'dente i osączyć na sicie. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. U mnie naczynie owalne 35x24. Przygotować sos serowy na bazie beszamelu. Na patelni rozpuścic 2 łyżki masła. Dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było
Monia miesza i gotujePrzygotowanie : Piersi z kurczaka przyprawić, obsmażyć z obu stron na złoto. Ściągnąć z patelni mięso, dodać sos, ser ( kilka plasterków zostawić o dekoracji dania ) i śmietankę, całość zagotować. Tak przygotowanym sosem polać kurczaka, dodać kilka cienkich plasterków sera na górę dania. Można podawać z ryżem, makaronem oraz posypać całe danie koperkiem
Magiczne Życie Martyczosnku sól papryka ostra pieprz czarny pieprz ziołowy sok z limonki Sposób przyrządzania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Piersi z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, przyprawić solą, pieprzem czarnym i papryką ostrą. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, ostudzić. Awokado obrać i pokroić w kostkę oraz skropić sokiem
Zakątek rozkoszy kulinarnychklasycznie makaron spaghetti) *Osoby na diecie bezglutenowej chleb mogą zastąpić ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Odcedzamy, nie przepłukujemy zimną wodą. Kiedy makaron się gotuje siekamy szalotki bardzo drobno i szklimy na odrobinie oliwy. Chleb wkładamy do miseczki z mlekiem. W misce umieszczamy mięso mielone, zeszkloną cebulkę, chleb odciśnięty z mleka, przeciśnięty przez(...)posiekane listki z ¼ pęczka natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie zaczynamy formować okrągłe pulpety. Układamy je na obsypanym mąką blacie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kiedy się nagrzeje układamy na niej pulpety. Obsmażamy z każdej strony, często potrząsając patelnią. Do garnka wlewamy pomidory z puszki oraz doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Jeśli
Kolizje Smaków