makaron z łososiem wędzonym w sosie śmietanowym Bardzo smaczne i wykwintne danie a zarazem bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki: 100-200 gr łososia wędzonego ( Jeżeli lubimy bardziej nasycony smak dodajemy więcej ryby jeżeli lubimy ten smak łagodniejszy dajemy tej ryby mniej) 1 cebula 3-4 łyżki gęstej śmietany masło(...)podsmażenia natka pietruszki sol pieprz Przygotowanie: 1. Cebule kroimy w drobna kostkę 2. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokrojona cebule 3. Gdy widzimy ze nasza cebulka jest już prawie dobra dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki wędzonego łososia. 4. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy. Gdy widzimy ze nasza rybka zmieniła kolor i wszystkie składniki są już gotowe
Kulinarnie z Polką na Kresachplasterki ). Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pod koniec dodając koncentrat. Podsmażamy całość 2 minuty i przekładamy do rosołu. Rosół z cebulką i koncentratem gotujemy, po chwili dodajemy śmietankę 30% i ser pleśniowy, cały czas energicznie mieszając. Zupę doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku, wsypujemy zieleninę i gotowe :) Zupę pomidorową podawać możemy z ulubionym makaronem, ryżem
NiePieprz.plchili, tarty parmezan to kropka nad „i „ Jesień w polsko-włoskiej wersji, prezentuje się wyśmienicie i smakuje świetnie! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybow Na 4 porcje: 1 paczka makaronu wstążki długie Lubella 80 dag grzybów leśnych-u mnie prawdziwki i czerwone kozaki 4 szalotki 3 ząbki czosnku ½ ostrej papryki chili ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej ¾ szklanki śmietany kremówki(...)szerokiej patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, szalotkę oraz paprykę, chwilę zeszklić, dodać pokrojone grzyby, wlać wino, dodać skórkę z cytryny, dusić 10 minut , mieszając aż wino odparuje, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, wlać śmietankę o temp pokojowej , odparować , trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku suszonym tymiankiem i rozmarynem . Zestawić z ognia. Makaron ugotować
Wanilia i KardamonPyszne ziemniaki z patelni grillowej Proste danie , a bardzo smaczne . Ziemniaki z patelni grillowej , dzięki przypraw smakują wybornie i są ciekawym dodatkiem do obiadu . Jeśli jeszcze podacie do nich sałatę ze śmietaną lub sos tzatzyki ..niebo w gębie Proste dania są najlepsze i nie można ich schrzanić , a dzieciaki po prostu je kochają Składniki : 6 średnich ziemniaków 1 łyżeczka czosnku(...)wodę , studzimy jak makaron zimną wodą , zostawiamy w niej na 5 minut , powoduje to ,że ładnie się hartują i nie będą się rozpadać przy grillowaniu . Mieszamy ze sobą czosnek, olej, ocet , miód ,pieprz , sól do smaku . Zalewamy mieszanką wystudzone i odcieknięte ziemniaki , mieszamy dokładnie , żeby ziemniaki pokryły się marynatą , odstawiamy na godzinkę . Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową i przypiekamy
Ogrodnik w podróżyjest lekko, powiedziałbym nawet, że przyjemnie pikantna, delikatnie słodka od soku pomarańczowego z wyczuwalnym aromatem imbiru i trawy cytrynowej. A podane proporcje wystarczą na nakarmienie 4 osób. Składniki: 200g makaronu 1 filet z kurczaka 1 duża czerwona cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchew 1 gałązka trawy cytrynowej 1/2 cukinii 150ml soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki cynamonu(...)patelnię. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i smażymy około 2 minut mieszając co chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa – paprykę żółtą i czerwoną oraz cukinię. Smażymy przez chwilę, aby papryka nadal była chrupią. Do kurczaka i warzyw dodajemy ugotowany, przecięty na pół makaron spaghetti. Dolewamy sok pomarańczowy
Jacob Tastessamymi warzywami. Obie wyszły pyszne i bardzo aromatyczne. Mogę was zapewnić, że zakochacie się w tym smaku :) Porcja dla 2-3 osob: 2 pojedyńcze piersi z kaczki 100 g makaronu chińskiego Mie od DeCare.pl 500 g mieszanki chińskiej mrożonej (możecie użyć świerzych warzyw-dymka, marchew, papryka, groszek cukrowy, do tego kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka(...)skóry i pieczemy przez 15 minut. Na patelnię z wytopionym tłuszczem wrzucamy czosnek, imbir, papryczkę, cukier i chwilę smażymy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy mieszankę chińską i oba rodzaje sosu sojowego. Smażymy wszystko razem przez kilka minut, aby warzywa pozostały jędrne, ale nie surowe. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy kaczka jest
Zawsze głodna!przekrojone na pół Przygotowanie: Makaron: 1. Gotować około 2 minuty z małą ilością soli, po czym wyjąć z wody odcedzić, porozdzielać i od razu układać w naczyniu żaroodpornym. Resztę makaronu rozłożyć płasko by płaty ni dotykały się wzajemnie. Mięso i sos Bolognese: 1. Na łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulę, gdy ta się zarumieni dodać mięso. 2. Dodać sól(...)drugiej patelni bądź w garnuszku rozpuścić masło i dodać mąkę, cały czas mieszać aż produkty się połączą. Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć z ognia. 4. Dolać do mąki z masłem mleko, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Układanie warstw: 1. Do natłuszczonej oliwą brytfanny wkładać na przemian: 2. Płaty makaronu lasagne, mięso
KreatywnePinyżółtego -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Połowę cebuli drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać mięso mielone, 4 łyżki kukurydzy, słodką i ostrą papryczkę, mielone oregano, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem i całość razem wyrobić. Jeśli mięso się zbyt klei można dodać więcej bułki tartej. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju(...)łyżki kukurydzy i smażyć 2-3 minuty. Dodać puszkę pomidorów. Doprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać odrobinę sosu tabasco. Gotować na małym ogniu kilka minut. Do sosu włożyć ugotowany makaron. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Na talerze wyłożyć makaron w sosie. Na wierzch po kilka pulpecików z sosem. Całość posypać startym żółtym serem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia
Zielona KuchniaDo przygotowania uszek potrzebujemy: farsz: – grzyby – cebulę – sól, pieprz Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone
Szybko Tanio Smaczniepęczek świeżego estragonu lub 1 łyżeczka suszonego 100 ml brandy 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 1 łyżka mascarpone sól (1 płaska łyżeczka + do gotowania makaronu) 1/2 łyżeczki pieprzu 160g pełnoziarnistego spaghetti Instrukcje Piersi z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na kilka(naście) minut. Cukinię kroimy w wąskie słupki (ok. 5mm). Cebulę obieramy, dzielimy(...)patelni i trzymamy w cieple. W międzyczasie kończymy sos – podgrzewamy go dość intensywnie przez kilka minut, aby odparować nadmiar płynu. Na koniec dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy z sosem. Możemy go również na tym etapie dosolić do smaku. W międzyczasie gotujemy również spaghetti – al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Kurczaka podajemy z makaronem, sosem oraz kawałkami
Kulinarna Pokusagotujemy dopóki krem nie osiągnie pożądanej przez nas konsystencji. Myjemy krewetki, usuwamy przewód pokarmowy (cienką, czarną nitkę) i po d smażamy je przez 5 minut na patelni z nieobranym czosnkiem, solą, pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy. Zalewamy całość brandy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje. Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek(...)dorsza z bazyliowym pesto Składniki: 1 litr mleka 100 g mąki 100 g masła 1 kg filetów z dorsza 250 g makaronu do lazanii ( Barilla ) 60 g bazylii 250 g oliwy extra vergine 50 g migdał y skórka z jednej cytryny Sposób
SzczyptaSmaQproduktów, nawet za cenę wygody. W przepisie są fileciki anchois, też nietania przyprawa. Jeśli ich nie lubicie możecie pominąć. Składniki: Średniej wielkości kalafior, umyty, podzielony na różyczki 1/2 opakowania makaronu bucatini lub spaghetti 4 łyżki rodzynek 4 łyżki pokruszonych migdałów lub orzechów laskowych 3 filety anchois (opcjonalnie) Puszka pomidorów, posiekanych, razem z sokiem lub 4 pomidory malinowe posiekane i pozbawione(...)łyżek posiekanej bazylii lub pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zalej rodzynki ciepłą wodą, przykryj, odstaw. Krok 2 Rozgrzej 2 łyżki oliwy w szerokim rondlu lub patelni, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku. Smaż pół minuty. Wlej posiekane pomidory wraz z sokiem, anchois, zagotuj i duś na wolnym ogniu przez 10 minut. Pod koniec dodaj posiekane w kostkę
Niedzielny kucharzdnie żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni obsmażyć szalotki, marchewki i seler, wlać mleko. Gotować chwilkę, tak długo żeby leciutko zredukować ilość płynu. Dokładnie wymieszać, żeby wszystko z patelni było w sosie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać wszystko na schab. Obsypać suszoną natką pietruszki. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec(...)rzadki, można zagęścić mąką. Łyżkę mąki wymieszać w minimalnej ilości wody i wlać do gotującego się sosu. Zagotować i wlać sos do mięsa. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam bardzo, smacznego Jeżeli macie garnek do wolnego gotowania to też można go użyć. Nastawić wtedy na wolne gotowanie i gotować 3 godziny
Kuchnia Pokoleńostrą papryką, kurkumą. Dokładnie wymieszać w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i rozłożyć plasterki polędwicy. Smażyć chwilkę aż lekko się zarumieni, następnie zdjąć mięso z patelni. Na tą samą patelnię gdzie smażyło się mięso wrzucić mrożone warzywa, podgrzewać na małym ogniu, aż lekko się rozmrożą. Ja miałam mieszankę warzyw tj – marchew, kalafior, groszek, brokuł. Wlać wodę lub wywar(...)małym ogniu chwilkę minutę lub dwie Polędwiczki nie wymagają długiego gotowania. Wymieszać, sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Na koniec obsypać pozostałą natką pietruszki. Podawać z makaronem lub ryżem. Pyszne danie, polecam
Kuchnia Pokoleńktórych zawsze będę wracać. Czy to z czerwoną czy zieloną pastą curry. To moje zimowe comfort food. Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie nadrobi ! Składniki (2 porcje): makaron lub ryż basmati 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 szalotka – pokrojona w kostkę 1 płaska łyżeczka mielonego(...)cukru 4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir (można zastąpić 1 łyżką posiekanej skórki limonki) garść świeżych liści kolendry Wykonanie: Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę i kumin, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż kurczaka z każdej strony. Wymieszaj
Moja pasja smaku