chili, tarty parmezan to kropka nad „i „ Jesień w polsko-włoskiej wersji, prezentuje się wyśmienicie i smakuje świetnie! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybow Na 4 porcje: 1 paczka makaronu wstążki długie Lubella 80 dag grzybów leśnych-u mnie prawdziwki i czerwone kozaki 4 szalotki 3 ząbki czosnku ½ ostrej papryki chili ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej ¾ szklanki śmietany kremówki(...)szerokiej patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, szalotkę oraz paprykę, chwilę zeszklić, dodać pokrojone grzyby, wlać wino, dodać skórkę z cytryny, dusić 10 minut , mieszając aż wino odparuje, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, wlać śmietankę o temp pokojowej , odparować , trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku suszonym tymiankiem i rozmarynem . Zestawić z ognia. Makaron ugotować
Wanilia i KardamonPyszne ziemniaki z patelni grillowej Proste danie , a bardzo smaczne . Ziemniaki z patelni grillowej , dzięki przypraw smakują wybornie i są ciekawym dodatkiem do obiadu . Jeśli jeszcze podacie do nich sałatę ze śmietaną lub sos tzatzyki ..niebo w gębie Proste dania są najlepsze i nie można ich schrzanić , a dzieciaki po prostu je kochają Składniki : 6 średnich ziemniaków 1 łyżeczka czosnku(...)wodę , studzimy jak makaron zimną wodą , zostawiamy w niej na 5 minut , powoduje to ,że ładnie się hartują i nie będą się rozpadać przy grillowaniu . Mieszamy ze sobą czosnek, olej, ocet , miód ,pieprz , sól do smaku . Zalewamy mieszanką wystudzone i odcieknięte ziemniaki , mieszamy dokładnie , żeby ziemniaki pokryły się marynatą , odstawiamy na godzinkę . Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową i przypiekamy
Ogrodnik w podróżyjest lekko, powiedziałbym nawet, że przyjemnie pikantna, delikatnie słodka od soku pomarańczowego z wyczuwalnym aromatem imbiru i trawy cytrynowej. A podane proporcje wystarczą na nakarmienie 4 osób. Składniki: 200g makaronu 1 filet z kurczaka 1 duża czerwona cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchew 1 gałązka trawy cytrynowej 1/2 cukinii 150ml soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki cynamonu(...)patelnię. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i smażymy około 2 minut mieszając co chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa – paprykę żółtą i czerwoną oraz cukinię. Smażymy przez chwilę, aby papryka nadal była chrupią. Do kurczaka i warzyw dodajemy ugotowany, przecięty na pół makaron spaghetti. Dolewamy sok pomarańczowy
Jacob Tastessamymi warzywami. Obie wyszły pyszne i bardzo aromatyczne. Mogę was zapewnić, że zakochacie się w tym smaku :) Porcja dla 2-3 osob: 2 pojedyńcze piersi z kaczki 100 g makaronu chińskiego Mie od DeCare.pl 500 g mieszanki chińskiej mrożonej (możecie użyć świerzych warzyw-dymka, marchew, papryka, groszek cukrowy, do tego kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka(...)skóry i pieczemy przez 15 minut. Na patelnię z wytopionym tłuszczem wrzucamy czosnek, imbir, papryczkę, cukier i chwilę smażymy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy mieszankę chińską i oba rodzaje sosu sojowego. Smażymy wszystko razem przez kilka minut, aby warzywa pozostały jędrne, ale nie surowe. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy kaczka jest
Zawsze głodna!przekrojone na pół Przygotowanie: Makaron: 1. Gotować około 2 minuty z małą ilością soli, po czym wyjąć z wody odcedzić, porozdzielać i od razu układać w naczyniu żaroodpornym. Resztę makaronu rozłożyć płasko by płaty ni dotykały się wzajemnie. Mięso i sos Bolognese: 1. Na łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulę, gdy ta się zarumieni dodać mięso. 2. Dodać sól(...)drugiej patelni bądź w garnuszku rozpuścić masło i dodać mąkę, cały czas mieszać aż produkty się połączą. Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć z ognia. 4. Dolać do mąki z masłem mleko, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Układanie warstw: 1. Do natłuszczonej oliwą brytfanny wkładać na przemian: 2. Płaty makaronu lasagne, mięso
KreatywnePinyżółtego -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Połowę cebuli drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać mięso mielone, 4 łyżki kukurydzy, słodką i ostrą papryczkę, mielone oregano, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem i całość razem wyrobić. Jeśli mięso się zbyt klei można dodać więcej bułki tartej. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju(...)łyżki kukurydzy i smażyć 2-3 minuty. Dodać puszkę pomidorów. Doprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać odrobinę sosu tabasco. Gotować na małym ogniu kilka minut. Do sosu włożyć ugotowany makaron. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Na talerze wyłożyć makaron w sosie. Na wierzch po kilka pulpecików z sosem. Całość posypać startym żółtym serem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia
Zielona KuchniaDo przygotowania uszek potrzebujemy: farsz: – grzyby – cebulę – sól, pieprz Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone
Szybko Tanio Smaczniepęczek świeżego estragonu lub 1 łyżeczka suszonego 100 ml brandy 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 1 łyżka mascarpone sól (1 płaska łyżeczka + do gotowania makaronu) 1/2 łyżeczki pieprzu 160g pełnoziarnistego spaghetti Instrukcje Piersi z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na kilka(naście) minut. Cukinię kroimy w wąskie słupki (ok. 5mm). Cebulę obieramy, dzielimy(...)patelni i trzymamy w cieple. W międzyczasie kończymy sos – podgrzewamy go dość intensywnie przez kilka minut, aby odparować nadmiar płynu. Na koniec dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy z sosem. Możemy go również na tym etapie dosolić do smaku. W międzyczasie gotujemy również spaghetti – al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Kurczaka podajemy z makaronem, sosem oraz kawałkami
Kulinarna Pokusagotujemy dopóki krem nie osiągnie pożądanej przez nas konsystencji. Myjemy krewetki, usuwamy przewód pokarmowy (cienką, czarną nitkę) i po d smażamy je przez 5 minut na patelni z nieobranym czosnkiem, solą, pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy. Zalewamy całość brandy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje. Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek(...)dorsza z bazyliowym pesto Składniki: 1 litr mleka 100 g mąki 100 g masła 1 kg filetów z dorsza 250 g makaronu do lazanii ( Barilla ) 60 g bazylii 250 g oliwy extra vergine 50 g migdał y skórka z jednej cytryny Sposób
SzczyptaSmaQproduktów, nawet za cenę wygody. W przepisie są fileciki anchois, też nietania przyprawa. Jeśli ich nie lubicie możecie pominąć. Składniki: Średniej wielkości kalafior, umyty, podzielony na różyczki 1/2 opakowania makaronu bucatini lub spaghetti 4 łyżki rodzynek 4 łyżki pokruszonych migdałów lub orzechów laskowych 3 filety anchois (opcjonalnie) Puszka pomidorów, posiekanych, razem z sokiem lub 4 pomidory malinowe posiekane i pozbawione(...)łyżek posiekanej bazylii lub pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zalej rodzynki ciepłą wodą, przykryj, odstaw. Krok 2 Rozgrzej 2 łyżki oliwy w szerokim rondlu lub patelni, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku. Smaż pół minuty. Wlej posiekane pomidory wraz z sokiem, anchois, zagotuj i duś na wolnym ogniu przez 10 minut. Pod koniec dodaj posiekane w kostkę
Niedzielny kucharzdnie żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni obsmażyć szalotki, marchewki i seler, wlać mleko. Gotować chwilkę, tak długo żeby leciutko zredukować ilość płynu. Dokładnie wymieszać, żeby wszystko z patelni było w sosie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać wszystko na schab. Obsypać suszoną natką pietruszki. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec(...)rzadki, można zagęścić mąką. Łyżkę mąki wymieszać w minimalnej ilości wody i wlać do gotującego się sosu. Zagotować i wlać sos do mięsa. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam bardzo, smacznego Jeżeli macie garnek do wolnego gotowania to też można go użyć. Nastawić wtedy na wolne gotowanie i gotować 3 godziny
Kuchnia Pokoleńostrą papryką, kurkumą. Dokładnie wymieszać w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i rozłożyć plasterki polędwicy. Smażyć chwilkę aż lekko się zarumieni, następnie zdjąć mięso z patelni. Na tą samą patelnię gdzie smażyło się mięso wrzucić mrożone warzywa, podgrzewać na małym ogniu, aż lekko się rozmrożą. Ja miałam mieszankę warzyw tj – marchew, kalafior, groszek, brokuł. Wlać wodę lub wywar(...)małym ogniu chwilkę minutę lub dwie Polędwiczki nie wymagają długiego gotowania. Wymieszać, sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Na koniec obsypać pozostałą natką pietruszki. Podawać z makaronem lub ryżem. Pyszne danie, polecam
Kuchnia Pokoleńktórych zawsze będę wracać. Czy to z czerwoną czy zieloną pastą curry. To moje zimowe comfort food. Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie nadrobi ! Składniki (2 porcje): makaron lub ryż basmati 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 szalotka – pokrojona w kostkę 1 płaska łyżeczka mielonego(...)cukru 4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir (można zastąpić 1 łyżką posiekanej skórki limonki) garść świeżych liści kolendry Wykonanie: Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę i kumin, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż kurczaka z każdej strony. Wymieszaj
Moja pasja smakuprzygotowania warzywnego bulionu z marchewki, selera, pietruszki i pora oraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Do zupy poza tym będziemy potrzebowali: duża czerwona papryka 100g cienkiego ryżowego makaronu kilka pieczarek małą puszka kukurydzy 200ml mleka kokosowego łyżka ostrej pasty np. curry (lub można zrobić samemu) natka pietruszki cebula czerwona Jeżeli ostrą pastę chcemy zrobić sami, to potrzebujemy(...)czosnku łyżeczka oleju sok z połowy limonki Zaczynamy od przygotowania pasty. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, sokiem z limonki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie, na patelni na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po chwili dodajemy naszą ostrą pastę i podsmażamy chwilkę. Paprykę i pieczarki myjemy. Paprykę kroimy w cienkie paski, a pieczarki
Taste of imaginationprezentujemy nie pochodzi z żadnej książki kucharskiej, powstał spontanicznie z tego, co akurat było w naszej lodówce, a smak.... spróbujcie sami :) Składniki - proporcje na 2 - 3 osoby 200 g makaronu shirataki (waga po odsączeniu z zalewy) około 200 g wołowiny (np. pręga wołowa lub inna średniej jakości) około 200 g ulubionych warzyw ( u nas zazwyczaj papryka słodka i papryczka chili(...)patelni (najlepiej sprawdzają się do takiego smażenia patelnie ze stali nierdzewnej). Kiedy mięso nabierze ciemnobrązowego koloru, dodać minrn, sos sojowy, pokrojoną cebulę, grzyby mun i przyprawy. Podlać wodą, tak aby mięso było całkowicie zakryte i gotować około 30 minut. Dodać pozostałe pokrojone warzywa i gotować na średnim ogniu około 20 minut. Makaron, odsączyć z zalewy i przepłukać wrzątkiem. Nalać
Cztery Fajery