meksykańsku... z farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki czerwonej, kukurydzy oraz fasolki czerwonej, a do tego sos pomidorowy. Zniknęło z talerzy w mgnieniu oka 😋 Składniki : 1 op. makaronu cannelloni 500 g mięsa mielonego ( u mnie - z indyka) 2 cebule do farszu + 1 cebula do sosu 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 puszki pomidorów(...)smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili tymianek 100 g parmezanu Wykonanie: Farsz: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy około 3-5 min. Następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy
Kuchnia MagdaLenyfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z owocami morza i pomidorami koktajlowymi w sosie z wina marsala Składniki – 2 porcje: Makaron np. spaghetti – 200g Krewetki – 10 sztuk Mule – 20 sztuk Ośmiornica – 2-3 macki Kalmary baby – 6 sztuk Pomidory koktajlowe – 20 sztuk Czosnek – 3 ząbki Papryczka chili – 1 sztuka Wino marsala(...)jelita) i dokładnie myjemy. W przepisie wykorzystujemy ugotowane (gotowe) macki ośmiornicy, które kroimy w kawałki 2-3 cm. Kalmary czyścimy i kroimy w krążki 0,5-1cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek i papryczkę chili. Następnie dodajemy pomidory i smażymy przez 3-4 minut. Następie dodajemy krewetki i smażmy przez około 1,5 minuty
Kuchnia Bon Appetitcannelloni (6 rurek) mleko kokosowe (200 ml, czyli 1/2 puszki) sól pieprz Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 1 duża lub 2 małe Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy na patelni (lub kroimy i dusimy świeży). Wyciskamy do niego czosnek. Oliwki kroimy i mieszamy ze szpinakiem. Przyprawiamy wszystko. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy 2 łyżkami schłodzonego mleka kokosowego. Surowe rurki cannelloni napełniamy(...)siebie w naczyniu posmarowanym mlekiem kokosowym. Następnie na wierzch wylewamy resztę mleka kokosowego i rozprowadzamy po rurkach tak, żeby każda ich część była przykryta. Jest to ważne, bo nieprzykryty makaron będzie suchy
Weganka gotujeoraz pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie mieszamy i przygotowaną miksturą zalewamy makaron z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę do 160⁰C i odrobinę wydłużcie czas(...)rozpuścił. Z tej porcji zrobicie danie obiadowe dla 4 osób, lub posiłek dla 2 dorosłych osób na dwa dni. Na drugi dzień łatwo odgrzać zapiekankę w rondlu lub na patelni, podlewając ją odrobiną wody lub bulionu. Zapiekankę z powodzeniem możecie zmontować na wieczór, nie piec jej, tylko wszystkie wymieszane składniki zalane bulionem kompletnie ostudzić, przykryć całość folią i wstawić
Karo in the Kitchenłyżki usiekanej natki pietruszki sól , pieprz na sos: 700 g przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól , pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania : Makaron z klopsikami i sosem pomidorowym Przygotowanie : Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję do czosnku. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach. Umyte i osuszone(...)kulkę , uformowane układam na tace (desce , papierze do pieczenia ) później dodam je do gotującego się sosu. Klopsiki mam uformowane teraz przygotuję sos: Sos z klopsikami możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam cebulę z czosnkiem tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję przecier pomidorowy , doprawiam solą , pieprzem, mieszam i doprowadzam do wrzenia
Uwaga Babcia Gotujeparmezan do posypania Spaghetti ok 200g przygotowanie cebulę pokroić w kostkę, seler obrać i pokroić na małe plasterki, cukinię pokroić w kostkę bez obierania, czosnek i papryczkę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę , chwilę poddusić . Dodać plasterki selera naciowego i dusić razem ok 5 minut . Dorzucić cukinię , przesmażyć jeszcze 3 -4 minuty, wlać pomidory z sosem, posolić popieprzyć(...)jeszcze oliwą i dusić ok 40 min. Przez pierwsze 10 - 15 min dusiłam pod przykryciem, potem już bez. Sos powinien być gęsty. Doprawić do smaku solą i pieprzem Makaron ugotować zgodnie z instrukcją , odcedzając zostawmy nieco wody , może się przydać do rozrzedzenia sosu jeśli mocno się zredukował Najlepiej makaron wrzucić do sosu , wymieszać i podawać
Stare Garyryżem, makaronem, z tortillą, czy w postaci quesadillas (przepis opublikuję lada dzień). Z przepisu wychodzi ok. 6-8 porcji. Jak zrobić domowe nachos? Nachos wykonujemy z ciasta na domową tortillę . Do ciasta możemy dodać ziół, bądź słodką lub ostrą paprykę. Z rozwałkowanego ciasta , przy pomocy noża do pizzy, wycinamy trójkąciki, a następnie pieczemy je na suchej patelni do momentu(...)przykryciem 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dorzucamy fasolę i gotujemy 10 minut, nie zapominając o mieszaniu. Wyjmujemy liście laurowe. Podajemy posypane serem, z ryżem, makaronem, nachos, w tortilli lub w postaci quesadillas. Smacznego
Be Fit Be StrongPierwszy noworoczny przepis jest dziecinnie łatwy. Świetnie nadaje się na szybki, a wręcz błyskawiczny obiad! Czerwone pesto z suszonych pomidorów można oczywiście wykorzystać klasycznie do makaronu (i jest naprawdę przepyszny!), ale cudownie sprawdza się również jako dodatek do mięsa, zwłaszcza kurczaka, czy pieczywa. Czerwone pesto z suszonych pomidorów Składniki: 8 suszonych pomidorów z zalewy 10 czarnych oliwek (można je zamienić(...)sera (np. parmezanu, czy pecorino) 4 łyżki oleju z zalewy z pomidorów suszonych 3-4 łyżek oliwy z oliwek sól Pestki słonecznika i płatki migdałowe możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu, ale nie jest to niezbędne. Pomidory i oliwki odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika, płatki migdałowe
PatiGotujełyżeczka natka pietruszki świeżej 2 łyżki Beszamel: mleko 350 ml. mozzarella 1 kulka sól 1 szczypta pieprz 1 szczypta mąka 2 łyżki masło 3 płaskie łyżki Dodatkowo: makaron cannelloni ok. 200 gram Metoda: 1. FARSZ: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z masłem. Paprykę i pieczarki obrać. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki(...)zmięknie. Dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. 3. Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać. Dodać do warzyw na patelni i dokładnie wymieszać. Gdy mięso podsmaży się dodać przecier. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 4. Farszem dokładnie napełnić rurki cannelloni ( musza być pełne farszu) i ułożyć je poziomo
Kuchnia Paulettessmażenia SOS BESZAMELOWY: 1/2 kostki masła [100g] 1/2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaska sól i pieprz czarny - do smaku POZOSTAŁE: 9 płatów makaronu do lazanii - bez konieczności gotowania 3 kulki mozzarelli [3x125g] 100g sera żółtego - starty na dużych oczkach tarki masło do wysmarowania naczynia Farsz mięsno-pomidorowy Cebulę obrać, posiekać w kostkę(...)dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - lub pokrojony uprzednio w drobniutką kostkę . Chwilę jeszcze smażyć, ale niezbyt długo, by czosnek się nie przypalił - ma wtedy gorzkawy posmak . Całość zdjąć z patelni i odstawić na chwilę na bok. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobne kawałki. Mięso mielone usmażyć. Gdy zbrązowieje, dorzucić podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pokrojone
Grunt to przepis!sosie pomidorowym. Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy zadowalający. Klopsiki są niewielkiej wielkości, w kształcie małych kulek, otulone sosem z dodatkiem ziół. My takie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem. SKŁADNIKI: Klopsiki: mięso mielone wieprzowe 300 g. mięso mielone drobiowe 200 g. czosnek 1 ząbek sól 1/2 łyżeczki kucharek 1/2 łyżeczki pieprz(...)sól, pieprz, kucharek,czosnek granulowany,natkę pietruszki, jajko, kasze mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek razem wymieszać. Na mokre dłonie nabrać trochę mięsa i uformować małe kulki. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć z każdej strony klopsiki. Przełożyć do garnka. Sos: Klopsiki zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Pomidory w puszce zmiksować blenderem razem z przecierem i dodać
Kuchnia Paulettesbraku czasu) ale dzisiaj się zaparłam i w końcu się udało. W ten oto sposób powstało przepyszne, aromatyczne, delikatne ale bardzo smaczne danie. Smacznego ;) Składniki: 2 opakowania makaronu cytrynowego Rama smaż jak szef kuchni 3 cebule pół selera 2 obrane marchewki 1 por 1 kg mięsa wołowego mielonego sól pieprz 300 ml passaty pomidorowej 2-3 łyżeczki(...)startego parmezanu Wykonanie: Krok 1 Warzywa (cebulę, por, seler i marchew) należy obrać wymyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie odłożyć do miseczki. Krok 2 Rozgrzać patelnię. Wylać na nią Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekać aż znikną bąbelki, co oznacza, że osiągnięta została idealna temperatura do smażenia, wyłożyć warzywa i podsmażyć je do czasu, aż cebula, seler i marchew
Krakowskie smaki AniDoprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną, chilli. Dokładnie wymieszać. Ząbek czosnku posiekać, cebulkę obrać i pokroić drobno, pieczarki przekroić na pół. Jak pieczarki są bardzo małe to zostawić całe. Na patelni rozgrzać olej i masło wrzucić cebulkę i smażyć do momentu aż straci kolor surowizny. Dodać pieczarki i smażyć chwilkę. Dodać kawałki kurczaka i smażyć aż stracą kolor surowizny. Wlać wywar(...)jogurtem greckim. Gdyby sos był za rzadki zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Następnie powoli wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu. Można podać to danie z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Ja ugotowałam młode ziemniaki w skórkach. Ugotowane ziemniaki podałam na talerzu razem z mięskiem i sosem. Pycha, polecam
Kuchnia Pokoleńzalewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Wrzucamy wszystko na patelnię i smażymy, zalewamy odrobina wody aby kura się nie przypaliła i gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy opakowanie śmietany, pozostałą część curry, przecier pomidorowy i gotujemy z 10 min. Na koniec skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Do ryżu czy makaronu idealne rozwiązanie. Smaczny i szybki obiad
Smacznie Pysznie Kalorycznieczosnek 2-3 pomidory ok 300-400 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty) kukurydza natka pietruszki sól, pieprz, ulubione przyprawy (papryka słodka, ostra) Bakłażana pokroić w kostkę, posolić, odstawić na ok 20 min aby puścił soki. Pokroić cebulę, podsmażyć. Kiedy zmięknie, dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Pokrojonego i doprawionego kurczaka wrzucić na patelnię, podsmażyć, a następnie zdjąć z patelni. Odlać
Nie do chrzanu!masło i cebula. Zostawione same sobie na patelni na trzy kwadranse zmieniają się w przyjemną emulsję. Niech Was nie przeraża 5 łyżek masła w sosie – przy dwóch puszkach pomidorów to niewiele. Poza tym dzięki niemu sos jest gładki i aksamitny. Taki sos pomidorowy możecie zjeść ze spaghetti lub każdym innym makaronem. Smacznego! Zobacz menu na tydzień – fast
Niedzielny kucharzplastry grubości ok 0.5 cm. Na patelnię wlewam olej i smażę kiełbasę na rumiano, następnie dodaję drobno pokrojony por i jarmuż. Mieszam i smażę ok 1 min. Dodaję przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Duszę całość ok 2-3 min na małym ogniu. Podaję do ziemniaków, kasz czy makaronu
Gotowanie Patkiroboty 🙂 Idealne na kanapki do makaronów lub pizzy. Polecam każdemu, kto lubi prawdziwą włoską kuchnię. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 1 duży pęczek bazylii 50 g orzeszków piniowych 3 ząbki czosnku 50 g parmezanu oliwę (4-6 łyżek) szczypta soli (opcjonalnie) Przygotowanie: Na suchej patelni uprażyć orzeszki pini. W moździerzu utrzeć
KuchniaWeDwoje.plmojego narzeczonego, które z chęcią skonsumowałam :) Pyszny, ostry makaron - palce lizać! Składniki na spaghetti mexicana (3 porcje): mięso mielone 500 g łyżka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku cebula pomidory krojone w puszce 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli sól pieprz trzy łyżeczki pikantnej papryki oregano bazylia Podsmażyć mięso mielone na patelni razem z pokrojonymi w drobną kostkę cebulą
Karola gotujePodsmażone ziarenka wkładamy do blendera. Na tej samej patelni lekko podsmażamy szpinak. W blenderze miksujemy czosnek, podsmażone ziarna oraz bazylię, dodajemy łyżkę oliwy. Do zmiksowanych produktów dodajemy podsmażony szpinak oraz garść startego sera. Podczas całego procesu miksowania dodajemy stopniowo szczyptę soli, pieprzu, oliwę virgin i jogurt naturalny. Można serwować wymieszane z makaronem z dekoracją ze startego sera. Smacznego
upichcona