makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:337/561)

Pierś w migdałach i pomidorowym sosie 168

zawsze musi być nudno.Tym razem do panierowania piersi do bułki tartej dodałam tarte migdały.Do tego pomidorowy sos i makaron,wyszło smacznie . Składniki: pierś z kurczaka 2 szt bułka tarta 3 łyżki migdały mielone 2 łyżki jajko 1 szt pomidory w puszce 1 szt cebula mniejsza 1 szt czosnek 3 ząbki olej z pomidorami 3 łyżki sól ,cukier,bazylia ,pieprz(...)smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z migdałami. Piersi zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce z migdałami. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na patelni rozgrzać olej dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko zeszklić i dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilkę podsmażać cały czas mieszając. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Sos doprawić do smaku. Przelać

Ala piecze i gotuje
Makaron z sosem z surowej kiełbasy 163

powstała mieszanka kuchni polskiej i włoskiej:) Sos wyszedł bardzo aromatyczny i smaczny. Polecam!  Inspiracją był przepis ze strony  All recipes składniki (4 porcje) 225 g suchego makaronu penne   Omnomnom sos ok 300 g surowej białej kiełbasy, osłonki usunięte 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka kaparów pokrojone 400 g pomidorów z puszki(...)czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, zmielonego 1 łyżeczka kopru włoskiego, zmielonego sól do smaku + parmezan do posypania przygotowanie Kiełbasę rozdrobnić przy pomocy widelca lub palcami. Na patelnię wlać nieco oliwy, włożyć rozdrobnioną kiełbasę i smażyć  na średnim ogniu, aż  zrobi się równomiernie brązowa. Dodać  czerwoną cebulę, czosnek i kapary, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać

Stare Gary
Zapiekane cannelloni z kurczakiem i grzybami 191

Dzisiejsza nasza propozycja to pyszny nadziewany makaron cannelloni z kurczakiem i grzybami. Bardzo dużo przygotowujemy zapiekanek z makaronem. Jak zwykle w tego typu daniach nie mogło zabraknąć sosu beszamelowego, który w połączeniu z pomidorami daje ponadczasowy, tradycyjny smak. Zapraszamy do wypróbowania, na pewno wszystkim będzie smakować. Przepis Składniki: Sos pomidorowy: cebula ząbek czosnku rozmaryn dwie puszki pomidorów szczypta cukru sól(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i około 3-5 minut podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę i grzyby, przyprawiamy tymiankiem i kolejne 5 minut smażymy razem. Dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy, żeby się trochę wystudziło. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do nadzienia. Dokładnie mieszamy i napełniamy nasz makaron. Możemy napełniać surowy, lub lekko namoczony

KasiaiKrzysiu.pl
Bolognese 125

Najpopularniejszy na świecie sos do makaronu, podawany z tagliatelle, które, w przeciwieństwie do spaghetti, może utrzymać sos. Zrobiłam go z  przepisu  podanego przez włoskich kucharzy w ramach akcji pokazania światu jak wygląda prawdziwe bolognese, a nie szerzące się wariacje na jego temat. Proporcja na 5 osób.  1 kg wołowiny mielonej 100 gram boczku 2 cebule 3 ząbki(...)czosnku 2 marchewki kawałek selera 1 szklanka wina 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 gram) ser żółty 2 łyżki oliwy Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Boczek pokroić w krótkie słupki, włożyć na patelnię. Podsmażać na średnim ogniu aż będzie mocno rumiany. Cebulę pokroić w półplastry, czosnek przecisną przez praskę, dodać do zrumienionego boczku i zeszklić cebulę. Wtedy

Czerwony Gupik
Spaghetti z pulpetami z kaszy jaglanej oraz sosem z bakłażana i pomidorów 162

łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne świeżo mielony czarny pieprz sól oliwa z oliwek Dodatkowo: ulubione świeże zioła (u mnie bazylia i pietruszka), do posypania 500 g razowego makaronu spaghetti Przygotowanie: Kaszę przesypać do garnka i prażyć przez chwilę na małym ogniu aż zacznie pachnieć. Następnie przepłukać wrzątkiem i odcedzić. Ponownie włożyć ją do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku(...)patelni rozgrzać oliwę i wrzucić bakłażana. Smażyć przez 10 minut. Dodać cebulę, podsmażać kolejne 5. Wrzucić pokrojone pomidory i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory zmiękną i powstanie sos. W razie potrzeby dolać wody. Dodać bazylię, oregano, czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Sos połączyć z pulpetami i posypać świeżymi ziołami. W osobnym garnku ugotować makaron

Food Square
KURCZAK CAPRESE 188

Genialne w swej prostocie, obłędne w smaku danie, kolejny hit w moim menu -  dopisuję  go obok kultowego już w mej Rodzinie Makaronu Caprese  :)  Soczyste piersi z kurczaka zapiekane z mozzarellą, cudownie słodkimi, lekko karmelizowanymi pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem, do tego świeżo siekana bazylia i rewelacyjny krem balsamiczny... Całość dziecinnie prosta w przygotowaniu, idealna na szybki obiad(...)żaroodpornym naczyniu (jeśli smażysz je na patelni, którą można wsadzić do piekarnika, wtedy niepotrzebne Ci naczynie). Na kurczaka ułóż po 2 plastry mozzarelli i obłóż pomidorkami.  Zapiekaj danie 5 minut do lekkiego zrumienienia. Po tym czasie kurczaka wyjmij z piekarnika, posyp siekaną bazylią i podawaj z kremem balsamicznym i ulubionym dodatkiem, np. makaronem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Spaghetti two colors 127

wszystkie smaki idealnie harmonizują ze sobą, to uczta dla najbardziej wymagającego podniebienia i trudno mi stwierdzić, który sos jest lepszy, bo oba są przepyszne. Na dwie porcje: 150 g makaronu spaghetti omnomom Sos mango z krewetkami: 1 owoc mango 100 g krewetek 1/2 pomarańczy 100 g serka mascarpone 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos groszkow - serowy(...)serka mascarpone sól, pieprz Owoc mango obrać i pokroić w kostkę. Sok z pomarańczy zagotować, dodać  pokrojone mango, dusić na mały ogniu do czasu aż owoc zmięknie. Na patelni rozgrzać masło dodać krewetki, roztarty czosnek, sól, pieprz i smażyć nie dłużej niż 3 minuty, aby krewetki nie zrobiły się gumowe. Odstawić. Gdy mango będzie już miękkie dodać do niego

Jadło i czytadło
Sos warzywny do spaghetti 151

widać kalafior, ale ja ostatnio używałam też brokuła, fasolki szparagowej, szpinaku, jarmużu no i oczywiście cukiniii! Krótko mówiąc, sos ten powstaje z tego, co jest pod ręką Podany z makaronem spaghetti i kalafiorowym mięsem mielonym jest niezwykle smakowitym i sycącym daniem. Polecam Składniki (przykładowe): 2 średnie ziemniaki 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka(...)patelnię do podsmażonych pieczarek, dodajemy podsmażone ziemniaki, podlewamy całość niewielką ilością wody i dusimy aż marchew delikatnie zmięknie. W razie potrzeby można dodać trochę wody, żeby warzywa się nie przypaliły. Gdy marchewka zmięknie zalewamy warzywa przecierem pomidorowym rozmieszanym i dodajemy wodę. Całość zagotowujemy i pyszny sos warzywny mamy gotowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem i mięsem mielonym

Lamarida.pl
Spaghetti bolognese 193

włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z mięsa mielonego, boczku,marchewki, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki). Składniki: na 4 porcje 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego sól pieprz odrobina oliwy z oliwek 1 mała cebula 500 ml przecieru pomidorowego 2 świeże duże pomidory(...)szynki typu prosciutto lub boczku parmezan 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 mała marchewka 40 g świeżo tartego sera typu parmezan lub peccorino Przygotowanie: Mięso ponownie mielimy, na patelni podsmażamy szynkę, cebulę. Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy mięso. w trakcie podsmażania dodajemy czosnek, następnie marchewkę i pozostawiamy aby wszystkie smaki się połączyły - ok 15 minut. dolewamy zblendowane pomidory

Luźna Kuchnia
Pomarańczowy kurczak stir fry 357

Jeśli chcę zrobić obiad na szybko, zawsze wybieram makaron lub chińszczyznę. Tym razem padło na to drugie i na talerzu zagościł pomarańczowy kurczak stir fry (stir fry czyli danie smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut. Składniki na sos: 2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu sojowego(...)minuty w woku lub nieprzywierającej dużej patelni na 2-3 łyżkach bardzo gorącego oleju. Wlewamy połowę sosu. Smażymy jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając, po czym dodajemy paprykę. Po minucie dorzucamy fasolkę i brokuły. Dolewamy resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą z pomarańczy. Post Pomarańczowy kurczak stir

Poezja smaku
Zupa ze świeżych grzybów – kuchnia podkarpacka 152

małej ilości wody. Całość dodajemy do gotującego się wywaru. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilkę razem smażymy. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem lub śmietaną i dodajemy do zupy. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną zieleninę. Zupę ze świeżych grzybów podajemy z ziemniakami lub makaronem. Zupa ze świeżych grzybów - kuchnia podkarpacka Zapraszam do spisu dań KUCHNI PODKARPACKIEJ

Trzeci talerz
Schab w sosie pieczarkowym 138

pyszne danie na obiad, które można podać z kaszą, ziemniakami lub makaronem. Delikatne mięso w aromatycznym sosie zasmakuje każdemu. Składniki: około 500 g schabu 300 g pieczarek cebula 300 ml śmietany 30% szklanka bulionu warzywnego mały pęczek pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Schab kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plastry. Całość smażymy

e-PrzepisyKulinarne
Roladki zawijańce z makaronu lasagne lazania 285

komentarza pod przepisem :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu lasagne o falistych brzegach 300 g mięsa  mielonego marchew seler naciowy cebula 100 g sera żółtego 1 mozzarella przecier pomidorowy 3 łyżki oleju z oliwy masło tarty ser do posypania (typu parmezan ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozgrzać na patelni olej z oliwy dodać drobno pokrojoną cebulę , poszatkowaną marchew i seler

zielonacukinka
Smażona kapusta bok choy. 193

około 5 minut z obu stron (do lekkiego przyrumienienia). Dodać na patelnię 3 łyżki gorącej wody (lub bulionu, lub białego wina),, natychmiast przykryć szczelnie pokrywką i dusić 3 minuty. Sos sojowy wymieszać z sokiem cytrynowym, cukrem i olejem sezamowym. Polać sosem gorącą kapustę i podawać szybko z azjatyckim makaronem (np. sojowym lub ryżowym

zadanie-gotowanie
Domowe masło orzechowe 102

dodatek do wytrawnego dania – niedawno przygotowałem makaron soba z brokułem – bazą sosu było małso orzechowe – potrawa smakowała wspaniale! Kliknij tutaj , by zobaczyć przepis. Domowe masło orzechowe Składniki 400 g orzechów arachidowych (ziemnych), niesolonych sól (nieobowiązkowo) Wykonanie Przygotuj orzechy: wrzuć je na gorącą, suchą patelnię i praż przez 5-10 minut, często

Vegan Taste
Pražen krompir 121

obecnie swoje święto. No bo skoro 100 km dalej makaron z oliwą może być daniem to czemu nie ziemniaki z cebulą? Składniki: - ziemniaki - cebula - olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w obierkach. Po ugotowaniu studzimy i możemy obrać. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki i smażymy co jakiś czas mieszając

Kryzysowa Książka Kucharska
Sos kurkowy 1118

pasuje  do wszystkiego. Można go podać do mięska, do makaronu, do kaszy, ziemniaków oraz klusek. składniki: ok 400 g kurek 2 łyżki masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30 % natka pietruszki Kurki dokładnie oczyścić. Małe sztuki pozostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić kurki i smażyć chwilę aż zmiękną i puszczą soki

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka makaronowa 206

makarony rurki 250 g. sera żółtego sól pieprz 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie delikatnie twardy 2. Mięso przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem rozgniecionym w moździerzu razem z rozmarynem, solą oraz oliwą. 3. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki 4. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni na sam koniec dodając pomidory w puszce. 5. Wszystko układamy w naczyniu żaroodpornym

Full Smaku
Bulgur z makaronem plus warzywa i boczniaki 156

zbrązowiał. Następnie kaszę bulgur zalewamy 1 szklanką bulionu warzywnego i dodajemy makaron. Odstawiamy na ok. 20 min. W tym czasie przygotujemy resztę składników. Marchewkę kroimy w tzw. zapałkę, kalarepę również. Por i seler w kostkę, a liście kapusty pekińskiej szatkujemy w cienkie prążki. Wszystkie warzywa wrzucamy na głęboką patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Warzywa

vegetanie
Zdrowa wałówka do pracy 2367

wrzątkiem, żeby spęczniała i odstawiamy na około 5 minut na teflonową patelnię wrzucamy włoszczyznę śmażymy aż się rozmrozi, dodając ewentualnie odrobinę wody dodajemy pokrojoną drobno paprykę i smażymy dodajemy kaszę, groszek, roztrzepane jajko smażymy mieszając aż jajko się zetnie, przyprawiamy wg. smaku na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę Makaron z kurczakiem i warzywami (około 450kcal): 50g makaronu niskowęglowodanowego spaghetti 100g

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bakłażan z Newellą, grzybami mun i sezamem 145

pokroić w cieniutkie paseczki. Newellę pokroić w cieniutkie paseczki podobne do makaronu i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, imbir, kurkumę, drobno pokrojony kawałeczek chili i łyżeczkę soku z limonki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plastry (około 2 cm). Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i usmażyć je z obu stron na rumiano

Oryginalny smak
Makaron z sosem brokułowo - serowym 304

smażenia Zabawa jest naprawdę szybka. Najpierw wstawiamy sobie wodę na makaron, następnie zabieramy się za brokuła. Podobnie jak ostatnio, wycinamy same różyczki, płuczemy, wrzucamy do lekko osolonej i lekko osłodzonej wody i dajemy mu się ugotować. Teraz czas na cebulę, którą kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Gdy jest już zeszklona, dorzucamy na tę samą patelnię przeciśnięty przez praskę

Kulinarne zapędy Kokosa
Pęczotto z polędwicą, borowikami i suszonymi pomidorami 112

wszystkim smakowało, mimo że pęczakowi nie zaszkodziłaby jeszcze krótka chwilka na patelni... Bo powiem nieskromnie jest naprawdę świetne. Pęczak jest kaszą trochę zapomnianą, a szkoda, bo jest tani i naprawdę bardzo, bardzo zdrowy. Jest to produkt nieprzetworzony, dzięki temu wszystkie jego wartości są zachowane. Warto więc czasem zamiast makaronu czy ryżu, który musi przyjechać aż z Chin, sięgnąć po nasze

Kraina Tysiąca Smaków
Kurczak w aksamitnym sosie orzeszkowym 147

paprykę w paski, a marchewkę w plasterki. Wszystko razem smażyć na patelni przez 5 minut, mieszając co jakiś czas. 2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do podsmażonych składników. 3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodać orzeszki i wymieszać. 4. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. PS. Spodziewajcie się niedługo także drugiego nowego fixa, którego już

Pasja Smaku