Przygotowanie: Brokuła gotujemy na parze (lub w wodzie). Odrobinę go solimy. Makaron wstawiamy do gotowania. Wodę również solimy do smaku. Sos: ugotowanego brokuła blendujemy (możemy odłożyć kilka różyczek do dekoracji na wierzch). Czosnek rozgniatamy nożem i kroimy w małą kosteczkę, na 1 łyżeczce oleju kokosowego podsmażamy go na patelni, aż się zarumieni - dodajemy do zblendowanego brokuła. Dodajemy także płatki drożdżowe(...)chleb rwiemy na mniejsze części i umieszczamy w blenderze z ostrzem "S", dodajemy oliwę, przyprawy i migdały. Całość miksujemy, aż chleb się rozdrobni, ale nie na zupełną "miazgę". Ugotowany makaron układamy na spód naczynia, w którym będziemy piec naszą zapiekankę. Na makaron wykładamy sos oraz pozostawione różyczki brokuła. Wierzch posypujemy przygotowaną wcześniej "posypką" oraz płatkami drożdżowymi. Pieczemy
Bananowe Polelubicie ;)) masło (klarowane) do smażenia sól, pieprz makaron Przygotowanie Białe szparagi umyjcie i obierzcie, zielone tylko umyjcie. Odłamcie z nich zdrewniałe końce (trzymając za koniec szparaga ułamcie go- sam złamie się w odpowiednim miejscu). Pokrójcie na mniej więcej 2 cm kawałki. Czosnek obierzcie i pokrójcie w plastry. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzejcie masło. Wrzućcie plasterki czosnku, chwilę przesmażcie(...)pieprzem. Całość chwilę pogotujcie, śmietana powinna trochę się zredukować. Spróbujcie, jeśli trzeba jeszcze raz doprawcie, jeśli sos stał się zbyt gęsty dolejcie do niego trochę wody z gotowania makaronu. Pamiętajcie też, aby nie gotować sosu zbyt długo- szparagi powinny być jędrne. W międzyczasie ugotujcie makaron. Wymieszajcie go z sosem, podawajcie natychmiast
OliveandThymelasagne (w przepisie został użyty oryginalny włoski makaron firmy Arrighi) puszka krojonych pomidorów pomidor puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli konserwowej cebula ser żółty 400 g sól pieprz oregano bazylia Sos beszamelowy: masło około 50 g 3 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka gałka muszkatołowa Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Na patelnie wrzucić mięso, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać kilka(...)beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, dodać mleko. Powoli dosypywać mąkę stale mieszając tak, aby nie zrobiły się grudki. Doprawić gałką muszkatołową. Układać lasagne w naczyniu żaroodpornym warstwami: mięso, makaron, sos. Wierzch lasagne posypać serem żółtym (utartym na dużych oczkach), a na nim ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Posypać przyprawami. Piec w temperaturze 180 stopni 20 - 25 minut
Karola gotujeOlej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Szpinak umyć, drobno posiekać. Pomidory wraz z zalewą zmiksować blenderem na gładką masę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać(...)serek mascarpone, delikatnie wymieszać i podsmażać, aż serek całkowicie się rozpuści i połączy z sosem (przez około 2 minuty). Zdjąć z ognia. Tak przygotowany sos wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem. Makaron z sosem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany startym parmezanem po wierzchu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 - 3 osób. Makaron należy gotować równocześnie
Gospodyni Miejskaniebanalne danie na szybki obiad lub kolację. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g młodego szpinaku 100g sera z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola lub podobny) 200g wąskiego makaronu typu wstążki 120g pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz czarny świeżo mielony Instrukcje Cebulę obieramy(...)powinien zostać zblanszowany, ale zachować liściastą strukturę i kolor (patrz zdjęcia). Na osobnej patelni na silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Pomidorki lekko solimy i intensywnie smażymy przez nie więcej niż 1 minutę, następnie dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy składniki. W międzyczasie gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniami producenta, od czasu do czasu mieszając. Odsączony
Kulinarna Pokusamasła 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 400 g makaronu wstęgi Wątróbkę obieramy z żyłek, błon i kroimy na pół. Mogą być i mniejsze kawałki , ale taka na pół mi osobiście najbardziej odpowiadała. Jabłka myjemy i razem ze skórką kroimy w krążki, usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, wysypujemy połowę cayenne, układamy jabłka i posypujemy(...)jabłka. Po jakiś pięciu minutach dodajemy jabłka, pokrojonego pomidora. Posypujemy majerankiem i pieprzem ziołowym oraz skórką z cytryny. Doprawiamy solą według własnego uznania. I to wszystko, teraz zostało ugotować makaron al dente i nakładać na talerze. Jak nam się podoba lub jak tam komu wygodnie. Różnymi wątróbkami mnie częstowano, ale jakoś wizualnie mi nie pasowały. Tak już
Dieta moja pasjaporcje 1 op rukoli 1 marchewka 1 brokuł 0,5 kubka sera typu parmezan 0,5 kubka orzeszków ziemnych 2 łyżki brązowego cukru 4 udka z kurczaka 1 op makaronu ryżowego sos: 1 papryczka chili 0,5 kubka wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka miodu pieprz Przygotowanie: marchewkę obieramy, kroimy w piórka, brokuła myjemy i rozdzielamy(...)cukier wsypujemy na gorącą patelnię, lekko karmelizujemy, wrzucamy orzeszki. papryczkę siekamy, wrzucamy do kubka z wrzątkiem, dodajemy sól, pieprz i paprykę oraz miód, mieszamy energicznie. rukolę wsypujemy do miski, dodajemy zblanszowane marchewkę i brokuł, parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach, dosypujemy gorące orzeszki, polewamy sosem. upieczone udka oddzielamy od kostek makaron przyrządzamy wg receptury z opakowania- czyli wrzucamy
Luźna Kuchniasolą pieprzem, majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę i pokrojoną kapustę wymieszać.Makaron ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić wg gustu
Gosia gotujeobeschło. W międzyczasie ugotować makaron nieco krócej niż al dente. Przy odcedzaniu zachować ok. 1/2 szklanki wody z gotowania. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na bok. Cebulę i czosnek obrać, osobno posiekać. Marchewkę obrać i umyć, pokroić w półplasterki lub zetrzeć na tarce. Seler naciowy opłukać, pokroić na kawałki. Rozgrzać głęboką patelnię. Na oleju zeszklić cebulę, dodać
Pełny talerzantonówki, a później przyprawić krem dużą ilością korzennych przypraw: gałką, cynamonem, imbirem oraz kuminem, kurkumą i na koniec podlać cydrem. Uzyskamy niesamowicie lekką, pachnąca późnym latem zupę. Piątek – Makaron z sosem pomidorowym z trzech składników To najprostszy sos pomidorowy na świecie. Składa się z trzech składników. I jest pyszny. Przepis pochodzi książki Marcelli Hazan, amerykańskiej autorki książek kulinarnych, która(...)masło i cebula . Zostawione same sobie na patelni na trzy kwadranse zmieniają się w przyjemną emulsję. Niech Was nie przeraża 5 łyżek masła w sosie – przy dwóch puszkach pomidorów to niewiele. Poza tym dzięki niemu sos jest gładki i aksamitny. Taki sos pomidorowy możecie zjeść ze spaghetti lub każdym innym makaronem. Smacznego! Artykuł Menu na tydzień – fast
Niedzielny kucharzPrzygotowanie : 40 minut + marynowanie Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 2 piersi kacze – 2 łyżki sosu teriyaki – 1 łyżka sosu sojowego jasnego – łyżeczka płynnego miodu – makaron sojowy, ryżowy lub ryż do podania – ugotowany brokuł, inne warzywa lub surówka z kiełków fasoli mung – świeża kolendra do podania Przygotowanie : Kaczkę wyjmij z lodówki aby nabrała temperatury(...)plastikowych elementów możesz kacze piersi włożyć do piekarnika na patelni, w przeciwnym razie użyj naczynia żaroodpornego, które musisz rozgrzać razem z piekarnikiem. Po wyjęciu kaczki z piekarnika połóż ją na na desce do krojenia lub talerzu i pozwól odpocząć przez 5 minut. Podawaj kaczkę pokrojoną w grubsze plastry z makaronem sojowym lub ryżem, z dodatkiem gotowanych warzyw lub surówki
nietylkopasta.plSkładniki: 12 płatów makaronu do lasagne; Opakowanie mrożonego szpinaku (waga 450 g); 300 g startej mozzarelli; Opakowanie sera feta (waga 270 g); 1 duży pomidor; 3 ząbki czosnku; Olej. Sos: 1 łyżeczka masła; 1 średnia cebula; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1,5 szklanki bulionu (u mnie 1,5 szklanki wrzątku + łyżeczka vegety); 1,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)pogotować. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać odrobinę gorącego sosu, wymieszać i wlać na patelnię z sosem. Dodać wszystkie przyprawy, przciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia. Naczynie żaroodporne/blachę wysmarować olejem. W tak przygotowanym naczyniu układać kolejno: płaty makaronu do lasagne, szpinak z fetą, startą mozzarellę i sos. I tak do wyczerpania
Gospodyni Miejskamakaronu czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku z lekko osolonym wrzątkiem, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Dokładnie oczyszczone, umyte i odsączone z wody większe sztuki grzybów przekrawamy wzdłuż na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Obraną cebulę kroimy w małą kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Na patelni z rozgrzanym masłem i oliwą delikatnie szklimy pokrojoną cebulę(...)końcu sos doprawiamy solą, czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do gorącego sosu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem łączymy. Gotowy sos podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Artykuł Makaron z kurkami w sosie śmietanowym + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaśmietany 30% WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 1/3 szklanki wody z gotowania. Odcedzamy na sicie. Fasolkę szparagową przycinamy na końcach i kroimy na pół. Rzodkiewki kroimy na pół, cebulę w drobną kostkę, czosnek i marchewkę w plasterki. Cukinię i kroimy w grube półplasterki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej i masło
cool and mintyprostokąty były, ale z innym długim, płaskim też świetnie grzyby by się połączyły. Takie danie najlepiej tuż po przygotowaniu smakuje, bo kremowość ze śmietanki się czuje. Składniki: 400 g makaronu szerokiego tagliatelle, albo wąskiego lasagne, 250 g świeżych drobnych kurek, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1 trawa cytrynowa, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 200 ml słodkiej śmietanki(...)trawę cytrynową przecinamy po długości. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem trawy cytrynowej. Następnie dodajemy czosnek, który przyrumieniamy (kilka sekund, żeby się nie spiekł bo będzie gorzki) . Dokładamy kurki i podsmażamy ( nie mieszamy ) do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie mieszamy i przyrumieniamy. Pod koniec lekko oprószamy solą. W międzyczasie makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołyki