makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:292/561)

Pad thai z wołowiną 460

sosu sojowego jasnego ½ łyżeczki płatków chili 150g grzybów enoki, albo pieczarek lub boczniaków 250g ugotowanego al dente makaronu ryżowego 2 jajka 2 ząbki czosnku 4 pełne łyżki oleju kokosowego kawałek imbiru wielkości kciuka garść orzeszków ziemnych lub nerkowców, podprażone na suchej patelni – całe lub pokruszone w moździerzu szczypior, natka lub kolendra do podania limonka do skropienia SKŁADNIKI SOSU PAD THAI

Karo in the Kitchen
Brukselka z boczkiem i syropem klonowym 151

wstaw do rozgrzanego piekarnika. 5. Piecz około 20-30 minut. 6. Podsmaż bekon na dobrze rozgrzanej patelni. Wytopionym tłuszczem możesz zastąpić olej z punktu 4. Smacznego! Przepis wypatrzony u Sylwi na poranne.com w epoce kamienia łupanego blogerskiego gdy istniał jeszcze Makaron i Rodzynka,a Fojcik nie miała dredów

U Fiolki
Sałatka makaronowa z ogórkiem, kukurydzą konserwową, prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. 211

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron, ogórki, kukurydzę mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek, jogurt i majonez łączymy. Sos solimy oraz pieprzymy do smaku i łączymy z warzywami. Na patelni prażymy słonecznik i sezam. Ziarna studzimy i dodajemy do sałatki. Smacznego

Smak mojego domu
Fusilli ze szpinakiem i białą kiełbasą oraz Pecorino Romano DOP 119

właśnie robione na szybko i w nocy ,szumią i są takie jakie są. No cóż,człowiek jest istotą słabą. Miałam się nie dzielić moimi nocnymi poczynaniami,ale że makaron był pyszny i niezwykle prosty w przygotowaniu, to poniosło mnie i jest przepis, warto się nim podzielić. Składniki fusilli/świderki u mnie - Malma czerwona cebula puszka krojonych pomidorów bez skórki biała(...)bazylia Nastaw wodę, posól i międzyczasie podsmaż na dużej patelni, na oleju kokosowym cebulę pokrojoną w pióra oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Kiedy kuchnia napełni się smakowitym zapachem, dołóż pomidory z puszki..a po chwili dołóż szpinak i zamknij pokrywkę. Kiedy szpinak opadnie i zwiędnie przemieszaj go i wsyp makaron na szpinak. Zamieszaj. Podawaj z tartym serem Pecorino lub Parmezanem

Z Kuchni Do Kuchni
CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM, CUKINIĄ I PIECZARKAMI 162

czosnku, sól, pieprz, bazylia, cukier, słodka papryka w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 14 rurek makaronu cannelloni , ½ cukinii, 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Nadzienie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy pieczarki, cukinię

słodki bratek
TOP 50 - Gadżety kuchenne, które chciałabyś mieć! 151

Ryżowar (279,90) 3. Pokrywka zapobiegająca kipieniu (179,90) 4. Jogurtownica (189,90) 5. Patelnia wielofunkcyjna (229,90) 6. Zestaw do fondue (99,90) 7. Mata do makaroników (79,90) 8. Deska do krojenia pieczywa 9. Krajalnica do makaronu (39,90) 10. Podajnik do folii i papieru (84,90) 11. Kultowe foremki orzeszki (6,90) 12. Zaparzacz do herbaty

Tradycyjna Kuchnia
PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURKAMI 134

MAKARONEM Składniki: 0,5 kg kurek 1 cebula masło około 2 łyżki świeży koperek śmietana 18% makaron sól,świeżo mielony czarny pieprz Te pięknie pomarańczowe grzybki dokładnie oczyściłam i umyłam. Pokroiłam w kostkę cebulę i podsmażyłam ją na maśle na patelni przez około 10 minut. Dolałam odrobinę wody,żeby cebula zmiękła a następnie dodałam kurki. Dusiłam wszystko około 15 minut

potrawyregionalne
Brukselka z boczkiem i syropem klonowym 167

wstaw do rozgrzanego piekarnika. 5. Piecz około 20-30 minut. 6. Podsmaż bekon na dobrze rozgrzanej patelni. Wytopionym tłuszczem możesz zastąpić olej z punktu 4. Smacznego! Przepis wypatrzony u Sylwi na poranne.com w epoce kamienia łupanego blogerskiego gdy istniał jeszcze Makaron i Rodzynka,a Fojcik nie miała dredów

Fiolka w kuchni
Bazyliowe tagliatelle z cukinią 158

zwijamy w rulon i siekamy na ok 6mm paseczki. Możemy również użyć maszynki do makaronu tagliatelle. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju.  2. Sos: Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Całość ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Na patelni rozgrzewamy oleje, dodajemy posiekany drobno czosnek. Rumienimy. Zasypujemy startą cukinią i dusimy na wolnym ogniu. Mleko kokosowe

Kuchnia w czekoladzie
Niskokaloryczny makaron z sosem pomidorowym 312

ziołami oraz papryką smażymy kurczaka na rozgrzanej teflonowej patelni, aż opiecze się z każdej ze stron i nie będzie surowy dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów (razem z sokiem) oraz koncentrat smażymy, aż sok się zredukuje i powstanie gęsty sos przyprawiamy solą, pieprze, ostrą papryką, ziołami (dałam ich sporo) dodajemy do sosu makaron (przygotowany zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu) i trzymamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką / Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers 269

szczypta płatków chilli 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka startego parmezanu garść świeżych listków bazylii Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, zazwyczaj od 10 do 12 minut. Odcedź i odstaw. W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu oliwę, włóż kurczaka i smaż do zarumienieni, przez około 6 do 8 minut. Przełóż

karmelowy
Conchiglioni nadziewane kurczakiem, kurkami i serami w sosie pomidorowym 348

Brie  sól pieprz oliwa z oliwek oregano  łyżka miodu ząbek czosnku jedna szalotka szczypta kurkumy Makaron gotujemy al dente a następnie każdą sztukę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Ząbek czosnku i szalotkę kroimy drobno, łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej czosnek i szalotkę. Dodajemy drobno pokrojoną pierś kurczaka, doprawiamy szczyptą kurkumy, solą i pieprzem

Mango Papaja
MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI 212

mielony pieprz - rozmaryn (świeży lub suszony) - suszony czosnek (nie trzeba) - dowolny makaron Wszystkie grzyby umyć i pokroić na mniejsze kawałki, w dwie osobne miski. Na patelni/w garnku rozgrzać trochę oliwy lub oleju kokosowego i podsmażyć boczniaki. Posolić, posypać świeżo mielonym pieprzem i przełożyć do miseczki. Następnie na patelni podsmażyć na oliwie lub oleju pokrojoną w większą kostkę cebulę, dodać umyte(...)którą puszczą pieczarki) doprawiamy danie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładamy usmażone wcześniej boczniaki, doprawiamy rozmarynem, mieszamy.  Na końcu dodajemy serek mascarpone i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z makaronem, np.pappardelle lub innym dowolnym. Najlepiej wymieszać makaron z sosem w garnku i taki nakładać na talerze. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Sos do makaronu 183

Przygotowanie Opłukane warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni wlewamy tłuszcz i obsmażamy. Dodajemy cukinie i paprykę. Dorzucamy po około 5 minutach  drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po upływie paru minut dodajemy pomidory. Całość dusimy jeszcze jakieś 10 minut (do miękkości warzyw) i  przyprawiamy. Podajemy z dowolnym rodzajem makaronu. Całość posypujemy świeżo startym serem najlepiej parmezanem. Smacznego

cookpl
Ravioli z dynią. 171

jeśli dynia jest duża można wydłużyć ten czas do godziny). Gdy dynia się upiecze mielimy ja na gładką masę i odciskamy przez gazę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę i starty imbir, czekamy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy szklankę puree dyniowego. Dosypujemy parmezan, dorzucamy jajko i bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem ja zawsze używam świeżo(...)odstępach 3-4cm wykładamy farsz, drugi płat smarujemy białkiem. Łączymy obydwa płaty makaronu, dociskamy powierzchnie między nadzieniem i wycinamy kwadraciki. Na wrzącą wodę i osoloną wodę (również dodałam oliwy) wrzucamy ravioli, gotujemy ok 4 min (do dużego garnka wrzucałam po 6 sztuk). Następnie odławiamy. Na patelni rozgrzewamy masło dorzucamy garść świeżej szałwii i podgrzewamy ravioli tak aby przeszły aromatami

Brzuszki Łakomczuszki
Makaron z bakłażanem, suszonymi pomidorami i serem feta (Pasta con melanzane, pomodori secchi e feta) 147

SKŁADNIKI (4 porcje) 320 g makaronu razowego 200 g sera feta 80 g suszonych pomidorów  2 bakłażany 2 ząbki czosnku oregano bazylia oliwa extravergine d'oliva s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di pasta integrale 200 g di feta 80 g di pomodori secchi 2 melanzane 2 spicchi d'aglio origano basilico olio extravergine d'oliva(...)oprószamy solą, pieprzem i grillujemy na patelni z dwóch stron. **** PREPARAZIONE Mondate le melanzane e ricavatene le fettine. Spalmate entrambi i lati di ogni fetta con dell'olio d'oliva e cospargetele con sale e pepe. Grigliate le fette di melanzane. Ugotowany makaron dokładnie odcedzamy, przerzucamy do dużej miski. Dodajemy 3-4 łyżki

La grande e la piccola cuoca
Krewetki w sosie pomidorowym z makaronem Soba 129

smaku pół łyżeczki cukru 50-80 ml mascarpone 200 g makaronu Soba świeże listki bazylii starty na grubej tarce świeży ogórek zielony- ważne by nie był gorzki pieprz cayenne do oprószenia całości Przygotowanie:  1. Pomidory dokładnie umyć i sparzyć, pokroić  w kostkę. 2. Na patelni na małym ogniu połączyć oliwę i masło. 3. Do masła i oliwy dodać(...)minuty z każdej strony- pamiętać by robić to na małym ogniu 6. Dodać serek mascarpone oraz szczyptę cukru, gotować jeszcze około 20-25 sekund. 7. W garnuszku ugotować makaron Soba- 3-4 minuty, 8. Makaron podawać z wymieszanym sosem, ozdobić startym ogórkiem i liśćmi świeżej bazylii, oprószyć  odrobiną pieprzu cayenne Smacznego

KreatywnePiny
Spagetti z zielonym sosem i cytrynowymi pulpeckami 164

Pulpety przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię wyciskamy 2 ząbki czosnku i smażymy około minuty. Następnie wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Na koniec dodajemy słoiczek pesto, mieszamy i gotujemy przez parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, a na sam koniec pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Odcedzając makaron zostawiamy sobie około 6 łyżek wody w której

Taste Therapy
Makaron z chorizo w sosie pomidorowym + film 180

łyżeczka oregano szczypta cukru czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku z lekko osolonym wrzątkiem, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku w cienkie plasterki. Kiełbasę chorizo kroimy w plastry a następnie w paski. W garnku lub na dużej patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażamy pokrojoną kiełbasę około 3 minut, od czasu(...)Następnie wlewamy przecier pomidorowy, wszystko razem łączymy doprawiamy do smaku suszonym oregano, odrobiną cukru, solą oraz czarnym pieprzem i dusimy na małym ogniu około 5 minut, często mieszając. Ugotowany makaron dodajemy do sosu pomidorowego i wszystko dokładnie razem łączymy, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowany makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia a po wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy

Smakowite Dania
Azjatycki makaron z pędami bambusa 73

łyżkę miodu - 1 łyżkę sosu ostrygowego - sok z połowy cytryny - pół szklanki wody - czarny sezam - sól do smaku - 1 łyżkę oleju sezamowego - 1 łyżkę oliwy z oliwek 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym tłuszczu (oliwa + olej sezamowy) podsmażamy przez minutę przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. 3. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki(...)ponownie smażymy przez 5 minut. 5. Jako ostatnie na patelni lądują opłukane i odcedzone pędy bambusa razem z miodem, sosem ostrygowym i sokiem z cytryny. Całość smażymy przez następnie 10 minut. 6. W międzyczasie dolewamy pół szklanki wody. 7. Gdy wszystkie warzywa są już usmażone/miękkie, dodajemy odcedzony makaron i mieszamy, aby smaki dobrze się połączyły. 8. Gotowe danie

Bez Cebuli
MAKARON Z KOKOSOWYM KURCZAKIEM 140

SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka pojedyncze 20 dag mrożonych warzyw chińskich 200 g makaronu Chow Mein 300 ml mleczka kokosowego 1 /3 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki curry 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia np rzepakowy   PRZYGOTOWANIE:  Filety z kurczaka myję. Kroję(...)pieprzem, papryką czerwoną oraz czosnkiem granulowanym. Mieszam. Na rozgrzaną patelnię wylewam kilka kropel oleju. Dodaję kurczaka. Smażę na rumiano. Dodaję 2 łyżki sosu sojowego. Następnie dodaję warzywa. Wlewam ok 1/3 szklanki wody oraz mleczko kokosowe. Zmniejszam ogień. Duszę aż całość będzie gęsta. Doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem. Makaron przygotowuję jak w instrukcji na opakowaniu. Na koniec makaron polewam

Gotowanie Patki
Zapiekanka mięsno makaronowa 631

sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku 300 g makaronu świderki 300 g sera żółtego Przygotowanie:  Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Gdy sos będzie jednolity wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i doprawić do smaku dosyć pikantnie. Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę chwilkę

Ala piecze i gotuje
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 337

kurkami w sosie śmietanowym – Wykonanie: Makaron ugotować al dente (na pół twardo) w osolonej wodzie. Odcedzić. Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć. Większe kurki pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę lub przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Na dużej patelni lub w woku roztopić masło, zeszklić cebulkę(...)jeszcze minutę. Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po ok. 5 minutach dodać gęstą śmietanę. Posypać częścią posiekanej natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić wcześniej ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać i smażyć jeszcze

Kulinarne Przeboje
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 109

brzegu roladki. Pozostały szpinak zostawić na patelni, wlać śmietanę, dodać przekrojone na pół pomidorki. Dokładnie wszystko wymieszać. Sprawdzić smak i doprawić w razie potrzeby. Obsmażyć mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podsmażone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia. Sosem zalać mięso. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami

Kuchnia Pokoleń
Krewetki w sosie maślano-czosnkowym 297

szare) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła 3 średnie ząbki czosnku skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól morska do podania: ugotowany makaron lub świeża bagietka '; document.write(" "); Krewetki (jeśli mamy mrożone to najpierw rozmrażamy przez noc w lodówce) dokładnie myjemy, osuszamy i obieramy z pancerzy oraz odnóży (możecie obrać też ogonki, które(...)sekund i wrzucamy krewetki. Rozkładamy je równomiernie na patelni i po chwili wlewamy wino oraz dodajemy sok z cytryny. Gotujemy ok. 2 minuty, po czym przekręcamy krewetki na drugą stronę i gotujemy jeszcze minutę. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Od razu podajemy z ugotowanym makaronem (należy go wmieszać) lub pieczywem. Przed podaniem oprószamy świeżo mielonym

Poezja smaku
Klopsiki indycze w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem 96

wiele dni świeże i nie śmierdzi następnego dnia jak to które kupiłam ostatnio w Wierzejkach. Do przygotowania tytułowych klopsików potrzebujemy: 0,5 kg mięsa indyczego (ja zmieliłam pierś) ulubiony makaron (spaghetti lub tagliatelle) pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula pół słoika naszego fantastycznego przecieru pomidorowo-paprykowego (z TEGO przepisu) sól, pieprz oliwa z oliwek(...)zmiękną dodajemy przecier oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażamy na rumiano klopsiki. Nie dajemy dodatkowo tłuszczu, gdyż w zupełności wystarczy ten który pokrywa już nasze mięsne kuleczki. Wrzucamy je do sosu i gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z makaronem al dente. U nas było to tagliatelle, ale będzie pasowało również spaghetti. Zajadamy ze smakiem

Marder&Marder Manufacture
Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami 154

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami Składniki – 2 porcje: Makaron np. tagliatelle – 200g Przegrzebki – minimum 8 sztuk Krewetki – 14-16 sztuk Żółta cukinia – 1 mała sztuka lub ½ dużej Czosnek – 2 ząbki Wino białe wytrawne – 120 ml Masło(...)każdej strony. Usmażone krewetki dodać do sosu. Na osobnej patelni rozgrzać masło i usmażyć przegrzebki – po minucie z każdej strony, delikatnie podlewając masłem, na którym się smażą.  Gdy przegrzebki będą już gotowe, dodać je do sosu i doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z makaronem ugotowanym al dente

Kuchnia Bon Appetit
Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 116

warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć solą. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości, pokroić w 2-3 cm kostkę, oprószyć solą.  Na dużej patelni  rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać posiekaną cebulę(...)cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane. Podawać z makaronem i świeżą pietruszką. SMACZNEGO

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania