serduszek drobiowych. I tak powstało to danie. Lazania z podrobami w sosie śmietanowym. Czego użyłem, na dwie rynienki 25 cm (4 porcje)? -300 gram wątróbki drobiowej -12 serduszek kurzych -makaron do lazanii -śmietanka 30% -jabłko -pór część biała -8 dużych pieczarek -150 gram startego żółtego sera; użyłem edamskiego -wino białe półwytrawne -świeże oregano -masło klarowane -sos sojowy -sól, pieprz(...)łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko ze skórką, pokrojone w grubsze kostki. Dodajemy posiekaną wątróbkę i oczyszczone przekrojone na połówki serduszka. Smażymy kilka minut, na końcu solimy i pieprzymy. Wątróbkę przekładamy do pieczarek, zalewamy śmietanką i zdejmujemy z ognia. Rynienkę smarujemy masłem, wykładamy makaron (makaronu nie gotujemy). Płat makaronu posypujemy małą ilością
BaRepaspyszne danie, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Sos bolognese może być podawany z makaronem nitki jak i tagliatelle. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobne kawałki. Marchew obrać i drobno pokroić, to samo zrobić z łodygą selera. Wiadomo selera nie trzeba obierać tylko umyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę, marchew, seler. Smażyć aż wszystko lekko zmięknie(...)dodajcie więcej pieprzu cayenne. Gotować na małym ogniu 30 minut. Wyczytałam gdzieś że sos bolognese lubi długie gotowanie. Znalazłam to w starej książce z oryginalnymi włoskimi przepisami. Ugotować makaron, położyć na talerz, polać sosem i obsypać serem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńpoprzekrawaj na pół. W dużej głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć warzywa. Duś je około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj odsączoną i wypłukaną pod pod bieżącą woda soczewicę. Wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Dodaj bazylię i kumin. Wymieszaj. Dopraw solą, dodaj mleko kokosowe i pesto. Wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj. Po 3 minutach gotowe
greenscarfmuszkatołowa Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Boczek pokrój w dużą kostkę (2 – 3 cm). Rozgrzej patelnię i usmaż(...)tłuszczu. Na tłuszczu, który pozostał na patelni – podsmaż krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj kremówkę, posiekaną natkę pietruszki, boczek, dopraw solą, pieprzem i gałką, całość wymieszaj i smaż 2 minuty. Następnie dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze
Moja pasja smakuDodać do pomidorów. 4. Mięso usmażyć na patelni, doprawić solą pieprzem oraz papryką. Podczas smażenia mięso cały czas rozdzielać na małe kawałki. Dodać do pomidorów. 5. Gdy papryka będzie już miękka dodać rozrobiony w niewielkiej ilości wody koncentrat i ketchup. Dodać do pomidorów. 6. Całość doprawić solą, pieprzem oraz bazylia. 7. Ugotować makaron, nałożyć porcje na talerz i polać sosem
A Ty Smakuj MnieZapiekany makaron z owocami i orzechami Dania z makaronem uwielbiamy, tak na prawdę moglibyśmy jeść go prawie co dziennie, dlatego bardzo się ucieszyłam z konkursu #Lubella , bo zawsze jest to idealna okazja do tego żeby zrobić coś nowego, tym bardziej, że 25 października jest obchodzony #ŚwiatowyDzieńMakaronu . Zapiekanka makaronowa którą zrobiłam jest tak samo dobra na śniadanie, obiad(...)kostkę. Jabłka i gruszki w plasterki. (patrz zdjęcie) 2. Jabłka i gruszki wykładamy na patelnie i na małym ogniu prażymy dodajemy 3 łyżki cukru i 1,5 łyżeczki cynamonu. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie spaliły, kiedy zmiękną zestawiamy z ognia. 3. Makaron #Lubella gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 4. Do miski wkładamy ugotowany makaron, dodajemy
Mój pomysł namięsa mielonego 1 cebula 100 g makaronu 2 łodygi selera naciowego pęczek szczypiorku pół żółtej papryki 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek só l, pieprz szczypta tymianku i imbiru łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 łyżki śmietany 1 łyżka sera Ricotta opcjonalnie do udekorowania Gorgonzola Przygotowanie: Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim mięso, przyprawić i dodać drobno(...)mięsa i chwilę smażyć. Śmie tanę wymieszać z Ricottą i dodać do mięsa ( w razie potrzeby doprawić ) . Dobrze wszystko połączyć i na koniec dodać pastę paprykową. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z e sosem, posypać szczypiorkiem i Go rgonzolą...... Smacznego
Gaździnka warzyPrzygotowanie: Na patelni na odrobinie oliwy szklimy cebulę z posiekanym czosnkiem, dorzucamy mieszankę, skrapiamy sokiem z cytryny i całość podsmażamy kilka minut, aż owoce nabiorą ładnego koloru. Po kilku minutach wlewamy wino i podsmażamy całość, aż wino odparuje i powstanie gęsty sosik. Wtedy wlewamy śmietankę, wrzucamy zieleninę, przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy 2 minutki. Podajemy z ulubionym makaronem. Artykuł Frutti
NiePieprz.plbyło mało , to dodałam jeszcze szpinak. Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moja traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawde pyszny. Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku mrożonego 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3 ząbki czosnku średnia cebula ok. 20 dag sera żółtego sera (plastry albo kostka ) przyprawy:oregano, bazylia , sól(...)podgrzewamy do momentu odparowania wody. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso az zrobi sie "białe" . Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego i całosc dusimy ok. 20 minut pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia , wbijamy jajo i doprawiamy przyprawami. Najlepiej smakuje farsz , gdy jest lekko pikantny. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy makaron cannelloni. Rurki napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanie sosu
Słodkości i nie tylkokurczaka przekładamy na duży talerz. Dodajemy na patelnię świeży olej i rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojoną fasolkę i smażymy około 10 minut. Po tym czasie fasolka będzie jeszcze lekko twarda. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż nie zmiękną. Dodajemy kurczaka, posiekaną natkę pietruszki oraz sos sojowy. Całość porządnie mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Dodajemy kurczaka
Dieta bez mlekaMakaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Szpinak umyj i osusz. Szalotkę pokrój w drobna kostkę, czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni(...)będą gotowe – zdejmij je z patelni. Na patelnie wlej wino i smaż kilka minut do momentu aż częściowo odparuje. Następnie dodaj śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Dodaj krewetki, natkę pietruszki, 2 – 3 łyżki drobno startego sera grana padano, wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron, wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp drobno
Moja pasja smakugram startego żółtego sera Makaron niezależnie od informacji na opakowaniu wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę z kroplą oliwy na 5 minut. Cedzimy. Na łyżce masła szklimy cebulę, dorzucamy pieczarki, solimy i dodajemy pieprzu ziołowego; smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i na wysokim ogniu redukujemy. Przekładamy do naczynia. Na patelnie po smażeniu pieczarek wrzucamy mięso. Solimy
BaRepasCelebro . Składniki: 300 g makaronu fettuccine szerokie wstążki 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml wina białego półwytrawnego Celebro oliwa z oliwek do smażenia 150 ml kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Boczek pokroić w cieniutkie paseczki i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Zdjąć boczek z patelni i podsmażyć na rumiano pokrojoną
Ala piecze i gotujestartego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory naciąć na czubku w krzyż i sparzyć (tj. zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na około 10 minut). Odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem
Gospodyni MiejskaSkładniki: opakowanie makaronu lasagne 500 gram mięsa mielonego 500 ml sosu słodko - kwaśnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia 400 gram sera żółtego sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób wykonania: sos beszamelowy: W garnuszku roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać, cienkim strumieniem wlewać(...)wrzenia. doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. nadzienie: Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać mięso mielone , smażyć je aż straci różowy kolor. Wlać sos słodko - kwaśny, rozdrobniony czosnek, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem. Ser żółty potarkować na dużych oczkach. Blaszkę wysmarować tłuszczem, na dno ułożyć makaron, nadzienie mięsne, ser żółty i sos beszamelowy, czynność powtórzyć. Wierzch przykryć
Darcia w kuchni