suszymy i kroimy w kosteczkę. W międzyczasie wstawiamy makaron do gotowania - gotujemy al dente. Ja wybrałam świderki. Pokrojone piersi doprawiamy - ja do tego użyłam pieprzu, odrobinkę soli, zioła prowansalskie i paprykę. Cebulę kroimy w piórka. Nie miałam białej cebuli więc pokroiłam czerwoną. Cebulę wraz z piersiami z kurczaka wsypujemy na patelnię, dodajemy odrobinkę oleju. Dodajemy czosnek - ile? To wszystko zależy
My World by Dagmara RekOprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Na ten sam olej wrzucamy szpinak, dusimy ok 10 minut, dodajemy fetę. Dobrze mieszamy, żeby ser rozłożył się równomiernie. Dopiero wtedy doprawiamy do smaku.Dolewamy śmietanę, dusimy chwilę aż zgęstnieje. Dokładamy usmażonego wcześniej kurczaka , mieszamy.W osolonej wodzie gotujemy makaron, odsączamy i wykładamy porcję makaronu na talerz, na makaron
Z Majeczką w kuchnipółplasterki. Warzywa blanszowałem ok. 4 minuty. Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyłem go 2 minuty. Zmniejszyłem ogień, wlałem śmietanę, wrzuciłem pokruszone kawałki sera, zagotowałem cały czas mieszając, aż ser się rozpuścił. Doprawiłem sos gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Dodałem odcedzone warzywa i ugotowany makaron
R'n'G KitchenSkładniki dowolny makaron brokuły 150 g wędzonego boczku 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur) sól, swieżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, trochę cukru Przygotowanie Boczek pokrójcie na wąskie paski, wysmażcie na suchej patelni (lub w piekarniku), aby stał się chrupiący. Odsączcie na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, odłóżcie. Brokuły umyjcie, podzielcie na różyczki(...)wlejcie śmietankę i dodajcie pokruszony ser -podgrzewajcie do momentu, aż ser rozpuści się i połączy ze śmietanką tworząc sos. Przyprawcie pieprzem, gałką muszkatołową i, jeśli trzeba, odrobiną soli. Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (trochę wody z gotowania makaronu wlejcie do serowego sosu). Ugotowane brokuły wrzućcie razem z makaronem do sosu, jeśli trzeba lekko podgrzejcie. Wymieszajcie, nałóżcie
OliveandThymeoliwek/olej do smażenia Przyprawy : pietruszka, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Pokrój cebulę w piórka, pieczarki w plasterki i marchewkę w kostkę. Przygotuj filety z kurczaka: pokrój je w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę z oliwek lub olej na patelni. Dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Wrzuć filety z kurczaka i poczekaj(...)pietruszką, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dokładnie wymieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Jeśli sos wydaje Ci się za rzadki – dodaj mąkę rozcieńczoną z wodą. Na talerz wyłóż makaron i polej przygotowanym sosem z kurczakiem. Gotowe! Prawda, że proste? Zobacz wszystkie moje przepisy Artykuł Co dziś na obiad? Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym pochodzi z serwisu Rozdomowiona
Rozdomowionapół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy na 30- 40 min. Następnie rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka cebulę(...)przekrojone na pół lub w plasterki. Następnie dodajemy śmietanę i zioła. Gdy mamy już gotowe pesto czas na grillowanie kurczaka i gotowanie makaronu. Najlepiej podawać z sałatką grecką (przepis w następnym poście). A jako dodatek do powyższego proponuje "Greckie Wakacje" czyli OUZO ze sprite lub woda mineralną i kostkami
Zainspiruj się kuchniąrozgrzaną mocno patelnię. Tutaj stosujemy zupełnie inną technikę: krewetka trafia razem z masłem na zimną patelnie i jest stopniowo podgrzewana. Później zostaje podlana delikatnie winem. Wierzcie, że warto spróbować tej metody. Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego „Washington Post” . Składniki: 1/2 opakowania makaronu linguini lub spaghetti 30 g krewetek surowych 0,5 kg bobu 4 łyżki masła 1/2 szklanki białego wina
Niedzielny kucharzdodajemy serek topiony, śmietankę, przykrywamy patelnię pokrywką i mieszając od czasu do czasu, pilnujemy aż serek się rozpuści. Następnie dolewamy około 100 ml mleka i dodajemy ser żółty. Mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy mleka lub śmietanki. Gotowy sos doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu, następnie wrzucamy ugotowany makaron i odsączone brokuły. Jeszcze raz wszystko
Rozpustne gotowanieWykonanie: Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony filet - usmażyć na złoto. Mięso zalać winem - poczekać aż alkohol odparuje. Wlać śmietankę, dodać musztardę, miód i ser - wszystkie składniki dobrze rozprowadzić. Na koniec dodać kapary i kolendrę - doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na porcję makaronu
kolorowotorcikowododatek boczku nadaje potrawie wyjątkowego charakteru oraz smaku dzięki czemu są niezwykle smaczne i z pewnością warte przygotowania w naszych domach. Łazanki z Młodą Kapustą - Składniki: ok. 400 g makaronu łazanki ok. 150 g surowego wędzonego boczku 1 średnia młoda kapusta 2 cebule kilka łyżek masła ok.łyżka mąki pszennej sól, pieprz Łazanki z Młodą Kapustą - Sposób przygotowania: Cebule(...)znów energicznie mieszamy do połączenia składników. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni - do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Uprażony boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do młodej kapusty. Doprawiamy solą oraz pieprzem według uznania. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu (do wody warto dodać kilka łyżeczek oleju - dzięki temu łazanki nie posklejają
Słodka Stronażółtko garść posiekanego koperku sól, pieprz pęczek szparagów makaron razowy (ilość według naszego apetytu;)) Sposób przygotowania: Szparagi obieramy dość grubo (żeby nie było łyka) i odkrawamy około 2 cm końcówek gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie kroimy w mniejsze kawałki serek wiejski wrzucamy na teflonową patelnię, dodajemy żółtko smażymy na małym ogniu (dość często mieszając), aż serek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsól pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy dwa garnki z wodą: jeden na makaron, drugi na brokuła. W międzyczasie, gdy czekamy aż woda w obydwu garnkach nam się zagotuje rozpuszczamy masło. Ja wykorzystałam do przygotowania tego dania woka, jednak można także przygotować wszystko w głębszej patelni. Na maśle podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku Piersi z kurczaka kroimy w drobne(...)przyrządzić się go na sposób al dente. To ważne, jeśli nie chcemy aby po połączeniu z sosem zrobiłam nam się z niego ciapa... no chyba, że ktoś woli rozgotowany makaron :) Brokuła dzielimy na małe różyczki, odcinając łodygę. Następnie zabieramy się za blanszowanie. Aby zblanszować brokuła wrzucamy go na około minutę do gotującej się wody. Następnie odcedzamy
Taste Therapymozzarella i powstała pyszna zapiekanka na obiad, propozycja dla zabieganych, doskonała również na ciepłą kolację. Uwielbiam takie coś z niczego. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 25 dag ugotowanego grubego makaronu- u mnie grube rurki 20 dag dowolnej wędliny 20 dag sera mozzarella Mlekoma 5 pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula ½ obgotowanego brokuła 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)również kroimy w kostkę, umyte pieczarki kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili również cebulę oraz pieczarki obgotowane różyczki brokuła i paprykę, dusimy chwilę pod przykryciem, doprawiając do smaku solą i pieprzem, zestawiamy z ognia, dodajemy ugotowany makaron oraz pokrojoną dowolną wędlinę, dodajemy połowę sera mozzarella w kosteczkach, mieszamy i wykładamy
Wanilia i KardamonPrzygotowuje się go stosunkowo szybko, a aromatyczny zapach przyciąga domowników do kuchni… Serdecznie zapraszam na włosko-polskie danie! Makaron z kurczakiem z brokułami – składniki: ok. 200 g makaronu rurki 1 pierś kurczaka 1 brokuł 1-2 białe części pora 2 łyżki masła ok.100 ml śmietany 30% parmezan do posypania sól, pieprz, papryka oliwa do smażenia Brokuł kroję(...)myję i kroję w półplasterki. Duszę na maśle na patelni aż będzie miękki. Kurczaka myję, osuszam, kroję w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem i papryką. Smażę na oliwie na złoty kolor i na koniec dodaję ugotowany brokuł i uduszony por. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję ugotowany al dente makaron. Dolewam śmietanę i mieszam wszystko jeszcze 1-2 minuty. Podaję makaron posypany
UgotujmyTo.plrybnego pęczek zielonej kolendry 1 łyżka oleju (u nas kokosowy) Wskazówki: Makaron ugotować wg wskazówek producenta. Warzywa kroimy w drobne kawałki. Łososia odcinamy od skóry i kroimy w średnią kostkę. Trawę cytrynową w całości miażdżymy przy użyciu tłuczka do mięsa (jedno silne uderzenie). Kolendrę siekamy drobno. Metoda: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i obsmażamy mieszając(...)Mieszamy, aż ryba ukryta jest w warzywach, smażymy przez kolejną minutę/dwie. Dodajemy sos rybny i sojowy oraz połowę kolendry. Jak ryba jest już usmażona, dodajemy resztę kolendry i makaron (można dodać odrobinę wody, gdyby było za suche). Serwujemy jak tylko makaron stanie się jest ciepły. Smacznego :) ps. Dla dorosłych razem z czosnkiem i imbirem warto wrzucić trochę papryczki chilli
MamaOskarka