wersjach wegetariańskich. Lasagne bolognese Składniki: - 13 płatów makaronu lasagne - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 puszka pokrojonych pomidorów - sos beszamelowy Winiary - 300 ml mleka - 250 g tartego sera mozzarella - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1/2 op. fix spaghetti bolognese - sól - pieprz - oregano - oliwa - masło Przygotowanie: Na patelni szklimy na łyżce oliwy posiekaną w kostkę cebulę, dodajemy drobno
Kulinarne życiełyżka oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. W tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na rumiano, następnie dodajemy do niej mąki z solą i pieprzem i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy mleko. Wszystko mieszamy ze sobą i ponownie umieszczamy
Emcia Pichcitych, którzy dbają o szczupłą sylwetkę - makaron pełne ziarno z żytem oprócz porcji minerałów i białka zawiera cenny dla naszego organizmu błonnik. Składniki (porcja dla 3-4 osób): - 200g makaronu Lubella pełne ziarno z żytem - 1l przecieru pomidorowego - 200g zielonej soczewicy - 400g dyni (już obranej) - 2 ząbki czosnku - 1 mała cebulka - 8 szt. pomidorków suszonych - kurkuma (1 łyżka) - oregano(...)pieprzem, solą morską (szczypta) oraz oregano - dusić do czasu zarumienienia; - ugotowaną soczewicę dodać do patelni z pozostałymi warzywami i zalać całość przecierem pomidorowym; - całość dusić przez kolejne 15 minut, dodać szczyptę pokruszonych suszonych papryczek jalapeno, pokrojone suszone pomidory oraz szczyptę chili; - w między czasie makaron świdry pełne ziarno ugotować według instrukcji na opakowaniu; - ugotowany makaron odcedzić, przelać lekko zimną wodą
MintTastełyżeczki soli morskiej - 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu - 1/2 łyżeczki suszonej szałwi - 1 duży ząbek czosnku - 2 duże pory - 2 łyżki masła - 3 szklanki bulionu cielęcego lub wołowego - 200 g makaronu szerokiego pappardelle - starty ser pecorino - świeżo mielony pieprz Zanim zaczniemy gotować zupę należy namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie na ok. 2 godziny przed gotowaniem. Gdy ciecierzyca jest już namoczona(...)pory, obieramy i myjemy. Następnie pory tniemy na plasterki lub półplasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z rozpuszczonym masłem i smażymy ok. 10 minut aż pory staną się przeźroczyste. Na koniec dodajemy 1 szklankę bulionu i gotujemy ok. 2 minut. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy ugotowaną
Kuchenne Wariacjepokroiłam na małe kawałki i podsmażyłam na patelni. Następnie dodałam pokrojone pomidory. i na koniec czerwoną fasolę z puszki. Dodałam pokrojoną drobno świeżą ostrą paprykę,starty czosnek, bazylię, oregano,pieprz i sól. Podlałam wszystko wodą i smażyłam około 10 minut. Zamiast czerwonej fasoli można dodać np.ciecierzycy. Sos wymieszałam z makaronem. Danie to jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu
potrawyregionalnepietruszką i czosnkiem. Ostre, dzięki chili. Komu porcję? Zapraszam! Składniki: 500 g makaronu spaghetti; 2 pęczki pietruszki; 2 ząbki czosnku; 2 papryczki chili; Oliwa z oliwek; Sól. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotować pesto. Natkę pietruszki umyć, odciąć grubsze łodygi, wrzucić do pojemnika od blendera. Czosnek obrać, dodać do pietruszki. Wlać odrobinę oliwy, dodać sól(...)jeśli ktoś lubi pikantne potrawy to pozostawić nasiona) i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekane chili, chwilę podsmażać, a następnie zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Do wystudzonych papryczek chili dodać 2 - 3 łyżki pesto i około 2 łyżki wody z gotowania makaronu i wymieszać. Dodać gorący makaron i wymieszać. W razie potrzeby przyprawić solą
Gospodyni Miejskaposypania Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do shoarmy i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dołożyć do kurczaka, smażyć. Pieczarki pokroić w półplasterki, dorzucić na patelnię, posolić, smażyć pod przykryciem(...)zmiękną i puszczą sok. Czosnek obrać i wycisnąć na patelnię do smażących się składników, wymieszać. Dolać trochę wody, wrzucić pokrojony na mniejsze części serek topiony, wlać śmietanę, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż ser się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wrzucić ugotowane brokuły oraz makaron, wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki
Simply FoodMAKARON: Ponownie doprowadzić do wrzenia wodę po gotowania brokuła. Dodać olej i na wrzątek wrzucać makaron. Obgotować go przez 1 min. - nie dłużej! Wyjąć łychą cedzakową i wyłożyć na lnianą ściereczkę kuchenną - w ten sposób rurki nie będą się sklejały . SOS BESZAMELOWY: Na patelni lub w większym rondlu rozpuścić na wolnym ogniu masło. Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas mieszając(...)rozpływać. W razie gdyby był za gęsty, można rozcieńczyć go mlekiem. ZAPIEKANIE: Naczynie kamionkowe do zapiekania - u mnie 4 małe sztuki, każde na 3-4 rurki - wysmarować masłem. Makaron napychać farszem - używam mini - łyżeczki . Cannelloni układać w naczyniu, przekładając je różyczkami brokuła aby się nie sklejało podczas pieczenia. Zalać sosem, tak aby cały makaron był dokładnie przykryty. Naczynie
Grunt to przepis!ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 2 selery naciowe 250 g makaronu typu spaghetti 2 opakowania krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka cukru sól, pieprz starty parmezan kilka listków świeżej bazylii Sposób przyrządzenia : na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną w talarki cebulę(...)drobno wszystko dodajemy do mięsa, mieszamy i przyprawiamy dodając oregano, bazylię, sos Worcestershire, sól i pieprz oraz dodajemy krojone pomidory/passatę dusimy wszystko pod przykryciem przez około 30 minut makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości oliwy przez około 12 minut, aby pozostał al dente ugotowany makaron przelewamy na sitku letnią wodą kiedy sos będzie już gotowy doprawiamy
zobacz ich smakTakiego długiego spaghetti nie jadłam:) Ciekawe jak będę go gotować:P chyba na raty:) Tym razem z pulpecikami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego 400 g makaronu spaghetti świeża bazylia 1 łyżka musztar dy 1 jajko oliwa z oliwek 3-4 szt pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w drobną kostk ę 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)wyłożyć na talerz. Cebule i czosnek drobno pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodać wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pokrojone wcześniej pomidory, całość doprawić solą i odrobiną pieprzem. Wymieszać i chwilę podgotowujemy. Makaron got ować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, Do sosu pomidorowego w łożyć pulpety
MarciochaKucharzywarzywnego, ew. drobiowego 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej opakowanie makaronu ryżowego (ok. 150 g) 6 krewetek np. królewskich w pancerzach (u mnie mrożone) 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 ząbek czosnku podprażony sezam drobno posiekana natka pietruszki sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi do smaku Wykonanie: Do głębokiej patelni wlać bulion, dodać mieszankę chińską. Dodać sos sojowy
gutfutMój minus to zdecydowanie kaloryczność. No ale Carbonarę trzeba koniecznie spróbować! Tagliatelle Carbonara Składniki na 2 porcje: · 250-300 g makaronu · 200 g chudego wędzonego boczku · 80 g szynki surowej np. szwardzwladzkiej (opcjonalnie(...)kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć cebulę oraz drobo posiekany czosnek. Smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli. Boczek również usmażyć. Ma być chrupiący. J ajka roztrzepać. Połączyć je ze śmietaną, połową parmezanu oraz ziołami. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą, choć ostrożnie, bo boczek i parmezan są słone. Makaron ugotować
Mania Gotowaniaduże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (opcjonalnie) por (opcjonalnie) duża cebula mała śmietana 12 % makaron świderki lub nitki (ilość wedle uznania) sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę i plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni razem z pieczarkami. Obrać i pokroić warzywa wedle uznania. Mogą to być plasterki, kostki(...)zupy, dodać śmietanę i wymieszać, a następnie wlać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wyłowić pora, aby się nie rozpadł. Ugotować osobno makaron w osolonej wodzie
Karola gotujeobficie zalać śmietaną! O taaaak! :) Czyli po kolei, żeby chaos wyeliminować: makaron 500 g pieczarek 450 g mrożonego liściastego szpinaku 2 cebule 2 duże ząbki czosnku solidna garść oliwek opakowanie (270 g) serka feta śmietana bulion Zaczynamy od posikania cebuli w piórka. Wrzucamy ją na patelnię na odrobinę oleju i na malutkim ogniu smażymy. Bierzemy się za pieczarki. Kroimy(...)ćwiartki i dorzucamy na patelnię do cebuli. Gotujemy wodę i zalewamy w szklance kostkę bulionową. Wlewamy bulion na patelnię. Siekamy bardzo drobno czosnek i też dodajemy na patelnię. Dusimy aż pieczarki zmiękną. Potem dodajemy szpinak i dusimy dalej. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Jak szpinak się trochę poddusi to dorzucamy oliwki. W całości, nie kroimy. Jak się jeszcze trochę
Marder&Marder Manufacturefilmu z przepisem: Makaron ze szpinakiem Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i gorący dodam do szpinaku. Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki, jeżeli szpinak ma twarde i grube łodyżki to je odcinam i wyrzucam. Czosnek drobniutko kroję. Teraz przygotuję szpinak: Szpinak możemy przygotować na patelni lub rondlu. Do rondla przekładam masło, olej, czosnek, suszone
Uwaga Babcia Gotujesmaku doprawić solą i pieprzem. Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i energicznie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje. Do farszu brokułowego dodać 4 łyżki beszamelu i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Ułożyć 2 płaty makaronu i posmarować brokułowym farszem i ponownie 2 płaty
Monia miesza i gotujesmażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cieciorkę odsączyć z zalewy. Cebulę obrać, drobno pokroić. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Paprykę i chili umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej (około 2 łyżek) wrzucić pokrojoną cebulę(...)razem podsmażać, aż papryka stanie się miękka. Na patelnię z warzywami wrzucić odsączoną cieciorkę. Wlać pomidory wraz z zalewą. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dusić razem na średnim ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, pomidory delikatnie się rozpadną a sos lekko się zagęści. Do garnka z odcedzonym makaronem wlać sos z warzywami i dokładnie pomieszać. Makaron
Gospodyni Miejska