makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:277/561)

Potrawka z kurczaka z soczewicą i makaronem 172

serka topionego gouda 1 łyżka śmietany 18% Sól Pieprz 1 szklanka makaronu świderki durum Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plastry. Soczewicę moczymy wcześniej przez pół godziny w wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy przez kilka minut cebulę. Następnie dodajemy filet z kurczaka i pieczarki

VioletoweKucharzenie
Sos kurkowy do makaronu 138

kurczaka. Zrobiłam to danie dla gości, którzy bardzo lubią grzyby . Sos bardzo im smakował. Obiecałam też, że przepis ukaże się na blogu. Sos kurkowy Składniki: 6 porcji 350 g makaronu, u mnie penne 300 g piersi z kurczaka 1 cebula 500 g kurek 1 ząbek czosnku garść liści bazylii ½ łyżeczki białego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego 400 ml śmietanki(...)trzymaj w cieple. Pokrój piersi z kurczaka w cienkie paski i zrumień na patelni. Smaż około 3 minut. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek, biały i czarny pieprz orzza grzyby z cebulą. Wlej śmietanę, dodaj sól, pokrojoną bazylię, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź ale zachowaj szklankę wody od gotowania. Dodaj makaron

codojedzenia
Kapusta pak choi z pieczarkami i czarnuszką 167

powrocie z pracy, przygotowałam szybki i bardzo smaczny obiad z grzankami podsmażonymi na tej samej patelni. Pak choi to rodzaj orientalnej kapusty, pięknie wygląda na surowo, a po podsmażeniu nie traci swojego pięknego koloru-według mnie kolor jest bardziej wyrazisty. Jest najczęściej podawana z makaronami z Azji, takimi jak np. gryczany makaron soba. Postanowiłam połączyć pak choi z malutkimi(...)naprawdę bardzo dobrze! Następnym razem przygotuję taka wersję jako właśnie dodatek i ułożę na chrupiących grzankach. Wy np. możecie podać tak przygotowane warzywa z ryżem czy azjatyckim makaronem. Kapusta pak choi z pieczarkami i czarnuszką / 1 porcja Składniki: 1 kapusta pak choi 2 garście małych pieczarek 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki posiekanej

Moja smaczna kuchnia
Coś z niczego! 159

sojowy, sos chili Makaron (w moim przypadku był to gryczany - soba) Składniki które były pod ręką Groszek zielony (mrożony) Seler naciowy Świeża papryka słodka oraz chili Żółta fasolka szparagowa  Roszponka do dekoracji i stary żółty ser (twardy, np.: parmezan) Przygotowanie Zaczynamy od roztrzepania jajka z dodatkiem odrobiny sosu sojowego, które wlewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy (najlepiej typu(...)Zdejmujemy z naszej patelni i niech wystygnie. Następnie nie zmieniając patelni dolewamy trochę oliwy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną papryczkę chili. Podsmażamy. Gdy już będzie gotowa,to wrzucamy po kolei nasze składniki. Zamiast soli dodajemy sosu sojowego, który nada specyficzny smak. Na końcu dodajemy nasz makaron i pokrojony w kostkę omlet.  Na talerz wykładamy roszponkę

Karczma Honorietty
Tagliatelle z kurczakiem i porem w sosie śmietankowym 142

makaronu, u mnie tagliatelle nidi Malma 600 g piersi z kurczaka 1 cebula 150 g pora ( biała i jasnozielona część ) 300 ml śmietanki 30 % sól,pieprz olej kokosowy kapary świeżo zmielony kolorowy pieprz Pierś pokroić w średnią kostkę, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę a pora w pół plastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć(...)tylko zmienił kolor. Mięso przełożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojonego pora. Smażyć chwilę aby por zmiękł. Gdy por już zmięknie dodać wcześniej podsmażonego kurczaka i całość zalać śmietanką. Zagotować i gotować aż sos zgęstnieje, do smaku doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente i dobrze osączyć. Przełożyć do gorącego sosu i wymieszać. Nałożyć

Monia miesza i gotuje
Makaron ryżowy z kurczakiem i krewetkami 163

krewetek 200 g makaronu ryżowego 1 duża cebula 180 g tofu 1 ząbek czosnku 6 pomidorów koktajlowych 4 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu  worcestershire natka pietruszki sól pieprz papryka słodka papryka ostra sos sojowy Pierś z kurczaka pokroić w kostkę 2x2 cm oprószyć je solą, pieprzem i zrumienić na dwóch łyżkach masła klarowanego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła(...)minut  mieszając. Całość przełożyć do kurczaka. Na czystej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zrumienić tofu pokrojone w kostkę i rumiane dodać do kurczaka i krewetek. Całość podlać 1 szklanką wody, dodać sos sojowy, sos worcestershire, paprykę słodką i ostrą, W razie potrzeby doprawić solą. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu i gotowy dodać do kurczaka. Wymieszać z pomidorami

O kuchni z uczuciem
Gulasz z serduszek drobiowych (z makaronem orkiszowym) 127

międzyczasie podsmażyć cebulę i przełożyć do gulaszu. Zrobić zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem i papryką. Gotować - aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu z opakowania. Niektórzy robią sos z wody, w której gotowały

Di gotuje
Spaghetti puttanesca 133

kaparów 1/2 papryczki chili sól, pieprz opcjonalnie – małże Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić poszatkowaną cebulę, szalotkę i czosnek. Zeszklić. Dodać filecki anchois i smażyć na niewielkim ogniu do rozpuszczenia rybek. Dodać pokrojone pomidory i passatę (pomidory z puszki). Dusić do rozpadnięcia się pomidorów. W międzyczasie wstawić makaron i ugotować al dente (do gotowania nie dodawać oliwy

Pociąg Do Kuchni
Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu 226

łyżki startego parmezanu; Sól; Pieprz.    Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w plasterki. Listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać/porwać. Tuńczyka odcedzić z oleju. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę, plasterki chili, porwane listki bazylii, wsypać cynamon i smażyć

Gospodyni Miejska
Makaron z krewetkami po włosku 201

smakoszy śródziemnomorskich potraw. Można czasami ugotować sobie takie pyszne włoskie danie bez wychodzenia z domu  i powspominać wakacje spędzone nad lazurowym wybrzeżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 400g makaronu spaghetti 200g obranych krewetek 200 g pomidorów koktajlowych 4 łyżki oleju z oliwek 2 ząbki czosnku papryczka chili pół szklanki białego wytrawnego wina swieża natka pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jeśli krewetki(...)Można to zrobić przy pomocy np wykałaczki. ( we włoszech ta czynność jest zwykle omijana ). Na patelni na oleju z oliwek, podrumienić delikatnie czosnek, papryczkę chili, dodać krewetki, po 10 sekundach białe wino a następnie pomidory koktajlowe przekrojone na pół. Doprawić do smaku solą. Ugotować makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu Sos z  krewetkami gotować około 5 minut, połowę pomidorków

zielonacukinka
Sos borowikowy. Idealny do makaronu, kaszy i ziemniaków 177

oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz, świeży tymianek 200 g śmietany kremówki Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Borowiki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez kilka minut – by odparować resztę wody. Gdy będą suche – dodaj(...)momentu aż wino częściowo odparuje. Następnie dodaj czubatą łyżkę masła, po minucie – śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Kaszę / ziemniaki / makaron wyłóż z sosem na talerze. Posyp świeżym tymiankiem. Smacznego ! Artykuł Sos borowikowy. Idealny do makaronu, kaszy i ziemniaków pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Makaron z pulpetami i bazyliowym sosem pomidorowym 167

smaku 1 łyżeczka cukru duża garść siekanych liści bazylii Ponadto (3 porcje): 300 g makaronu fusilli (u mnie Malma ) Wykonanie: Przygotowanie pulpetów: Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy w dłoniach małe pulpeciki. Mi wyszło 12. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy na niej pulpety. Pulpety podsmażamy z obu stron, łącznie około(...)połowie czasu duszenia pulpety odwracamy na drugą stronę. Dodajemy bazylię oraz 4 łyżki oliwy extra vergine i już bez przykrycia, całość gotujemy 5 minut. Gotowe. Makaron fusilli gotujemy w osolonej wodzie. Powinien być ugotowany al dente. Makaron przekładamy do sosu, mieszamy i przekładamy na talerze. Smacznego

Smak mojego domu
Zapiekanka z fasolką i cukinią 167

cukinia młoda 200 g fasolki szparagowej 1 szklanka ugotowanego ryżu 100 g ugotowanego makaronu 1/2 pęczka koperku 2 łyżki startego sera żółtego natka pietruszki sos beszamelowy: 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wywaru drobiowego sól, pieprz gałka muszkatołowa Na patelni roztapiam masło, dodaję mąkę i na wolnym ogniu lekko ją podsmażam, uważać żeby(...)wolny ogień i mieszam do zagotowania, żeby nie powstały grudki. Na końcu doprawiam sola, pieprzem, gałką.  Jak sos okaże się za gęsty dolewam zimne mleko. Do zapiekanki wykorzystałam makaron i ryż ugotowany z dnia poprzedniego. Marchew obieram i kroję na cienkie paski na maszynie do chleba, to samo robię z cukinią ale jje nie obieram. Można też pokroić ostrym

wesoła kuchnia
Lasagne 122

Fabianem :)  No to lecimy z tym przepisem. Skład: 800g łopatki wieprzowej  400g makaronu do lasagne 400g pomidorów w puszcze 150g tartej mozzarelli 400ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa majeranek,oregano,bazylia,papryka,czosnek Na patelni przesmażamy mięsko doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, majerankiem, oregano, czosnkiem i papryką. Następnie dodajemy pomidory w puszcze(...)gotowe można układać wszystko w naczyniu żaroodpornym. W moim przypadku z tych proporcji w naczyniu żaroodpornym, które mamy idealnie wchodzi 3 warstwy. Na dół naczynia wylewam troszeczkę beszamelu aby makaron nie przywarł do naczynia i kolejno 1/3 surowe płaty makaronu, na to 1/3 beszamelu i 1/3 sosu mięsnego. Czynność powtarzamy 3-krotnie a na samej górze sypiemy mozzarellę. Do pieca

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Makaron z selerem naciowym i tuńczykiem 171

prowansalskich 1 puszka tuńczyka w oleju starty ser cheddar ok. 300 g makaronu Selera oczyszczamy z grubych włókien i kroimy w cienkie plasterki, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Paprykę i cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mąkę mieszamy z wodą. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywa (seler, marchewka, cebula, papryka, czosnek

Czary - gary w kuchni

Proponowane wyszukiwania