makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:270/561)

Makaron z łososiem i szpinakiem 130

kroimy w paski. Czosnek przeciskamy przez praskę na rozgrzaną na patelni oliwę. Kiedy się lekko zeszkli dodajemy szpinak. Chwilę smażymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietanę z pokrojonym w drobną kostkę serem Lazur lub rozmieszanym jajkiem podgrzewamy, a potem dodajemy do niej przesmażony szpinak.  Makaron mieszamy z sosem i posypujemy rozdrobnionym, upieczonym łososiem

Bon appetit mon amie
Spaghetti bolognese 120

dziećmi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka) makaron spaghetti 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz koperek ser żółty oregano olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, poddusić ją, dodać czosnek i krótką chwilę podsmażyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makaron z ricottą i migdałami 245

natki pietruszki. Wyszło mega pyszne danie. składniki: 400 g makaronu z lubczykiem 250 g ricotty 50 ml śmietanki 30 % 2 solidne garście migdałów pokroionych w słupki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka masła sól pieprz gałka muszkatołowa słonecznik do posypania Na patelni rozgrzać masło, dodać ricottę i słodką śmietankę, wymieszać aby składniki

Monia miesza i gotuje
Makaron z filetem kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 158

Kurczak, jak już wcześniej wspominałam często gości na naszym stole.Podaję go z patelni, grilla czy  jak w tym przypadku jako składnik do sosu. To niezbyt wymagające umiejętności kulinarnych mięso, ale daje jednocześnie nieograniczone możliwości. Lubię  ja i moi domownicy. SKŁADNIKI NA 3 OSOBY: _____________________ 3 pojedyncze  filety z kurczaka 1 mała cebula 1/2 czerwonej marynowanej papryki(...)listków bazylii sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku  łyżka miodu 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 300 g makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka umyć, pokroić w cienkie paseczki, obtoczyć mąką i  lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, cebulę i wodę.Gdy woda odparuje, dorzucić paprykę

Gosia gotuje
Makaron z cukinią i szynką 176

łyżki oliwy; Sól; Pieprz; 2 czubate łyżki drobno startego parmezanu. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cukinię umyć, osuszyc, obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzane na patelni masło (1,5 łyżki) wrzucić pokrojoną szynkę i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać startę cukinię i podsmażać jeszcze(...)oliwę. Tak przygotowany sos wlać na patlenię z cukinią i szynką, wymieszać i chwilę razem podsmażać (przez około 1 minutę). Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem, wykładać na talerze, podawać oprószony startym parmzeanem (u mnie dodatkowo ozdobiony świeżym oregano). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna

Gospodyni Miejska
spaghetti z pulpecikami 1389

naszej kuchni  unosi się piękny zapach czosnku i pomidorów. Uwielbiamy jadać makarony z  różnymi sosami. Dziś taki wariant z pulpecikami z mielonego mięsa. Prosty i szybki w przygotowaniu, lubiany przez dzieci i nie tylko. Składniki: 250 g mięsa mielonego ( wołowego), 1 cebula,  2 ząbki czosnku,  puszka pomidorów, oregano, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Przygotowanie(...)tłuszczu. Gdy mięso jest gotowe przekładamy je do miseczki. Na tej samej patelni przysmażamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodajemy do nich pomidory,  przyprawiamy do smaku. Do przygotowanego sosu dorzucamy pulpeciki i podgrzewamy jeszcze  parę minut.  Sos mieszamy z ugotowanym makaronem

cookpl
GREEN CURRY Z MAKARONEM RYŻOWYM 154

minimum 30 minut. Makaron przyrządzamy według wskazówek na opakowaniu. Zwykle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut. Warzywa kroimy, marchewkę i paprykę w słupki, cukinię na talarki lub w ćwiartki talarka- zależy to od jej wielkości, kawałki muszą być średniej wielkości. Cebulę i pieczarki w ćwiartki. Fasolkę oczyszczamy, możemy przekroić na pół. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło(...)naszego kurczaka z każdej strony- ok 3 minuty. Odstawiamy do miseczki. Na patelnie wrzucamy warzywa i smażymy 3 minuty( można dodać odrobinę oleju), zalewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy kurczaka, zieloną pastę curry i mieszamy. Wszystko gotujemy ok 10-15  minut lub do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem ryżowym, dekorujemy kolendrą. Uwaga  pasta green curry konokwan zawiera  chili

KuchcikoweLove
Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 144

specjalnej "obieraczki-krajaczki". Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i smażyć do momentu aż nabierze delikatnie złotego koloru , dodać pokrojoną w paseczki cukinię i podsmażać ok. 5 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy cukinia zmięknie, dodać przestudzony makaron, dobrze połączyć z resztą składników. Wykładać na talerze dodatkowo skrapiając oliwą. Smacznego

KUCHARNIA
Stir-fry z brokułem, pieczarkami, dymką i makaronem soba 128

mielony Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Brokuła umyj i podziel na różyczki. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem czasu gotowania – dodaj do garnka brokuły. Odcedź i ostaw. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj pieczarki, dopraw je solą i pieprzem, smaż

Moja pasja smaku
Spaghetti z sosem pomidorowym i serem 137

obrać i pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzany na patelni olej i zeszklić ją. Czosnek obrać i posiekać, dodać pod koniec smażenia cebulki . Dodać mąkę i zrobić delikatną zasmażkę , następnie dodajemy koncentrat i dokładnie łączymy wszystko razem. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem, cukrem, majerankiem, oregano i papryczką. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, nakładamy na talerze , polewamy sosem

Camilla w kuchni
Spaghetti z sosem a'la bolognese 191

gram parmezanu, 100 gram mozarelli, 50 gram zielonych oliwek, pełnoziarnistego makaronu spaghetti, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie spaghetti a'la bolognese nie wymaga wcześniejszego zamarynowania mięsa, a zatem bez żadnych czynności wstępnych posiekałem w piórka 2 szalotki, a trzy ząbki czosnku w drobną kostkę. Na głęboką patelnię dodałem około 5 łyżek oliwy, którą podgrzałem, a następnie dodałem(...)przegryźć, w związku z czym dodałem na patelnię dość sporą ilość wody - około pół litra, całość zagotowałem, a następnie podgrzewałem na małym ogniu przez 1,5 godziny. W razie gdyby sos robił się zbyt gęsty należy dodać więcej wody. Kiedy sos był już gotowy ugotowałem, według przepisu podanego na opakowaniu pełnoziarnisty makaron spaghetti. Po wstawieniu makaronu drobno posiekałem pęczek bazylii

Wyprawy kulinarne
Tuńczyk z jarmużem i sosem cytrynowo-czosnkowym 124

oliwek natka z pietruszki lub kolendry sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujecie w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, aż będzie aldente. Odcedzacie i wkładacie z powrotem do garnka, żeby nie wystygł. Jarmuż myjecie pod bieżącą wodą, odcinacie łodygi i rwiecie liście na małe kawałki. Na patelni rozgrzewacie odrobinę oliwy z oliwek, wrzucacie jarmuż, lekko solicie i podsmażacie delikatnie. Będzie(...)drobno i wrzucacie rzeczoną patelnię. Kiedy się podsmaży, dodajecie fetę, śmietanę i startą w moździerzu kolendrę. Mieszacie, wsypujecie startą skórkę z cytryny. Tylko wyszorujcie ją wcześniej pod bieżącą wodą! Solicie, pieprzycie i wkładacie kawałki tuńczyka. Przykrywacie i trzymacie na wolnym ogniu, aż ryba się zagrzeje. Kiedy się rozgrzeje, wykładacie na talerze z jarmużem makaron, później tuńczyka, na koniec polewacie sosem

GRUBY WAŁEK
Paccheri z mielonym indykiem i gruszką w tymianku. 173

Dorzucamy gruszkę, dodajemy tymianku, podsmażamy kilka minut z łyżeczką octu. Na osobnej patelni smażymy na kilku kroplach oleju rzepakowego mięso, które wcześniej przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i papryką. Mięso przekładamy do gruszki z cebulą, mieszamy i podsmażamy całość. Dodajemy ugotowany, cedzony, ale nie przelany zimną wodą, makaron. Posypujemy łyżeczką parmezanu, mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy kilka łyżek śmietanki, mieszamy

BaRepas
Wieczorem coś na ciepło, czyli szybki makaron. 206

selera naciowego. Na koniec pieczarki, które kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią warzywa. Przesmażamy aż się zeszklą. Doprawiamy przyprawami i dodajemy dwie duże łyżki jogurtu i pokrojone jajko, chwilę dusimy wszystko razem, po czym przekładamy do makaronu, który odcedziliśmy wcześniej i przelaliśmy oliwą. Mieszamy sos z makaronem i gotowe :) Minęło

vegetanie