makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:265/561)

Makaron pełnoziarnisty z warzywami i kurczakiem 111

opakowanie makaronu pełnoziarnistego (400g.) - 2 duże udka z kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 średnia cebula - 1 fenkuł ( mały lub pół dużego) - 3-4 ząbki czosnku - 3 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - kilka różyczek brokuła - 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, szczypta soli, szczypta cukru, suszone zioła (bazylia, oregano rozmaryn lub inne ulubione zioła), szczypta pieprzu(...)kawałki, marchewkę osobno. Z ugotowanych udek usunąć skórę, mięso obrać od kości i dość drobno pokroić. Rozgrzać patelnię ( bez tłuszczu) i wrzucić na nią pokrojone marchewki. Dość często mieszając podsmażyć je chwilę, następnie dodać resztę warzyw. W międzyczasie wstawić wodę na makaron.  Warzywa podsmażyć chwilę,dodać szczyptę suszonych ziół, a następnie podlać odrobiną wody i przykryć pokrywą i dusić

Lubię to gotuję
Szybkie spaghetti drobiowe 153

świeżego oregano 2 łyżeczki suszonego oregano 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli Dodatkowo: makaron do spaghetti (na 4-5 porcji) + sól do wody do gotowania starty parmezan (ok. 90 g) kilka liści świeżej bazylii Mięso z kurczaka oczyścić i zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać zmielone mięso, sól, suszone oregano

Bullio
Szybkie spaghetti drobiowe 204

świeżego oregano 2 łyżeczki suszonego oregano 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli Dodatkowo: makaron do spaghetti (na 4-5 porcji) + sól do wody do gotowania starty parmezan (ok. 90 g) kilka liści świeżej bazylii Mięso z kurczaka oczyścić i zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać zmielone mięso, sól, suszone oregano

Bullio
Makaronowe muszle z ziołowym farszem i pomidorami 161

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i wrzuć je na patelnię z rozgrzaną oliwą. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj passatę i dwa pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Dodaj też oregano, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Delikatnie odcedź i osusz. Piekarnika rozgrzej

Roślinna - blog wegański
Przepis #6 ~ Proste i zdrowe spaghetti ~ 79

oraz oregano i bazylią. Gotujemy przez chwilę ma małym ogniu. Na patelni podsmażamy kurczaka posypując ulubionymi przyprawami - u mnie była to sól, pieprz, czosnek oraz papryka słodka.  Gdy  mięso się usmaży dodajemy do sosu i razem mieszamy.  I w sumie to wszystko;) Ugotowany i odcedzony makaron polewamy sosem a na wierzchu posypujemy szczypiorkiem. Prawda, że szybkie

Health-Fit-Life
Taglioline z pomidorkami cherry i mozzarellą 111

pomidorów 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka białego pieprzu Przygotowanie Na patelni rozgrzałem olej kujawski z czosnkiem, pomidorami i bazylią. Dodałem igły rozmarynu, czosnek, posiekane suszone pomidory, biały pieprz. Przesmażyłem, dodałem pokrojone kolorowe pomidorki cherry, kapary i blanszowany i obrany wcześniej bób. Po kilku minutach wrzuciłem wcześniej ugotowany i odcedzony makaron. Delikatnie wymieszałem. Doprawiłem morską solą i kolorowym pieprzem. Zdjąłem

R'n'G Kitchen
Makaron z indykiem, szparagami i pieczarkami 124

filetu z piersi indyka 200 g makaronu fusilli (u mnie bezglutenowy) pęczek zielonych szparagów 2-3 łyżki oleju kokosowego sól i pieprz Wykonanie: Indyka pokroić w kostkę, przełożyć do pudełeczka, przyprawić i polać łyżką oliwy. Wsadzić na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie usmażyć na patelni bez tłuszczu (można delikatnie podać go wodą).  Pieczarki pokroić w niewielkie(...)nich woda. Podsmażone pieczarki zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wrzucić szparagi (można dodać troszkę oleju). Szparagi posolić i smażyć, aż zmiękną i lekko się przyrumienią (ok. 6 minut). Do podsmażonych szparagów dodać pieczarki oraz indyka. Całość wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. W międzyczasie, w osolonej wodzie, ugotować makaron. Do szparagów z pieczarkami dodać ugotowany makaron, całość dokładnie wymieszać

Healthy food explorer
Tagliolini z krewetkami 152

roszponki, łyżka oliwy z oliwek, chilli w płatkach (lub proszku), trawa cytrynowa w proszku, sól, pieprz. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku zagotowujemy pomidory z 1 ząbkiem przeciśniętego czosnku i na niewielkim ogniu odparowujemy wodę- powstanie konsystencja pasty. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy 3 ząbki czosnku przeciśnięte (ostry smak) i 1 ząbek czosnku w całości (słodki smak(...)smaku.  Do gotujących się pomidorów dodajemy chilli i sól do smaku i jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Na talerz wykładamy umytą roszponkę (może być rukola- wedle upodobania ). Nakładamy makaron dodajemy pastę pomidorową. Krewetki nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Klasyczny Mac & Cheese –makaron zapiekany z serowym beszamelem 205

klasyczny makaron z serem – zapiekany w kremowym, mocno serowym sosie, z dodatkiem gotowanej szynki. Prosto, szybko i pysznie! Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, aż osiągnie stan al dente , po czym dokładnie odcedzamy go z wody. Na patelni mocno podgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią grubo zmieloną (np. w malakserze) lub startą na tarce o dużych(...)dosolić (szynka i cheddar są dość słone, ale trzeba spróbować bo może się okazać że beszamel ‘wyciągnął’ z nich sól)), mocno pieprzymy, dodajemy granulowany czosnek i gałkę muszkatołową. Odcedzony makaron przekładamy do formy do zapiekania – formy nie trzeba smarować dodatkowym tłuszczem. Zalewamy makaron powstałym sosem i mieszamy, żeby serowy sos dotarł wszędzie. Posypujemy wierzch resztą startego sera i dopiero

Karo in the Kitchen
Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami. 122

makaronu lazanii 40 dag sera mozzarella ( w kostce ) masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. 2. W głębokiej patelni rozgrzewamy(...)papryką i ziołami prowansalskimi. 3. W tym czasie gdy sos się dusi na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy je do miękkości i lekkiego zrumienienia. Lekko solimy i przekładamy do sosu, dokładnie mieszamy. 4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. 5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 6. Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej

Izabelawkuchni
Papardelle primavera 85

sprawiała na talerzu wiosenne wrażenie. Czasem wystarczy mała, nowa rzecz, a całość zyskuje nowy wymiar. Niech i w Waszych kuchniach zapanuje wiosna! Składniki (na 2-3 porcje) 200 g makaronu papardelle 200 g pulpy pomidorowej szczypta tymianku szczypta oregano 2 ząbki czosnku 2 – 3 listki mięty sól, pieprz 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki smietanki kremówki 80 g tartego(...)dusimy na wolnym ogniu. Gdy sos się zagrzeje,dodajemy tarty parmezan i śmietankę. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone w duże plasterki pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dorzucamy pokrojony w słupki boczek. Całośc razem podsmażamy na złoty kolor. 3. Makaron wrzucamy do gotującej sie osolonej wody. Gotujemy al dente. 4. Wstążki makaronu wykładamy na talerz, polewamy ciepłym

Raj dla Podniebienia
Makaron z czerwonym Pesto, salami i szynką parmeńską 230

robiłam już z różną kombinacją dodatków i zawsze mnie zachwyca. Chyba nigdy mi się nie znudzi.   Makaron z czerwonym Pesto, salami i szynką parmeńską   Składniki: 250 g makaronu pene lub świderki około 70 g włoskiego salami 80 g szynki dojrzewającej (np. serrano) 2 garści rukoli 60 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 6-7 pomidorków koktajlowych około(...)myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelnię. Uważamy aby się nie przypaliły. Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki   przekładamy do blendera. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania. M iksujemy na gładką pastę.   Makaron gotujemy al dente. Salami kroimy w kostkę, szynkę w paski. Smażymy do momentu aż szynka

Mania Gotowania
Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym 197

smaku 1 łyżeczka czerwonej czubricy 2 łyżki oleju    PRZYGOTOWANIE: Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy.  Cebule, pietruszkę , marchewkę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy całość. Dodajemy mięso

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
MAKARON ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM LAZUR 134

oliwek lub oliwa z suszonych pomidorów opakowanie 12% śmietany sól i pieprz do smaku makaron parmezan do posypania i/lub do sosu Szpinak umyłam i odkroiłam twarde łodygi.  Pokroiłam go na mniejsze kawałki. Pokroiłam drobno cebulę, obrałam czosnek i pokroiłam suszone pomidory. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek lub oliwę z suszonych pomidorów,  która nada daniu lekko pomidorowy smak(...)chwilę podsmażyłam. Dodałam szpinak. Liście szpinaku stopniowo zmniejszały swoją objętość. Wkruszyłam ser lazur. Ser stopniowo cudownie się rozpuszczał. Wlałam śmietanę. Doprawiłam pieprzem i solą. Wsypałam do sosu ugotowany makaron. Wymieszałam i posypałam parmezanem. Gdy uznacie, że sos jest za gęsty, można dodać jeszcze śmietany  i/lub wody z ugotowanego makaronu. Smacznego

potrawyregionalne