makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:257/561)

Aromatyczny gulasz wołowy 126

chili, sól do smaku, 4 łyżki oleju rzepakowego, 500 ml bulionu (warzywny, rosołowy), ponadto: 200 g makaronu np.: świderki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę w plasterki. Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na niewielkie kawałki i obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim mięso, dodajemy warzywa, mieszając chwilę podsmażamy. W tym czasie w garnku(...)szerokim dnie podgrzewamy bulion (100 ml odlewamy). Następnie całość z patelni przekładamy do garnka, częścią bulionu zalewamy patelnię. Z patelni zgarniamy wszystko co na niej pozostało (najlepszy smak). Do mięsa dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, rozmaryn, pieprz, paprykę słodką, mieszamy i dusimy pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy bulion nam się zredukuje, dodajemy pomidory

Moniki Smakołyki
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią 1278

startego, żółtego sera; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; Olej; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i solą. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) na złoty kolor. Ściągnąć z patelni. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić(...)kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię i podsmażyć razem. Przyprawić solą i pieprzem. Przecier pomidorowy doprawić słodką papryką, solą i pieprzem

Gospodyni Miejska
Łazanki z fenkułem i marchewką 136

umyciu i obraniu pokroiłem na julienne. Czosnek obrałem, pokroiłem na plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem czosnek, przyrumieniłem, dodałem fenku, marchewkę. Dusiłem do miękkości warzyw ( powinny być al dente ). Pieczarki opłukałem, obrałem i pokroiłem na plasterki. Dodałem do warzyw. Doprawiłem solą i pieprzem. Makaron ugotowałem w dużej ilości osolonej wody również al dente. Łazanki wymieszałem z warzywami. Dusiłem jeszcze

R'n'G Kitchen
Krewetki z patelni - Walentynkowa kolacja 148

bagietka z masełkiem czosnkowym lub makaron ryżowy Przygotowanie:  Jeśli krewetki są oczyszczone to wystarczy je przemyć pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Jeśli nie są oczyszczone, to nacinamy je od strony grzbietu i wyjmujemy cienkim nożykiem jelito (cienką czarną nitkę). Bagietkę wstawiamy odpowiednio wcześnie, żeby wszystko było gotowe naraz. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Papryczkę(...)plasterki i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy około 1 minuty, żeby smaki rozeszły się po patelni. Oprószamy pieprzem, nakładamy krewetki, smażymy po 1,5 minuty z każdej strony i na 40 sekund odwracamy rozcięciem do dołu. Oprószamy solą i wykładamy na talerze. Podajemy z bagietką lub makaronem ryżowym (przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu) oraz pokrojoną na cząstki limonką i dobrym

W poszukiwaniu inspiracji
Makaron ryżowy z pesto, grillowanym halloumi i szparagami 204

Zielone i lekkie danie na letni obiad. Makaron ryżowy z aromatycznym pesto, grillowanym serem halloumi i chrupiącymi szparagami. opakowanie makaronu ryżowego (200g) halloumi (ok. 220 g) pęczek szparagów łyżka oliwy sól i pieprz do smaku sok z limonki Pesto ze słonecznikiem przygotowuję z większej porcji, na kilka razy i przechowuję w szczelnym słoiczku w lodówce. 70 g parmezanu(...)należy wydłużyć, aż pesto osiągnie porządaną konsystencję. Ser halloumi przekrawamy na cieńsze plastry. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni grillowej smażymy go z obu stron na rumiano. Szparagi myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy krótko na oliwie, doprawiając solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Każdą porcję podajemy z łyżką pesto, pokrojonym grillowanym serem oraz szparagami. Całość skrapiamy

Mienta blog
Penne z kurczakiem i cukinią 122

śmietanki 2 łyżki utartego parmezanu 1 łyżka masła klarowanego do smażenia Penne ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, zachowaj szklankę wody od gotowania. Pokrój cebulę w kostkę i cukinię w plasterki i usmaż na maśle. Wyjmij na naczynie i do tej samej patelni włóż kurczaka drobno pokrojonego. Posyp przyprawami i smaż na złoty kolor przez 5 minut

codojedzenia
Roladki z brzoskwinią i makaron z prażonym sezamem. 131

sezamu szczypta soli 2 porcje grubego makaronu Mięso rozbijamy na dwa cienkie płaty. Z każdej strony oprószamy solą i pieprzem cayenne. Na środku kotleta układamy podwójny rządek z brzoskwiń.  Krótsze brzegi składamy do środka i rolujemy zgrabną roladkę.Układamy łączeniem do spodu i odkładamy na 20 min aby całość stężała. Na suchej patelni prażymy sezam, aż się ładnie(...)zarumieni  i zacznie uwalniać charakterystyczny zapach. Zdejmujemy sezam na talerzyk, a na patelni rozgrzewamy masło  i układamy roladki ( łączeniem do spodu) smażymy wolno aż się ładnie zarumienią i w całości przesmażą. Gotowe przekładamy na talerz aby sobie odpoczęły, a do tłuszczu ze smażenia wkładamy makaron ugotowany al dente. Chwilę podgrzewamy, aby cały smak z mięsa przedostał się

Dieta moja pasja
Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami 261

sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej olej lub oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka pozbawiamy tłuszczu i błon. Kroimy w kostkę.Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Szpinak myjemy i siekamy na mniejsze kawałki.  Na dużej patelni (a najlepiej w woku) rozgrzewamy olej.  Dodajemy kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem

Moje Kuchenne Rewelacje
Penne ze szpinakiem, fetą i pomidorem 84

mieszamy, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem, aż "dojdzie" (im grubszy makaron tym dłużej możemy obgotować przed wyłączeniem). Świeży szpinak dokładnie myjemy, odsączamy na sicie i grubo siekamy. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy czosnek, a po chwili cebulę, szklimy, po czym

Kolorowy Przepisownik
Krem pomidorowy z makaronem naleśnikowym 139

razem mamy dla Was propozycję rozgrzewającej zupy krem pomidorowej w połączeniu z makaronem naleśnikowym z dodatkiem bazylii Składniki na krem pomidorowy: - 1 kg pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pół papryki chili - 2 łyżki masła - pieprz, sól, papryka chili - bazylia - 1 łyżeczka miodu Składniki na naleśniki: - 200 ml mleka - 100 ml wody mineralnej gazowanej - 150 g mąki - 2 jajka - pieprz(...)składniki dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię, sól i pieprz. Teraz rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki zwijamy w ruloniki i tniemy w paski. Krem nalewamy do miseczek i na wierzch dajemy naleśnikowy makaron. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Spaghetti kremowe z pieczarkami i groszkiem 149

dużą kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i delikatnie podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki, czosnek i całość smażymy. Sos sojowy mieszamy ze śmietanką. Ser trzemy na tarce. Do pieczarek wlewamy śmietankę, dodajemy ser i całość podgrzewamy.   W czasie smażenia pieczarek, makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, na al dente. Lekko twardy makaron (wyciągnięty

Moniki Smakołyki
Makaron ryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym. Szybki i lekki obiad. 240

woda do podlania 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz do smaku szczypta suszonej bazylii 1 łyżka śmietany 30% 1/2 opakowania ekologicznego makaronu ryżowego rurka Fabijańscy Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Następnie podsmażamy na oleju ryżowym. Pieczarki obieramy i kroimy (najpierw na pół, a następnie w plasterki). Kabaczka obieramy i kroimy wzdłuż(...)bazylię). Dolewamy jeszcze niedużą ilość wody, aby pozyskać gęsty sos. Gotujemy całość jeszcze z 3-4 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia. Do naszego sosu dodajemy łyżkę śmietanki 30%, aby złagodzić smak i nadać kremowej konsystencji, całość szybko mieszamy. Sos podajemy z makaronem ryżowym. *czas gotowania orientacyjny, w zależności czy gotujemy na mniejszym czy większym ogniu Jeśli skorzystacie z mojego przepisu

Słodkie okruszki
Makaron ryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym. Szybki i lekki obiad. 208

woda do podlania 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz do smaku szczypta suszonej bazylii 1 łyżka śmietany 30% 1/2 opakowania ekologicznego makaronu ryżowego rurka Fabijańscy Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Następnie podsmażamy na oleju ryżowym. Pieczarki obieramy i kroimy (najpierw na pół, a następnie w plasterki). Kabaczka obieramy i kroimy wzdłuż(...)bazylię). Dolewamy jeszcze niedużą ilość wody, aby pozyskać gęsty sos. Gotujemy całość jeszcze z 3-4 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia. Do naszego sosu dodajemy łyżkę śmietanki 30%, aby złagodzić smak i nadać kremowej konsystencji, całość szybko mieszamy. Sos podajemy z makaronem ryżowym. *czas gotowania orientacyjny, w zależności czy gotujemy na mniejszym czy większym ogniu Jeśli skorzystacie z mojego przepisu

Słodkie okruszki
Zupa kalafiorowa z farfalle, pieczarkami i camembert 166

biała, a brązowa. Sos sojowy ciemny to spowodował i oryginalny smak wyczarował. Wygląda jak pieczarkowa z kokardkami i serka kawałkami, ale to zupa kalafiorowa całkiem nowa. Składniki: 200 g makaronu farfalle, 1 szt. świeżego kalafiora, 200 g pieczarek średniej wielkości, 1 krążek sera camembert, 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól(...)liście, a zupę z dodatkiem sosu sojowego  miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki pokrojone na ósemki i podsmażamy je aż całkowicie wyparuje z nich woda. Pod koniec delikatnie solimy. Pieczarki dodajemy do zupy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Ser camembert kroimy w bardzo małą kosteczkę. Zupę podajemy bardzo gorącą

Moniki Smakołyki
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 161

patelni. Pod koniec dodajemy paprykę. Dosłownie na minutę wrzucamy grzybki - do połączenia smaków. (Patelnia z twardymi warzywami). Ta patelnia potrzebuje więcej czasu i uwagi. 2.  Kapustę wrzucamy na patelnię nr 2. Dorzucamy kiełki, pędy, kukurydzę, a na koniec ananasa. 4. Przyprawy na wywarze. Do wywaru z grzybków dodajemy przyprawy - na bogato. Pieprz czarny, papryki (słodka i ostra), odrobina vegety(...)Wyżyć się można za wszystkie czasy, gdy trzeba było w język się ugryźć. 7. Gotujemy ryż, ewentualnie makaron ryżowy. My najbardziej lubimy z dzikim ryżem. Oczywiście w oryginale, potrawę przygotowuje się w woku, ale, ponieważ nie każdy wok ma, a zwykła patelnia ma swe miejsce w każdym domu, to właśnie tak "po polsku" lub "po domowemu" przygotować można orientalną potrawę

Wypisz Wymaluj
Makaron wonton z sosem mięsnym i cukinią 235

łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w plastry cukinię. Dusić przez kilka minut pod przykryciem. Pod koniec dodać jeszcze 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawić do smaku.  Makaron z zupki chińskiej zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kilka

Pasja Smaku