makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:252/561)

Zapiekanka z makaronem i brokułem 348

makaronu, np. Rurki. Przygotowanie: Na wrzącą wodę wrzucamy makaron. Dodajemy łyżeczkę soli oraz dużą łyżkę oliwy. Makaron gotujemy al dente. Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę oraz gotujemy do miękkości. Czosnek i cebulę obieramy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wykładamy wycisnięty czosnek oraz posiekaną drobno cebulę. Kiedy składniki będą miały kolor złoty dodajemy pokrojoną pierś(...)możemy także roztopić kostkę rosołową w połowie szklanki wody oraz dodać do pozostałych składników. Włączamy piekarnik. Rozgrzewamy go do temperatury ok 200*. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą. Wykładamy makaron, sos, następnie starty ser żółty, układamy kolejną warstwę makaronu i reszty składników. Na koniec posypujemy obficie serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut. Danie to możemy przygotować także

Kuchnia Pełna Pasji
Tajski smażony makaron ryżowy z krewetkami (Phad Thai) 147

soku z limonki lub cytryny, 1/2 łyżeczki soli i cukru i chili. 2 . Makaron moczyć w misce z ciepłą wodą ok. 25 minut, odcedzić na sitku (ja gotowałam 3 minuty, przelałam wodą, skropiłam olejem, żeby się nie posklejał). 3. Rozgrzać na mocnym ogniu wok lub dużą patelnię, wlać 1 łyżkę oleju i kiedy zacznie lekko dymić wrzucić krewetki wraz

Kuchnia Prezydentowej
Kalafior Kung Pao 187

miseczki wlać ocet ryżowy, ketchup, sos sojowy i wodę. Dodać cukier trzcinowy i mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek. KALAFIOR KUNG PAO: Makaron ugotować, w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na niewielkie różyczki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w kostkę. Szczypiorek wraz z dymką umyć(...)imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i orzechy i podsmażać dalej przez 2 minuty. Na koniec wlać na patelnię przygotowany wcześniej sos i całość podsmażać na dużym ogniu, przez około 1 minutę lub do zgęstnienia sosu. Dodać posiekany szczypiorek oraz makaron. Dobrze wymieszać, aby sos dokładnie pokrył makaron. Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników

Gospodyni Miejska
Pesto z suszonych grzybów 240

zmiksować  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); blenderem razem z porem lub cebulą, oraz pół szklanki wody. Na patelni rozgrzać olej, dodać zmiksowane pesto i przesmażać przez około 10 minut. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wrzątku. Doprawić do smaku solą. Świetne jako dodatek do makaronu z dodatkiem śmietany lub serków w plasterkach jak np w tym przepisie do makaronu w którym

zielonacukinka
Makaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem 209

gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Podzielić na różyczki. Słonecznik uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać

Gospodyni Miejska
Zupa grzybowa 134

warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej było spłukać z nich brudki.  Grzyby myjemy a co większe kroimy. Gotujemy przez 30 minut wywar z warzyw. Na patelni z kapką oleju podsmażamy plastry cebuli.  Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy

prawdziwe jedzenie
Śmietankowe penne z kurczakiem i warzywami 384

szklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej 150 g makaronu penne Sól Pieprz Sól czosnkowa Szczypta chilli Suszony koperek Liść lubczyku Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka.  Cebulę oraz paprykę również kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni podsmażamy warzywa. Gdy zmniejszą objętość dokładamy mięso.  Dolewamy bulion wymieszany

VioletoweKucharzenie
Spaghetti z klopsikami 130

łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz 1 łyżeczka brązowego cukru Do podania: makaron spaghetti (ok. 300 g) parmezan bazylia/natka pietruszki Wołowinę, jajko, mleko, bułkę tartą, sól i pieprz wymieszać dokładnie w misce i uformować klopsiki o średnicy około 2.5 cm (wyszło mi 36 sztuk). W głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać klopsiki, obsmażyć je z każdej strony

Moja Galeria Smaku
Tagliatelle z łososiem, cukinią i mascarpone 340

cukinii 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki tartego parmezanu/cheddara sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Musi być lekko twardy. Czosnek drobno posiekać, cukinię obrać i pokroić w plasterki, a potem na pół. Odciąć skórę i łososia pokroić w 1-centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek i cukinię. Smażyć przez około 4 minuty. Dorzucić łososia i smażyć kolejne

Jaglusia
Makaron ze szpinakiem 126

posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie,ale po ugotowanie nie przelewamy zimna wodą.  Szpinak płuczemy, lekko osuszamy, kroimy w paski, ale niezbyt drobno (chyba ,że kto ś woli w formie pesto, ja kroję tylko na pół lub 3 części). Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę na rozgrzana oliwę i podsmażamy chwilkę. Następnie na patelnię(...)dodajemy szpinak, smażymy od czasu do czasu mieszając. Kiedy listki szpinaku będą miękkie dodajemy na patelnię śmietanę oraz pokrojony w drobną kostkę ser. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ser się rozpuści. Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron, posypujemy słonecznikiem oraz parmezanem.  Proste prawda? Smacznego!    Do takiego sosu szpinakowego świetnie sprawdza

Bon appetit mon amie
Makaron z czosnkowymi klopsikami oraz warzywami z masłem orzechowym 176

ostra papryka, majeranek olej do smażenia  1/2 szkl bulionu Dodatkowo: 1 op. makaronu farfalle (kokardki) 1. Makaron ugotować jak zwykle. 2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając(...)mokrymi rękami). Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Gdy się zrumienią podlać je bulionem i dusić jeszcze chwilę pod przykryciem (dzięki temu nie będą suche, a dodatkowo zbierzemy z patelni wszystkie "smaczki" ze smażenia klopsików). 4. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki i dodać do warzyw. Esencję do duszonych warzyw Knorr rozpuścić w 1 szkl wrzątku, wymieszać z masłem orzechowym

Kto ugości moich gości?
Indyk duszony z gruszką w sosie dyniowym z serem pleśniowym 144

niebieską pleśnią ok 1/2 szklanki gorącej wody olej kokosowy do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka tymianku makaron pełnoziarnisty świdry Lubella Dynię pokroić w średnią kostkę, gruszki obrać i pokroić w małą kostkę. Pokrojone składniki odstawić. Pierś z indyka pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć mięso aby zmieniło kolor, doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą, dodać

Monia miesza i gotuje
Penne z łososiem i szpinakiem 132

łososia (filet)  250 g szpinaku (liście) 100 g makaronu pełnoziarnistego (penne) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz ostra papryka - szczypta gałka muszkatołowa - szczypta Przygotowanie: Łososia oczyść ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki - dopraw solą i pieprzem. Na patelni (nieprzywierającej) rozpuść masło i przesmaż łososia z obu stron - z każdej(...)miseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka - przesmaż na tej samej patelni. Do cebuli wrzuć szpinak i czosnek (przeciśnięty przez praskę) - wymieszaj i duś ok. 5 min, co jakiś czas mieszając. Dodaj łososia a całość dopraw gałką i papryką - wymieszaj i podgrzej. W między czasie ugotuj makaron (al'dente - wg przepisu na opakowaniu) - odcedź i wyłóż na talerz

Alutka-Gotuje
Noodle w pomidorowym sosie z krewetkami 210

dałam, chili wykonało swoje zadanie Przygotowanie: Krewetki rozmrozić. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim posiekany czosnek oraz chili pokrojone w paski. Wrzuć krewetki. Smaż 3 minuty.  W woku podduś pomidory do wyparowania wody. Posól i popieprz, ewentualnie dodaj szczyptę cukru. Przełóż krewetki oraz makaron przygotowany wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i jajkami 151

mrożony, ale również można dać świeże listki, które również należy bardzo krótko usmażyć na patelni. Ja, która zbytnio nie przepadam za szpinakiem zjadłam ją z apetytem. A jeśli macie ochotę na inne zapiekani to zapraszam tutaj . Uzbierało się ich dość dużo. Składniki 400 g makaronu świderki 200 ml śmietany 4 jajka 400 g szpinaku mrożonego 150 g sera żółtego

O kuchni z uczuciem