gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Podzielić na różyczki. Słonecznik uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać
Gospodyni Miejskawarzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej było spłukać z nich brudki. Grzyby myjemy a co większe kroimy. Gotujemy przez 30 minut wywar z warzyw. Na patelni z kapką oleju podsmażamy plastry cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy
prawdziwe jedzenieszklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej 150 g makaronu penne Sól Pieprz Sól czosnkowa Szczypta chilli Suszony koperek Liść lubczyku Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz paprykę również kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni podsmażamy warzywa. Gdy zmniejszą objętość dokładamy mięso. Dolewamy bulion wymieszany
VioletoweKucharzeniełyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz 1 łyżeczka brązowego cukru Do podania: makaron spaghetti (ok. 300 g) parmezan bazylia/natka pietruszki Wołowinę, jajko, mleko, bułkę tartą, sól i pieprz wymieszać dokładnie w misce i uformować klopsiki o średnicy około 2.5 cm (wyszło mi 36 sztuk). W głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać klopsiki, obsmażyć je z każdej strony
Moja Galeria Smakucukinii 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki tartego parmezanu/cheddara sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Musi być lekko twardy. Czosnek drobno posiekać, cukinię obrać i pokroić w plasterki, a potem na pół. Odciąć skórę i łososia pokroić w 1-centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek i cukinię. Smażyć przez około 4 minuty. Dorzucić łososia i smażyć kolejne
Jaglusiaposypania Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie,ale po ugotowanie nie przelewamy zimna wodą. Szpinak płuczemy, lekko osuszamy, kroimy w paski, ale niezbyt drobno (chyba ,że kto ś woli w formie pesto, ja kroję tylko na pół lub 3 części). Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę na rozgrzana oliwę i podsmażamy chwilkę. Następnie na patelnię(...)dodajemy szpinak, smażymy od czasu do czasu mieszając. Kiedy listki szpinaku będą miękkie dodajemy na patelnię śmietanę oraz pokrojony w drobną kostkę ser. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ser się rozpuści. Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron, posypujemy słonecznikiem oraz parmezanem. Proste prawda? Smacznego! Do takiego sosu szpinakowego świetnie sprawdza
Bon appetit mon amieostra papryka, majeranek olej do smażenia 1/2 szkl bulionu Dodatkowo: 1 op. makaronu farfalle (kokardki) 1. Makaron ugotować jak zwykle. 2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając(...)mokrymi rękami). Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Gdy się zrumienią podlać je bulionem i dusić jeszcze chwilę pod przykryciem (dzięki temu nie będą suche, a dodatkowo zbierzemy z patelni wszystkie "smaczki" ze smażenia klopsików). 4. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki i dodać do warzyw. Esencję do duszonych warzyw Knorr rozpuścić w 1 szkl wrzątku, wymieszać z masłem orzechowym
Kto ugości moich gości?niebieską pleśnią ok 1/2 szklanki gorącej wody olej kokosowy do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka tymianku makaron pełnoziarnisty świdry Lubella Dynię pokroić w średnią kostkę, gruszki obrać i pokroić w małą kostkę. Pokrojone składniki odstawić. Pierś z indyka pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć mięso aby zmieniło kolor, doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą, dodać
Monia miesza i gotujełososia (filet) 250 g szpinaku (liście) 100 g makaronu pełnoziarnistego (penne) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz ostra papryka - szczypta gałka muszkatołowa - szczypta Przygotowanie: Łososia oczyść ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki - dopraw solą i pieprzem. Na patelni (nieprzywierającej) rozpuść masło i przesmaż łososia z obu stron - z każdej(...)miseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka - przesmaż na tej samej patelni. Do cebuli wrzuć szpinak i czosnek (przeciśnięty przez praskę) - wymieszaj i duś ok. 5 min, co jakiś czas mieszając. Dodaj łososia a całość dopraw gałką i papryką - wymieszaj i podgrzej. W między czasie ugotuj makaron (al'dente - wg przepisu na opakowaniu) - odcedź i wyłóż na talerz
Alutka-Gotujedałam, chili wykonało swoje zadanie Przygotowanie: Krewetki rozmrozić. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim posiekany czosnek oraz chili pokrojone w paski. Wrzuć krewetki. Smaż 3 minuty. W woku podduś pomidory do wyparowania wody. Posól i popieprz, ewentualnie dodaj szczyptę cukru. Przełóż krewetki oraz makaron przygotowany wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmrożony, ale również można dać świeże listki, które również należy bardzo krótko usmażyć na patelni. Ja, która zbytnio nie przepadam za szpinakiem zjadłam ją z apetytem. A jeśli macie ochotę na inne zapiekani to zapraszam tutaj . Uzbierało się ich dość dużo. Składniki 400 g makaronu świderki 200 ml śmietany 4 jajka 400 g szpinaku mrożonego 150 g sera żółtego
O kuchni z uczuciemgotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu odcedzamy makaron i przelewamy letnią wodą. Połowę śmietanki, żółtka, większość sera startego na tarce o drobnych oczkach (odrobinę sera zostawiamy do posypania gotowego dania), sól i pieprz mieszamy trzepaczką do otrzymania jednolitej masy. Boczek umieszczamy na suchej patelni, smażymy do momentu, aż ładnie nam się zrumieni, przekładamy do miseczki, zostawiając(...)ząbki czosnku i jeszcze chwilkę smażymy. Cebulkę przekładamy do boczku. Na patelnię wlewamy masę jajeczną, dodajemy boczek z cebulką, mieszamy, podgrzewamy na średnim ogniu około 1 minuty, cały czas mieszając, następnie dodajemy pozostałą śmietankę i podgrzewamy do momentu, aż sos nam zgęstnieje około 1 minuty. Wyłączamy gaz, dodajemy makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu posypujemy startym parmezanem. Przepis
KulinarneImpresje.plcukinię w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek, na dużej patelni, obsmażamy suszone pomidory, orzechy, czarne oliwki, cukinię i ciecierzycę. Gdy cukinia będzie al dente, dodajemy do smaku suszone oregano, słodką paprykę w proszku i w razie potrzeby sól himalajską. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy odcedzony makaron i posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Dokładnie mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu, skropione
Moja smaczna kuchniasmaku sól pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka carry 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. 2. Mięso drobiowe kroimy na cienkie małe plastry i obsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i carry, podałam 1/2 łyżeczki ale i więcej można sypnąć jeśli lubicie. 3. Na głębokiej patelni obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy kurki, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy
Apetyczna babeczkamożna pominąć - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - chili z młynka do smaku (nie trzeba) Dodatkowo: - ulubiony makaron (u mnie orkiszowe świderki) - starty na tarce lub pokrojony w wiórki parmezan lub inny ser dojrzewający np.grana padano Na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek, dorzucić pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć (do miękkości(...)pieprzem, można także dodać chili (gdy preferujemy bardziej pikantne dania). Co jakiś czas pokrywkę zdjąć, a zawartość garnka przemieszać. Pod koniec dodać suszone zioła, gdy dodajemy. Podawać z ulubionym makaronem i wiórkami parmezanu lub sera grana padano. Smacznego
Smaczne Zdrowe