makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:256/561)

Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym 229

smaku 1 łyżeczka czerwonej czubricy 2 łyżki oleju    PRZYGOTOWANIE: Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy.  Cebule, pietruszkę , marchewkę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy całość. Dodajemy mięso

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
MAKARON ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM LAZUR 166

oliwek lub oliwa z suszonych pomidorów opakowanie 12% śmietany sól i pieprz do smaku makaron parmezan do posypania i/lub do sosu Szpinak umyłam i odkroiłam twarde łodygi.  Pokroiłam go na mniejsze kawałki. Pokroiłam drobno cebulę, obrałam czosnek i pokroiłam suszone pomidory. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek lub oliwę z suszonych pomidorów,  która nada daniu lekko pomidorowy smak(...)chwilę podsmażyłam. Dodałam szpinak. Liście szpinaku stopniowo zmniejszały swoją objętość. Wkruszyłam ser lazur. Ser stopniowo cudownie się rozpuszczał. Wlałam śmietanę. Doprawiłam pieprzem i solą. Wsypałam do sosu ugotowany makaron. Wymieszałam i posypałam parmezanem. Gdy uznacie, że sos jest za gęsty, można dodać jeszcze śmietany  i/lub wody z ugotowanego makaronu. Smacznego

potrawyregionalne
Indyjskie danie 199

można dodać trochę więcej. Doprawić do smaku solą. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać warzywa na patelnię i gotować jeszcze 5-7 minut. Na koniec wlać śnietanę i wymieszać. Obsypaćposkaną świrzą kolendrą. Śmietana nie jest konieczna. Podawać z ugotowanym makaronem ryżowym. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami 214

ząbek czosnku ½ papryczki chili 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Farsz do makaronu: 100 g szynki parmeńskiej 250 g makaronu muszle ½ papryki 8 dużych pieczarek 8-9 pomidorów suszonych 50 g oliwek 100 g sera mozzarella (lub zwykły żółty ser) 70 g sera pleśniowego 100 g sera Raclette (lub inny(...)gęsty. Farsz nie może w nim pływać.    Paprykę i obrane pieczarki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Szynkę i pomidory suszone kroimy w paski. Dodajemy do pieczarek i papryki. Podsmażamy, aż szynka będzie chrupiąca. Składniki farszu mieszamy z sosem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al Dente). Ser mozzarella ścieramy na tarce. Ser pleśniowy i ser raclette kroimy

Mania Gotowania
Spaghetti Napoli z czarną oliwką i kiełkami rzeżuchy. 164

łyżeczki cukru  2 gałązki świeżego tymianku  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA  Rozgrzewamy patelnię dodajemy pokrojone w kostkę szalotkę oraz czosnek oraz marchew chwilkę podsmażamy po czym dodajemy pomidory z puszki całość dusimy na wolnym ogniu. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem odrobiną cukru i świeżym tymiankiem. Międzyczasie nastawiamy makaron i gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron się już ugotuję

Basia w kuchni
Spaghetti bolognese 174

Przełożyć do garnka, dodać marchewkę, podlać odrobiną wody i dusić. Na tej samej patelni podsmażyć mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, i przyprawą. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać pomidory razem z sokiem i dusić do miękkości. Doprawić do smaku. Gdy sos się zredukuje jest gotowy. Makaron spaghetti ugotowac al dente i podawać z sosem. Udekorować listkami bazylii i parmezanem

Pieguskowa Kuchnia
Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą 148

kilka pomidorków koktajlowych kilka szczypt mieszanki ziół włoskich sól pieprz świeżo mielony Makaron  Lubella Pełne Ziarno Pióra (Penne)  gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawimy. Kroimy wszystkie warzywa - cebulę i paprykę w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią czerwoną cebulę. Po chwili

My Chcemy Jeść
Lazania ze szpinakiem 200

sera typu feta pieprz 1 ząbek czosnku olej do smażenia 8 płatów makaronu do lazanii 1 opakowanie mozzarelli małe kulki słodka papryka beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Szpinak dokładnie umyć, osączyć i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją

Monia miesza i gotuje
Pad Thai z krewetkami, gdy trafiłam do thai baru. 220

się wielka miłość. Składniki (duże porcje dla 2 osób): duże krewetki (bądź wołowina) ilość zależy od tego czy wolimy bardziej krewetkowo czy mniej, ja użyłam 25 dag (mrożonych, surowych) makaron ryżowy (ten szerszy) użyłam 2/3 opakowania 2 jajka (rozmącone) 30 g oleju garść kiełków sojowych szczypiorek 2 łyżki sosu ostrygowego 75g keczupu (jeżeli lubicie bardzo ostre, to pikantnego jeśli mniej(...)sojowy, gotujemy jeszcze minutę cały czas mieszając i możemy odstawić na bok. Na woku (bądź zwykłej patelni, jeżeli woka nie mamy) rozgrzewamy olej, gdy już będzie gorący dorzucamy rozbełtane jajka, cały czas szybko mieszkamy. Dodajemy krewetki cały czas energicznie mieszając. Dodajemy pokrojony makaron (wcześniej namoczony w zimnej wodzie przez jakieś 10 min) i smażymy mieszając, aż będzie szklisty. Dodajemy tofu

Brzuszki Łakomczuszki
 Warzywne leczo z makaronem ryżowym 188

makaron ryżowy z naszymi polskimi warzywami. Smaki bardzo ze sobą współgrają. Polecam to danie szczególnie dla tych którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni.   Warzywne leczo z makaronem ryżowym Składniki: -jedna cukinia -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół papryki żółtej -30 dag pieczarek -dwa ząbki czosnku -łyżka przecieru pomidorowego - łyżeczka oregano - bazylia świeża - pół łyżeczki rozmarynu -sól(...)warzywa  podsmażyć każde osobno na dobrze rozgrzanej patelni. Podsmażone warzywa kolejno przekładamy do głębokiej patelni w której będą się dusić. Na koniec dodajemy pokrojoną cukinię, podlewamy wszystko szklanką wody, dodajemy przecier pomidorowy, oregano, rozmaryn  i dusimy 10 min. W tym czasie gotujemy makaron ryzowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowe warzywa doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, sosem sojowym

Kulinarne przemyslenia
Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 201

bazylii 1 łyżka octu z czerwonego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru szczypta soli oraz: 8 płatów makaronu Lasagne 1 średnia cukinia 1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy forma do zapiekania 19 x 24 cm Wykonanie: Sos mięsny: Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż się przyrumieni. Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając(...)szczyptę cynamonu i cukier. Gotować bez przykrycia 20 minut, aż spora część płynu odparuje. Na końcu dodać bazylię i przyprawić szczyptą soli. Przygotowanie roladek: Piekarnik nagrzać do 200°C . Makaron podgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, aby trochę zmiękł wkładając nie więcej niż 2 płaty na raz. Podgotowane płaty makaronu odkładać na metalową kratkę do studzenia. Sos mięsny podzielić

Posadzone i zjedzone
Prosty makaron z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem 175

Oliwa z oliwek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu krótko zahartuj go zimną wodą. Umytą pierś z kurczaka pokrój na niewielką kostkę, dopraw świeżym czosnkiem, solą i pieprzem. Pieczarki pokrój na plasterki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i usmaż na niej mięso

ale Pysznie
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i boczkiem pod serową pierzynką 258

zapiekankę pochodzi ze strony internetowej firmy Pudliszki. Składniki 300 g makaronu penne 200g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju 200 g boczku 200 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 600 ml śmietany 30% 200 g żółtego starego sera sól pieprz Sposób Boczek pokrojony w paseczki podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do czasu

Kuchenne aromaty
Tagliatelle z dynią, boczkiem i winem w sosie śmietanowym z gałką muszkatołową 157

kremówki sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa ser grana padano Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Boczek pokrój w dużą kostkę – około 2 – 3 cm. Rozgrzej patelnię i usmaż na niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący(...)patelni – podsmaż dynię (jeśli jest go mało – dodaj łyżeczkę oleju roślinnego). Dynię smaż przez kilka minut aż zmięknie i się zarumieni. Dopraw ją solą, pieprzem i gałką. Gdy będzie gotowa – dodaj boczek i wino, smaż około 1 minuty. Następnie wlej śmietanę kremówkę i w razie potrzeby – dopraw ponownie. Smaż 2 – 3 minuty, dodaj makaron, całość

Moja pasja smaku