kostka knorr paprykowa i pieprzowa * sól * oliwa do smażenia * kuskus Sposób wykonania Kuskus (można zastąpić makaronem lub ryżem) przygotować według przepisu na opakowaniu. Filety pokroić w paski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski, pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać nieco oliwy i podsmażyć mięso, dodać pieczarki i podsmażać. Na koniec dodać paprykę
Mix smakuporcje składniki: 2 piersi z kurczaka 250 g makaron 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki śmietany 18% 1 opakowanie mrożonego szpinaku puszka pomidorów (400 g) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 40 g parmezanu natka pietruszki sól, pieprz, bazylia wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Po 7 minutach dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Dusić kolejne(...)około 15 minut. Odstawić z patelni. Kurczaka umyć, posolić i popieprzyć. Udusić na patelni. Po ostudzeniu pokroić w bardzo cienką kostkę. Dodać do szpinaku. Pomidory z puszki blendujemy wraz z koncentratem pomidorowym. Wrzucamy do garnuszka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Rurki makaronu faszerujemy nadzieniem z kurczaka i szpinaku. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym. Układamy rurki
Ania i Marcin gotująbiałka i odrobiny tłuszczu. Bez wątpienia warto spróbować piersi z indyka w sosie musztardowo-miodowym, jeżeli lubisz słodko-ostre dania. Składniki 250 g filetu z piersi indyka 100 g makaronu z mąki kukurydzianej (bezglutenowy, penne/świderki/spaghetti) 150 g brokułu 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy(...)dokładnie mieszamy. Tak powstałą marynatą smarujemy naszą pierś z indyka. Odstawiamy na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i dodajemy mięso. Smażymy co jakiś czas mieszając do momentu, aż indyk ładnie się zarumieni (około 20-25 minut). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 10 minut al dente). Brokuł dzielimy
Programista w kuchnimasła 500 ml śmietanki słodkiej 12 % 1/2 szklanki startego parmezanu makaron rurki 1/2 paczki Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.Pieczarki, cebulę obieramy, myjemy i kroimy w pół plasterki. Z papryczki wyciągamy nasionka i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy: mięso, pieczarki,suszone pomidory, papryczkę i przyprawy
Sama słodycz i szczypta chilidynia. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a seler w paski. Na dużej patelni podduszamy cebulę z czosnkiem, aż się zeszkli. Dodajemy dynię, paprykę i seler. Dusimy przez około 5 minut. Zalewamy przygotowanym rosołkiem, doprawiamy solą pieprzem i tymiankiem. Całość doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy makaron i gotujemy około 2-3 minut. Całość przekładamy do naczynia w którym będziemy naszą
KasiaiKrzysiu.plpapryczki, które nadają całości odpowiednio ostrego charakteru. Polecam! Składniki 2 osób: 160-180 g makaronu penne 2 ząbki czosnku 1 mała suszona papryczka peperoncini 1 łyżka oliwy 1 puszka (400 g) pomidorów sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i pokruszoną papryczkę (razem z pestkami będzie bardziej arrabiato (; ). Podsmażyć przez
Pełny talerzwięcej doprawiają. A ja grzybów mung dodałam, kapustę w woku przygotowałam, kminem doprawiłam i oto chińskie łazanki wymyśliłam. Składniki: 1 mała główka kapusty, 2 duże cebule, 250 g makaronu np. świderki, 20 g grzybów mung, sól himalajska do smaku, 50 ml bulionu, 1 łyżka kminu rzymskiego, pieprz kolorowy świeżo zmielony, pęczek szczypiorku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia(...)wody. Grzyby mung namaczamy w gorącej wodzie ok. 20 min. Odcedzamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy grzyby, kminek ,bulion i smażymy ok. 10 min. Z grzybów powinna odparować woda. Grzyby mieszamy z kapustą i makaronem ugotowanym na al. dente. Łazanki podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Moniki Smakołykipuszka groszku konserwowego 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć za wody. 2. Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Gdy dobrze odparuje, dodać śmietankę, pokruszoną fetę i serek topiony, dokładnie wymieszać. Dodać odsączony z zalewy groszek, wymieszać. Doprawić do smaku. 3. Makaron ugotować al dente. Gorący wymieszać z sosem. Podawać od razu
Kto ugości moich gości?obiad to dla mnie tak zwany comfort food. 30 minut w kuchni i obiad gotowy. Przyprawy, sól i rozgrzana patelnia lub piekarnik…Szybko i łatwo! Szybkie obiady bardzo sobie cenię. Łososia można podać z czym popadnie. Jemy go z makaronem . Łosoś z batatami też przyrządzam, a dzisiaj proponuję tą pyszną rybę z kalafiorowym puree i szpinakiem. Lubię to danie(...)ugotuj w lekko osolonej wodzie. 20 minut powinno wystarczyć. Odcedź kalafior z wody i odparuj. Następnie zmiksuj kalafior z łyżką masła. Rybę oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą i zacznij smażyć rybę od strony skórki. Obok połóż plastry cytryny. Smaż w wysokiej temperaturze przez 3 minuty, po czym odwróć rybę na drugą stronę i smaż jeszcze przez
codojedzeniazielonych szparagów około 3 łyżki oliwy extra vergine sól pieprz 40 g masła 200 g makaronu fusilli (świderki) Przygotowanie: Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie, ale grube kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy aż odparuje z nich woda(...)patelnię wrzucamy szparagi. Jeśli zachodzi potrzeba, można dodać trochę oliwy. Szparagi solimy i podsmażamy aż zmiękną i się lekko przyrumienią (około 6 minut). Do podsmażonych szparagów dodajemy masło i ponownie pieczarki. Całość mieszamy i chwilę razem podsmażamy (około 2 minuty). W tym czasie pieczarki przejdą smakiem szparagów. W międzyczasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron. Pilnujemy
Smak mojego domuczosnek – 2 ząbki * bulion warzywny – 150 m * oliwa z oliwek – 4 łyżki * makaron * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone, lekko ubite i osolone z dwóch stron piersi z kurczaka smażymy kilka minut na oliwie, zdejmujemy. Na tę samą patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek,przesmażamy, a następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew i smażymy
Ostra na Słodkoszklanki mleka -100 g sera startego mozzarella -sól, pieprz -2 łyżki pesto bazyliowego Przygotowanie --> Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy. Drobno posiekany i umyty jarmuż gotujemy w wodzie przez 15 minut. Po tym czasie przekładamy na sitko i dobrze odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy
Marta Gotujełyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry pieprz, sól łyżka miodu garść świeżej kolendry ( lub suszonej ) jako dodatki : makaron ryżowy, ryż, papadamy Przygotowanie: Kalafior obrać. Podzielić na różyczki. Ciecierzycę odsączyć. Szpinak umyć. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić gorczycę. Chwilę podsmażać. Powinna lekko podskakiwać na patelni. Dodać czosnek, cebulę. Podsmażyć. Dodać kalafior, pieczarki, wlać(...)masło orzechowe. Doprawić wszystkimi przyprawami. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać świeżą kolendrą. Jeśli używamy suszonej to dodajemy ją do dania pod koniec mieszania potrawy. Podawać z papadamami, makaronem ryżowym lub ryżem basmati
Jaglusiapołowy limonki 2 litry wody po kilka gałązek natki lubczyku, selera, pietruszki oraz jeden liść laurowy Wykonanie: Makaron ugotować al dente. W garnku na zupę zagotować dwa litry wody, dodać natki oraz liść laurowy. Gotować na małej mocy palnika. Jednocześnie na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić na niego najpierw posiekaną paprykę, kolejno pokroić na paseczki pieczarki i je dodać. Następnie(...)przekładamy do wywaru. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy pieprzem cayenne, imbirem, kurkumą. Gotujemy 5 minut. Wyłączamy palnik i dodajemy mleko kokosowe oraz sok z limonki. Mieszamy. Gotową zupę podajemy z makaronem. Smacznego :-) Pozdrawiam ciepło, Katarzyna
Poezja Smaków - blog kulinarny