makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:255/561)

Klasyczne lasagne 305

opakowania sera mozzarella 150 g tartego parmezanu Sos beszamelowy: 50 g masła 80 g mąki 1 litr mleka Makaron gotujemy przez około 3 minuty we wrzątku w osolonej wodzie, ma on być al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez około 30 sekund, dodajemy mięso. Całość mieszamy i smażmy przez około(...)mieszamy. Dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając i nie dopuszczając aby powstały grudki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 mięsa, na to kładziemy 1/4 sera mozzarella, przykrywamy trzema płatami makaronu. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, tak aby na wierzchu znalazł się makaron. Na wierzch kładziemy pozostałą część sera i posypujemy parmezanem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut

Delusional Trine
Wegetariańskie bolognese z soczewicą 205

przysmażonej cebulki, dużej ilości czosnku, włoskich ziół i chlustu wina zyskuje głębię smaku. Mięsa Wam w nim nie zabraknie. Sos oczywiście można wykorzystać w sposób klasyczny – czyli do makaronu z dodatkiem np. parmezanu albo jako dodatek do innych wegetariańskich dań. Ja znaczną większość bolognese z soczewicą ( bo z podanych składników wychodzi spora jego porcja) wykorzystałam do przygotowania lazanii(...)dodać do pomidorów - ja na tym etapie musiałam przełożyć wszystko do garnka bo mi się nie mieściło na patelni. Sos z soczewicą dusić kolejne 5 minut, doprawić w razie potrzeby solą lub pieprzem. Wmieszać posiekaną bazylię. Podawać do makaronu ( z parmezanem) albo jako sos do zapiekanek/lazanii. 3.5.3229 The post Wegetariańskie bolognese z soczewicą appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
Pełnoziarniste spaghetti z sosem cukiniowo - pomidorowym z pistacjami 169

prosił się o wejście do gara makaron spaghetti z pełnego ziarna od Primo Gusto, o taki jak TUTAJ . Wykorzystać także postanowiłam suszone pomidory w oleju tej samej marki co makaron. Dopełnieniem postanowione zostać było zielonkawo - słonawe cudo, a mianowicie pistacje z Gospodarstwa Rolnego PLICZKO, które zachwyciły mnie smakiem jak i tym, że całkiem rzadko zdarzają się orzeszki, które są zamknięte(...)plastry i dodajemy do cebuli i czosnku. Następnie kroimy w paski suszone pomidory i również wrzucamy je na patelnię. Całość doprawiamy i dusimy około 15 minut. Na koniec przelewamy do wysokiego naczynia i traktujemy blenderem na gładki sos. Gotujemy makaron wg wskazówek producenta, a w międzyczasie siekamy około 15 pistacji na mniejsze kawałki. Do ugotowanego makaronu dodajemy sos i mieszamy

MamaOskarka
Prażony kalafior z buraczkowym makaronem 188

Pestki dyni upraż na suchej patelni, posypując ją solą. Odłóż je na bok, a na patelnię wlej olej ryżowy i smaż na nim kalafior przez ok. 5 minut, aż się zarumieni. Dopraw pieprzem. Gotowy kalafior wyłóż na talerze, skrop winegretem i posyp pestkami dyni. Makaron ułóż w centralnej części, a następnie posyp startymi wiórkami chrzanu.  2 porcje

Roślinna - blog wegański
Sałatka osiemnastka. Sałatka z grillowanym kurczakiem i kukurydzą. 274

reszta pójdzie szybko :) Polecam :) Składniki - dwie duże piersi z kurczaka ( pojedyncze) - puszka kukurydzy konserwowej ( u mnie  ORZECH ) - mała kapusta pekińska - 2 kolorowe papryki - 1 mała cebula czerwona - 1 makaron z zupki chińskiej - sól, pieprz, czosnek mielony, przyprawa kebab-gyros, papryka czerwona mielona, majeranek, - majonez - olej Wykonanie Piersi z kurczaka dokładnie myję, wykrawam zbędne żyłki i tłuszczyk, każdą kroję wzdłuż(...)mięso i całość odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie mięso grilluję na patelni grillowej i studzę. Wystudzone piersi kroję w większą kostkę, przekładam do miski, dodaję poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, obie papryki i odsączoną kukurydzę. Makaron z zupek chińskich kruszę na drobne kawałki i wrzucam do sałatki, dodaję kilka łyżek majonezu, doprawiam solą

Kuchnia z widokiem na ogród
Fit makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem 542

myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy. Gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu zostawiając szklankę wody z makaronu. Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem(...)około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Podczas ostatnich 5 minut gotowania sosu pomidorowego zaczynamy smażyć na rozgrzanej patelni pokrojone mięso z piersi kurczaka. Kiedy będzie gotowe wlewamy sos i gotujemy jeszcze przez 3 minuty ( jeśli sos jest za gęsty, dolej wodę z makaronu ). Na koniec dodajemy makaron, mieszamy, gotujemy jeszcze przez minutę i gotowe. Podajemy ze startym parmezanem i świeżą

ale Pysznie
Makaron z Boczkiem w Pikantnym Sosie Chili 188

cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory krojone z puszki 400 g (lub świeże) olej sól, pieprz chili w proszku (opcjonalnie) szczypta imbiru (opcjonalnie) Domowy Ostry Sos Chili - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy słodką paprykę, papryczki chili(...)pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Boczek podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia (z boczku wytworzy się tłuszcz na którym podsmaży się wędlina). Możemy go wcześniej pokroić w grubą kostkę lub pozostawić większe plastry. Ugotowany makaron przekładamy na talerze, wykładamy porcje sosu i uprażony boczek.   Moje posty

Słodka Strona
Sajgonki z kurczakiem 366

przekąskę lub drugie śniadanie w pracy.  SAJGONKI Z KURCZAKIEM (składniki na 14 sztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram) - pół paczki makaronu ryżowego (100 gram) - 1 marchewka - kawałek pora - garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej - pół czerwonej papryki - kawałek świeżego imbiru (ok 1 cm) - 1 ząbek czosnku - oliwa z oliwek - łyżka sosu sojowego(...)kurczaka odstawić. Por oraz imbir pokroić w paski, paprykę i marchewkę w zapałki, a czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropli oliwy z oliwek. Po kolei wrzucać por, imbir, czosnek, paprykę i marchewkę. Warzywa dusić przez kilka minut aż zmiękną. Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odcedzić jak zrobi się miękki - po około 2 minutach. Makaron, kurczaka, usmażone warzywa

Zgrabne Gotowanie
Spaghetti z cebulą 88

patelni rozgrzałem 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Cebulę odcedziłem i przełożyłem na patelnię. Smażyłem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zrobiła się miękka i kremowa, nie powinna się jednak zrumienić. Dodałem tymianek i chili, doprawiłem solą. We wrzącej osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem, dołożyłem do cebuli. Delikatnie wymieszałem. Posypałem startym serem i świeżo mielonym

R'n'G Kitchen
Komunistyczna smieciucha 105

wloskiej 3 ziemniaki  2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku garść makaronu ( obojętnie jakich tu są nitki) 1 łyżka majeranku sól, pieprz przyprawy maly jogurt Wykonanie Warzywa umyć i pokroić w kostkę . Boczek i filet w paski . Na rozgrzaną patelnie wrzucam boczek ,mieszam , gdy jest zrumieniony dodaje kurczaka , chwilkę podsmażam . Przekładam do garnka z osoloną

Eli Gotowanie
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 367

sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka octu ryżowego 2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku 2 grzyby mun kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, dodać 1 łyżkę oleju, 2 ząbki czosnku, starty na tarce, obrany imbir, 2 łyżki sosu(...)słupki, cebulę w piórka, chili jak chcecie ;). Namoczone grzyby posiekać w paski.  W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć zamarynowane mięso, dodać warzywa i grzyby, dusić przez chwilę. Doprawić sosem ostrygowym, octem ryżowym i sosem sojowym do smaku. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Podawać natychmiast, posypane posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką. Wyliczenia: makaron chow mein 4,99 zł kurczak

Obiad za dychę
Tagliatelle bolognese 130

się na przepis z MasterChefa Junior. Wszystkiego trzeba spróbować. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 3 świeże pomidory 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano oliwa z oliwek sól, pieprz parmezan do posypania dania Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i posiekany

Zasmakuj Kuchni
PENNE Z PIECZARKAMI I SZALOTKĄ 90

SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 20 dag makaronu penne 100 ml śmietany 18% Przyprawy: pieprz i sól, suszona pietruszka, czerwona papryka masło do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Pieczarki myję kroję w kostkę lub plastry.  Szalotkę obieram i drobno kroję. Czosnek drobno kroję.  Na patelni rozgrzewam masło wkładam szalotkę i czosnek a następnie pieczarki.  Doprawiam

Gotowanie Patki
Makaron ryżowy z indykiem i warzywami 157

łyżki oleju kokosowego sól, pieprz Wykonanie: Składniki na sos wlać do miseczki i wymieszać. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Indyka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Imbir i czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego. Wrzucić imbir i czosnek i chwilkę podsmażyć, po chwili wrzucić

Healthy food explorer
Penne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym 176

smażącej się cebuli. Smażymy do momentu aż szpinak odparuje wodę. Na oddzielnej patelni smażymy umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażone pieczarki dodajemy do szpinaku. Wlewamy śmietankę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem. Makaron wykładamy

kulinarne odsłony pati
Sajgonki pieczone w piekarniku 318

gorącej wodzie przez 20 minut.  Gdy zmiękną kroimy w drobną kosteczkę. Makaron chiński przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.  Następnie kroimy go w krótkie kawałeczki. Marchew, pędy bambusa kroimy w malutką kosteczkę.  Liście kapusty pekińskiej oraz cebulkę dymkę drobno siekamy. Imbir siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą

Mania Gotowania
Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i migdałami 153

łyżeczka curry; sól i biały pieprz; 3 łyżki oleju z pestek winogron; Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na dwóch łyżkach oleju. Przełożyć na talerz. Na suchej patelni uprażyć migdały. Przełożyć do miseczki. Na jednej łyżce oleju zarumienić szalotkę pokrojoną

In my kitchen